Ozvěny dne 22. září 2009

22. září 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Předsedové parlamentních stran se zítra sejdou nad vládním úsporným balíčkem. Šéf ODS je dnes vyzval k dohodě.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda ODS:
Vyzývám všechny demokratické strany, aby podepsaly dohodu, která bude znamenat, že ten balíček vládní je určitou konstantou a nebude do něho zasahováno.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Kandidátů na nového českého eurokomisaře přibývá. Lidovci chtějí podpořit bývalého ministra Pavla Svobodu. Podle ČSSD by se už výběr neměl příliš odkládat.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Myslím si, že příští týden mohou být zahájena jednání v této věci mezi politickými stranami a samozřejmě s vládou, protože vláda nakonec rozhodne o tom, kdo bude eurokomisařem.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Americký prezident prohlásil: "Každý z nás musí udělat, co je v jeho silách v době, kdy je to možné, aby napomohl růstu ekonomiky bez toho, abychom ohrozili tuto planetu a musíme to udělat společně."

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
A ještě počasí. Zítřek bude slunečný s teplotami do 26 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
U mikrofonu jsou Veronika Sedláčková a Jana Lejpová.

Vládní protikrizový balíček rozděluje parlamentní strany

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Vládní protikrizový balíček rozděluje parlamentní strany. Beze změny by ho, i když s výhradami, přijely ODS, TOP 09 i lidovci, ČSSD by chtěla dosáhnout kompromisu u opatření, která by měla dopadnout na rodiny s dětmi a důchodce. O definitivní podobě balíčku chtějí vyjednávat i komunisté.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Krvavý kompromis, tak nazval vládní úsporný balíček předseda ODS Mirek Topolánek. Jeho strana jej nicméně, pokud zůstane tak, jak ho vláda navrhla, podpoří.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda ODS:
Protože představuje určitou míru stability a umožňuje vůbec sestavit rozumný rozpočet, i když balíček není ani protikrizový a podle nás není ani významně úsporný.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Mirek Topolánek zároveň vyzval všechny demokratické parlamentní strany, aby se písemně zavázaly, že balíček podpoří beze změn. To už ale odmítl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Tomu se nelíbí, že si ODS klade podmínky. Sociálním demokratům v balíčku vadí dopady na rodiny s dětmi a důchodce, na druhé straně jim chybí progresivní zdanění.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Pokud my přijdeme s nějakými pozměňovacími návrhy, tak to budou návrhy, které budou vybilancované.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Naznačil, s čím by mohla ČSSD ve čtvrtek do sněmovny přijít předseda strany Jiří Paroubek. Ani komunisté nebudou chtít o balíčku hlasovat jako celku, i oni chystají změny. Ty mají připravené i lidovci, ale pouze v případě, že se strany nedohodnou na široké shodě a nebudou hlasovat o balíčku beze změn. Pak by chtěly odstranit škrty s dopadem na rodiny s dětmi a posílit příjmovou stranu balíčku, potvrdila to místopředsedkyně KDUČSL Michaela Šojdrová.

Michaela ŠOJDROVÁ, místopředsedkyně KDUČSL:
A stránka příjmová, tam nám zásadně chybí příjmy z hazardu, které by mohly být navýšeny.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Ani TOP 09 se balíček stoprocentně nelíbí, přesto ho podpoří, protože země podle jejích lídrů potřebuje rozpočet, snížení deficitu a důvěru zahraničních investorů. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Zvýšení spotřební daně na pohonné hmoty nepřinese státu 7 miliard korun navíc

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Zvýšení spotřební daně na benzin a naftu nepřinese státu slibovaných 7 miliard korun navíc, ale maximálně 2 miliardy, takové jsou odhady prodejců pohonných hmot. Tvrdí, že pokud se zvýší cena, budou hlavně profesionální řidiči tankovat častěji v zahraničí, kde je nafta levnější. Obchodníci odhadují, že by se prodalo o polovinu méně nafty než dosud. Čerpací stanice u hranic s Německem se obávají, že přestanou jezdit němečtí zákazníci, vysvětluje Pavel Trůka ze společnosti TG.

Pavel TRŮKA, společnost TG:
A v případě, že prostě ty daně se zvýší, tak ta Česká republika o toho německého zákazníka přijde a u těch čerpacích stanic reálný očekávaný propad počtu zákazníků je, já nevím, těch 50 až 70 %, pesimistický scénář je 70, takovej ten reálnej, střízlivej těch 50.

Kandidátů na nového českého eurokomisaře přibývá

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Lidovci mají nového kandidáta na post eurokomisaře. Po Janu Švejnarovi, který jejich nominaci odmítl, vyšle KDUČSL do soutěže o tuto funkci svého místopředsedu, exministra a bývalého šéfa Legislativní rady vlády, odborníka na evropské právo a diplomata Pavla Svobodu. Návrh na jeho kandidaturu potvrdil předseda KDUČSL Cyril Svoboda.

Cyril SVOBODA, předseda KDUČSL:
My jsme diskutovali různá jména, jako je Jan Švejnar, určitě ano, nicméně ukazuje se, že tady širší shoda dnes žádná není a že se má zahájit procedura, ta procedura je dvojí, buď přijdou politické strany se svými návrhy a bude se o těch návrzích jednat a přesvědčíme je o nejlepším kandidátovi jeden druhého, a nebo to rozhodne vláda sama o sobě. My jsme proto, aby se zahájila debata a máli se zahájit debata, jdeme s naším vážným kandidátem, u kterého jsme si jistí, že přijal kandidaturu naší strany.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
ČSSD podporuje dosavadního komisaře Vladimíra Špidla nebo ekonoma Jana Švejnara, v ODS se mluví o kandidatuře bývalého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry. Ten by se v Bruselu líbil i lídrovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Nicméně za výběr eurokomisaře podle TOP 09 odpovídá vláda.

V českých bankách se platí vysoké poplatky

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V českých bankách se platí jedny z nejvyšších poplatků v zemích evropské "27", vyplývá to z právě zveřejněného průzkumu Evropské komise. Ten se zaměřil také na transparentnost informací, které banky svým klientům poskytují.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Zatímco v Itálii zaplatí majitel konta průměrně 253 eura ročně na poplatcích, v Bulharsku ho obdobné služby stojí jen průměrně 27 euro ročně. Draho, více než na 100 euro přijde vedení účtu také například ve Francii nebo ve Finsko, Česko je v pomyslném žebříčku na sedmém místě. Na bankovních poplatcích u běžných účtů ročně zaplatíme průměrně 95 eur. Průzkum Evropské komise také zjistil velké nedostatky v informování klientů před otevřením účtů o podmínkách jeho vedení. Průzkum se stane základem pro postup národních kontrolních orgánů ke sjednání nápravě v bankách. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Národní banka Slovenska předpovídá horší časy pro slovenskou ekonomiku

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Národní banka Slovenska předpovídá horší časy pro slovenskou ekonomiku, než uváděla dosud. Pokles hrubého domácího produktu dosáhne podle guvernéra Ivana Šramka až 5,6 %. Je to tedy o 2 % víc, než národní banka předpověděla minule.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Krize ještě neskončila, ale národní banka odhaduje, že příští rok dojde k oživení slovenské ekonomiky a hrubý domácí produkt poroste o téměř 3 %. Nezaměstnanost však půjde nahoru a příští rok dosáhne 12 %, říká člen bankovní rady Peter Ševčovic.

Peter ŠEVČOVIC, člen bankovní rady:
Ale počítáme s tím teda, že ta situace se bude ještě zhoršovat jeden rok, minimálně do poloviny toho roku.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Podle premiéra Roberta Fica bude zázrak, když jeho vláda udrží sociální standard na stejné úrovni jako vloni. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava.

Změny klimatu budou mít efekt na všechny světové země

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Změny klimatu budou mít efekt na všechny světové země. Průmyslové státy se proto musí zavázat k opatřením, která tento nepříznivý trend zvrátí. V tomto duchu pronesl svůj proslov americký prezident Barack Obama při zahájení klimatického summitu OSN. Jednou z klíčových otázek pro účastníky setkání v New Yorku je, kdo a do jaké míry bude bojovat se změnou klimatu. Jednání předchází prosincové vrcholné schůzce OSN v Kodani, tam by se politici měli domluvit na přísnějších limitech pro snižování emisí skleníkových plynů. Téma probereme s naším zpravodajem ve Spojených státech Vítem Pohankou v Radiofóru.

Čína zakázala vstup cizincům do Tibetu

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Čína zakázala vstup cizincům do Tibetu. Povolení nezbytné k návštěvě této autonomní oblasti bude opět vydáváno až po oslavách šedesátého výročí vzniku Čínské lidové republiky. Zahraničním návštěvníkům byl vstup do Tibetu zakázán už loni po vypuknutí násilných protestů, stejně jako letos v březnu, kdy si Tibeťanů připomínali padesáté výročí krvavě potlačeného povstání proti Číně.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Peking už znovu uzavřel Tibet zahraničním návštěvníkům. Zákaz se ale netýká turistů, kteří získali povolení do konce minulého týdne, jejich pohyb ovšem bude omezen a cestovní kanceláře za ně nesou v případě jakéhokoliv incidentu plnou odpovědnost pod hrozbou pokuty ve výši půl milionu korun. Jejich průvodci, kteří jsou navíc výhradně Číňané, musí každý den v metropole Lhase oznamovat program i přesné místo, kde se cizinci budou nacházet. Sami tak nesmí navštívit ani buddhistické kláštery či jiné pamětihodnosti. Vydávání povolení má být obnoveno 8. října. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Čína.

USA z bezpečnostních důvodů uzavřely svá zastoupení v Jihoafrické republice

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Spojené státy dnes z bezpečnostních důvodů uzavřely svá zastoupení v Jihoafrické republice. Jde o ambasádu v Pretorii a konzuláty v Johannesburgu, Kapském městě a Durbinu, stejně jako kanceláře amerických rozvojových a humanitárních organizací. Detaily o možném ohrožení bezpečnosti USA zdroje z americké ambasády v hlavním městě Pretorii nesdělily. Podnětem byla údajně informace regionálních bezpečnostních úřadů. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí prohlásil, že Washington vyzval Američany k mimořádné ostražitosti u amerických úřadů v Jihoafrické republice.

Výbuch v domě s pečovatelskou službou

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V jihočeském Týně nad Vltavou začal po výbuchu zatím neznámé látky hořet byt v domě s pečovatelskou službou. Na místě zahynula 74letá žena, 47letý muž byl v kritickém stavu odvezen na popáleninové centrum. Lékaři na místě ošetřili další 2 lidi. Záchranáři pak 30 osob evakuovali. Požár poškodil 6 bytů, škody se odhadují na 3 miliony korun. Kriminalisté mají zatím 3 vyšetřovací verze, a to nedbalostní jednání, technickou závadu či úmyslné zapálení.

Policie zatím nezná příčinu smrti řidiče

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Policie zatím nezná příčinu smrti řidiče, který včera zemřel po potyčce s opilým cestujícím. Řidič autobusu chtěl muže vykázat z vozu, protože si zapálil cigaretu. Při následné rvačce upadl do bezvědomí a později zemřel. Nepomohli mu ani přivolaní lékaři. Dnešní pitva ale neprokázala přesnou příčinu smrti řidiče a lékaři proto musí vypracovat další odborné posudky, což potrvá několik dnů. Generální ředitel Dopravního podniku Martin Dvořák Radiožurnálu řekl, že po verdiktu policie přijme podnik zvláštní opatření v oblasti bezpečnosti.

Martin DVOŘÁK, generální ředitel Dopravního podniku:
Je to předčasné vyvozovat z toho konkrétní opatření s tím, že ale naši bezpečnostní pracovníci pracují na vyhodnocení včerejší situace a čekáme definitivně na závěry policie a na policejní vyšetřování a na základě toho určitě přijmeme další opatření.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Opilec, který rvačku s řidičem způsobil, je podezřelý z ublížení na zdraví a policie ho zatím propustila.

Fond ohrožených dětí je v soudním sporu se Společností sociální pediatrie

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Fond ohrožených dětí je v soudním sporu se Společností sociální pediatrie. Tato společnost je součástí České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a právě na tuto společnost podal fond žalobu na ochranu dobré pověsti. Navíc požaduje omluvu a 10 milionů odškodné kvůli negativní kampani v souvislosti s takzvanou kuřimskou kauzou. Rozsudek by měl padnout tento pátek u Městského soudu Prahy 2.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Šéfka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková Českému rozhlasu potvrdila, že v souvislosti s událostmi kolem brněnského Klokánku a týranými sourozenci v Kuřimi přišli o 20 milionů korun od sponzorů.

Marie VODIČKOVÁ, předsedkyně Fondu ohrožených dětí:
Zejména Sociální pediatrie, kteří tvrdili, že nejsme schopný uhlídat děti, když od nás utekla ta údajně tehdy 13letá dívenka.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Z negativní kampaně viní především Společnost sociální pediatrie. Její předseda František Schneiberg ale tuto žalobu považuje za absurdní.

František SCHNEIBERG, předseda Společnosti sociální pediatrie:
Ta žaloba byla podána na nás proto, že jsme měli určitá podezření nebo domněnky, že Fond ohrožených dětí nepostupuje vždy v souladu s předpisy ohledně adopcí dětí.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Rozsudek by měl padnout tento pátek u Městského soudu v Praze, i když šéfka fondu Vodičková s částkou 10 milionů příliš nepočítá, výrazně by vylepšila současnou finanční situaci Fondu ohrožených dětí, který, jak sama říká, je ve finanční tísni. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Zdravotní stav Jiřiny Jiráskové je velmi vážný

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Zdravotní stav herečky Jiřiny Jiráskové je po akutní operaci dutiny břišní velmi vážný. Oznámila to mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petra Pekařová. 78letá populární herečka je hospitalizována na jednotce intenzivní péče a lékaři ji udržují v umělém spánku. Zatím nelze říct, jak dlouho tam zůstane. Zdravotní problémy ji v posledních letech pronásledují často. Během posledních 2 absolvovala už 5 operačních zákroků. Jirásková je přitom stále velmi pracovně vytížená. Ještě před 2 týdny dokončovala natáčení seriálu Pojišťovna štěstí. V Divadle na Vinohradech, jehož členkou je od začátku padesátých let, minulý týden zkoušela jevištní verzi filmu Federica Felliniho Zkouška orchestru. Premiéra inscenace je ohlášena na 22. října.

Festival Struny podzimu

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Festival Struny podzimu i letos během 9 podzimních týdnů nabídne řadu nevšedně hudebních zážitků. Jedním z nich bude i dnešní zahajovací koncert v pražském Stavovském divadle. Je věnován tvorbě zpěvačky, herečky, houslistky Ivy Bittové. Od půl osmé večer ji doprovodí Pražská komorní filharmonie s dirigentem Jakubem Hrůšou.

osoba:
Je to hudba, která je velmi sdělná, velmi podle mě emocionálně bohatá, velmi rafinovaná, bych taky řekl. Ona ten způsob, jakým zpívá, jakým si počíná, mně připadá velmi kouzelný, velmi erotická pro mě a myslím si, že tak, jak to celé spěje ten projekt, že to bude pro mě taková opravdu krásná výzva, abych zase vyzkoušel něco, co mně není cizí, ale čemu se běžně nevěnuju.

autoři: jal , ves
Spustit audio

Více z pořadu