Ozvěny dne 17. března 2007

17. březen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Lidé z Trokavce hlasují o radarové základně

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
První referendum o možné americké radarové základně v Česku končí za půl hodiny v obci Trokavec na Rokycansku. Radar by mohl stát v nedalekém vojenském újezdu Brdy. Otázku, kterou místní obyvatelé našli na hlasovacím lístku, přečetl Českému rozhlasu starosta Trokavce Jan Neoral.

Jan NEORAL, starosta Trokavce:
Tak ta otázka zní: "Souhlasíte s tím, aby obecní zastupitelstvo obce Trokavec podniklo veškerá zákonná opatření k tomu, aby zamezilo výstavbě americké radarové základny na území vojenského újezdu Brdy?" Tak je tu devadesát takzvaných oprávněných osob neboli postaru voličů.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Původně měli obyvatelé Trokavce hlasovat přímo o tom, jestli chtějí, nebo nechtějí základnu, protože ale její stavba není v kompetenci obce, není to v místním referendu možné. My jsme se už během dne ptali občanů v obci, jestli o základnu v Brdech stojí.

obyvatelka Trokavce:
Nelíbí se mi to, mám nemocného přítele a ráda bych, abychom to tu měli čistý.

obyvatel Trokavce:
No, že tady je referendum, to je v pořádku, já se domnívám, že občané mají právo vyslovit se k tomu. Naši představitelé sice jsou zodpovědni jenom svému svědomí, ale myslím, že by měli být zodpovědni i svým občanům.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Referendum po celý den sledoval náš kolega reportér Zdeněk Hejkrlík, dobrý večer.

Zdeněk HEJKRLÍK:
Dobrý večer přeji.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Jaký byl zájem občanů Trokavce o referendum.

Zdeněk HEJKRLÍK:
Tak, z osmaosmdesáti oprávněných voličů zatím přišlo sedmdesát jedna, ale to ještě není konečné číslo, protože kvůli několika lidem, kteří pracují mimo Trokavec a přijíždějí domů později, se protáhla uzavírací doba volební místnosti až do půl sedmé. A místní lidé jsou prý zvyklí chodit všude na poslední chvíli. Jinak v Trokavci už udělali místní referendum před časem, jenže se ukázalo, že neodpovídalo zákonu, a proto musí dělat teprve toto referendum znovu. V tom prvním referendu se proti výstavbě radaru vyslovilo devadesát šest procent občanů a oněch, ony čtyři procenta, která chyběla do stovky, prý byli lidé, kteří zrovna tou dobou nebyli doma.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Tolik reportér Zdeněk Hejkrlík a dnešní první české referendum o možné americké radarové základně u nás. Jeho konečné výsledky vám přineseme v dalších zpravodajských relacích Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu.

Odbory pracovníků ve státních úřadech nesouhlasí s propouštěním

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Odbory pracovníků ve státních úřadech a organizacích odmítají plošné propouštění úředníků a zaměstnanců veřejného sektoru. Na příští tři roky ho totiž plánuje vláda. Chce tak ušetřit na mzdách skoro třicet miliard korun. Vysvětluje redaktor Jaroslav Skalický.

Jaroslav SKALICKÝ:
Vláda chce plošným propouštěním řešit problémy státního rozpočtu bez ohledu na to, že se zhorší kvalita a dostupnost veřejných služeb, zdůrazňovali delegáti sjezdu Odborového svazu státních orgánů a organizací, který dnes skončil v Praze. Každoročně by mělo dojít ke zrušení téměř čtrnácti tisíc míst, a to by znamenalo snížení počtu hasičů, policistů, dozorců ve věznicích, ale také učitelů. Podle předsedkyně svazu Aleny Vondrové odbory propouštění nevylučují, ale musí být rozumné a mít koncepci. Nelze postupovat tak, že lidé přijdou o práci, pak se zjistí, že chybějí a stát bude nabírat nové. To je i mrhání veřejnými prostředky.

Alena VONDROVÁ, předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací:
Nemáme tolik peněz, jako že někoho vyhodíme, abychom vzápětí přijali někoho jiného a znovu financovali jeho zvyšování kvalifikace, a tak dále.

Jaroslav SKALICKÝ:
Odboráři na sjezdu také diskutovali o mzdách. V následujících letech požadují reálný růst platů, nepřijatelné je pro ně zmrazení mezd i navýšení, které by bylo nižší než inflace. Odbory budou postupovat velmi razantně.

Alena VONDROVÁ, předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací:
Pokud se nám nepodaří se dohodnout a vyjednat přijatelný růst platů, no, tak musíme bojovat za naše oprávněné zájmy všemi dostupnými legálními prostředky, nedá se nic dělat.

Jaroslav SKALICKÝ:
K případným formám nátlaku se Alena Vondrová odmítla vyjádřit. Jednání s vládou ještě nezačala.

Sněmovna reprezentantů začala připravovat podmínky bezvízového styku

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Nejen americký Senát, ale i Sněmovna reprezentantů začala připravovat podmínky bezvízového styku pro Česko a další americké spojence. Návrh na volnější podmínky pro zrušení vízové povinnosti podali v dolní komoře Kongresu společně republikánští a demokratičtí zákonodárci. Z Washingtonu informuje zpravodaj Českého rozhlasu Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA:
Skupina republikánských a demokratických zákonodárců přišla s návrhem na bezvízový styk pro spojenecké země dodatečně. Na rozdíl od Senátu totiž zatím balík nových bezpečnostních zákonů ve sněmově bezvízový styk vůbec neobsahoval. Podle české diplomacie se tak nyní zprůchodní dohodovací řízení mezi oběma komorami amerického Kongresu. Ve sněmovně je sice také opačný návrh na zavedení víz pro všechny země, ale ten podle všeho nebude mít větší podporu. Většina kongresmanů ale požaduje, aby se kvůli ochraně země před teroristy prověřovala data cestujících i při bezvízovém styku.

Tisíce učitelů a rodičů žádaly ve Varšavě odchod ministra Giertycha

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Víc než deset tisíc polských učitelů, rodičů a zástupců samospráv protestovalo ve Varšavě proti ministrovi školství Romanu Giertychovi. Ten s učiteli odmítl diskutovat a budovu ministerstva nechal obehnat zátarasy. Svaz polských učitelů také požaduje, aby vláda zvýšila platy o sedm procent a umožnila předčasný odchod do důchodu. Varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín byl přímo mezi protestujícími.

Martin DORAZÍN:
V polském školství to vře. Více než deset tisíc učitelů, rodičů a zástupců samospráv z celého Polska žádalo demisi ministra školství Romana Giertycha. Učitelé demonstrovali proti prosazování krajně pravicových názorů ve školství a zavádění kasárenských metod. Náměstek ministra školství Miroslaw Orzechowski označil Svaz polských učitelů za stalinskou organizaci a dnešní protest nazval typicky komunistickou akcí.

Miroslaw ORZECHOWSKI, náměstek polského ministra školství:
Ti, kteří se nedistancují od komunistického dědictví, nemohou být řediteli škol. Vedení Svazu učitelů se této minulosti nikdy nezřeklo, a to je ostudné.

Martin DORAZÍN:
Na jeho slova okamžitě reagoval předseda Svazu učitelů Slawomir Broniarz.

Slawomir BRONIARZ, předseda Svazu polských učitelů:
To my jsme po II. světové válce znovu vybudovali tuto zemi a vychovali lidi, včetně pana náměstka Orzechowského. Kdo se chce zbavit dědictví Polské lidové republiky, ať vrátí diplom, protože za své vzdělání vděčí i Svazu polských učitelů.

Nová palestinská vláda získala drtivou důvěru autonomního parlamentu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Nová palestinská vláda národní jednoty získala drtivou důvěru autonomního parlamentu. Zisk důvěry ale neznamená automatické zrušení mezinárodní blokády autonomie, upozorňuje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Jaromír JANEV:
Palestinský premiér Ismáíl Haníja předložil program své vlády velké koalice. Řekl, že jeho vláda uznává všechny rezoluce OSN a mezinárodní dohody, které uzavřela Organizace pro osvobození Palestiny. Dodal, že uznává také mírovou arabskou iniciativu. Trvá ale na návratu palestinských uprchlíků. Arabská mírová iniciativa spočívá na normalizaci vztahů arabských zemí s Izraelem spolu s vytvořením palestinského státu na území před válkou z roku 1967. Palestinská vláda tak uznala stát Izrael, ale Hamas setrvává na své pozici, kdy odmítá uznat židovský stát a jeho právo na existenci. Zasedání se nemohlo zúčastnit čtyřicet jedna poslanců, kteří byli zadrženi izraelskou policií po únosu izraelského vojáka Gilada Šalita. V izraelském vězení je také předseda palestinského parlamentu Azíz Dweik.

Nepodařené přistání letadla Tu134 v ruské Samaře

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Sedm lidí dnes zahynulo a další desítky utrpěly zranění při nepodařeném přistání letadla Tu134 v ruské Samaře. Jak dodává ruský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška, příčiny neštěstí už vyšetřuje speciální komise. Ta ale zatím nezná jasnou odpověď na to, co způsobilo tak tragické přistání letounu.

Petr VAVROUŠKA:
Hustá mlha, nevysunutý podvozek, anebo chyba pilota, všechny tyto možné příčiny letecké tragédie teď zvažují ruští vyšetřovatelé. V odpovědi jim pomohou také černé skříňky z letounu. Jedno je jisté, následkem velmi tvrdého přistání se poškodil trup stroje, na jehož palubě bylo padesát sedm lidí, včetně sedmi členů posádky. Sedm cestujících havárii nepřežilo, dalších šest bylo hospitalizováno kvůli těžkým zraněním. Pozůstalým obětí vyplatí společnost UTR, které letoun Tu134 patřil, odškodné ve výši sedmdesáti pěti tisíc dolarů. Stroje typu Tupolev patří v Rusku k nejrozšířenějším a také k nejstarším. Momentálně používají ruské letecké společnosti dvě stě sedmdesát takovýchto letadel. Experti ale tvrdí, že by měly být co nejdříve staženy, nedávno proto ruský ministr dopravy Levitin nařídil, aby do pěti let tyto značně zastaralé stroje zmizely z civilní přepravy.

Ve Španělsku demonstrovaly desetitisíce lidí za nezávislé Baskicko

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ve Španělsku demonstrovaly desetitisíce lidí za nezávislé Baskicko a proti politice madridské vlády vůči baskickým separatistům. Demonstrace ukazují, že opozice získává nad vládou náskok ohledně boje proti násilí Baskické separatistické organizace ETA.

Obyvatelé Irska oslavili svátek svatého Patrika, patrona země

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Obyvatelé Irska oslavili svátek svatého Patrika, patrona země. Nejvyšší představitel čtyř milionů irských římských katolíků, arcibiskup Sean Brady vyzval Iry, aby nezapomněli na náboženské kořeny svátku. Ten totiž bývá zejména teď ve večerních hodinách především hojným popíjením alkoholu.

Česká obec sokolská si připomněla sto pětačtyřicáté výročí vzniku

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Česká obec sokolská si dnes připomněla sto pětačtyřicáté výročí vzniku. Na přehlídce pódiových skladeb v Praze se sokolové pochlubili, že jsou čtvrtým nejpočetnějším občanským sdružením u nás. Bývalý vsetínský cvičenec, předseda vlády Mirek Topolánek na slavnosti řekl, že ani bolševický zákaz toto hnutí nezničil.

Meteorologové varují před mohutným nárazovým větrem

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
A teď krátce o počasí, meteorologové varují před mohutným nárazovým větrem. V noci má ještě zesilovat a na horách bude foukat rychlostí až sto dvacet kilometrů za hodinu. Jak upozornil František Chylík z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové, živel může dosáhnout intenzity vichřice. Hrozí vyvracení stromů, lámání větví i pády elektrických rozvodů.

František CHYLÍK, Český hydrometeorologický ústav v Hradci Králové:
Očekáváme přechod dalšího frontálního systému, který přinese ještě zase další zesílení větru a dáváme upozornění, že by se mohly v nárazech dosáhnout hodnot dvacet až dvacet pět metrů za sekundu a na horách by to bylo až sto dvacet kilometrů za hodinu, jinak v těch nížinách sedmdesát až devadesát kilometrů, takže místy by se vyskytly i rychlosti v nárazech hraniční pro vichřici.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
A jak to teď v podvečer vypadá s počasím v našich nejvyšších horách, na to se do Krkonoš ptáme reportérky Elišky Pilařové.

Eliška PILAŘOVÁ:
Na vrcholu Sněžky už dosahuje západní vítr až osmadvaceti metrů za sekundu, to je ke sto kilometrům v hodině. Jinde na hřebenech zatím kolem dvaceti metrů, po celý den poměrně hustě sněžilo. Horská služba upozorňuje na značně zhoršené povětrnostní podmínky ve vrcholových partiích Krkonoš s tím, že kolem sta kilometrů v hodině má k ránu začít foukat i v nižších polohách a na hřebenech může vichřice dosáhnout až sto třiceti kilometrů v hodině.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Výstraha před vichrem platí pro celé území naší republiky s výjimkou Jihomoravského a Zlínského kraje.

Očekávání víkendové statistiky nehod na našich silnicích

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Nejen dopravní policisté čekají, jaká bude víkendová statistika nehod na našich silnicích. Ten minulý víkend byl totiž co do počtu havárií a jejich důsledků letos zatím nejtragičtější, zemřelo deset lidí. Nejčastější příčinou nehod je nepřiměřená jízda, tedy vysoká rychlost, nedání přednosti v jízdě a také alkohol. Jak dodává redaktorka Lucie Husárová, vážné nehody mají na svědomí i čerství řidiči a je jich čím dál víc.

Lucie HUSÁROVÁ:
Například před několika dny se do statistiky těchto nehod zapsala havárie z Opavska, kdy se čtyřem mladým lidem stal osudný návrat z diskotéky. Příčinou byl nejspíš alkohol a příliš rychlá jízda. Svoji roli hraje taky nezkušenost a chybějící rozvaha za volantem. V řadě evropských zemí proto pohlížejí na čerstvé řidiče přísněji než na ty zkušené, říká Josef Tesařík z policejního prezidia.

Josef TESAŘÍK, policejní prezidium:
Ať už je to omezení rychlosti jízdy maximální, že mohou jezdit třeba jen do osmdesát kilometrů. V zemích, kde je povolena určitá hranice alkoholu, například v Rakousku, ve Francii, kde je půl promile, tito řidiči nesmějí požívat alkohol vůbec, například ve Francii místo obligátních dvanácti bodů mají pouhých šest bodů, to znamená, že se snaží přimět tyto řidiče, aby právě příliš neriskovali.

Lucie HUSÁROVÁ:
Naše ministerstvo dopravy zatím nic podobného neplánuje, i když šéfa resortu Aleše Řebíčka tato myšlenka zjevně zaujala.

Aleš ŘEBÍČEK, ministr dopravy /ODS/:
Vrací se počet nehod, počet mrtvých, to znamená, musíme jít cestou prevence, ale mimo jiný samozřejmě i částečně prevence je logicky to, co říkáte, jo, zajímavé téma.

Lucie HUSÁROVÁ:
I přesto, že v prvních dvou měsících letošního roku je ve srovnání s loňskem počet dopravních nehod nižší, důsledky jsou tragičtější. Dopravní statistici napočítali o osm usmrcených a čtyřicet zraněných více.

Internet významně pomáhá postiženým

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Internet významně pomáhá postiženým. Přesvědčili se o tom účastníci dnešní konference INSPO, kterou v rámci března, měsíce Internetu, pořádá sdružení BMI. Reportér Marek Janáč natáčel v Kongresovém centru Praha.

Marek JANÁČ:
Když přijde neslyšící člověk na úřad, měl by mít ze zákona překladatele. Jeho shánění ale může nějaký čas trvat. Pokud je úřad napojen na službu online centra znakového překladu, stačí se počítačem spojit s tlumočníkem v Ostravě.

Tomáš SOKOLOVSKÝ, koordinátor projektu eCall:
Neslyšící přijde na úřad, ale pouze na ten úřad, kde je nainstalován příslušný software.

Marek JANÁČ:
Zdůrazňuje Tomáš Sokolovský, koordinátor projektu eCall. Systém je instalován zatím jen v šesti státních institucích na Moravě.

Tomáš SOKOLOVSKÝ, koordinátor projektu eCall:
Všechno je to bezplatně, protože je to financováno v rámci projektu eCall.

Marek JANÁČ:
Další zajímavost představil na konferenci Jiří Šandera z Habrova.

Jiří ŠANDERA:
No, to jsou brýle s kamerkou, které se dají použít k ovládání počítače.

Marek JANÁČ:
Pan Šandera upoutaný po zápalu mozkových blan na vozík díky brýlím hraje závodně šachy.

Jiří ŠANDERA:
Mrknu, to je jako kliknutí myší a přejdu na místo, kam ji chci dát a zase mrknu.

Marek JANÁČ:
Zájem o konferenci INSPO rok od roku roste. Každý rok totiž inspiruje stovky postižených k tomu, jak zlepšit svůj život.

Udělování cen Anděl

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Už za necelé dvě hodiny se v Ostravě rozhodne, kdo získá za rok 2006 české hudební ceny Anděl. O přípravách na místě informuje reportérka Jitka Benešová.

Jitka BENEŠOVÁ:
Akademiky, novináře i některé hudebníky dnes v patnáct třicet přivezl do Ostravy andělský vlak vypravený z pražského nádraží Holešovice. Cestujícím krátily čas ve speciálně upraveném koncertním vagónu skupiny Jaret, Mauritius a Vypsaná Fixa. Jak se jí hrálo?

zpěvák:
Dobře, připomíná mi ta fyzika, jak byl takovej ten zákon, že člověk je vůči něčemu v klidu a vůči něčemu v pohybu. Takový ty fyzikální zákony a teď poprvý jsem hrál a byl jsem vůči něčemu v pohybu, tak to bylo dobrý.

Jitka BENEŠOVÁ:
V hale zatím probíhaly poslední přípravy před zahájením slavnostního ceremoniálu. Právě skončila generálka. Předávání sošek Andělů začíná ve dvacet hodin a Český rozhlas 1 Radiožurnál ho vysílá přímým přenosem.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu