Ozvěny dne 22. března 2008

22. březen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Nacionalisté protestovali proti národnostním menšinám

moderátor:
Pražský magistrát nařídil ukončit dnešní demonstraci nacionalistické Národní strany v centru Prahy. Dvacítka jejích stoupenců se před Domem národnostních menšin podle svého vyjádření sešla k pietnímu aktu za Čechy, kteří zemřeli rukou příslušníků národnostních minorit.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Zástupci pražského magistrátu demonstraci ukončili asi po dvaceti minutách. Mluvčí Národní strany Radim Panenka jejich rozhodnutí nazval potírání svobody slova.

Radim PANENKA, mluvčí Národní strany:
Demokracie v této zemi je opravdu ohrožena a je to vidět na každém kroku.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Podle nacionalistů nešlo o demonstraci, ale o pietní akt za Čechy, kteří trpěli či zahynuli rukou příslušníků národnostních menšin. Uvedli to na svém webu.

Radim PANENKA, mluvčí Národní strany:
My neprotestujeme, uctíváme památku mrtvých.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Pietní akt za koho?

Radim PANENKA, mluvčí Národní strany:
Děkuji vám.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
A proti tomu se ohradili zástupci všech deseti národnostních menšin, které mají v tomto domě sídlo.

Petr POPOV:
My jsme prostě odsoudili tuhle tu akci, protože není správná.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Uvádí Petr Popov a jeho slova potvrzuje Alexej Kelin, který současně pracuje v komisi pro národnostní menšiny Úřadu vlády České republiky.

Alexej KELIN, komise pro národnostní menšiny Úřadu vlády ČR:
My jsme sem přišli v podstatě jako nájemníci tohoto domu. Chceme se dozvědět, z čeho jsme obviňováni. Protože mně to připadá jako naprosto nesmyslná záležitost, obviňovat národnostní menšiny, že tady někomu ubližujou.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Všemu přihlížela asi dvacítka policistů.

moderátor:
Nacionalisté pak své projevy proti národnostním menšinám přednesli za asistence policie na Palackého náměstí, tam se totiž mohou konat shromáždění bez povolení úřadů.

Česko uzná nezávislost Kosova

moderátor:
Česko by mohlo brzy uznat nezávislost Kosova. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg tento návrh předloží vládě na začátku dubna. Radiožurnálu to potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Zuzana OPLETALOVÁ, mluvčí Ministerstva zahraničí ČR:
My jsme vyčkávali, jak se bude vyvíjet situace v Kosovu, zda se tamější vládě podaří udržovat po vyhlášení nezávislosti stabilitu a dělat potřebné kroky k jejímu udržení i v budoucnu. Mezitím probíhala diskuse i na české politické scéně a teď i po konzultaci s našimi klíčovými partnery v Evropské unii už podle nás čas k uznání Kosova dozrál, a proto tento krok pan ministr 2. dubna vládě navrhne.

moderátor:
Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku proti jeho vůli 17. února. Zatím ji uznalo přes třicet zemí, mezi nimi je i většina velkých států Evropské unie.

Češi nechtějí pracovat v zahraničí

moderátor:
Češi se vydávají pracovat do zahraničí v daleko menší míře, než se původně předpokládalo. Otevření evropských pracovních trhů využil pouhý zlomek lidí od nás. Studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí ukázala, že v patnácti starých členských zemích Evropské unie si legálně vydělává peníze jen třiačtyřicet tisíc Čechů, tedy ani ne půl procenta obyvatel. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla to má dva základní důvody jsme konzervativní a neradi se stěhujeme, další překážkou je pak stále ještě nízká jazyková vybavenost. Jak řekl Českému rozhlasu, kvůli silné koruně se navíc práce za hranicemi vyplácí stále méně.

Aleš MICHL, analytik Raiffeisenbank:
Pokud bysme zanalyzovali tady tu otázku, tak je strašně důležité pohyby kursů české měny. Naprosto to vidíme na příkladu amerického dolaru. V roce 2000 stál americký dolar čtyřicet korun, teď když se kouknu třeba na monitor, tak ten dolar stojí šestnáct padesát. Čili za posledních osm let se de facto americké platy scvrkly na polovinu, viděno našima očima. Čili vyplácí se to, ale stále méně.

Demonstrace na podporu Tibetu a dalajlámy

moderátor:
Stovky lidí demonstrovaly na podporu Tibetu a dalajlámy v severoindickém městě Daramsala. V tibetské Lhase mezitím pokračují protičínské protesty, jejich intenzita podle agentur slábne. Peking ale nicméně dal najevo, že nepokoje v Tibetu zcela potlačí. Podle čínských oficiálních údajů přišlo při násilnostech o život dvaadvacet lidí, tibetské exilové organizace ale uvádějí až na sto čtyřicet obětí. Třicítka čínských intelektuálů apelovala v otevřeném dopise na vládní komunistickou stranu, aby zahájila přímý dialog s duchovním vůdcem tibetských buddhistů. K tomuto kroku už Čínu vyzvaly i Spojené státy, Japonsko a některé evropské země.

Bojkot olympijských her v Pekingu

moderátor:
Několik občanských sdružení dnes vyzvalo české politiky a představitele státu, aby zvážili účast na letních olympijských hrách v Pekingu, pokud Čína odmítne zahájit mírová jednání o řešení situace v Tibetu. Sdružení zároveň požadují, aby Český olympijský výbor veřejně garantoval, že čeští sportovci budou na hrách smět svobodně vyjádřit svůj názor na porušování lidských práv v Číně a Tibetu. Už včera vyzvalo ke stupňování tlaku na čínskou vládu také šest osobností v čele s exprezidentem Václavem Havlem a šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

Tchajwanské prezidentské volby

moderátor:
Nových tchajwanským prezidentem bude kandidát opozičního Kuomintangu Ma Jingťiou. V dnešních volbách získal osmapadesát procent odevzdaných hlasů. Pro jeho protikandidáta, zástupce demokratů, Franka Sie se vyslovilo dvaačtyřicet z celkem třinácti milionů obyvatel, kteří se hlasování zúčastnili. Po osmi letech tak z prezidentského paláce odchází představitel Demokratické pokrokové strany.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Po osmi letech jsou zcela u moci opět nacionalisté, kteří na Tchajwanu vládli od roku 1949, kdy na ostrov se svými jednotkami po porážce od komunistů uprchl tehdejší vůdce Čankajšek, až do roku 2000, kdy se hlavou státu stal současný prezident Čchen Šuejpien z Demokratické pokrokové strany. Obyvatelé ostrova se tak vyslovili pro ekonomické změny, vytvoření trhu s Čínou, zavedení přímých letů přes Tchajwanskou úžinu a zároveň i proti eskalaci napětí s Pekingem. Souběžně s prezidentskými volbami se konala i dvě referenda o vstupu země do OSN, a to pod různým názvem, ani jedno z nich ale není platné, nevyslovila se totiž pro ně nadpoloviční většina hlasujících. Přesto více hlasů získal návrh demokratů, tedy vstup do OSN pod názvem Tchajwan.

Výroba elektřiny v Německu

moderátor:
Před potížemi při zásobování elektřinou u našich západních sousedů varoval šéf největšího německého energetického koncernu E.on Wulf Bernotat. Podle jeho názoru by se mělo pokračovat ve využívání elektřiny získané z jádra. Spolkové ministerstvo životního prostředí názory špičkového manažera ale kategoricky odmítlo.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Se seriózní debatou nemá tohle nic společného reagoval na výroky šéfa E.onu státní tajemník na ministerstvu životního prostředí Müller. Podle něj nejde energetickému koncernu o nic jiného než o prodloužení životnosti vlastních jaderných elektráren, které mají být v příštích letech odpojeny ze sítě. Bernotat kromě využívání atomové energie doporučil v deníku Welt am Sonntag stavby moderních uhelných a plynových elektráren, které by do ovzduší neuvolňovaly tolik oxidu uhličitého. Předseda představenstva E.onu taky varuje před nárůstem cen v případě, že by výstavba takových elektráren byla nadále blokována. Welt am Sonntag cituje studii německé energetické agentury DENA, podle které nebude Německo už v roce 2012 schopné pokrývat poptávku po elektrické energii z vlastních zdrojů.

Dnes je Bílá sobota

moderátor:
Dnes je Bílá sobota, podle tradice den modliteb, rozjímání a půstu. Některé křesťanské církve slaví v noci ze soboty na neděli vigilii vzkříšení, liturgickou připomínku a zpřítomnění zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Na Bílou sobotu se neslouží žádné mše, obřady začínají až po západu slunce. Večer se také rozezní zvony, které symbolicky na Zelený čtvrtek odletěly do Říma. Dnešní bohoslužby v katolických kostelech doprovází sedm čtení ze Starého a Nového zákona a také zpět aleluja, dodává želivský premonstrát Roznata Adamec.

Roznata ADAMEC, želivský premonstrát:
Připomínají se všecky důležité události a také vlastně v té délce si můžeme uvědomit to očekávání Vykupitele, které trvalo skutečně celá staletí. A potom následuje takový ten bod, kdy zpíváme aleluja, to vlastně připomíná Kristovo zmrtvýchvstání.

Lyžařské podmínky na českých horách

moderátor:
Vydatné sněžení z uplynulých dnů zlepšilo lyžařské podmínky na všech našich horách. V Beskydech je až deset centimetrů čerstvého a skoro půl metru technického sněhu. Podobná situace je i v Jeseníkách. Horská služba ale varuje, stále tu platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. V Orlických horách je na sjezdovkách v Deštném třicet pět centimetrů, v Říčkách dokonce přes šedesát centimetrů sněhu. V Krkonoších se lyžuje téměř ve všech areálech a jednotlivá střediska hlásí od třiceti do sto deseti centimetrů sněhu. Několik tisíc lyžařů dnes zamířilo do Špindlerova Mlýna říká Jiří Beran z tamního skiareálu.

Jiří BERAN, Skiareál Špindlerův Mlýn:
Podmínky jsou úplně fantastický, já bych řekl, že jsou po Vánocích úplně nejlepší tuhle tu zimu. Já bych odhadnul, že asi tak na pět tisíc návštěvníků.

moderátor:
Nový sníh přilákal stovky lyžařů i do zimních středisek na jihu Čech. Skiareál Lipno sice v pondělí ukončí sezónu, Zadov chce mít vleky v provozu nejméně do konce března. Také tady jsou ideální sněhové podmínky, na sjezdovkách leží půl metru upraveného sněhu.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu