Ozvěny dne 2. ledna 2010

2. leden 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V Chanovicích na Klatovsku protestovali lidé proti plánu vlády umístit v Pošumaví úložiště jaderného odpadu. Mladého Nigerijce k útoku na letadlo měla podle amerického prezidenta Baracka Obamy vycvičit Al Kajda. Nový systém elektronického mýta na Slovensku podle řidičů ráno zkolaboval. A počasí, zítra bude oblačno až zataženo, v Čechách občas sněžení, teploty minus 4 stupně až nula, na horách kolem minus 6 stupňů.

Protest proti stavbě úložiště jaderného odpadu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Tři stovky lidí dnes demonstrovaly v Chanovicích na Klatovsku. Protestním pochodem chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s plánem vlády umístit v Pošumaví úložiště jaderného odpadu. Zároveň se jim nelíbí, jakým způsobem s nimi a dalšími obcemi kabinet jedná. V Chanovicích šlo už o sedmý podobný pochod. Stát uvažuje celkem o 6 lokalitách, kam jaderný odpad umístit. Více informací uslyšíte na Radiožurnálu už za pár minut po Ozvěnách dne.

Pohonné hmoty podraží víc než se čekalo

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Benzin a nafta zřejmě podraží víc, než se původně předpokládalo. Důvodem jsou ceny surovin na velkoobchodních trzích.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Původně měly ceny pohonných hmot vzrůst nejvýše o korunu padesát za litr. Kvůli rostoucím cenám surovin na mezinárodních trzích ale řidiči zaplatí o něco více.

Ivan INDRÁČEK, Společenství čerpacích stanic:
V průběhu příštího týdne by cena mohla vzrůst u nafty možná přes 2 koruny, u benzinu téměř o 2 koruny.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Řekl Radiožurnálu Ivan Indráček ze Společenství čerpacích stanic. Ekonomové razantnější zdražení očekávali. Podle Štěpána Pírka ze společnosti Colosseum je za zvýšením cen pohonných hmot také hodnota koruny vůči dolaru.

Štěpán PÍRKO, ekonom, Colosseum:
Koruna je stále relativně slabá proti dolaru, takže veškeré ty vlivy jak daně, tak kurz koruny, tak ceny na velkoobchodních trzích jsou spíše nepříznivé, proto po Novém roce lze čekat výraznější zdražení.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Spotřební daň vzrostla po Novém roce o korunu, DPH o jedno procento. Stát chce vyššími odvody lépe zvládnout rekordní schodek státního rozpočtu, který dosahuje 163 miliard korun. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Do zdravotnictví půjde stejně peněz jako loni

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Delší čekání u lékaře a na operace, méně vyšetření i léků. Na to se prý musí letos připravit pacienti. Podle lékařů za to může nová úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví, která stanoví, kolik budou platit pojišťovny za péči. Podle ministerstva bude ale peněz letos asi stejně jako v roce 2009.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Chystáte se letos na operaci křečových žil, žlučníku, kýly nebo na gynekologický zákrok v krajské nemocnici? Možná si počkáte. Řada nemocnic totiž tvrdí, že budou muset kvůli nové úhradové vyhlášce ministerstva zdravotnictví omezit péči o pacienty, někteří lékaři, třeba Ludmila Říhová, dokonce tvrdí, že to letos může skončit tím, že zdravotníci budou platit za pacienty ze svého.

Ludmila ŘÍHOVÁ, lékařka:
Budu léčit a v podstatě na svůj úkor, protože to co všechno napíšu nad limit, tak mi pojišťovna 40 % strhne, anebo i víc.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Podle iniciátora mamografického screeningu v Česku Jana Daneše zase hrozí, že se teď bude vyšetřovat na rakovinu prsu méně žen. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková to ale popírá.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví:
Tam není pouze zaručen pravidelný nárůst jako v posledních dvou letech, ale pro realizaci toho samotného výkonu potřebné to navýšení není.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Pokud jde o poplatky, některé regiony mění systém. Pro pacienty to bude složitější, napřed poplatek zaplatí a kraj jim ho pak uhradí. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Americký prezident veřejně obvinil Al Kajdu z útoku na letadlo

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Dalším útočištěm teroristů se po Iráku či Afghánistánu stává Jemen. Právě tam se cvičil i 23letý atentátník, který se chtěl během Vánoc odpálit v letadle do Detroitu. Ve svém pravidelném projevu to řekl americký prezident Barack Obama.

Barack OBAMA, americký prezident:
Víme, že cestoval do Jemenu, tedy do země, která se potýká s velkou chudobou a povstalci. Vypadá to, že byl členem Al Kajdy a právě tato skupina ho na Arabském poloostrově vycvičila, vybavila výbušninami a nařídila mu, aby na letadlo směřující do Ameriky zaútočil.

Lubica BERGMANOVÁ, redaktorka:
Prohlásil Barack Obama. Americká administrativa tak vůbec poprvé od incidentu veřejně teroristy z Al Kajdy obvinila. Šéf Bílého domu zároveň ujistil, že Američané budou dál Jemence v boji proti terorismu podporovat. O situaci v zemi, kde narůstá vliv radikálů, by měli na konci ledna jednat i klíčoví hráči mezinárodní scény. Schůzku, která by se měla konat souběžně s mezinárodní konferencí o Afghánistánu, svolal do Londýna britský premiér Gordon Brown. Jeho iniciativu uvítala jemenská vláda. Ta se zároveň nechala slyšet, že na svém území nebude tolerovat žádné teroristické aktivity a skupiny. Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

Systém elektronického mýta na Slovensku dopoledne zkolaboval

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Systém elektronického mýta na Slovensku dopoledne zkolaboval. Uvádějí to dopravci a řidiči kamionů, kteří si chtěli zakoupit palubní jednotky. Podle Unie dopravců Slovenska je celý systém nedomyšlený a špatně připravený. Správce mýta, společnost SkyToll to odmítá.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Na čerpací stanici u Bratislavy stály 2 řecké kamiony a jejich řidiči se neúspěšně pokoušeli koupit palubní jednotky. Od hranice přijeli na černo a riskovali pokutu až 16 tisíc eur. Říká dopravce Rudolf Páleš.

Rudolf PÁLEŠ, autodopravce:
Že na hranicích bylo zavřeno, že nemohli si koupit a nakonec taxíkem se odvezli do města, kam šli shánět, stojí tu kamiony, vidíte sám, na parkovišti, kteří shánějí palubní jednotky po městě, to znamená, systém je narychlo udělaný a nefunkční.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Mluvčí společnosti SkyToll Lenka Lendacká Českému rozhlasu řekla, že systém funguje bez problémů a že nechápe, proč dopravci nemohli palubní jednotky získat. Všechny potřebné informace jsou podle ní na webové stránce společnosti SkyToll. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava.

Francouzská policie střežila problematický předměstí

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Francie bude i letos sázet na přísná bezpečnostní opatření. Díky nim se během silvestrovské noci podařilo předejít nepokojům na problematických francouzských předměstích. Uvedl tamní ministr vnitra Bruce Hortefeux.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Je prevence jedinou cestou k snížení kriminality? 45 tisíc policistů v ulicích, nové kamery, které mohou sledovat aktuální situaci v problematických čtvrtích a také vyšší počet neuniformovaných policistů v ulicích, to jsou opatření, která se ukázala jako účinná. Zadrženo bylo 550 lidí, o polovinu více v porovnání s předchozím rokem a navzdory nepokojům o vánočních svátcích se nezvýšil počet shořených aut. Bruce Hortefeux považuje snížení kriminality za svou prioritu pro tento rok. Pro Radiožurnál Jan Šmíd, Paříž.

Sníh trápil především řidiče

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Česko opět pokryl sníh, především v dopoledních hodinách trápil řidiče. Vlekaři naopak každou vločku vítají.

Petr MEDEK, redaktor:
Většinou se totiž lyžuje pouze na umělém sněhu. Pavel Masopust z beskydské horské služby dodává, že současné sněžení zatím situaci příliš nezlepšilo.

Pavel MASOPUST, Horská služba Beskydy:
Poprášilo trošku sněhem, ale je to takový jenom centimetr a lyžuje se tam, kde mají uměle zasněžené.

Petr MEDEK, redaktor:
Na řadě míst republiky, především pak ve vyšších polohách, pokryla dopoledne silnice také ledovka.

řidička:
Trochu jsem to podcenila, jela jsem na souš a hned v první zatáčce na ledíčku pěkně hodinky. Ukočírovala jsem to, zůstala jsem na silnici, nikdo proti mně nejel, takže žádná bouračka.

Petr MEDEK, redaktor:
Přiznala se řidička v Jizerských horách. Rozbředlý sníh stále leží zejména na vedlejších silnicích. Meteoroložka Jaroslava Hojáková dodává, že sněžení během noci ustane.

Jaroslava HOJÁKOVÁ, meteoroložka:
Co se týče nejnižších nočních teplot, tak ty klesnou na hodnoty mezi minus 3 až minus 7 stupni Celsia, očekáváme občasné sněžení.

Petr MEDEK, redaktor:
Zítra tak potrápí řidiče jiné dopravní komplikace. Lidé se totiž budou houfně vracet z vánočních a novoročních svátků. Už dnes se tvořily kolony v okolí horských středisek. Během zítřka bude situace ale ještě horší a nápor zažijí hlavní silniční tahy po celé zemi. Petr Medek, Radiožurnál.

Opereta Netopýr trochu jinak

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Brněnské Národní divadlo večer uvede slavnou operetu Johanna Strausse Netopýr. Diváci se ale mohou těšit i na netradiční zpracování. Režisér Ondřej Havelka slibuje, že dílo přizpůsobil současné době.

Ondřej HAVELKA, režisér:
Jsem si předsevzal, že se pokusím dokázat, že to není mrtvý žánr, což si myslí tak asi 80 % veškeré populace lidské, tak se vlastně snažím do toho vnášet nějaký nový pohled a hlavně pohled trošku mladistvější, než bývá zvykem. Tak jsem zkrátka trochu zrevidoval to libreto a snažil jsem se to nějakým způsobem udělat tak, aby to bylo zajímavý a aby to mohlo bavit třeba i mladé diváky.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu