Ozvěny dne 22. 1. 2002

22. leden 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprocházejí korekturou.

Televizi Nova byla prodloužena licence až do roku 2017

Televize Nova může vysílat až do roku 2017. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání jí totiž dnes prodloužila licenci o dalších dvanáct let. Současná licence přitom platila do roku 2005. Nova požádala o její prodloužení vloni poté, co začal platit zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Ten umožňuje automatické prodloužení licence, pokud provozovatel dodržuje stanovené podmínky.

Vladimír Železný nabídl společnosti CME splacení svého dluhu

Vladimír Železný nabídl společnosti CME splacení svého dluhu ve výši miliardy korun. Ten by hradil z prodeje svého podílu v CET 21, který chce koupit společnost MEF Holding. Ta už získala většinu akcií CET 21 a za Železného podíl nabízí 33 milionů dolarů. Případ sleduje Marek Janáč.

MEF Holding už složil u notáře 3 300 000 dolarů a čeká, zda CME tento druh vyrovnání pohledávek přijme. Podle předsedy holdingu Jiřího Šmejce má ale transakce jednu podmínku.

Jiří Šmejc: A to je zrušení exekuce, kterou vede vůči !!NEROZUMÍM!! pana doktora Železného CME.

33 milionů amerických dolarů má MEF Holding splácet čtyři roky v pravidelných splátkách. Podle Železného i Šmejce ale CME nemusí čekat na své peníze celé čtyři roky. Kontrakt je prý natolik bonitní, že ho za určitých podmínek může CME prodat bance a inkasovat okamžitě. CME ale zatím podle jejího mluvčího Michaela Donatha žádnou nabídku neobdržela.

Michael Donath: Jediné, co je naprosto jasné, že Vladimír Železný měl podle rozhodnutí amsterodamského arbitrážního tribunálu zaplatit CME částku ve výši 27,1 milionu dolarů. Protože tak neučinil, nabíhá mu každý den úrok ve výši 3 200 dolarů.

K dnešnímu dni včetně úroků dluží Vladimír Železný CME 28 a čtvrt milionu dolarů. Železný dnes potvrdil, že dostojí svým závazkům a podotkl, že navrhovaný způsob vyrovnání je pro akcionáře CME výhodný obchod a zároveň výrazný test toho, oč vlastně CME jde.

Vladimír Železný: Chce tedy uspokojit zájmy svých akcionářů, anebo je zájmem CME nekonečná kriminalizace mé osoby, Novy a osob, které jsou v okruhu televize Nova.

Pokud MEF Holding získá Železného podíl, bude mít celkem 57,26 % podílu v CET 21, která vlastní licenci na vysílání Novy.

V Londýně dnes zároveň začala další část jednání arbitrážního tribunálu, který řeší spor společnosti CME proti České republice. Vladimír Železný ale tuto událost nekomentoval.

Právník Vladimíra Železného Aleš Rozehnal zůstává ve vazbě

Právník Vladimíra Železného Aleš Rozehnal zůstává ve vazbě. Městský soud v Praze tak zrušil usnesení obvodního soudu, který chtěl advokáta propustit na svobodu. Rozehnal je ve vazbě od začátku listopadu, aby nemohl ovlivňovat svědky a utéci do zahraničí. Soud prvního stupně chtěl právníka pustit z vazby koncem prosince, protože už pominul důvod ovlivňování svědků, a jako záruku, že neuteče do zahraničí, přijal pětimilionovou kauci. Městský soud s tím ale nesouhlasil a uložil státnímu zástupci, aby o Rozehnalově pobytu v pankrácké vazební věznici rozhodl sám. Rozehnalův advokát Radek Jilg nechce odhadovat, jak dlouho ještě jeho klient ve vazbě může zůstat.

Radek Jilg: To samozřejmě v tuhle chvilku neumím přesně říct, ale budeme podnikat kroky pro to, aby ta doba byla co nejkratší.

Rozehnal a Železný jsou obviněni z pokusu o poškozování věřitele v souvislosti s Nadací Astrona. Od minulého týdne jsou stíháni také kvůli převodům majetku televizního ředitele.

Přívaly sněhu vystřídala prudká obleva

Zatímco na mnoha níže položených místech naší republiky se dnes už dalo vyjít takřka v jarních střevících, od středních poloh se chodci, silničáři i vodohospodáři potýkají s následky nedávného sněhového přívalu. Situaci sledují naši zpravodajové a reportérka Vlasta Valentová.

Silničáři jdou z extrému do extrému. Sníh a led střídá ledová břečka. Silničář Jan Douděra, Semilsko dnes ráno:

Jan Douděra: Vznikla sněhová břečka, která se velice obtížně uklízela, protože pod tím byly ledové plotny.

Na mnoha místech severních Čech přinesla obleva i strach chodcům. Z Jablonce nad Nisou Ivana Bernátová:

Nebojíte se tady chodit pod střechami? Viděla jsem, že jdete prostředkem silnice.

Anketa: Protože z našeho domu nám padala taková kvanta ledu, že z toho šla hrůza.

Jste rád, že je obleva?

Anketa: Ano, samozřejmě. Tady konkrétně v Jablonci to byl problém, že jo, protože nebyly chodníky, lidi chodili po ulici.

Druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost, nadále platí na řece Jihlavě u Třebíče. Průtok vodního toku už od rána komplikuje velké množství ledových ker. O vyhlášení pohotovosti byli informovány všechny podniky v Třebíči. Berounka u Černošic, kolem třinácté hodiny se tu nad místním jezem vytvořila ledová bariéra, rozlitá voda zatápí čtyřicet chat. Povodňová komise uvažuje o odstřelu ledu. Silná obleva přinesla horké okamžiky i v Desné v Jizerských horách. Jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová:

Ludmila Knopová: Pod tíhou sněhu se prolomila střecha nástrojárny. Naštěstí v době této události nebyl v objektu nikdo, protože se to stalo někdy po třetí hodině ranní, takže nedošlo k žádnému zranění.

V Lipníku na Přerovsku zatarasily ledové kry Bečvu v délce tří kilometrů a voda se rozlila do luk a okolních zahrad. Na Šumpersku řeka Morava zaplavila cestu mezi Bohuslavicemi a Lukavicí. Kvůli tajícímu ledu se zřítil třítunový kus skály na silnici u Karlových Varů poblíž obce Březová. A prognóza pro další hodiny? Vodohospodář Pavel Punčochář z ministerstva zemědělství upozorňuje, že rychlé tání sněhu může způsobit záplavy i ve středních polohách. A závěrem neuvěřitelný údaj o tom, kolik vody se skrývá ve sněhu na našich nejvyšších českých horách.

Pavel Punčochář: Asi 820 milionů metrů krychlových vlastně vody ve sněhu, který leží v povodí uceleného Labe, nebo na vltavském povodí, povodí Vltavy, je ta sněhová zásoba ještě vyšší, asi 1,3 miliardy metrů krychlových vody ve sněhu.

Protitemelínské podpisové akce se zúčastnilo 915 220 Rakušanů

915 220 Rakušanů se zúčastnilo protitemelínské podpisové akce, kterou zorganizovala krajně pravicová strana Svobodných. Problematikou se nejpozději na podzim bude muset zabývat rakouský parlament. Provozu temelínské elektrárny ani vstupu České republiky do Evropské unie by se iniciativa Haiderovců neměla dotknout. Další informace nabízí Jiří Hošek.

Rakouská lidová strana kancléře Schüssela odmítá blokovat vstup Česka do Evropské unie kvůli Temelínu. Nedá se tedy vyloučit, že se lidovci dostanou do křížku s koaličním partnerem, stranou Svobodných. Ti naopak, jak dodává vídeňská zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová, trvají na vetování našeho začlenění do unijních řad kvůli provozu jihočeské elektrárny.

Jörg Haider vidí prostor v otázce veta. Prohlásil, že podpisová petice ukázala, že Rakousko chce mluvit do otázek Evropské unie. Varovná slova zazněla z rakouského svazu průmyslníků před pokusem FPÖ žhavit dále náladu proti Česku.

Jak Radiožurnálu řekl tiskový mluvčí rakouské ambasády v Praze Gregor Schusterschitz, většina rakouských odpůrců atomové energie nakonec petici Svobodných nepodepsala.

Gregor Schusterschitz: To ukazuje, že většina Rakušanů jednoznačně odmítá vetování vstupu České republiky do Evropské unie.

Také Evropská komise vzkazuje: "Vstupní rozhovory Česka s Evropskou unií poběží dál podle plánu a petiční akce Haiderovců na ně nebude mít vliv." Názory komisaře Güntera Verheugena tlumočí bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

"Komise doufá, že rakouský parlament v diskusi o petiční akci bude respektovat závěry procesu z Melku," řekl Verheugen. K obavám, že by petice mohla zkomplikovat vstup Česka do Evropské unie, se vyjádřil Verheugenův mluvčí Jean Christoph Filori.

Jean Christoph Filori: Komisař Verheugen je absolutně přesvědčený, že Rakušané pochopí, že není v jejich zájmu blokovat rozšíření Evropské unie.

Případný rakouský pokus o zablokování našeho vstupu do Evropské unie by se nakonec obrátil proti Rakousku samotnému. Myslí si to náš hlavní vyjednavač s patnáctkou Pavel Telička.

Pavel Telička, hlavní vyjednavač pro vstup ČR do EU: Já jsem přesvědčen o tom, že když se nechají stranou emoce, když se skutečně bude přemýšlet, co je skutečným zájmem Rakouska, tak si rakouští občané a všechny rozumné politické síly v zemi uvědomí, že toto není ta volba, kterou by mělo Rakousko mít.

Pražští hasiči likvidovali požár telefonní ústředny v centru města

Pražští hasiči likvidovali požár telefonní ústředny v centru hlavního města. Oheň v Blanické ulici poničil rozvodnu za sto milionů korun, na kterou je napojeno více než 20 000 telefonních linek. Při požáru se lehce zranili tři hasiči. Na místě byl i František Lutonský.

Požár vypukl krátce před jedenáctou hodinou.

Neuveden: Začalo hořet v hlavní rozvodně, která vlastně napájí tu ústřednu nad tím. Museli jsme nechat vypnout proud, odpojit plyn, abychom vůbec mohli začít hasit vodou.

Oheň zřejmě způsobil zkrat na kabeláži rozvodny. Hasiči museli okamžitě celou budovu evakuovat. Policie pak vyklidila i přilehlé objekty.

Anketa: No, strach o manželku byl, no, kvůli tomu jsem přijel, protože ona dělá ve třetím patře, teď to měli plné kouře, že jo, takže nevěděli, co vlastně, jak dalece to hoří. No, naštěstí to všechno bylo v tom přízemí.

My jsme takhle koukali a najednou všichni: "Co to je?" A najednou takový kouř.

A všichni běželi ze třídy a měli jsme poplach školní. No, hrůza.

Při zásahu museli být ošetřeni tři hasiči, kteří se nadýchali zplodin. Jeden ze záchranářů musel být převezen do nemocnice s lehkým zraněním.

Neuveden: Z řad civilistů není zraněn nikdo a naši kluci mají opařeniny na obličeji a na krku od masky.

Požár ústředny odpojil asi 22 000 telefonních linek včetně tísňového volání. Předběžnou škodu odhadují hasiči na několik desítek milionů korun.

Izraelští vojáci zabili ve městě Nábulus čtyři Palestince

Izraelští vojáci zabili ve městě Nábulus na západním břehu Jordánu čtyři Palestince, členy skupiny Hamas. Radikální palestinské Hnutí islámského odporu vzápětí pohrozilo rozpoutáním totální války proti Izraeli na všech frontách. V centru Jeruzaléma došlo jen několik hodin poté k palestinskému vražednému útoku. Ozbrojený muž začal na jedné z hlavních tepen města střílet na chodce. Nejméně 36 jich zranil, jednoho těžce. Samotného atentátníka pak zastřelila policie. Dění v oblasti sleduje blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Velitel jeruzalémské policie Miki Ladi řekl v rozhovoru pro izraelský rozhlas, že útočník začal na chodce střílet z pušky M-16. Celý střed města byl po incidentu více než hodinu uzavřen. Jeruzalémský starosta Ehud Olmert vyzval Palestince z východního Jeruzaléma, aby se chovali odpovědně, stejně jako v minulých letech před vznikem povstání. K odpovědnosti za útok se nejprve přihlásilo hnutí Hamas a poté Islámský džihád. Později bylo údajně potvrzeno, že atentát měl provést příslušník ozbrojeného křídla hnutí Fattah prezidenta autonomie Jásira Arafata z takzvaných Brigád mučedníků Al-Aksá. Speciální jednotka izraelské armády dnes při zásahu v Nábulusu usmrtila čtyři Palestince z hnutí Hamas, kteří měli být zodpovědní za smrt řady izraelských občanů.

Mikuláš Dzurinda odmítl návrh SDL na odvolání ministryně Schmögnerové

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda překvapivě odmítl návrh Strany demokratické levice na odvolání ministryně financí Brigity Schmögnerové, kterou tato strana do vlády nominovala. Předseda SDL Koncoš se nyní domnívá, že demisi by měla podat sama Schmögnerová.

V severozápadních Čechách by se mohly vyrábět díly pro BMW

V severozápadních Čechách by se mohly vyrábět díly pro novou automobilku BMW v Lipsku. Továrny by mohly vyrůst v některém z devíti měst s vysokou nezaměstnaností, například v Ústí nad Labem, Lounech nebo Lovosicích. Republice by to přineslo přímé zahraniční investice za mnoho desítek milionů dolarů.

Kyselina sírová vytekla z havarovaného slovenského kamionu na Hodonínsku

Na 1 200 litrů kyseliny sírové vyteklo z havarovaného slovenského kamionu na Hodonínsku. Policisté museli na několik hodin prostor uzavřít a odklonit dopravu.

Unie svobody a ODA odmítají urychlenou integraci, kterou požadují lidovci

Unie svobody a ODA odmítají urychlenou integraci, kterou na nich požadují lidovci. ODA by podle nich zatím měla řešit splácení svého dluhu sama a o sloučení se dá uvažovat až v delším časovém horizontu. Podle místopředsedy ODA Oldřicha Kužílka chce aliance vyhovět návrhu unionistů a zveřejnit fyzické osoby, které jí půjčí na první splátku dlužné částky. Je také ochotna platit až pět milionů ročně, aby byl dluh vyrovnán zhruba do deseti let. Dále už Milada Richterová.

ODA ale zároveň nevidí důvod, proč měnit nadaci, na kterou má Česká pojišťovna převést zbývající část pohledávky. Za nepřijatelný pak označil Kužílek požadavek KDU-ČSL na okamžitou integraci své strany s Unií svobody - DEU.

Oldřich Kužílek: Jakékoli jednání o vynucené integraci pro nás není přijatelné. Náš předseda, když byl dotázán, tak řekl: "My si dovedeme v delším časovém horizontu představit nějaké jednání o integraci, ne však v situaci, kdy padají ultimáta."

Unie svobody je v zásadě s návrhem ODA spokojena. Má totiž stejně jako aliance dlouhodobý záměr na integraci pravicových stran. Podle předsedkyně unionistů Hany Marvanové ale nelze sloučení provést pod nátlakem.

Hana Marvanová, předsedkyně Unie svobody: Já bych to ani jako předseda nepodporovala, abychom se integrovali, protože takováto integrace by nebyla integrace na základě vzájemné a svobodné dohody zúčastněných stran. Pokud by taková integrace byla vynucená pod nějakým tlakem, tak by taková strana stejně nemohla normálně fungovat.

Marvanová stále doufá, že se podaří lidovce přesvědčit, aby na svém požadavku netrvali a aby čtyřkoaliční kandidátky zůstaly beze změny.

Hana Marvanová, předsedkyně Unie svobody: Zítra bude zasedat čtyřkoaliční politická rada a já jsem pevně přesvědčena, když bude vůle ze všech stran, že zítra ta věc bude vyřešena nějakou dohodou, nějakým kompromisem.

Šéf lidovců Cyril Svoboda by ale určité stanovisko mohl podle informací Radiožurnálu zveřejnit už dnes večer.

Násilník z pražského Jižního Města jde definitivně do vězení

Násilník z pražského Jižního Města jde definitivně do vězení. Městský soud potvrdil verdikt obvodního soudu a poslal Miroslava Tótha na 11,5 roku za mříže. Před rokem a půl brutálně napadl na pražském sídlišti devět žen. Pokračuje Helena Šulcová.

Miroslav Tóth neměl slitování, ženy tloukl, vyhrožoval jim, donutil je k sexu a poté je ještě okradl.

Miroslav Tóth: !!NEROZUMÍM!! Nejsem v žádném případě vinen.

Tvrdil Miroslav Tóth, když opouštěl soudní síň. Jeho advokát Jiří Hercek byl mnohem stručnější.

Jiří Hercek: Nebudu to komentovat.

Žalobce Jiří Brtník je s trestem spokojen.

Jiří Brtník: S přihlédnutím k těm celkovým okolnostem případů rozhodnutí ve vině i trestu lze akceptovat.

Soud nicméně neuznal žalobcovu stížnost, že Tóth stojí i za desátým napadením na pražském sídlišti. Po pachateli tohoto činu bude znovu pátrat policie.

Jiří Brtník: Rozhodně se domnívám, že policie tento případ nepustí ze zřetele. Pokud se objeví nové skutečnosti, tak bude konat.

Rozsudek nad Miroslavem Tóthem je definitivní a nejde se proti němu odvolat.

V Brně byla zahájena výstava kreseb malíře Rudolfa Kundery

V Moravském zemském muzeu v Brně byla zahájena výstava kreseb malíře Rudolfa Kundery žijícího od roku 1940 ve Francii. K vystaveným dílům nám více řekla kurátorka výstavy Jitka Sedlářová.

Jitka Sedlářová: Kresby, které jsou tady vystaveny a pocházejí jak z toho římského období, kdy maloval Římanky, ty balkónové scény, tak také potom z toho brněnského, protože on se z Říma vrátil do Brna, velice krátce, ale velice intenzivně tady asi portrétoval, tak ty kresby jsou vedeny takovou pevnou obrysovou čarou a plně vyznávají právě ten francouzský novoklasicismus.

autoři: jkr , jal
Spustit audio

Více z pořadu