Ozvěny dne 19. 11. 2004

19. listopad 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Vítr až o síle orkánu zasáhl vekou část našeho území Předpovědi meteorologů se vyplnily. Silný vítr až o síle orkánu zasáhl vekou část našeho území. Spadané stromy, utrhané střechy, rozbitá auta, dopravní komplikace. Takové následky za sebou nechává větrná smršť. Že ale nešlo jen o materiální škody, potvrzuje z jihomoravské metropole redaktorka Šárka Horáčková.

Šárka Horáčková: Na Brněnsku si dnes silné poryvy větru vyžádaly jeden lidský život. Obětí se stal 26letý muž poté, co se na něho zřítila štítová stěna v sousedství rodinného domu, na kterém pracoval. Hasiči ale vyjížděli také k více než 50 dalším případům. Odklízet museli nejčastěji vyvrácené stromy a utržené části střech. Odstraňovali například také strom, který v Brně zasáhl čerpací stanici plynu a strom, který v Jehnicích přetrhl elektrické vedení.

Situaci v dalších regionech mapují naši reportéři. Nejnovější informace z Ústeckého kraje má redaktor Tomáš Šácha.

Tomáš Šácha: Hraniční přechod Cínovec je v obou směrech otevřený pro osobní i kamionovou dopravu. Provoz se podařilo obnovit před 5. hodinou a silničáři udržují vozovky sjízdné. Na Cínovci mrzne a fouká silný nárazový vítr. Namrzat začínají silnice v podhůří Krušných hor na Teplicku a silničáři tam teď mají hodně práce. Otevřený zůstává hraniční přechod Moldavan a provoz se podařilo obnovit i na Petrovicích.

Drahomíra Bačkorová: Drahomíra Bačkorová, Pardubický kraj. Východ Čech zasáhl vítr o síle orkánu už dopoledne. V Pardubicích spadl strom na dvě zaparkovaná vozidla, na Chrudimsku řidič narazil do vyvráceného kmene a u Litomyšle převrátily nárazy větru návěsy na automobily. Vše se naštěstí obešlo bez zranění. Lidé v Drozdicích na Pardubicku a v Litomyšli zůstali bez elektřiny. Silničáři odstraňovali spadlé stromy u Nasavrk. Zde dokonce museli některé úseky úplně uzavřít.

Silný vítr od rána komplikuje také provoz na železnici. Jak Radiožurnálu řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský, nejčastěji narážejí osobní soupravy do spadlých stromů na kolejích. Vlaky nenabírají větší zdržení než desítky minut. Nejvážnější komplikací je ale mezinárodní doprava.

Petr Šťáhlavský: Mezi Břeclaví a Kúty na Slovensku došlo k zablokování obou kolejí a stojí tam některé mezinárodní spoje. Špatné počasí je zřejmě také na sever od nás v Německu, protože vlaky z Německa nabírají poměrně velké zpoždění ještě před příjezdem do České republiky. Cestující proto musí počítat u těchto mezinárodních spojů, že budou mít zpoždění už ze severní Evropy.

Problémy s počasím mají také stále obyvatelé dalších zemí evropského kontinentu. Vichřici pocítili i naši východní sousedé. Hlavně na severozápadním a středním Slovensku vítr vyvracel stromy. První přívaly sněhu zase komplikovaly dopravu na polských silnicích. Kromě silničářů měli kvůli desítkám dopravních nehod plné ruce práce také zdravotníci a policisté. V některých regionech se kromě sněhové nadílky museli vypořádat ještě s následky včerejšího řádění větru.

Podsvětí chystá vraždu plzeňského žalobce Cizojazyčné podsvětí chystá vraždu plzeňského žalobce. Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, Cizinecké policie i zásahové jednotky proto prohledali několik objektů na území Plzeňského a Ústeckého kraje. Jak Radiožurnálu řekla mluvčí Policejního prezídia Blanka Kosinová, zkontrolovali přitom několik cizinců, jednoho předvedli ke zjištění totožnosti.

Blanka Kosinová: Policie delší dobu disponuje věrohodnými informacemi o tom, že příslušníci kosovo-albánské komunity připravují fyzickou likvidaci státního zástupce, který vykonává dozor nad trestním řízením několika případů týkajících se organizovaného zločinu, do kterého jsou zapojeni právě státní příslušníci bývalé Jugoslávie. Ta kauza je natolik závažná, že nám nebyly sděleny bližší podrobnosti.

Ministr Škromach se pustí do boje o vedoucí post v ČSSD Místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach má zájem o křeslo šéfa Lidového domu. Jak potvrdil Radiožurnálu, o předsednickou funkci se chce ucházet na březnovém stranickém sjezdu. Jeho kandidaturu ale nebude podporovat takzvaná platforma pro renesanci ČSSD. Ta volá po výměně vedení strany po trojím volebním neúspěchu v tomto roce. I Škromach podle nich za to nese odpovědnost. Šéf ústecké organizace ČSSD Jaroslav Foldyna se diví, že se právě teď začíná mluvit o personálních změnách.

Jaroslav Foldyna: Já jsem poměrně překvapen tím, že v této chvíli, kdy bychom měli analyzovat výsledky neúspěchu, se otevírá okamžitě diskuse o tom, kdo by měl, nebo neměl být předsedou Sociální demokracie, aniž bychom měli zanalyzované ty příčiny.

Osud státní firmy Čepro je plně v rukou soudu Další osud státní firmy Čepro, která obhospodařuje strategické zásoby pohonných hmot, je už ode dneška plně v rukou soudu. Ten má začátkem příštího týdne rozhodnout, zda vyhoví společnosti a zastaví exekuci jejího majetku. Jak říká mluvčí Čepra Alena Čechová, vedení firmy dnes odevzdalo své argumenty soudu.

Alena Čechová: Mohu potvrdit, že akciová společnost Čepro skutečně dodržela lhůtu 7 dnů na dodání dokumentů exekučnímu soudu, respektive Obvodnímu soudu pro Prahu 1, ke kterému nás vyzval na konci minulého týdne. Já bych pochopitelně byla ráda, aby to rozhodnutí padlo co nejrychleji, abychom i my věděli, na čem jsme, ale nezávistí to na nás. Závisí to na rozhodnutí soudu.

Firma Čepro nedávno prohrála spor o 2 miliardy a 600 milionů korun, protože její představitelé nechodili k soudu. Detektivové protikorupční jednotky už přes dva roky intenzivně vyšetřují firmy Bena a Venturon Investment, které hrají v pohledávce vůči Čepru hlavní roli. Na konkrétní lidi z firmy Venturon Investment dnes vedení Čepra podalo trestní oznámení.

Krátké informace Česká koruna dosáhla dalšího rekordu. Během dnešního obchodování vystoupila až nad hranici 31 korun za euro. Podle ekonomů jsou za tím hlavně spekulace o prodeji státního podílu v Českém Telecomu.

Elektronickou poštou se začal rychle šířit německy a anglicky psaný počítačový virus Toter 1. Objevil se i mezi českými uživateli a je teď 5. nejrozšířenějším ze všech škodlivých programů.

Německá vláda zopakovala, že případné majetkové nároky německých vysídlenců vůči Polsku nebo Česku nemají podle nedávno zveřejněné mezinárodní expertízy naději u žádných soudů. Kancléř Gerhard Schröder na to poukázal v Berlíně po setkání s premiérem Stanislavem Grossem.

OSN vyzývá rebely na jihu Súdánu a vládu země k míru Členové Rady bezpečnosti OSN vyzvali rebely na jihu Súdánu a vládu země k míru. Na svém zasedání v Nairobi jednomyslně schválili rezoluci, podle které mají obě strany uzavřít do konce letošního roku mírovou dohodu. V textu jsou i podrobnosti o budoucí pomoci Súdánu. Jak řekl televizní stanici BBC viceprezident země Ali Táha, Súdán je připraven podmínky rezoluce splnit.

Ali Táha: Jsme zavázáni zajistit mír, a to lidem v Súdánu, Africe i mezinárodnímu společenství. Mír jim dáme jako dárek na konci letošního a začátku příštího roku.

Násilnosti v Iráku pokračují Násilnosti v Iráku pokračují. Při útocích ozbrojenců na různých místech země zahynulo během dne 14 iráckých vojáků. Už jedenáctým dnem pokračují také boje ve městě Fallúdža. Jak dodává zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev, američtí vojáci tam zřejmě objevili operační středisko teroristické skupiny Abú Músy Zarkávího.

Jaromír Janev: Američtí a iráčtí vojáci objevili pravděpodobné centrum řízení a velení A Zarkávího skupiny. V místnostech našli vojáci počítače, komunikační systémy a mrtvá těla příslušníků skupiny, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida. Na záběrech, které zveřejnila katarská televize Al-Džazíra, prohledávají tyto místnosti američtí vojáci. Podle velení mnohonárodnostních jednotek bude teď pro ozbrojence velmi složité provádět jakékoli kroky. Fallúdža přesto zatím není pod kontrolou amerických a iráckých jednotek celá. Posilují se také jednotky u severoiráckého města Mosulu, kde se očekává rozhodující úder proti ozbrojencům.

Bagdádský guvernér na návštěvě České republiky Stoupenci proudu Muktady Sadra nejsou teroristé a nepředstavují hrozbu pro bezpečnost Iráku. Řekl to bagdádský guvernér Alí Hajdarí při návštěvě České republiky. Reagoval tak na připravované parlamentní volby v Iráku. Podle Hajdarího jsou Sadrovi sympatizanti skupinou lidí, kteří trpěli terorem a útlakem minulého režimu a nyní mají možnost vyjádřit svůj názor pomocí volebních uren.

Alí Hajdarí: Irák bude velice brzy svědkem voleb a Iráčané se těchto voleb zúčastní, aby si vybrali své zástupce v novém parlamentu. V zemi samozřejmě existují různé skupiny, 90 procent Iráčanů se voleb zúčastní. To zahrnuje i obyvatele takzvaného sunnitského trojúhelníku. Většina členů minulé vlády byli právě příslušnici sunnitské větve a byly to velice významné osobnosti v iráckých dějinách. Budou tady různé koalice a politické strany, které zahrnou všechny vrstvy společnosti bez výjimky, a to i skupiny v Sadrově městě.

Slovenští komunisté chtějí prohlásit vývoj po roku 1989 za zločinecký Slovenští komunisté chtějí prohlásit vývoj po roku 1989 za zločinecký. Zároveň požadují, aby byla na budovu Parlamentu upevněna pamětní deska, která bude toto nehumánní období připomínat. Podrobnosti o návrhu nového zákona zjišťovala bratislavská zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová.

Renata Havranová: Šéf komunistů, zároveň zeť Vasila Biĺaka, tvrdí, že ideály marxismu-leninismu nelze obejít. Listopad 89 byl podle něho ilegálním státním převratem. Zdejší komunisté považují Gorbačova za zrádce ideálů a všechny ty, kteří se k něžné revoluci hlásí, za jeho přisluhovače. Návrh zákona o nehumánnosti a nespravedlnosti kapitalistického systému by měl parlament projednat už na nadcházející schůzi.

Italská letiště byla ochromena stávkou leteckých dispečerů Čtyřhodinová stávka leteckých dispečerů dnes paralyzovala italská letiště. Společnosti musely zrušit desítky letů a mnoho dalších bylo zpožděno. Dispečeři už ohlásili další protest na 30. listopadu, kdy v Itálii proběhne generální stávka, kterou vyhlásily nejsilnější odborové organizace. Pokračuje spolupracovnice Vědunka Lunardi.

Vědunka Lunardi: Stávka leteckých dispečerů ochromila provoz na italských letištích od 12 do 16 hodin odpoledne. Přes 200 letů muselo být zrušeno, desítky dalších byly vypraveny s dlouhým zpožděním. Největší obtíže způsobila stávka cizincům, kteří o ní nebyli předem informováni. Stávku vyhlásily 4 nejsilnější odborové centrály na protest proti dohodě o centralizovaném řízení leteckého provozu ve střední Evropě. Obávají se ztráty pracovních míst a tvrdí, že dohodou Itálie ztratí svrchovanost nad řízením letecké dopravy v severovýchodní části země. Žádají vládu, aby od dohody odstoupila.

Hudební happening proti snaze těžit v Beskydech důlní plyn Lidé z Frenštátu pod Radhoštěm protestují proti snaze společnosti OKD těžit v Beskydech důlní plyn. Tak by se dal popsat smysl happeningu, který právě v těchto chvílích probíhá ve frenštátském kulturním domě. Organizátorem je občanské sdružení Naše Beskydy. OKD má zájem především o metan, který se využívá k vytápění a spalování. Zatímco vedení společnosti hovoří o minimálním dopadu na životní prostředí, odpůrci jsou opačného názoru a podrobnosti má redaktor Martin Knitl.

Martin Knitl: Společnost OKD usiluje o takzvanou průzkumnou ražbu, aby zjistila, kolik plynu v podzemí vlastně je. Chce zároveň využít opuštěný důl Frenštát. Tom Káňa, mluvčí občanského sdružení Naše Beskydy, popsal hlavní důvod pořádání hudebního happeningu.

Tom Káňa: Aby upozornil širokou veřejnost na nebezpečí, že se za povolením hornické činnosti k ražbě může schovávat příprava budoucí těžby černého uhlí v Beskydech.

Martin Knitl: Což je ale nesmysl, říká mluvčí OKD Věra Breiová. A jak dodala, uhlí nás v tuto chvíli nezajímá.

Věra Breiová: OKD už několik let deklaruje, že nepočítá s těžbou uhlí ve Frenštátě, takže celý happening je naprosto nesmyslný a zbytečný.

Martin Knitl: Proti těžbě čehokoli je také frenštátská radnice a starostové dalších obcí. Stejně vyznívá i většinový názor místní veřejnosti.

Před půlnocí prozáří oblohu tisíce padajících hvězd Pokud se dnes večer mraky roztrhají, čeká nás na obloze zajímavá podívaná. Uvidíme meteory leonidy. Nejvíce těchto padajících hvězd bude na obloze krátce před 23. hodinou. Za jedinou hodinu jich zazáří desítky. Co je to vlastně za úkaz? To vám řekne redaktorka Vlasta Valentová.

Vlasta Valentová: Když se do zemské atmosféry dostane prachová částice, při svém letu se rozžhaví a vypaří. Vzniká při tom světelný efekt viditelný i ze země. Astronomové tomu říkají meteory, lidé padající hvězdy. Kolem poloviny listopadu se na obloze objevují každoročně jako pozůstatek dávné komety Temple Tuttle. Zářící meteory právě dnes najdeme nízko nad jihovýchodním obzorem.

Jiří Dušek: Kde právě vychází souhvězdí Lva. No a z toho souhvězdí právě budou ty meteory vylétat.

Vlasta Valentová: Vysvětluje Jiří Dušek z brněnské Hvězdárny Mikuláše Koperníka. A právě proto souhvězdí Lva vděčí leonidy za své jméno. Jsou prý vidět po celém světě, ale pozorovatelé z Evropy a Asie mají letos výhodu.

Jiří Dušek: Ti by měli vidět skutečně těch několik desítek leonid za hodinu. Obyvatelé amerického kontinentu jsou na tom hůře, v nejlepším případě uvidí 5 až 10 meteorů v hodině.

Vlasta Valentová: Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd přidává ještě jeden důvod, proč se dnes vyplatí jít spát až po půlnoci.

Pavel Suchan: Protože budeme moci pozorovat takzvané tečné meteory, to znamená, že ty částečky toho meteorického roje vlétají velmi šikmo do naší atmosféry a my je uvidíme ve velmi dlouhých drahách. To znamená, že se může stát, že uvidíme meteor, který bude od jednoho obzoru k druhému a mohu posluchačům zaručit, že se jim bude tajit dech.

Pamětní deska na rodném domě Bohumila Hrabala Rodný dům Bohumila Hrabala v Brně-Židenicích má ode dneška pamětní desku. Její odhalení je jednou z akcí, které se konají v rámci roku Bohumila Hrabala. Ten židenická radnice vyhlásila jako připomínku 90. výročí narození slavného rodáka. Podrobnosti od redaktorky Zuzany Kopuleté.

Zuzana Kopuletá: Odhalení pamětní desky je jen jednou z mnoha akcí, které se letos v rámci roku Bohumila Hrabala v Brně-Židenicích konají. Přesto drobné dílko mladé výtvarnice Martiny Hejmalové dnes mnohé do Hrabalovy rodné Albínovy ulice přivedlo a možná i překvapilo.

Martina Hejmalová: Tady Bohumila Hrabal strávil své dětství, takže jsem pracovala spíše takovými dětskými motivy.

Zuzana Kopuletá Pamětní desku dnes odhalil starosta Josef Veselý. Sám ale připomněl, že cennější všech oficialit je úcta, kterou k Bohumilu Hrabalovi chovají tamní obyvatelé.

Josef Veselý: Žideničtí obyvatelé se dokáží dokonce sdružit v jakémsi sdružení přátel díla a odkazu Bohumila Hrabala a mohu říct, že mě velice překvapili, když sami ze svých prostředků vlastně připravili ještě další pomníček ve vrcholu ulice Balbínovy, kde začíná židenický hřbitov. To znamená, že máme v Židenicích občany, kteří se ke svým předkům vracejí.

Informační den na Karlově univerzitě Zájemci o studium na Univerzitě Karlově mohou zítra získat potřebné informace v Celetné ulici číslo 16 v Praze 1. Podle mluvčího Univerzity Karlovy Václava Hájka je jejich informační den určen všem, kteří mají zájem o nejrůznější typy studia na všech 17 univerzitních fakultách.

Václav Hájek: To znamená, že podávány informace budou nejenom o bakalářských studijních programech, magisterských, magisterských navazujících a doktorandských, ale například i o celoživotním vzdělávání, to znamená třeba například i o univerzitě třetího věku.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu