Ozvěny dne 18. ledna 2008

18. leden 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Soud vrátil zámek v Kolodějích původním vlastníkům

Vít DVOŘÁK, moderátor:
Radiofórum, Vít Dvořák, dnešní průvodce, dobrý večer. Nejdřív zprávy s Ondřejem Kapicem.

Ondřej KAPIC, redaktor:
I já přeji hezký podvečer. Kolodějský zámek patří původním majitelům, rozhodl tak soud. S restitučními nároky na stavbu, kterou využívá vláda jako reprezentační prostory, uspěli potomci prvorepublikového průmyslníka Antonína Kumpery už vloni. Pozemkový úřad vyhověl jejich žádosti a zámek i přilehlé pozemky jim vrátil. Vláda ale toto rozhodnutí soudně napadla.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
A neuspěla. Obvodní soud pro Prahu 9 se postavil na stranu potomků původních majitelů, kteří o zámek přišli v roce 1948. Podle soudce Jiřího Malého stát zámek zabavil protiprávně.

Jiří MALÝ, soudce:
Tam byl porušen smysl těch Benešových dekretů, který měl potrestat osoby národně nespolehlivé, zrádce, odpadlíky a podobně, ale nikoli ty, kteří si dovolili vlastnit nějaký majetek.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Soud se opíral také o archivní materiály o tajné poradě vysokých politiků v prosinci roku 1948, ze které vyplynulo, že podmínky pro konfiskaci nejsou, přesto musí být zámek zabaven. Podle advokáta restituenta Tomáše Chlosta trvá restituční řízení o kolodějský zámek sedmnáct let.

Tomáš CHLOST, advokát restituenta:
Pokud by povinnou osobou byl kterýkoli jiný subjekt, zřejmě to řízení by trvalo podstatně kratší dobu.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Rozhodnutí soudu není definitivní. Vláda se proti němu může odvolat a podle Jany Lysé, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, to pravděpodobně udělá.

Jana LYSÁ, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových:
Úřad vlády je povinen využít všech zákonných opravných prostředků. Nicméně konečné pravomocné rozhodnutí soudu bude Úřad vlády České republiky nakonec respektovat.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Rozsudek tak zatím není pravomocný.

Neonacisté se možná sejdou v Praze

Ondřej KAPIC, redaktor:
Policejní manévry se i přes zákaz pochodu pravicových radikálů očekávají zítra v Plzni. Na pořádek ve městě bude dohlížet asi tisíc policistů, včetně jednotek takzvaných těžkooděnců. Jak bude zítra policie postupovat, zjišťoval reportér Jan Dvořák.

Jan DVOŘÁK, redaktor:
Poté, co primátor Plzně zakázal pochod pravicových radikálů, musela policie přehodnotit svůj postup proti nim. Co se však nezměnilo, je počet zasahujících policistů a jak říká zástupce ředitele správy západočeských policistů Jaromír Kníže, také místa, kde se očekávají problémy.

Jaromír KNÍŽE, zástupce ředitele správy západočeských policistů:
Náměstí Emila Škody, Sady Pětatřicátníků, synagoga, Klatovská třída, náměstí Republiky, chrám svatého Bartoloměje, to jsou místa, kde bude výkon jednoznačně posílen a kde budou fyzicky přítomny i pořádkové jednotky, včetně dalších zařízení.

Jan DVOŘÁK, redaktor:
Podle posledních informací by se pravicoví radikálové mohli zítra místo v Plzni sejít v Praze. Potvrzuje to i mluvčí pražské policie Eva Brožová.

Eva BROŽOVÁ, mluvčí pražské policie:
Policie má v současné době informaci o tom, že by mohlo dojít k setkání na Palackém náměstí tady v Praze tuto sobotu, Palackého náměstí si vybrali asi proto, že tady není oznamovací povinnost.

Jan DVOŘÁK, redaktor:
Policisté jsou připraveni v případě potřeby se z Plzně stáhnout a zasáhnout tam, kde to bude potřeba.

Mezi Madetou a družstvem Jih se rýsuje nová kupní smlouva

Ondřej KAPIC, redaktor:
Mezi největší českou mlékárnou Madeta v Českých Budějovicích a Zemědělským družstvem Jih se rýsuje nová kupní smlouva. Bude platit nejméně rok, a to je pro Madetu příslib dostatečného objemu dodávek surového mléka. I proto dnes přistoupila na zvýšení ceny mléka. Zemědělcům z družstva Jih v lednu zaplatí deset korun a třicet haléřů za litr.

Petra MATOUŠKOVÁ, redaktorka:
Cena za únor se bude podle generálního ředitele Madety Milana Teplého vyjednávat na začátku následujícího měsíce, stejně jako sporný bod v připravované smlouvě mezi oběma mlékařskými giganty na jihu Čech a tím je minimální cena za litr mléka.

Milan TEPLÝ, generální ředitel Madety:
Mají strach, že všude v okolí cena výrazně poklesne a my, že to budeme následovat taky razantně nebo tomu dokonce pomůžeme.

Petra MATOUŠKOVÁ, redaktorka:
Většina produkce surového mléka od zemědělců podle místopředsedy dodavatelského družstva Jih Zdeňka Houšky bude i nadále končit v Madetě.

Zdeněk HOUŠKA, místopředseda Zemědělského družstva Jih:
Chceme mléko ponechat v České republice za podmínek, který jsme předesílali už od měsíce října a myslím si, že dnes jsme se na ní domluvili.

Petra MATOUŠKOVÁ, redaktorka:
To, že Madeta zaplatí zemědělcům z Jihu za leden více, ale její mléčné výrobky na domácím trhu nezdraží.

Polští učitelé protestovali ve Varšavě proti nízkým platům

Ondřej KAPIC, redaktor:
Centrum Varšavy dnes zaplnili nespokojení polští učitelé. Jejich hlavní odborový svaz se domáhá padesátiprocentního zvýšení základních mezd. Vláda ale nabízí jen deset procent navíc.

Martin DORAZÍN, redaktor:
"Ve všech profesích platy rostou, jen ve školství reálná mzda klesá, chceme se také podílet na zisku z hospodářského růstu naší země," argumentují polští učitelé. "Jestliže se nám to teď nepodaří, budeme muset naše protesty vyhrotit, na květen na dobu maturit plánujeme stávku. Nálady mezi učiteli jsou opravdu radikální a lidé už tuto situaci nemohou vydržet," upozornil /nesrozumitelné/, předseda Odborového svazu učitelů v Krakově. Protestní pochod polských učitelů je zatím největší takovou akcí za dobu nové vlády Donalda Tuska. Polskou vládu čekají i další protesty horníků a v pondělí také zdravotních sester.

Hromadná havárie v dálničním tunelu v Rakousku

Ondřej KAPIC, redaktor:
Nejméně sedmnáct lidí bylo zraněno při hromadné havárii v Offenauském dálničním tunelu v Rakousku. Tři vyproštění jsou ve vážném zdravotním stavu. Podle záchranářů se v tunelu srazily tři kamiony a patnáct osobních vozů. Čeští občané mezi zraněnými podle agentury APA nejsou. Příčiny nehody zatím nejsou známy.

Rakety Kasám dnes opět dopadaly na Izrael

Ondřej KAPIC, redaktor:
Izraelský nálet srovnal se zemí nepoužívanou budovu ministerstva vnitra v palestinské Gaze. Šlo o součást izraelských pokusů zastavit ostřelování svého území palestinskými radikály. Podomácku vyráběné rakety Kasám ale na Izrael dopadaly i dnes.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Izraelské akce namířené proti ozbrojencům v pásmu Gazy dnes připravily o život jednu ženu a zranily nejméně třicet dalších kolemjdoucích Palestinců. Jeruzalémská vláda nicméně argumentuje, že zatímco před pěti lety tvořili nevinní Palestinci polovinu obětí armádních akcí, dnes jsou prý zasažení civilisté výjimkou. Palestinským radikálům se přesto daří nadále odpalovat své rakety na izraelská města a vesnice. Od úterý jich bylo přes sto dvacet. Jen dnes dopadlo do Izraele kolem dvaceti Kasámů. Obě strany se navzájem obviňují z rozpoutání současné spirály útoků a protiútoků. K umírněnosti vyzval aktéry konfliktu i generální tajemník OSN Pan Kimun.

Pákistánská armáda svádí boje s ozbrojenci podél hranice s Afghánistánem

Ondřej KAPIC, redaktor:
Pákistánská armáda svádí boje s ozbrojenci podél hranice s Afghánistánem. V oblasti Jižního Vazíristánu dnes padlo na šedesát rebelů, kteří chystali útok na vojenskou pevnost. Dalších asi třicet ozbrojenců zahynulo při útoku na vojenský konvoj. Vládní vojáci se ale ubránili a žádné ztráty na lidských životech údajně neutrpěli.

Policisté prověřují, jestli přepadení vozu s penězi nebylo fingované

Ondřej KAPIC, redaktor:
Policie uvažuje o tom, jestli včerejší přepadení transportu peněz v Turnově nebylo fingované. Ozbrojený lupič měl od ochranky pancéřovaného vozu vylákat několik desítek milionů korun. Některé okolnosti přepadení ale zůstávají nejasné.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Například proč ochranka zastavila na autobusové zastávce a ne u blízké benzinové pumpy, kterou hlídají kamery. Není jasné ani to, kde se tam údajný lupič vzal a co přesně dělali oba členové ochranky. Kriminalisté podle mluvčí východočeské policejní správy prošetřují, jestli ochranka pachatele neznala, nebo jestli ke krádeži peněz nedošlo jinde než v Turnově. Policie navíc hledá svědky, kteří viděli dodávku agentury Fenix včera dopoledne v Hořicích.

Párty na kolečkách v pražském Divadle Archa

Ondřej KAPIC, redaktor:
Koncert nazvaný Párty na kolečkách v pražském Divadle Archa dnes podpoří zdravotně postižené studenty z Jedličkova ústavu. Mimo jiném na něm vystoupí skupina The Tap Tap, která při pražském Jedličkově ústavu funguje. Večer moderuje Eva Holubová a na párty zazpívá jinak nezpívající herec Petr Čtvrtníček.

Petr ČTVRTNÍČEK, herec:
Člověk si s nima prostě zahraje úplně obyčejnou písničku, oni do toho mají skvělou rytmiku se vší vervou a mě to prostě baví a když se jim má nějakým způsobem pomoct, tak jako, aby člověk byl u toho a nejenom teda si přečetl někde konto a poslal tam nějakou korunu, to mě nezajímá a nebaví.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu