Ozvěny dne 17. února 2008

17. únor 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Vít DVOŘÁK, moderátor:
"Dopadům hospodářské krize musí Evropská unie čelit společně", žádal premiér Topolánek v Bruselu.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér:
Naše síla a naše šance na budoucnosti je pouze /výpadek signálu/ krize dopadá na všechny a pouze všichni společně překonáme její důsledky.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Sněmovna se právě teď znovu vrací /výpadek signálu/ demokracie i obě menší koaliční strany už by chtěly věc dokončit.

osoba:
Já mám za to, že bychom měli dodržet stanovený plán dnes v Poslanecké sněmovně zahájit projednávání tohoto bodu a také o něm hlasovat.

Vít DVOŘÁK, moderátor:
Kuřáci na Slovensku mohou dál kouřit i v restauracích.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
A počasí. Zítra bude oblačno až zataženo a sněhové přeháňky /výpadek signálu/ stupně, na horách kolem 8 pod nulou.

Vít DVOŘÁK, moderátor:
17. únorové Ozvěny o šesté. Dobrý podvečer přejí Eva Odstrčilová a Vít Dvořák.

Hospodářskou krizi je možné překonat společným postupem celé Evropské unie

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Hospodářskou krizi je možné překonat společným postupem celé Evropské unie. Výzvu k soudržnosti "27" adresoval v Bruselu europoslancům a zástupcům národních parlamentů předseda evropské rady premiér Mirek Topolánek. Bez dosažení politické shody na nejvyšší úrovni mezi /výpadek signálu/ mohla krize značně prodloužit.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Celounijní shoda musí podle premiéra Topolánka panovat například v respektování základních pravidel, jako je volná soutěž na /výpadek signálu/ trhu. Na vítězství protekcionismu by totiž nakonec doplatili všichni. Nalezení shody mezi všemi členy Unie proto české předsednictví svolává mimořádný summit na 1. března. Na něm se má mluvit také o rozhýbání finančního trhu jako nezbytné podmínky k překonání recese. Podle Mirka Topolánka /výpadek signálu/ toxický aktiv. Nesmějí mít také strach z neuvážených vládních zásahů na ochranu některých podniků.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér:
Banky musí mít prostor a podmínky, aby půjčovaly firmám, které jsou v zásadě zdravé a pouze potřebují překlenout určité objektivně obtížné období.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Protikrizová opatření se mají koordinovat v rámci celé Unie

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Stínový ministr průmyslu a obchodu ČSSD Milan Urban souhlasí s premiérem Topolánkem v tom, že protikrizová opatření se mají koordinovat v rámci celé Unie. Jen tak budou účinná. Podporu finančních trhů ale Urban za prioritní protikrizové opatření nepovažuje.

Milan URBAN, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
I z evropského pohledu je největší problém propad zakázek, nikoliv finanční trhy, které sice způsobily ten problém, ale dnes už je to problém reálné ekonomiky. Tedy jde o to, aby firmy měly zakázky /výpadek signálu/ to znamená posílení poptávky obyvatelstva všemi možnými způsoby, ulehčení firem a podpora exportu mimo Evropskou unii.

O Lisabonské smlouvě začíná jednat sněmovna

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
O Lisabonské smlouvě právě v těchto chvílích začíná jednat sněmovna. K dokumentu, který by měl nahradit neúspěšnou euroústavu, se dolní komora vrací po 2 týdnech. Předtím jednání o smlouvě /výpadek signálu/ v tuto chvílí poslední zemí evropské "27", která ještě k Lisabonské smlouvě nepřišla s jasným slovem.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Dnes už by se mělo definitivně rozhodnout. Taková slova dnes znějí ve sněmovně od obou menších koaličních stran. Stejně pak situaci vidí i opoziční sociální demokracie.

Jan HAMÁČEK, poslanec /ČSSD/:
Můj názor je stále stejný. Já jsem říkal, že čím dříve, tím lépe, a věřím, že teď už snad Lisabonská smlouva projde.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl poslanec ČSSD Jan Hamáček. S tím, že by se možná už dnes mohlo definitivně hlasovat, je smířena i ODS.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér:
Pro mě je to hlasování osobně spíše hlavou než srdcem. Sám pro to budu hlasovat.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Dodal premiér Mirek Topolánek. Několik poslanců strany už nicméně avizovalo, že smlouvu nepodpoří. Pro 3 z nich /výpadek signálu/ Jana Schwippela a Juraje Ranince by pak mohla být ratifikace i důvodem pro odchod z ODS. V případě, že smlouvu dnes sněmovna schválí, pomyslný míč pak dostane Senát. I tam mají senátoři ODS jasno. Roli podle nich budou hrát i smlouvy o radaru.

Jiří STŘÍTESKÝ, předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Pokud bude schválena euronovela jednacího řádu sněmovny a Senátu a smlouva o radaru, věřím tomu, že může být i v Senátu schválena.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Doplnil šéf senátorů ODS Jiří Střítecký. Změna jednacích řádů obou komor je přitom už připravena. Veronika Malá, Radiožurnál.

Česká republika pomůže krizí postižené ekonomice Lotyšska

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Česká republika pomůže krizí postižené ekonomice Lotyšska. Formou vládních dluhopisů půjčí pobaltské zemi 200 milionů euro. To je podle aktuálního kurzu téměř 6 miliard korun. Český příspěvek se bude podle ministra financí Miroslava Kalouska týkat podpory malého a středního podnikání v oblasti zahraničního obchodu Lotyšska.a to konkrétně firem, které spolupracovaly s Českou republikou.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktor:
Peníze na pomoc Lotyšsku získá Česko prodejem státních dluhopisů. Půjčka bude bez úroků na 7 let. Sněmovna tento návrh projednala ve zrychleném řízení, což znamená, že s ním poslanci vyslovili souhlas už v prvním čtení. Normu podpořilo 157 ze 189 přítomných poslanců. Komunisté se spolu s 6 sociálními demokraty hlasování zdrželi. Podle ministra financí Miroslava Kalouska je česká půjčka Lotyšsku výrazem solidarity v rámci Evropské unie.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDUČSL/:
Dnes více než kdy jindy každý z nás potřebujeme svého souseda a nikdy nemůžeme vědět, kdy v budoucnu podobnou nebo jinou pomoc budeme potřebovat zase my.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktor:
Postoj komunistů k tomuto návrhu vysvětlil pro Radiožurnál místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:
Určité otazníky byly nad tím, do jaké míry se tato pomoc bude vracet. Zejména, jak to pomůže českým podnikům. Pan ministr neuměl přesně odpovědět, ale doufejme, že zahraniční obchod s Lotyšskem zesílí a že nám to nebude chybět jinde.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktor:
Návrh zákona /výpadek signálu/ musí ještě projednat Senát. Věra Masopustová, Radiožurnál.

ČEZ uleví domácnostem a podnikatelům při placení záloh za elektřinu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
ČEZ uleví domácnostem a podnikatelům při placení záloh za elektřinu. Reaguje tak na ekonomickou krizi, která přinese vyšší nezaměstnanost.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
ČEZ nechá zdarma pojistit všechny domácnosti pro případ ztráty zaměstnání. /výpadek signálu/ o práci od 1. března nebude muset platit 3 měsíce zálohy na elektřinu. "Firma novinku zavede i přesto, že přesně neví, kolik ji to bude stát", řekl Radiožurnálu generální ředitel ČEZu Martin Roman.

Martin ROMAN, generální ředitel společnosti ČEZ:
To samozřejmě bude záležet podle toho, kolik lidí přijde o práci, kolik živnostníků se do programu přihlásí. Samozřejmě půjde to na úkor našich zisků, budou to řádově stovky milionů korun.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Malým a středním podnikatelům umožní ČEZ posunout splatnost záloh o 30 dní. Společnost E.ON podle Boženy Herodesové na krizi zareagovala už ke konci ledna, kdy zavedla možnost fixace ceny elektřiny v celém jejím rozsahu.

Božena HERODESOVÁ, mluvčí E.ON:
Jedná se o fixaci cen, která se vztahuje na kompletní platbu, nikoliv jen na cenu elektřiny. Naše společnost tím tak bere na sebe kompletní platbu, nikoliv jen ceny elektřiny, ale i regulované položky.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
V Praze se ekonomická krize a vyšší nezaměstnanost zatím vyhýbá. Pražské energetika proto s úlevami pro své klienty nepočítá. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Protikrizovému balíčku ČEZu se budeme věnovat i za chvíli v Radiofóru.

Americký koncern General Motors má zřejmě v úmyslu prodat nebo uzavřít 4 evropské závody

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Americký koncern General Motors má zřejmě v úmyslu prodat nebo uzavřít 4 evropské závody. Zprávu přinesla agentura /výpadek signálu/ týkat taky 2 německých továren automobilky Opel. V Německu mezitím vrcholí debata, jak tomuto tradičnímu výrobci aut pomoci.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Podle mediálních informací visí Damoklův meč nad závody v Bochumi a Eisenachu. Mluvčí odborové rady bochumské automobilky, kde se vyrábí modely Astra a Zafira, zprávy o záměrech mateřského koncernu dementoval coby dezinformace. Spolková vláda mezitím dala najevo, že případná státní pomoc ohroženému Opelu nepřichází za současného stavu věcí v úvahu. Automobilka by totiž v první řadě nedokázala zajistit, že poskytnuté finanční prostředky nezmizí za oceánem. Ministr hospodářství KarlTheodor zu Guttenberg vyzval vedení General Motors, aby do plánů na sanaci koncernu zahrnulo taky specifickou koncepci pro Opel. Ten zaměstnává ve 4 německých závodech celkem 26 tisíc lidí. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Kuřáci na Slovensku mohou nadále kouřit i v restauracích

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Kuřáci na Slovensku mohou nadále kouřit i v restauracích. Poslanci sice schválili nový zákon na ochranu nekuřáků, ti ale budou mít v jídelnách oddělené prostory. Provozovatelé je musejí vybudovat do 1. září. V porovnání s jinými evropskými zeměmi je nový zákon mírný.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Výsledný zákon je ke kuřákům podstatně ohleduplnější, než si mnozí zákonodárci představovali. Omezení bude platit navíc pouze pro podniky, kde se podává jídlo. Obyčejné hospody a pivnice zůstanou nedotčené. Neprošel ani kuriózní a téměř neproveditelný návrh, aby bylo zakázané kouřit 10 metrů od dětí a těhotných žen. Nadále je povolený prodej cigaret všude kromě škol. A poslanci zakázali kouřit pouze na zastávkách, nástupištích a v areálech nemocnic. Zákon sice platí od 1. dubna, prakticky kvůli přestavbám restaurací ale až od 1. září. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava.

Za srážku vlaků v Paskově na Frýdeckomístecku zatím nebyl nikdo obviněn

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Za srážku vlaků v Paskově na Frýdeckomístecku zatím nebyl nikdo obviněn. Policie ještě ani nevyslechla strojvedoucího, který je ze zavinění nehody podezřelý. Muž je zraněný a zatím není schopen výslechu. Nehoda se stala včera asi půl kilometru před železniční stanicí Paskov. Zranilo se při ní přes 40 lidí.

Česká muzea se od těch skutečně světových ještě mají co učit

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Česká muzea se od těch skutečně světových ještě mají co učit. Vyplynulo to z /výpadek signálu/ mezinárodní konference muzeí v Praze. V rámci českého předsednictví Evropské unii se toto setkání odehrává v Národním muzeu do čtvrtka.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Ředitel hostitelského Národního muzea Michal Lukeš považuje toto setkání muzeí za dost podstatné.

Michal LUKEŠ, ředitel Národního muzea:
Protože Národní muzeum se chystá ne generální rekonstrukci, tak jsem sem pozvali i kolegy z celého světa. Napovídáme si zkušenosti s obnovou památkových budov, s obnovou muzeí a také budování expozic.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Ale v panteonu muzea jsou i zástupci řady českých muzeí, kteří /výpadek signálu/ kolegů z Evropy i Spojených států amerických musejí hlavně učit, jak zacházet s návštěvníky.

osoba:
Protože nejde jenom o to, aby byly vystaveny exponáty, ale aby se s návštěvníky pracovalo, aby to muzeum bylo interaktivní, aby tam byly nějaké pořady pro děti, pro dospělé.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Michaela Vetešková, Radiožurnál.

autoři: evo , vdv
Spustit audio

Více z pořadu