Ozvěny dne 19. října 2008

19. říjen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Vítězové a poražení v krajských a senátních volbách

moderátorka:
Jasné vítězství sociální demokracie a porážku ODS přinesly krajské volby a první kolo voleb do Senátu. Občanští demokraté neobhájili prvenství ani v jednom z dvanácti regionů, kterým doposud vládli. Naopak ČSSD zvítězila ve všech krajích. O povolební situaci už jednaly obě nejsilnější strany. Předsednictvo ČSSD rozhodlo, že při sjednávání krajských koalic bude nejdůležitější dodržení programového minima strany. Socialisté budou trvat hlavně na zrušení poplatků ve zdravotnictví v krajských nemocnicích, anebo na přeměně akciových společností nemocnic na veřejné neziskové organizace. Předseda Jiří Paroubek Radiožurnálu řekl, že budou jednoznačně preferovat středolevá koaliční uskupení.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Především s lidovci a také s komunisty a budeme hledat určitý programový průnik a věřím, že ho najdeme. Tohle je věc těch krajských organizací a je tedy nejméně pravděpodobné samozřejmě, že vznikne nějaká koalice s ODS.

moderátorka:
Celkově třetí skončili v krajských volbách komunisté, menší vládní strany KDUČSL a Strana zelených v krajských volbách úplně propadly. Úspěšní kandidáti na senátora teď už ladí strategii před druhým kolem, které bude příští týden. V prvním kole senátních voleb postoupilo nejvíc kandidátů ČSSD, dvacet pět z dvaceti sedmi obvodů. Zástupci ODS postupují ve dvaceti obvodech. Jediným kandidátem, kterému se podařilo získat mandát už po prvním kole, je Radek Sušil. Jednačtyřicetiletý nestraník kandidující za ČSSD dostal přes padesát tři procent hlasů a stal se senátorem na Karvinsku.

ODS se soustředí na druhé kolo voleb do Senátu

moderátorka:
ODS se chce v příštích dnech soustředit právě na druhé kolo senátních voleb. Po odpoledním zasedání grémia strany to řekl premiér a stranický předseda Mirek Topolánek. Jednání v Kramářově vile sledovala naše reportérka Květa Moravcová. Květo, co by ODS považovala ve druhém kole voleb do Senátu za úspěch?

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka, Kramářova vila:
Hezký podvečer. Tak druhé kolo voleb do horní komory parlamentu je pro občanské demokraty skutečně důležité. Konkrétní taktiku ale premiér a předseda strany Mirek Topolánek prozradit nechtěl. Udržení ústavní většiny ODS v Senátu by bylo podle Topolánka velkým úspěchem.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda ODS:
Pokud udržíme svoji pozici v Senátu, to bude fantastický úspěch, domnívám se, že to není nemožné, protože ten počet našich kandidátů ve druhém kole není nižší, než byl jiná léta, zatím se vždycky ukázalo, že nemusí být jednoznačné vedení rozhodující, a to platí na obě strany.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka, Kramářova vila:
Jednání s ČSSD o případných koalicích v regionech Topolánek v nejbližších dnech tedy neplánuje. Grémium ODS se zároveň dohodlo na podpoře tří kandidátů do Senátu za KDUČSL, a to pánů Kalbáče, Horáka a Vaculíka. Od Kramářovy vily Květa Moravcová, Radiožurnál.

Jiří Paroubek dnes vyzval Miloše Zemana k návratu do strany

moderátorka:
Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek dnes vyzval Miloše Zemana k návratu do strany. Chce, aby jeho předchůdce přesvědčil přeběhlé poslance Miloše Melčáka a Michala Pohanku k vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka. Případný návrat těchto dvou zákonodárců do klubu ČSSD je ale podle Paroubka nemožný.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak já myslím, že to je nemožné, aby se vrátili do klubu, ale jde o to, aby, aby nám pomohli, aby skončila tahle ta neschopná vláda, takže ten vzkaz je jasný, myslím, že nastal čas k tomu, abychom pozvali Miloše Zemana, aby se vrátil do sociální demokracie a myslím, že by mohl udělat tuhle tu službu české veřejnosti.

moderátorka:
Miloš Zeman ale Paroubkovu nabídku k návratu odmítl s tím, že stále trvají důvody, pro které stranu po volbách v roce 2006 opustil, tedy mimo jiné možnost vytváření velkých koalic s ODS.

O nedůvěře nynějšímu kabinetu bude sněmovna hlasovat už ve středu

moderátorka:
O nedůvěře nynějšímu kabinetu bude sněmovna hlasovat už ve středu právě na návrh sociálních demokratů. Vláda Mirka Topolánka bude čelit pokusu o sesazení už počtvrté. První místopředseda ODS Pavel Bém Radiožurnálu řekl, jaký scénář by nastal, kdyby vláda opravdu důvěru nedostala.

Pavel BÉM, 1. místopředseda ODS:
Já jsem přesvědčen zaprvé, že vláda důvěru dostane, toto hlasování se opakuje poněkolikáté, celé koaliční vládě dneska nezbývá nic jiného, než před druhým kolem senátních voleb prostě podpořit vládu. /Nesrozumitelné/ vláda, která vládne bez důvěry pár měsíců před zahájením českého předsednictví v Evropské unii.

moderátorka:
Už po Ozvěnách dne si můžete na Radiožurnálu poslechnout reprízu dopoledního rozhovoru s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a právě s prvním místopředsedou ODS Pavlem Bémem.

Barack Obama získal rekordní částku na předvolební kampaň

moderátorka:
Souboj amerických kandidátů na prezidenta je velmi vyrovnaný. Republikán John McCain dotahuje necelé tři týdny před volbami náskok demokrata Baracka Obamy. Ten by ho podle posledního průzkumu Zogbyho institutu porazil poměrem čtyřicet osm ku čtyřiceti pěti procentům hlasů. Boj o Bílý dům už také láme rekordy. Obama totiž jen během září získal na svou kampaň sto padesát milionů dolarů. Pomohlo mu v tom více než šest set tisíc nových dárců.

Vít POHANKA, redaktor, Washington:
Barack Obama láme v množství vybraných peněz všechny rekordy. Sto padesát milionů dolarů, které dostal v září, více než zdvojnásobilo jeho předchozí srpnový rekord. Šest set dvaatřicet tisíc nových dárců také zvyšuje na tři miliony počet všech Američanů, kteří ho finančně podpořili. Obamův štáb hodlá finanční výhody před republikánským kandidátem využít k masivní propagaci. Na devětadvacátého října už koupil půlhodinový slot v hlavním televizním vysílacím čase. Jen šest dnů před volbami v něm chce znovu prezentovat Obamovy hlavní argumenty, proč by měli Američané volit právě jeho. Demokrat Obama se na rozdíl od republikána Johna McCaina před časem rozhodl nepřijmout veřejné fondy na vedení prezidentské kampaně. To mu umožňuje, aby na ni věnoval neomezené prostředky, zatímco John McCain je v poslední fázi kampaně omezený na čtyřiaosmdesát milionů dolarů. Obamovi nejvíc pomohly příspěvky drobných sponzorů prostřednictvím Internetu. V poslední době ale spoléhá stále víc na takzvané velké sponzory. V tom mu pomáhá řada populárních zpěváků a herců, jako Bruce Springsteen a Barbra Streisandová. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

moderátorka:
Demokrata Obamu dnes také podpořil bývalý ministr zahraničí v administrativě dosavadního šéfa Bílého domu George Bushe Colin Powell.

Severní Korea má údajně zítra zveřejnit zásadní zprávu

moderátorka:
Severní Korea má údajně zítra zveřejnit zásadní zprávu. Spekuluje se o úmrtí lídra Kim Čongila nebo o předání moci. S odvoláním na japonské ministerstvo obrany to píše japonský deník Sankei šimbun. Připouští i to, že severokorejský režim možná zakáže vstup cizincům na své území. Šestašedesátiletý Kim Čongil se na veřejnosti objevil naposledy v srpnu. Nedávno jihokorejské zdroje dokonce tvrdily, že se zotavuje po mrtvici. Pchjongjang ale spekulace o nemoci vůdce kategoricky popírá.

Bagdád a Londýn připravují dohodu o dalším pobytu britských vojáků v Iráku

moderátorka:
Bagdád a Londýn připravují dohodu o dalším pobytu britských vojáků v Iráku. Na neohlášenou návštěvu kvůli tomu do Bagdádu přiletěl nový britský ministr obrany John Hutton. S koncem letošního roku vyprší zahraničním jednotkám v Iráku mandát Rady bezpečnosti OSN. Smlouvu o setrvání svých vojáků připravují s Iráčany také Američané. Ani po několika měsících ale zatím nedošli ke společnému znění.

Břetislav TUREČEK, redaktor, Blízký východ:
John Hutton nastoupil do funkce před dvěma týdny a jeho cesta do Iráku byla i první příležitostí seznámit se s tamními politiky. K pobytu britských vojáků nedávno irácký premiér Núrí Málikí řekl, že už nejsou potřeba bojové jednotky. Také Londýn předpokládá, že příští rok sníží počet vojáků z dnešních čtyř tisíc a soustředí se na výcvik irácké armády a námořnictva. Iráckoamerická smlouva naráží na spory ohledně irácké svrchovanosti. Návrh textu počítá s tím, že irácké soudy by směly trestat vojáky pouze za zločiny spáchané mimo základny a mimo službu. Proti takovému znění ale protestuje řada iráckých politiků. I Málikího vládní koalice prohlásila, že v dohodě bude ještě potřeba udělat změny. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Zrzavého obraz Benátky se vydražil za pět milionů korun

moderátorka:
Za pět milionů korun se vydražil obraz Jana Zrzavého Benátky. Dílo z roku 1962 bylo hlavním magnetem dnešní aukce Galerie Pictura na pražském Žofíně. Tato tempera na plátně se řadí k tomu nejlepšímu, co Jan Zrzavý vytvořil a mezi jeho poválečnými díly dominuje. Je čtvrtým jeho nejdražším dílem prodaným v dražbách posledních let.

Ostravská Galerie výtvarného umění vystavuje cenné dílo rakouského malíře Gustava Klimta

moderátorka:
Mimořádně cenné dílo rakouského malíře Gustava Klimta vystavuje ostravská Galerie výtvarného umění. Judita bude k vidění i s dalšími skvosty evropského umění až do půlky listopadu. Obraz visí ve speciální vitríně, kterou pro něj vedení galerie pořídilo. Hodnota Judity se totiž odhaduje na dvě miliardy korun. Ostravská galerie obraz získala v roce 1950 jako konfiskát z německého majetku.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu