Ozvěny dne 17. května 2005

17. květen 2005
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Na návštěvě Česka je spolkový kancléř Bernard Schröder.

Vláda chce zamezit prodeji nekvalitních pohonných hmot.

Nepokoje v Uzbekistánu si podle oficiálních míst vyžádaly 169 obětí.

Slovenský parlament odmítl zavedení školného na vysokých školách.

Dobrý večer. Relací vás bude ze studia provázet Eva Odstrčilová.

Návštěva Gerharda Schrödera

Do Česka přijel německý kancléř Gerhard Schröder. S premiérem Jiřím Paroubkem musel řešit i víkendové výroky sudetských Němců a bavorského premiéra Edmunda Stoibera na adresu České republiky. Oba politici přesto označili současné česko německé vztahy za vynikající. Podle spolkového kancléře by při posuzování poválečného odsunu sudetských Němců neměly být zaměňovány příčiny a důsledky. Detaily nabízí zpravodaj Radiožurnálu Jiří Hošek.

Jiří Hošek: Na sudetoněmeckém srazu v Augsburku se o víkendu neřešil jen evergreen odsunu a Benešových dekretů, ale také včerejší odhalení sochy Edvarda Beneše na pražském Loretánském náměstí.

Edmund Stoiber: Je to přirozeně pokus o provokaci, když se na Svatodušní pondělí bude odhalovat Benešovi pomník a nepochybně bych litoval toho, kdyby se akce zúčastnil nově zvolený český premiér, protože by to byl jasný prohřešek proti dobrým sousedským vztahům.

Jiří Hošek: Hrozil v neděli bavorský premiér Edmund Stoiber. Jeho výroky ale dnes kancléř Schröder označil za extrémní.

Bernard Schröder: Zvláště na jihu Německa se najdou zjevně samozvaní proroci, kteří vylezou na každou horu, jen aby se tam zbavili nějakého nepřijatelného poselství.

Jiří Hošek: Schröder zdůraznil, že základem česko německých vztahů byla a je společná deklarace z roku 1997, která je zaměřena především na společnou budoucnost. Při posuzování poválečné minulosti bychom ale měli být obezřetní.

Bernard Schröder: V žádném případě nechci relativizovat osobní katastrofy, ke kterým dochází při každém odsunu, ale patřím k těm, kteří ctí názor, že příčina a důsledek by se neměly zaměňovat. Příčinou byla okupace a válka, což způsobili Němci a až důsledkem byl pak odsun.

Jiří Hošek: Český premiér Jiří Paroubek pak vyzdvihl přínos Bernarda Schrödera pro česko německé vztahy v době, kdy Schröder zastával úřad spolkového kancléře.

Jiří Paroubek: Těch posledních 7 let je vlastně lety nejlepšího vývoje v česko německých vztazích v dějinách.

Proti víkendovým výrokům bavorského premiéra se dnes ohradili poslanci ČSSD. Českou diplomacii vyzvali k okamžité reakci. Radiožurnálu to potvrdil první místopředseda sociálně demokratických poslanců Michal Hašek.

Michal Hašek: Já jsem to komentoval tak, že se nám nelíbí tón některých výroků pana předsedy CSU a bavorského zemského premiéra a požádali jsme zároveň ministra zahraničních věcí, aby na tuto záležitost adekvátním způsobem reagoval.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda z KDU-ČSL ale Radiožurnálu řekl, že na kritické výroky Edmunda Stoibera reagovat nehodlá. Podle šéfa naší diplomacie jsou pro Českou republiku nejdůležitější vztahy mezi státy na úrovni jejich vlád.

Cyril Svoboda: Tyto vztahy určuje Vláda České republiky a Vláda Spolkové republiky Německo. Ze strany Spolkové republiky Německo nezaznělo nic, co by si zasloužilo komentář a to odpovídá česko německé deklaraci, že vztahy jsou budovány mezi dvěma vládami a Vláda České republiky má partnera ve Spolkové vládě Německo, proto není co komentovat.

Kontroly pohonných hmot

Důsledné kontroly České obchodní inspekce a zájem sdělovacích prostředků vedly k tomu, že podvodníci přestávají ředit naftu. Řekl to dnes ministr průmyslu Milan Urban s tím, že v poslední době objevili kontroloři menší závady pohonných hmot na čerpacích stanicích jen v necelých dvou procentech případů. Jak dodává redaktorka Jitka Hanžlová, v kontrolách ale zatím nepoleví.

Jitka Hanžlová: Česká obchodní inspekce připravila dva a půl tisíce dalších kontrol, a to i přes to, že podle názoru jejího ředitele Jiřího Pěkného jsou zřejmě podvodníci už na ústupu.

Jiří Pěkný: V současný době, kdy jsme odebrali 116 vzorků, pouze 6 nevyšlo a ještě ne v hlavních kriteriích, to znamená, že se ten stav zklidnil, my budeme pokračovat v kontrolách a je předpoklad, že se ten stav ještě výrazně zlepší.

Jitka Hanžlová: Stále platí, že inspekce nezveřejní seznam benzínových stanic, u kterých byly zjištěny nemístné příměsi v pohonných hmotách. Nepřeje si to totiž policie, která podvody vyšetřuje. Přesto se v některých sdělovacích prostředcích včera objevila jména společností, které měly ředěnou naftu prodávat. Podle Pěkného to ale rozhodně není pravda. Ministr průmyslu Milan Urban vyzval výrobce a prodejce, aby sami vymysleli způsob, jak zlepšit kontrolu kvality. Dal jim lhůtu dva měsíce, během kterých se mají dohodnout. V úvahu připadá dobrovolné zapojení do systému certifikace kvality. V něm už polovina veřejných čerpacích stanic je.

Milan Urban: My chceme, aby byla garantována kvalita tak, jak odchází od výrobce, tak jak ji předává dopravce, tedy distributor a v konečné fázi na čerpací stanici. To dnes není povinné, my chceme, aby se přihlásili výrobci, distributoři a prodejci k tomuto systému sami.

Jitka Hanžlová: Což je konec konců v jejich zájmu. Aby získali zpět otřesenou důvěru zákazníků. Pokud se nedohodnou, přitvrdí ministerstvo kontroly a posílí pravomoci inspekce.

Problémy s reklamou v centru měst

Obce si zřejmě budou moci vyhláškou omezit pouliční reklamu, tedy stanovit, kdy a kde má být zakázána. Počítá s tím novela příslušného zákona, jejíž schválení dnes ve Sněmovně potvrdili poslanci. Podrobnosti přidává z parlamentního studia Radiožurnálu naše zpravodajka Milada Richterová.

Milada Richterová: Novelu předložilo pražské zastupitelstvo, kterému vadí zejména takzvaná pochůzková reklama v centru metropole, kdy lidé rozdávají kolemjdoucím reklamní letáky, či nosí různé poutače. Je to skutečně velký problém, který musíme regulovat, říká náměstek primátora hlavního města Rudolf Blažek.

Rudolf Blažek: Těch rozdavačů jsou desítky až stovky, svým způsobem i pofidérních pochůzkových poutačů a my skutečně se domníváme, že především do centra to nepatří.

Milada Richterová: S pouliční reklamou bojují také jiná města. Jak Radiožurnálu řekl mikulovský starosta Eduard Kulhavý, možnost obcí omezit vyhláškou pouliční reklamu Mikulov jedině uvítá.

Eduard Kulhavý: Naše památkové centrum, vlastně náměstí a okolí, máme dost velký problémy s umisťováním těch reklamních štítů, protože obchodnice respektujou ty požadavky památkářů a tak dále.

Milada Richterová: Novelu zákona teď ještě posoudí Senát a prezident republiky.

Přehled dalších zpráv

Vládní krize způsobila pokles preferencí všech politických stran. Podle průzkumu agentury STEM by volby vyhrála ODS s 29,4 procenta hlasů před KSČM s 16,4 procenta. ČSSD by volilo 14,4 procenta lidí. Do Parlamentu by se dostala ještě KDU-ČSL se ziskem 6,2 procenta.

Ombudsman má dostat od příštího roku lepší možnosti při ochraně práv lidí ve věznicích, azylových zařízeních nebo zdravotnických a sociálních ústavech. Počítá s tím novela zákona o veřejném ochránci práv, kterou schválila Sněmovna. Novelu musí ještě projednat Senát a posoudit prezident.

Úřad pro ochranu osobních údajů zahájil kontrolu České televize. Důvodem je její sporný postup při vymáhání dlužných koncesionářských poplatků. Úřad tak reagoval na řadu stížností občanů.

Summit Rady Evropy ve Varšavě

Přijetím akčního plánu a deklarace o demokratických standardech a dodržování lidských práv skončil ve Varšavě dvoudenní summit prezidentů, premiérů a ministrů zahraničí 46 zemí Rady Evropy. Podrobnosti má náš varšavský zpravodaj Martin Dorazín.

Martin Dorazín: Velkou část diskusí věnovali účastníci summitu obraně existence Rady Evropy. Na závěrečné tiskové konferenci museli čelit otázkám, jestli by nebylo lepší a levnější, kdyby se Rada sloučila s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Adam Rotfeld: Musíme vzít v úvahu, že cíle těchto organizací jsou jiné, i když podobné. Nelze je mechanicky sloučit.

Martin Dorazín: Řekl polský ministr zahraničí Adam Rotfeld. Na varšavském summitu se Rada Evropy dohodla na koordinaci činnosti jak s OBSE, tak s Evropskou unií.

Terry Davis: Někteří lidé říkají, že v současnosti nemáme žádné vztahy s unií, ve skutečnosti jsou tyto vztahy velmi silné, máme společné programy, zvláště pro východní Evropu, a právě summit tyto vztahy ještě více zefektivní.

Martin Dorazín: Řekl generální tajemník Rady Evropy Terry Davis. Politici také odráželi kritiku, že summit je nákladná, monstrózní akce, jejíž výsledky jsou značně nekonkrétní a opatření bezzubá.

Aleksandr Kwasniewski: Taková setkání jsou důležitá pro zhodnocení činnosti a vytýčení směru do budoucnosti. Summity samy o sobě nemění svět k lepšímu jako mávnutím kouzelného proutku, ale mohou některé procesy urychlit.

Martin Dorazín: Uvedl polský prezident Aleksandr Kwasniewski.

Soud Chodorkovského dosud neukončen

Ani po dnešku není jasné, s jakým trestem odejde od moskevského soudu bývalý ropný magnát Michail Chodorkovský. Soudci odročili předčítání verdiktu na zítřek. Podle soudu je ale Chodorkovský vinen v téměř všech bodech obžaloby. Proces s Chodorkovským považují pozorovatelé za významný signál v politickém směřování Ruska pod prezidentem Vladimírem Putinem. Další informace od zpravodaje Českého rozhlasu v Moskvě Petra Vavroušky.

Petr Vavrouška: Vina Chodorkovského je potvrzena důkazním materiálem i výpověďmi svědků. To dnes řekla soudkyně Irina Kolesnikovová a obhájci Chodorkovského pak bez náznaku optimismu dodali. Soud stanovil vinu u všech bodů obžaloby, verdikt už byl tedy oznámen, zbývá dodat ještě výši trestu. Advokáti si stěžují na to, že ukončení procesu se uměle protahuje. Podle jejich názoru proto, aby opadl zájem o přelíčení u veřejnosti a také novinářů. Dodávají, že definitivní rozsudek, který už teď považují za nezákonný, může být vynesen v nejlepším případě až koncem týdne. Obžaloba viní kdysi nejbohatšího muže Ruska a zakladatele ropné společnosti Jukos hlavně z podvodů při privatizaci a neplacení daní. Před budovou moskevského soudu pak vede pomocí demonstrací vlastní soudní proces nad Chodorkovským ruská veřejnost. Pro jedny je obětí Putinova režimu, pro druhé gauner, který ukradl Rusku peníze.

Stovky mrtvých po nepokojích v Andižanu

Uzbekistán oficiálně přiznal 169 mrtvých při pátečních nepokojích na východě země. Je to vůbec první oficiální údaj o počtu obětí ze strany vládních úřadů. Podle opozice je ale mrtvých daleko víc, nejméně 745. Na hřbitově ve městě Andižan dál pokračuje pohřbívání obětí. Do masového hrobu bylo dnes narychlo uloženo 37 těl. Několik stovek dalších údajně ještě na pohřbení čeká. Ve městě nadále panují přísná bezpečnostní opatření. Úřední budovy střeží vojáci v obrněných vozidlech a v ulicích hlídkují vojáci v plné zbroje. Násilnosti začaly v Andižanu v pátek, vláda tvrdí, že tam potlačila povstání islámistických extrémistů.

Školné na Slovensku zatím neprošlo ve Sněmovně

Studenti vysokých škol na Slovensku zatím školné platit nebudou. Tamní Poslanecká sněmovna neschválila reformní zákon o studentských půjčkách, který už počtvrté předkládal ministr školství Martin Fronz. Podrobnosti má zpravodajka Radiožurnálu na Slovensku Renata Havranová.

Renata Havranová: Vládní aliance nového občana dostála slovu a hlasovala s opozicí proti. Podle ní je úprava nedokonalá, navíc jsou přesvědčeni, že ministr Fronz není schopen uvést reformu do života. Šéf resortu netajil zklamání. Prohlásil, že věřil, že zvítězí zdravý rozum a zodpovědnost k mladé generaci, ale prý se mýlil. Dnešní hlasování zřejmě prohloubí krizi ve vládní koalici. Ostatní partneři považují krok Aliance za nedodržení koaliční smlouvy i programového prohlášení. Křesťanští demokraté dokonce chtějí, aby Ruskova strana odešla z vlády. Spokojení jsou studenti, o odvolání stávkové pohotovosti ale zatím nerozhodli.

Filmový festival v Cannes

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes jsou soutěžní filmy dnešního večera věnovány především rodinným vztahům a vztahům mezi rodiči a dětmi. Více z Cannes zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Jan Šmíd.

Jan Šmíd: V Cannes se dnes už představil belgický snímek Dítě sourozenců Jeana-Pierra Luka Dardenových. Na programu je také čínský film Sny Šanghaje, ale největší pozornost na sebe poutá snímek Jima Jermuse Zlomené květiny, který o muži, jehož život se změní, když se v anonymním dopise dozví, že má syna, o němž nevěděl. V hlavní roli se představí americká hvězda Bill Moris, který tvrdí, že ví dost o vztazích a rozchodech, aby mohl hrát tuto úlohu přesvědčivě. Každý, kdo si nevzal první dívku, kterou políbil, má nějaké zkušenosti, prohlásil herec.

Ceny pro muzea za rok 2004

Asociace muzeí a galerií spolu s ministerstvem kultury udělila už potřetí cenu Gloria Muzeali 2004. Z 62 projekty se přihlásilo celkem 39 muzeí z celé republiky. Ceny udělovala odborná porota ve třech kategoriích, Muzejní publikace roku, Muzejní počin roku a Muzejní výstava roku. Hlavní cenu Gloria Muzeali získalo Východočeské muzeum v Pardubicích za stálou expozici Příroda východního Polabí. Kdo dostal další ceny nám řekla výkonná ředitelka asociace Dagmar Fialová.

Dagmar Fialová: V kategorii Muzejní publikace roku 2004 první místo získává Vojenský historický ústav a Památník Lidice za společný projekt publikace Lidice- příběh české vsi, cenu Gloria Muzeali v kategorii Muzejní počin roku získává Muzeum skla bižuterie v Jablonci nad Nisou za fyzickou rekonstrukci muzea.

Přehled hlavních zpráv

Na návštěvě Prahy je spolkový kancléř Bernard Schröder. Česko německé vztahy jsou podle jeho slov vynikající a nemohou je ovlivnit projevy sudetských Němců ani bavorského premiéra. Ministr zahraničí Cyril Svoboda potvrdil, že na víkendové výroky Edmunda Stoibera reagovat nehodlá.

Ministerstvo průmyslu a obchodu dalo výrobcům, distributorům a prodejcům pohonných hmot dva měsíce času na to, aby sami navrhli způsob ochrany kvality svých produktů. Stát tak chce zamezit prodeji ředěné nafty či benzínu.

Obětí nepokojů na východě Uzbekistánu přibývá. Podle představitele jednoho z tamních opozičních hnutí si vyžádaly nejméně 745 obětí. Uzbecká vláda oficiálně přiznala 169 mrtvých.

Moskevský soud pokládá někdejšího ropného magnáta Michaila Chodorkovského vinným u naprosté většiny bodů obžaloby. Soud si poté odročili předčítání verdiktu na zítřek.

To byly Ozvěny dne, které připravila zpravodajská směna Radiožurnálu vedená Igorem Maňourem.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu