Ozvěny dne 19. března 2009

19. březen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Vít DVOŘÁK, moderátor:
Doživotí, takový verdikt vynesl rakouský zemský soud nad Josefem Fritzlem. Porota ho uznala vinným ve všech šesti bodech obžaloby.

Pavel PROUZA, moderátor:
Zavedení takzvaného vázaného mandátu vlády má kabinetu zabránit v převodu pravomocí na Evropskou unii bez souhlasu obou komor parlamentu.

osoba:
Pokud ten souhlas nebude mít, tak takový přenos kompetencí na evropskou úroveň nesmí uskutečnit.

Vít DVOŘÁK, moderátor:
První summit Evropské unie pod českým předsednictvím. Brusel řeší rekonstrukci světového finančního systému a energetickou bezpečnost po zkušenostech z lednové plynové krize.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
Co se týká plynu z Ruska, já si myslím, že ta krize je fakticky permanentní. Může nastat zítra.

Rakouský případ století je u konce

Pavel PROUZA, moderátor:
Doživotí a pobyt v ústavu pro abnormální pachatele, takový trest dostal v dolnorakouském St. Pöltenu v procesu století Josef Fritzl. Osmičlenná laická porota uznala jednomyslně důchodce z Amstadtenu jednoznačně vinným ze všech šesti činů.

Marie WOODHAMSOVÁ, redaktorka:
Je to maximální trest, který za své hrůzné činy mohl Fritzl dostat. Jeho obhájci Rudolfu Mayerovi se nepodařilo změnit zásadní otázku celého procesu, vraždu novorozeněte na smrt z nedbalosti. Jako přitěžující okolnosti vyhodnotil soud skutečnost, že Fritzl pokračoval v týrání dcery a dětí po dobu čtyřiadvaceti let, kdy záludně využíval svých obětí. Státní zástupkyně dnes apelovala na porotce, aby při svém rozhodování pamatovali na to, že Fritzl byl právem obžalován i za zotročování, protože skutečně jednal s vlastní dcerou jako se svým vlastnictvím. Třiasedmdesátiletý Fritzl přijal tento trest podle obhájce jako spravedlivý. Rozsudek je právoplatný. Pro Radiožurnál Marie Woodhamsová, Rakousko.

Pavel PROUZA, moderátor:
O případu Josefa Fritzla budeme mluvit za chvíli v Radiofóru.

Vázaný mandát vlády odslouhlasili poslanci

Pavel PROUZA, moderátor:
O možném dalším předávání kompetencí do Bruselu by vláda nemohla rozhodnout bez obou komor parlamentu. Počítá s tím takzvaný vázaný mandát vlády, který odsouhlasili poslanci. Rozhodnout o něm budou ale muset ještě senátoři. Pro některé zákonodárce je právě tato změna rozhodující při ratifikačním procesu Lisabonské smlouvy. Právě ta totiž počítá s tím, že by o možném přenosu kompetencí rozhodoval jenom kabinet.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Lisabonskou smlouvu už v Česku schválila Poslanecká sněmovna. Teď se tedy čeká na slovo v Senátu a právě i tam řada zákonodárců nechtěla o smlouvě bez zavedení vázaného mandátu vůbec uvažovat. Podle senátora ODS Luďka Sefziga by teď možná mohli někteří změnit názor.

Luděk SEFZIG, senátor /ODS/:
Nepochybně pro řadu senátorů může mít přijetí tohoto zákona vliv na to, že mohou některé pasáže z Lisabonské smlouvy poněkud více tolerovat.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Sociální demokrat Jan Hamáček doufá, že schválení vázaného mandátu ve sněmovně jednání o Lisabonské smlouvě v Senátu usnadní.

Jan HAMÁČEK, poslanec /ČSSD/:
Mám zato, že obdobný proces proběhne v Senátu a umožní to senátorům za ODS aspoň některým tedy podpořit Lisabonskou smlouvu.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Nad tím ale kroutí hlavou občanský demokrat Marek Benda. Roli by totiž podle něj mohly hrát i smlouvy o radaru.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Obávám se, že stažení radarových smluv ze sněmovny díky útoku opozice, situace Lisabonské smlouvy v Senátu spíše zkomplikovalo.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Veronika Malá, Radiožurnál.

Spekulace o předčasných volbách

Pavel PROUZA, moderátor:
S blížícím se hlasováním o nedůvěře vládě přibývá spekulací o předčasných volbách. O těch dnes ve sněmovně mluvili rebelové z ODS Raninec a Schwippel i sociální demokraté, kteří by je chtěli na konci léta nebo na začátku podzimu. Podle koaličních politiků je na tyto úvahy ale ještě brzy.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
První místopředseda ODS David Vodrážka vládě věří. Při úterním hlasování o nedůvěře má podle něho stejné šance jako při čtyřech předchozích hlasováních o nedůvěře, kdy opozice neuspěla. Na předčasné volby ale podle něho není politická vůle.

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS:
Hovoří se o tom, ale vždy to ztroskotá na tom, že zjistíme, že na předčasné volby není dostatek hlasů v Poslanecké sněmovně. Prostě kapři nejsou ochotni si vypustit rybník.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
ČSSD se už ale na zvednutí stavidla chystá. Podle místopředsedy strany Bohuslava Sobotky by měly být předčasné volby co nejdřív.

Bohuslav SOBOTKA, 1. místopředseda ČSSD:
Pokládáme za důležité, abychom tady měli silnou vládu se silným novým mandátem od občanů. Pouze taková vláda bude mít šanci vypořádat se s důsledky hospodářské krize.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
O nedůvěře vládě se bude hlasovat v úterý. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Sky Europe ztrácejí důvěru

Pavel PROUZA, moderátor:
Nízkonákladové eurolinky Sky Europe ztrácejí důvěru a tím i cestující. Cestovní kanceláře nedoporučují svým klientům létat s touto společností, protože od začátku roku zrušila desítky spojů.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Mluvčí Sky Europe Tomáš Kika mi po telefonu tvrdil: Nic se neděje. Cestovní kancelář Fischer například ve všech svých pobočkách letenky na naše lety prodává.

Dan PLOVAJKO, mluvčí CK Fischer:
Pokud by ale kterýkoliv z našich klientů si vybral let s leteckou společností Sky Europe, bude informován o možných komplikacích a klientovi doporučíme, aby do dané destinace si vybral let s jinou leteckou společností.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Dodává mluvčí Fischera Dan Plovajko. Ekonomická situace Sky Europe se stále zhoršuuje.

Jan PROCHÁZKA, analytik společnosti Cyrrus:
Stále odkládají svůj relativně velký dluh, který ještě na konci prosince činil jenom 10 milionů eur, navíc splacen 15.3. Ale došlo k dalšímu odkladu a tento dluh nyní už činí 25 milionů eur.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Upřesňuje Jan Procházka, analytik společnosti Cyrrus. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Poděbradská sklárna by mohla mít nového majitele

Pavel PROUZA, moderátor:
Poděbradská sklárna by mohla mít nového majitele už příští týden. V Radiožurnálu to řekl předák sklářských odborů Vladimír Kubinec. Dnes zasedal věřitelský výbor. Továrna je kvůli dluhům od září v insolvenčním řízení a od prosince v konkurzu. O práci tam přišlo kvůli tomu asi 450 zaměstnanců.

Pavel PAVLAS, redaktor:
O sklárnu projevilo zájem zhruba 8 zájemců. Kolik jich splnilo stanovené podmínky insolvenčním výborem, ale Vladimír Kubinec nevěděl.

Vladimír KUBINEC, předák sklářských odborů:
Pokud dnešní věřitelský výbor vybere nějakého konkrétního kupce a budeli dobrá vůle všech zúčastněných, tak mám zato, že je reálné, aby se poděbradské sklárny do konce tohoto měsíce prodaly.

Pavel PAVLAS, redaktor:
Konec března jako možný termín prodeje skláren mi potvrdila i insolvenční správkyně Agáta Lejnarová.

Agáta LEJNAROVÁ, insolvenční správkyně:
Věřitelský výbor má deset dní na to, aby vybral vítěze nebo všechno odmítnul.

Pavel PAVLAS, redaktor:
Jestli věřitelský výbor nového majitele opravdu vybral ale komentovat nechtěla.pokud se tak stalo, musí prodej potvrdit ještě soud. Ten by o tom měl jednat už příští týden. Pro Radiožurnál Pavel Pavlas, Podběbrady.

Příprava na summit do Bruselu

Pavel PROUZA, moderátor:
Zvládání hospodářské recese, nový model světového finančního systému a také energetická bezpečnost, to jsou témata summitu šéfů států a vlád evropské sedmadvacítky v Bruselu. Unijní lídři se mají dohodnout na celoevropském postoji k rekonstrukci finančních institucí v světě. S ním pak pojede české předsednictví na počátku dubna na schůzku dvaceti nejvlivnějších ekonomik do Londýna.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Pařížské metro nezaznamenalo výrazné problémy. Potíže měli spíše cestující, kteří se snažili dostat do města příměstskými vlaky a vlaky RER. Osvědčil se také nový způsob spolujízdy organizovaný pře Internet. Dnes stávkují především státní zaměstnanci, ale i lidé ze soukromého sektoru. Požadují větší sociální jistoty, zvýšení základní mzdy a také vyšší kupní sílu. Hlavně však protestují proti reformám prezidenta Sarkozyho. V Paříží se dnes podle organizátorů sešlo na 350 tisíc lidí. Policisté však odhaduje jejich počet na 85 tisíc. Demonstruje se však i v dalších francouzských městech a v porovnání s manifestací z 29. ledna je v ulicích více lidí. Možná za to může i počasí, v Paříží dnes bylo 17 stupňů. Z francouzské metropole Jan Šmíd, Český rozhlas.

Izraelští vojáci při válce v Gaze cíleně zabíjeli civilisty

Pavel PROUZA, moderátor:
Izraelští vojáci při nedávné válce v Gaze cíleně zabíjeli civilisty a ničili jejich majetek. Vůbec poprvé to řekli samotní účastníci lednové ofenzívy, která měla být namířena proti palestinským ozbrojencům. Izrael čelil kritice, že nebere v potaz ochranu civilistů. Vláda výtky odmítala jako propagandu, která má Izrael očernit.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Jenže teď to říkají samotní izraelští vojáci. Během diskuse na vojenské akademii účastníci války přiznali několik případů, kdy vědomě zabili palestinské ženy a jejich děti. Jindy psali rasistické protiarabské nápisy na obsazené domy a třeba plivali na rodinné fotky Palestinců. Důstojníci se shodují, že šlo o výsledek velmi volných předpisů, které prý prostě takové chování umožňují. Předpis diskuse mezi vojáky se dostal na veřejnost a na stránky dnešního deníku Haarec. Armáda tvrdí, že je z takových výpovědí v šoku a že je vyšetří. Břetislav Tureček, Českiý rozhlas, Jeruzalém.

Výstava Josef a Josef Kaplicky

Pavel PROUZA, moderátor:
Josef a Josef Kaplicky, tak se jmenuje výstava v galerii Zdeněk Sklenář v Praze. V posledních letech života ji připravil architekt Jan Kaplický. Sestavil ji z prací svého otce Josefa, malíře, grafika, sochaře a z dětských kreseb svého syna, žijícího v Londýně. Podle Elišky Kaplické se tak jejímu manželovi posmrtně splnil jeho sen.

Eliška KAPLICKÁ:
Cítím to, že tady v té místnosti je skrz svého tatínka, skrz svého syna, i samotná socha tady měla svoji historii v několika převozech z Prahy do Londýna a potom po revoluci z Londýna do Prahy a já doufám, že se kruh uzavřel tím, že ty sochy už tady našly svoje místo stejně jako Johan našel v Praze své místo.

autoři: pap , vdv
Spustit audio

Více z pořadu