Ozvěny dne 22. prosince 2007

22. prosinec 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Ne všude fungují otevřené hranice

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Jsme sice v Schengenu, ale ne všude otevřené hranice fungují tak, jak by měly, zlobí se například starostové obcí z Tachovska a Domažlicka. Hraniční přechod Železná totiž zůstal nadále propustný jen pro řidiče s poznávacími značkami německých obcí z okresů Weiden, Neustadt a Schwandorf.

Libor PICKA, starosta Bělé pod Radbuzou:
Já si myslím, že to prostě není možné. Schengen je prostor, kde se můžou všichni pohybovat volně. A obava ze zvýšení provozu je lichá. Můžu to potvrdit, bydlím přímo vedle silnice, která ke státní hranici a státní hranici mám od svého baráku padesát metrů.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Němečtí starostové chtějí přechod Železná otevřít, až bude hotový obchvat kolem Eslarnu. Jeho stavba ale ještě nezačala a trvat by navíc měla nejméně tři roky. Češi považují německé rozhodnutí za popření schengenských dohod. Ani do Rakouska, které se odstranění hranic hodně bálo, se nehrnuly davy lidí. Naopak víc Rakušanů zamířilo za nákupy do moravských měst.

Unie musí změnit stanovisko ke Kosovu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Evropská unie musí změnit stanovisko ke Kosovu, jinak Srbsko nepodepíše asociační dohodu, vyhrožuje srbský premiér Vojislav Koštunica s tím, že zhoršit vztahy mezi Bruselem a Bělehradem může i plánovaná evropské mise do oblasti. Asociační dohoda je předstupněm plného členství v Evropské unii. Koštunica také vyloučil členství v NATO. Evropská unie je samostatnosti Kosova spíš nakloněná, i když některé členská státy jsou proti. Srbsko přitom Kosovo považuje za svou neposlušnou provincii.

Plná obchodní centra

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Plná obchodní centra a davy lidí, tak to vypadá dva dny před Štědrým téměř ve všech větších městech. Lidé shánějí na poslední chvíli dárky a snaží se dohnat všechno to, na co během týdne neměli čas. Redaktor Michal Trnka dodává, že najít volné parkovací místo například v centru Kutné Hory je teď téměř nemožné.

Michal TRNKA, redaktor:
O zákazníky nemají nouzi velká obchodní centra, ale ani menší obchody, které jinak během roku bojují o každého člověka.

Pavel FRANC, majitel obchodu:
Teďko před Vánocemi jsem zjistil, že jako zájem je velkej, nemůžu si stěžovat, no.

Michal TRNKA, redaktor:
Svěřuje se Pavel Franc, který má v Kutné Hoře obchod s hudebními nosiči. I dva dny před Štědrým dnem jdou na odbyt také vánoční stromky a lidé ani v tomto případě nešetří.

osoba:
Nejvíc jsou jedle, jedle a stříbrný smrky. Je to nejdražší, ale je to nejhezčí strom a nejvíc vydrží.

Michal TRNKA, redaktor:
Podle odhadů utratíme letos za vánoční dárky zase o něco víc peněz než loni.

Výměna nevhodného nebo vadného dárku

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Co dělat s vánočními dárky, které se vám nehodí, nebo mají nějaké vady? Zkuste je v obchodě vyměnit. Jak ale upozorňuje Ivana Piková ze Sdružení obrany spotřebitelů, bezvadné dárky vám prodejci vyměnit nemusí, není to jejich povinnost. Pokud dárek nefunguje nebo fungovat přestane, s účtenkou ho vrátit můžete.

Ivana PIKOVÁ, Sdružení obrany spotřebitelů:
Protože určitě s paragonem jít do prodejny musíme, ať už je ten dárek několikanásobný anebo je vadný. Prostě spotřebitel musí prokázat, kde, kdy, co a za kolik kupoval.

Prezident vnímá pozitivně enormní nárůst půjček

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Enormní nárůst půjček a hypoték v Česku vnímá prezident Václav Klaus pozitivně i přesto, že některé jsou rizikové, darebné a lichvářské. Půjčování obecně je podle Klause důvěry lidí v přítomnost i budoucnost.

Václav KLAUS, prezident republiky:
Protože představa, že se všichni lidi zbláznili a stali se prostě popírači rizika a tak dále a prostě maximalizují slast současné minuty, vteřiny, dne bez ohledu na to, jak to dopadne, prostě potom bude potopa a nějak to dopadne. Kdybych si myslel, že takto se lidé chovají, tak to bych nemohl věřit ničemu.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Plné znění rozhovoru s Václavem Klausem uslyšíte na vlnách Radiožurnálu dnes večer, pět minut po jednadvacáté hodině. Prezident bude hostem pořadu Doteky víry.

Zemřela herečka Věra Galatíková

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Zemřela skvělá herečka Věra Galatíková. Boj s rakovinou prohrála včera večer ve věku šedesáti devíti let. Jak připomene redaktorka Naděžda Hávová, Galatíková ztvárnila mnoho nezapomenutelných rolí ve filmu a televizních a divadelních inscenacích.

Věra GALATÍKOVÁ, herečka:
Poznáváme v tóninách zvuk staletí i vzrušený dech jsoucích. Umlkáme jak každé raněné dřevo a naše letokruhy se rozestupují vstříc paprskům.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Tak takový je medový hlas Věry Galatíkové. Do paměti se divákům a posluchačům vryla právě skvělou recitací a vynikajícím dabingem. Propůjčila například hlas Francouzce Annie Girardotové a mnohokrát spolupracovala s dabingovou režisérkou Olgou Walló.

Olga WALLÓ, dabingová režisérka:
Možná, že vy máte v paměti Věru Galatíkovou jako ty venkovské moudré ženy, ale pro mě to vždycky bude královna.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Věru Galatíkovou milovali i diváci filmoví. Hrála třeba ve snímcích Údolí včel, Všichni dobří rodáci, Skřivánci na niti nebo Kytice. Působila například v Městských divadlech pražských a kariéru završila v pražském Národním divadle. Obdivovali ji i její studenti herectví.

Daniel HRBEK, student Věry Galatíkové, šéf Švandova divadla:
Já jsem ji poznal jako člověka, který vytvářel všem studentům obrovský zázemí, všichni jsme se u ní cejtili, vlastně v její blízkosti velmi dobře, jako by nás přikrývala svými mateřskými křídly.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Říká bývalý student Věry Galatíkové, šéf Švandova divadla Daniel Hrbek. Zákeřné nemoci vzdorovala herečka, která kouřila s přestávkami pětatřicet let, dlouho. Závislosti se pak dokázala zbavit a angažovala se v protikuřácké kampani. Manželka herce Ladislava Freje, matka dcery Kristiny a syna Ladislava loni na jaře odmítla klasickou razantní léčbu.

Indonésii zasáhla dvě silná zemětřesení

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Indonésii dnes zasáhla dvě silná zemětřesení. To první dosáhlo šesti celých čtyř desetin stupně Richterovy škály. Druhé bylo o něco slabší. Úřady zatím neohlásily žádné oběti, ani hmotné škody.

V Belgii dále platí přísná bezpečnostní opatření

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Belgický soud propustil čtrnáct lidí, které včera policie zatkla kvůli podezření z terorismu. Zpřísněná bezpečnostní opatření v zemi ale nadále platí.

Důchody se v lednu opozdí

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Chodí vám důchod na účet vždy druhý den v měsíci? Počítejte s tím, že ho v lednu dostanete o něco později, nejspíš třetího nebo čtvrtého.

Na horách je tepleji než v nížinách

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Zatímco v nížinách panuje chladno a obloha je zatažená, hory si užívají tepla a slunce. V Jizerských horách se dnes například prohánělo několik jen velmi spoře oděných lyžařů. Dopoledne se teplota v okolí tisíc osmdesát čtyři metrů vysoké Černé hory vyšplhala na plus pět stupňů. Včera se dokonce přiblížila ke dvanácti. Slunečná lázně na hřebenech přilákaly do Jizerských hor tisíce turistů. Jejich auta zabrala celé hlavní parkoviště v Bedřichově. Autobusy z Jablonce nad Nisou a z Liberce jezdily většinou plné lyžařů. Sloužilo jim sto deset kilometrů lyžařských tratí na Jizerské magistrále.

Dopravní nehody u rakouských sousedů

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Předvánoční stres, někde i sníh a led mají na svědomí řadu dopravních nehod u našich rakouských sousedů. Informuje vídeňská zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová.

Marie WOODHAMSOVÁ, redaktorka:
Na jižní dálnici blízko Semmeringu došlo k řetězové srážce deseti aut. Jejich řidiči nezvládli na kluzkém zasněženém povrchu vozovky řízení. Čtyři lidé byli přitom těžce zraněni. Dálnici A2 u výjezdu na Edlitz směrem na Vídeň museli přechodně uzavřít. Dvě helikoptéry se zdravotníky byly nasazeny na pomoc a odvoz zraněných do okolních nemocnic. Na východní dálnici směrem k Nickelsdorfu, přechodu do Maďarska se už ráno vytvořila desetikilometrová kolona aut, přestože jsou už druhý den otevřeny hranice. Důvod je docela prozaický touha využít poslední vánoční soboty k pořízení vánočních dárků a nákup povinných dálničních vinět na maďarské straně.

Vánoce českých vojáků v Kábulu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Čeští vojáci musí sloužit v zahraničních misích i o Vánocích. Jejich hned několik stovek. Asi čtyři sta padesát v Kosovu, sto padesát v Afghánistánu a stovka v Iráku. Náčelník Generálního štátu Armády České republiky Vlastimil Picek jel těsně před Štědrým dnem české vojáky pozdravit. Právě teď je v české polní nemocnici v afghánském Kábulu. Přímo z místa se přihlásil zvláštní zpravodaj Radiožurnálu David Koubek.

David KOUBEK, redaktor:
V Kábulu panuje předvánoční inverze, jinak tu přicházející Vánoce tolik ve vzduchu nejsou. Přece jen v české polní nemocnici je vojákům připomenul náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, který poděkoval za službu, kterou tady vykonali nebo spíš teprve vykonají. Byla tady i bohoslužba, kterou sloužil hlavní kaplan Armády České republiky. Už třetí kontingent české armády přijel teď v prosinci a bude tu až do poloviny dubna. V Kábulu je českých vojáků přes sto. Nejvíce jich slouží v polní nemocnici. Většinou jsou z Olomouce, ale i z jiných měst. Jsou tu i liberečtí chemici, v jihoafghánské provincii Hílmand také přímo v bojových operacích pod britským velením třicet pět ostrých hochů z jednotky speciálních operací vojenské policie.

Ministryně Stehlíková navštívili Dům světla

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Republikovým centrem prevence AIDS se stane Dům světla v pražském Karlíně. Už osm let tam poskytují útočiště lidem s virem HIV v krvi. Nabízejí bezplatné testování a dělají osvětové kampaně. Těchto zkušeností chce využít ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková ze Strany zelených. Dům světla proto dnes odpoledne navštívila a byl u toho také náš reportér Vít Dvořák.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Ne Vánoce, ale hlavně prý poslední čísla ministryni přiměla do Domu světla zajít.

Džamila STEHLÍKOVÁ, ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny:
Statistika ukazuje, že rok 2007 bude nejčernějším od doby sledování nárůstu počtu HIV pozitivních, to znamená, bude přibližně sto dvacet, sto třicet nových případů.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Dům světla v pražském Karlíně, to je nejen testování zdarma kohokoliv, kdo přijde, ubytování nemocných s AIDS, kteří nemají kam jít, ale i bezplatná telefonní tísňová linka, kampaň rozdávání jehel narkomanům a tak dál. To vše miliony korun. Zhruba polovinu hradí přes nejrůznějších programy stát a město, druhá polovina je na soukromých zdrojích. Na rozdíl od Západu se ale u nás sponzoři dát peníze na AIDS prý stydí, a tak se nehrnou. A nejen to, v Domě světla třeba ušetřili na automat na kávu, objednali ho a majitel slíbil, že se do týdne ozve. Neozval. Vzpomíná šéf Domu světla Miroslav Hlavatý.

Miroslav HLAVATÝ, šéf Domu světla:
Týden, čtrnáct dní, tři neděle uplynuly, já se odvážil zavolat, co se děje a on oznámil to, na co jsem bohužel v praxi zvyklý, že když oznámil svým zaměstnancům, převážně mladým lidem kolem dvaceti let, tak mu půlka dala výpověď okamžitě a půlka řekla, že sem do baráku nikdy k nám nepřijedou. Měli samozřejmě strach z HIV infekce nelogicky.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Blíží se Nový rok a s ním přidělování peněz sociálně potřebným. Ukáže, nakolik ministryně Stehlíková splní své dnešní slovo a nemocným AIDS se sháněním peněz, ale nejen s ním, pomůže.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu