Ozvěny dne 21. 5. 2002

21. květen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Černý mletý pepř firmy Johann Kotányi obsahuje salmonelu

Černý mletý pepř firmy Johann Kotányi obsahuje salmonelu. Do České republiky jej tato firma dováží z Rakouska. Česká zemědělská a potravinářská inspekce podle mluvčí Daniely Kolejkové už podnikla první kroky ke stažení závadného pepře z obchodů.

Daniela Kolejková: V tomto případě se jedná o výrobek, který je označen jako pepř černý mletý, je balen do aluminiových sáčků po 20 gramech a pozná se tak, že je označen takzvaným datem minimální trvanlivosti, zkratkou DMT 19. 1. 2005. U těch ostatních šarží jsme žádnou salmonelu nezjistili, takže důvod k panice v případě nákupu tohoto pepře není. Současně jsme tomuto dovozci nařídili, aby u svých odběratelů zajistil okamžité stažení kontaminovaného koření z prodejní sítě.

Druhá vlna odškodnění nuceně nasazených začne asi v polovině roku

Lidé nuceně nasazení na práci v Německé říši a vězni nacistických koncentračních táborů dostanou další odškodnění. Druhá vlna výplat by měla začít pravděpodobně v polovině roku. Další od Dušana Valenty.

Na odškodnění má nárok zhruba 120 000 lidí. Drtivá většina už první peníze dostala. Nyní se čeká na takzvanou druhou vlnu. Jejímu zahájení brání přes pět tisíc žádostí, které se stále prověřují. Jisté zdržení způsobují také pozůstalí.

Jan Sechter, vládní zmocněnec: Základní omezení je, že se to týká pouze těch příbuzných, jimž ten rodinný příslušník, třeba nuceně nasazený, zemřel po 15. únoru 1999.

Upřesňuje vládní zmocněnec Jan Sechter s tím, že se výplata odškodnění rozhodně neřídí českým právem.

Jan Sechter, vládní zmocněnec: Manžel, manželka a děti dostávají částku rovným dílem, pokud nenastupují další kategorie příbuzných, to znamená pokud někdo zemřel, příbuzní nás měli aktivně kontaktovat nebo nás musí aktivně kontaktovat.

Žádosti vyřizuje Česko-německý fond budoucnosti sídlící v pražské Legerově ulici. Peníze pozůstalým by měl vyplácet během několika týdnů. Celkem je na odškodnění nacistických obětí vyčleněno přes 210 milionů eur, tedy zhruba sedm miliard korun.

Kamiony blokují silnice na hraniční přechody do SRN

Nekonečné řady kamionů blokují silnice na hraniční přechody do Spolkové republiky Německo. Příčina je na německé straně. Celníci kvůli státnímu svátku neodbavovali nákladní dopravu. Další informace zjišťoval náš spolupracovník Daniel Kopecký.

V neděli i v pondělí byl totiž omezený pohyb kamionů na německých silnicích, a tak se nyní dopravci snaží dohnat zpoždění. To je důvodem patnáctihodinové čekací doby ve Folmavě na Domažlicku anebo více než dvacetihodinové v Rozvadově na Tachovsku. Kamiony stojí osm hodin i na přejezdu na Cínovci. Tady kolona začíná už v Teplicích. Obdobná situace je i na hranicích v Jiříkově u Rumburku. Podle dispečera Luboše Havlíčka se kalamitní situace v nejbližších hodinách nezlepší.

Luboš Havlíček: No, co čekají na parkovišti, tak asi osm hodin, ale pak ještě něco stojí před parkovištěm. Myslím, že to teďka postupuje rychle, já myslím, že do té půlnoci. Hlavně my potřebujeme, aby nám to nestálo na té silnici první třídy.

V Moravskoslezském kraji by volby vyhráli sociální demokraté

V Moravskoslezském kraji by volby teď vyhráli sociální demokraté. Jejich náskok před druhou ODS ale není tak výrazný, jako při volbách minulých. Jak dál vyplývá z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro Český rozhlas a Českou televizi, třetí by skončila KSČM a čtvrtá Koalice. Pokračuje Vít Dvořák.

Sociální demokracie první místo a 27,5 % z odevzdaných hlasů. Druhá ODS necelých 22 %.

Jitka Uhrová: Když to srovnáme s rokem 1998, kdy také zvítězila ČSSD, tak nyní ten odstup je menší. V roce 1998 měla ČSSD náskok zhruba 19 %, nyní má náskok asi tak šest až sedm procent.

Řekla Radiožurnálu Jitka Uhrová z agentury STEM.

Jitka Uhrová: Na dalších místech s odstupem je KSČM necelých 15 % a čtvrtá Koalice.

13 % hlasů by čtvrtá Koalice v Moravskoslezském kraji získala za trochu jiných okolností než jinde.

Jitka Uhrová: Ve výrazně nižší míře se nyní Koalice těší podpoře bývalých stoupenců Unie svobody.

A jak v nejnovějším průzkumu dopadly další strany?

Jitka Uhrová: Žádná ze stran se neblíží ani dvěma procentům.

V Moravskoslezském kraji u nás žije nejvíc lidí, i když v poměrně malém počtu měst a obcí.

Podrobné výsledky předvolebního průzkumu k volbám v Moravskoslezském kraji najdete na internetové adrese rozhlas.cz/volby nebo na naší tradiční adrese izurnal.cz.

Učitelé českolipského gymnázia ukončili stávkovou pohotovost

Učitelé českolipského gymnázia ukončili stávkovou pohotovost. Po řadě jednání dosáhli toho, že jim vedení nebude kompenzovat zvýšení základního platu snížením osobního ohodnocení. Naopak stávkovou pohotovostí nyní hrozí učitelé z jižní Moravy.

Další balení jablečné výživy Hami už neobsahují rakovinotvorný patulin

Další balení jablečné dětské výživy Hami už neobsahují rakovinotvorný patulin. Potvrdily to výsledky laboratorních analýz. Minulý týden prokázala kontrola velké množství patulinu ve výživě Hami - Jablečný ovocný příkrm prodávané ve 190gramovém balení s datem výroby 4. března. Tu už výrobce stáhl z obchodů.

Neznámá chemikálie znečistila říčku Olešnici v Tršicích na Olomoucku

Neznámá chemikálie červené barvy znečistila říčku Olešnici v Tršicích na Olomoucku. Podle policistů látka do vody vytekla z kanalizace nedaleké firmy Inzet plus. Za poslední měsíc jde už o třetí případ znečištění vodních toků na Olomoucku.

Laura Bushová dnes navštívila Rádio Svobodná Evropa

Laura Bushová dnes při návštěvě Rádia Svobodná Evropa podpořila novináře a humanitární pracovníky, kteří pracují pro Afghánistán. Nenechala nikoho na pochybách, že ve středu jejího zájmu zůstávají zejména osudy afghánských žen a dívek. Čtvrtý den návštěvy Laury Bushové v Praze sledoval Miroslav Konvalina.

Laura Bushová: Good morning.

Po přivítání v sídle Rádia Svobodná Evropa, které vysílá ve 32 jazycích, přidala Laura Bushová afghánský prapor do vlajkořadí zemí, kam Američany vedený rozhlas vysílá. Prostřednictvím Rádia Svobodný Afghánistán pozdravila posluchače !!NEROZUMÍM!! do Kábulu.

Laura Bushová: !!NEROZUMÍM!!

Poslechla si také svědectví humanitárních pracovníků a novinářky, kteří se právě z Afghánistánu vrátili. Nejvíce ji zaujaly zprávy o osudech afghánských dětí a žen, zejména když Šimon Pánek z Nadace Člověk v tísni vyprávěl o více než dvou tisících afghánských dívek, které se radovaly z toho, že jim v Afghánistánu konečně otevřeli školu.

Laura Bushová: U kulatého stolu jsem si ráda vyslechla, co všechny většinou české nevládní organizace dělají, pomáhají lidem v Afghánistánu a zajišťují, aby všechny děti, a to včetně dívek, mohly chodit do škol.

V Berlíně vrcholí demonstrace proti zítřejší návštěvě prezidenta Bushe

V Berlíně v těchto chvílích vrcholí demonstrace proti zítřejší návštěvě prezidenta Bushe. V německé metropoli se sešlo několik tisíc lidí. Z místa se hlásí zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

"Vaši válku nechceme, pane prezidente," tak zní poselství tisíců Berlíňanů Georgi W. Bushovi. Proti jeho příjezdu sem do německé metropole demonstrují stoupenci levice, zejména Strany demokratického socialismu, která spoluvládne v Berlíně, a Zelených, kteří tvoří vládní koalici. Účastníků protestní akce je tolik, že se nevejdou ani na širokou třídu Karla Marxe u Alexandrova náměstí v centru Berlína. Celou akci střeží kordony policistů v plastovém brnění a mnoho takzvaných nenápadných civilistů se sluchátkem v uchu. K potyčkám dosud ale nedošlo. Jediným incidentem bylo, když spolupředsedkyni Zelených Claudii Rottovou polil nespokojený volič - ekolog Fantou.

Neúspěšně pátrají američtí vojáci v Afghánistánu po členech Al-Kajdy

Bez úspěchu pátrají američtí vojáci a jejich spojenci v Afghánistánu po příslušnících Al-Kajdy a Talibanu. Svou operaci zintenzívnili poté, co povstalci zastřelili v provincii Paktía amerického seržanta. Vojáci ihned zaútočili na tajnou základnu rebelů, ale nikoho už nenašli. Z Afghánistánu telefonuje spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková.

Všichni však stačili před útokem místo opustit, takže nebyl ani nikdo zabit, ani zatčen. S podobným výsledkem skončila včera u východoafghánského města Chost operace Britů. Na opuštěné základně našli pouze několik skladů zbraní. Pátrání po jednotkách rebelů ve východoafghánských provinciích pokračuje, ale jak se nechali slyšet i někteří britští důstojníci, vojáci protiteroristické koalice jsou rozčarováni z toho, že nedochází k žádným přímým kontaktům s nepřítelem. Rebelové totiž znají dokonale terén, útočí ze zálohy a ihned poté mizí ve vysokých horách. Vojáci protiteroristické koalice pak nacházejí základny Al-Kajdy opuštěné.

Americká FBI údajně včas nevarovala o nebezpečí teroristických útoků

Americká FBI údajně včas nevarovala prezidenta Bushe o nebezpečí teroristických útoků na Spojené státy. Podle dnešního vydání The New York Times FBI pozdě reagovala na informaci svého agenta o velkém počtu Arabů navštěvujících americké pilotní školy. Více zpravodajka Českého rozhlasu ve Washingtonu Olga Krupauerová.

Podle deníku The New York Times FBI včas neinformovala o dokumentu, který předložil její agent z pobočky v arizonském Phoenixu, ani šéfa FBI Roberta Muellera, ani ministra spravedlnosti Johna Ashcrofta. Agent FBI v dokumentu z loňského července upozornil na nezvykle vysoký počet Arabů navštěvujících pilotní kursy a kursy o provozu a bezpečnosti amerických letišť na přinejmenším jedné pilotní škole ve Spojených státech. FBI a CIA jsou terčem ostré kritiky za údajně nedostatečnou prevenci teroristických útoků z 11. září loňského roku. Opoziční demokraté volají po nezávislé vyšetřovací komisi, republikáni jsou !!NEROZUMÍM!!

USA uvolní ekonomickou pomoc pro Jugoslávii

Spojené státy uvolní ekonomickou pomoc pro Jugoslávii, kterou až dosud blokovaly. Vadilo jim, že Bělehrad stoprocentně nespolupracuje s Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu. Podle ministra zahraničí Colina Powella vedly americkou vládu k tomuto kroku nové zákony, které nedávno schválil jugoslávský parlament. Normy zjednodušují proceduru vydávání lidí obviněných z válečných zločinů do Haagu.

Maskovaní útočníci zabili v Indii vůdce separatistů Abdula Gani Loneho

Maskovaní útočníci zabili v indickém státě Džamú a Kašmír vůdce separatistů Abdula Gani Loneho. Lone představoval umírněné křídlo separatistů. Požadoval například, aby z Kašmíru, o který se přou Indie a Pákistán, odešli zahraniční muslimští bojovníci. Atentát na Loneho se odehrál jen několik hodin před příjezdem indického premiéra Vádžpéjího do oblasti.

Prezident Havel pozval na Hrad příslušníky druhého a třetího odboje

Prestiž bývalých politických vězňů a bojovníků za svobodu ve společnosti roste. Radiožurnálu to řekla na Pražském hradě předsedkyně Svazu bojovníků Anděla Dvořáková. Příslušníky druhého a třetího odboje dnes pozval na setkání prezident Václav Havel. Akce se konala v rámci Týdne obětí komunismu, nad kterým prezident převzal záštitu. Pokračuje Eva Hůlková.

Svědkové nedobré minulosti naší země, nositelé společenské paměti, to jsou dle prezidenta lidé, kteří dnes byli pozváni na Hrad. Pokud jim síly stačí, je jejich povinností k sobě samým i k vlastnímu podstoupenému utrpení nastavovat zrcadlo poměrům v zemi.

Václav Havel, prezident ČR: Připíjím na vaše zdraví, na mír v duši, na to, aby se vám dařilo aspoň trochu plnit to poslání, o němž jsem se zmínil a které vlastně bude tím pravým nebo je tím pravým zhodnocením vašich obětí.

"Zažili poválečnou dobu před únorem 1948, jeho plíživý příchod a veškeré následky. To nám dnes nehrozí, ale bdělost je na místě vždy," řekl prezident Václav Havel příslušníkům druhého a třetího odboje.

Humanitární organizace Adra slaví desáté výročí

Humanitární organizace Adra slaví desáté výročí. Tato celosvětová společnost pomáhá lidem postiženým živelnými pohromami nebo válečnými konflikty. Jak Radiožurnálu řekl předseda Adry Rudolf Rajc, nyní se angažuje například v pomoci na Ukrajině.

Rudolf Rajc: Stále ještě likvidujeme následky ničivých záplav na Zakarpatsku, kde bylo zničeno 18 000 domů ve 250 vesnicích. Lidé, kteří měli zničený dům, dostali satisfakci od vlády, náhradu škody ve výši 20 dolarů. My těmto lidem osamělým, starým a nemocným pomáháme nejenom postavit nové domy, ale zásobit je nábytkem, potravinami nebo zase materiálem, který si mohou zasadit tak, aby byli schopni se začít živit sami.

V Rudolfinu vystoupí s pěveckým recitálem barytonista Mathias Gerne

V pražském Rudolfinu dnes v rámci Pražského jara vystoupí s pěveckým recitálem uznávaný barytonista Mathias Gerne. V kostele svatých Šimona a Judy se pak představí španělský soubor Orfenica Lyra. Podle vedoucího souboru José Migela Moréna přednesou skladby napsané v první polovině šestnáctého století.

José Migel Morén: Vybrali jsme hlavní zástupce repertoáru španělské hudební renesance. Jsou to především písně, které se hrály jak na dvoře Karla V., tak i Filipa II. Zařadili jsme ale také koledy, romance a i běžné lidové písně. Všechna díla našeho programu, který uvádíme v Praze, vznikla v období bohatého rozmachu španělské hudby. Řekl bych, že v celé hudební historii Španělska se už tolik talentovaných skladatelů dohromady neobjevilo, a troufám si říct, že i zbytek Evropy by je těžko překonával.

Dva severoameričtí aligátoři v ústecké zoo opustili své zimní útočiště

Dva severoameričtí aligátoři v Ústí nad Labem museli opustit své zimní útočiště. Ode dneška je můžete vidět v ústecké zoologické zahradě ve venkovním výběhu. Stěhování obou plazů přihlížel i Daniel Kopecký z tamní redakce Českého rozhlasu.

Přesun 200kilogramového samce a jeho 80kilové družky je v ústecké zoo tradičním jarním rituálem. Nejprve je nutné plazy odchytit a zavřít do dřevěné bedny. To zajišťuje tým osmi mužů. Jedním z nich je i pracovník zoologické zahrady Jan Landa.

Jan Landa: Nejodvážnější mu dá kolem krku smyčku, laso, a potom silou těch osmi chlapů prostě ho do té bedny musíme natáhnout. No, a při tom vypouštění je to z kopce a on se sklouzne do vody.

Nad výběhem mají plazi velkou ceduli. Návštěvníky upozorňuje, že se nejedná o atrapy, ale o živá zvířata. Jak dodává Věra Brabcová z ústecké zoo, někteří z nich tomu ale stejně nevěří.

Věra Brabcová: Návštěvníci takováto zvířata nemají moc rádi, oni jsou nejradši, když všechna poskakují, a tak po nich hází různé věci, ale horší potom je, když tam najdeme třeba kameny nebo mřížku od kanálu.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu