Ozvěny dne 17. 5. 2003

17. květen 2003
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Referendum o vstupu EU na Slovensku

Slovensko stále čeká na výsledek referenda o vstupu do Evropské unie. Volební místnosti se uzavřely ve čtrnáct hodin. Podle prvních informací z okreskových komisí je mnoho okresů, kde účast potřebnou padesátiprocentní hranici nepřekročila. Více údajů nasbírala zpravodajka Radiožurnálu ve slovenské metropoli Bratislavě, Renata Havranová.

Redaktor (Renata Havranová): Ze čtrnácti okresů, které oznámily předběžné výsledky, je pouze šest, kde přišlo více než padesát procent voličů. Patří mezi ně Bratislava, Pezinok, Rožňava, Turčianské Teplice, Skalica a Krupina. Zatím nejnižší účast, necelých třicet sedm procent, hlásí z Čadce. Objevují se první reakce na dění okolo referenda. Místopředseda parlamentního výboru pro integraci Béreš přiznal, že tak těsný výsledek nikdo z koalice neočekával. Prohlásil, že pokud referendum nedopadne dobře, nic se nezmění a o vstupu rozhodne sněmovna. Slovensko ale bude podle něho Evropa vnímat jako nezodpovědnou zemi. Béreš pro televizi TA 3 přiznal, že politici mohli udělat mnohem víc, aby lidi přesvědčili. Mnozí představitelé se ale odmítají vyjádřit, dokud nebudou známy oficiální výsledky. Což by mělo být zítra dopoledne.

Ge Capital Bank vyplácí klienty Union banky

GE Capital Bank začala vyplácet klienty zkrachovalé Union banky. Na peníze čeká přes sto tisíc lidí. Výplaty budou trvat po dobu pěti let. Dnes si pro peníze přišlo zhruba deset tisíc klientů, kteří si vyzvedli asi jednu miliardu korun. Jak dodává reportérka Radiožurnálu, Helena Šulcová, výplaty probíhaly v naprostém klidu.

Projev náhodného účastníka: Jsem samoživitelka, neměla jsem z čeho žít, takže jsem si musela půjčovat a půjčovat .

Redaktor (Helena Šulcová): Popisuje jedna z klientek Union banky. Na dnešní den netrpělivě čekali všichni. V bance měli mnohdy své celoživotní úspory.

Projev náhodného účastníka: Měl jsem tam milion, sto sedmdesát tisíc asi.

Už se mě to stalo asi po pátý. Před tím to bylo u Moravia banky, Univerzal banky, u Český banky ,u Slezský banky ,u Velkomoravský banky , AB banky, mě už to nerozházelo.

Redaktor (Helena Šulcová): Na pobočkách se netvořily prakticky žádné fronty. Výplata peněz probíhala v naprostém klidu.

Host (Luboš Berkovec): Máme dostatek zásob v hotovosti, ale očekáváme, že většina z nich si to převede na své běžné účty.

Redaktor (Helena Šulcová): Říká Luboš Berkovec z hradecké pobočky GE Capital Bank. Klienti ale úplně spokojeni nejsou. Zpět chtějí všechny své peníze.

Projev náhodného účastníka: Ze všech předchozích těch zkrachovalých bank jsem po určitým čekání vždycky všechno do halíře dostal.

Redaktor (Helena Šulcová): Tentokrát ale mají klienti zkrachovalé banky nárok na devadesát procent svých vkladů. Maximálně mohou dostat necelých osm set tisíc korun. Kvůli tomu už také demonstrovali, i dnes se nechali slyšet, že v nátlakových akcích budou pokračovat.

Přepadení v Brně Slatině

Policie stále pátrá po ozbrojených lupičích, kteří v noci na dnešek přepadli v Brně Slatině auto bezpečnostní služby a uloupili zřejmě větší částku peněz. Pachatelé svým vozidlem najeli do dodávky bezpečnostní služby. Natlačili ji na svodidla a pak donutili osádku, aby jim předala převáženou hotovost. Případ sleduje redaktor, Ivan Holas.

Redaktor (Ivan Holas): O přepadení informovala sama policie, která se dopoledne prostřednictvím mluvčího Brněnského policejního ředitelství, Zdeňka Lubase, obrátila na veřejnost s prosbou o pomoc. Hledá především svědky, kteří si v pátek, kolem dvaadvacáté hodiny všimli v blízkosti čerpací stanice v Brně Slatině čehokoli podezřelého.

Host (Zdeněk Lubas): Pokud by někde bylo odstavené motorové vozidlo Audi, černé bary, které je poškozeno v přední části a na pravé straně, tyto informace rovněž předat na linku 158.

Redaktor (Ivan Holas): Policii se ale do odpoledne zřejmě nikdo nepřihlásil.

Host (Zdeněk Lubas): Auto se stále ještě nenašlo, čili ta výzva je stále aktuální.

Redaktor (Ivan Holas): Počet pachatelů a výši škody zatím policie nesdělila, protože ale případ šetří nejen Brněnská, ale i Jihomoravská kriminálka, musí jít o škodu řádu nejméně milionu korun.

Auta, převážející větší obnosy peněz, se stávají snadným terčem zlodějů. V poslední době byly krátce za sebou přepadeny vozy České pošty, na Tachovsku a na Prostějovsku. Jedno z největších loupežných přepadení se odehrálo loni v září na Evropské třídě v Praze šest. Lupiči tehdy přepadli obrněný vůz bezpečnostní agentury Group For Securitas a ukradli z něj sto třiapadesát milionů korun, které převážel ze City Bank. Zloději zatím nebyli dopadeni.

Atentáty Al-Káidy v Maroku

Několik smrtících výbuchů otřáslo marockým městem Casablancou. Podle nejnovějších informací si exploze vyžádaly nejméně čtyřicet mrtvých a sto zraněných. Mezi mrtvými je desítka sebevražedných útočníků a patrně i několik cizinců. Více informací má náš spolupracovník, Martin Ježek.

Redaktor (Martin Ježek): Sebevražedných atentátů bylo v třímilionové Casablance provedeno pět. Skoro ve stejnou dobu. Podle agentury Reuters nesou rukopis Al-Káidy ,přesnou koordinací útoků i provedením. Většina mrtvých jsou ale Maročané a Španělé. Jak je to s českými občany, Radiožurnálu řekl český chargé dďaffaires v hlavním městě Maroka Rabatu, Josef Vrbenský.

Host (Josef Vrbenský): Podle informací, které jsme získali od krizového štábu v Casablance, tak v událostech čeští občané zapleteni nejsou. Žádná z obětí není české národnosti.

Redaktor (Martin Ježek): Auto s trhavinou vybuchla před belgickým konzulátem, před turisty oblíbeným hotelem Safír, před místní synagogou a u restaurace španělského střediska. Proč k atentátům došlo. Na tuto otázku hledají odpověď bezpečnostní složky i politici. Americký chargé dďaffaires v Maroku vidí příčinu neštěstí v podcenění bezpečnostních rizik.

Překlad projevu amerického chargé dďaffaires: Mysleli jsme si, že bezpečnostní opatření jsou dostatečná, teď se ale ukázalo, že nejsou.

Redaktor (Martin Ježek): Hlavní podezřelý je ale podle agentury Reuters z organizace Al-Káidá. Síť Usáma bin-Ládina má zřejmě na svědomí i útok v hlavním městě Saudské Arábie, Rijádu. To byla první protiamerická akce po skončení válečných operací v Iráku.

Vážná nehoda německých turistů u Lyonu

U francouzského Lyonu ráno vážně havaroval autobus s německými turisty. Patrové vozidlo sjelo ze svahu a skončilo jako hromada šrotu. Záchranáři, kteří museli z patrového autobusu některé zraněné i mrtvé složitě vyprošťovat, nakonec napočítali dvacet devět mrtvých a na čtyřicet zraněných. Podrobnosti k další velké dopravní nehodě autobusu v posledních dnech má zpravodaj Radiožurnálu ve Francii, Jan Šmíd.

Redaktor (Jan Šmíd): Autobus jel podle policie nepřiměřenou rychlostí a řidič ztratil kontrolu nad vozidlem během předjíždění. Vůz prorazil svodidla a několikrát se převrátil. Vysoký počet obětí na lidských životech byl zřejmě způsoben i tím, že většina cestujících v době nárazu spala. Neštěstí se stalo krátce před pátou hodinou ranní, na severním předměstí Lyonu. Dálnice byla na řadu hodin uzavřena a doprava odkloněna přes vedlejší silnice. Čtyřicet zraněných osob bylo převezeno do nemocnice, ve vraku zůstalo zaklíněno několik dalších lidí, včetně jednoho ze dvou řidičů, který však havárii přežil. Na místo neštěstí okamžitě přispěchalo sto padesát záchranářů a s rychlým přesunem zraněných do nemocnice pomáhal i vrtulník.

Německé reakce zaznamenal náš berlínský zpravodaj, David Šťáhlavský.

Redaktor (David Šťáhlavský): Německo je šokováno zprávou o nehodě autokaru, který vezl turisty společnosti Tiger Reisen na dovolenou do Španělska. Před deseti dny totiž zahynulo při dopravní nehodě jiného německého autobusu v Maďarsku třiatřicet důchodců, když řidič přehlédl znamení stůj na nechráněném železničním přejezdu. Dvaasedmdesát účastníků dnešní ranní nehody u Lyonu zájezd vyhrálo v loterii a pochází z celého Německa. Cestování autobusy se ve spolkové republice stalo populární vzhledem k obavám z útoků teroristů na leteckou přepravu a také z finančních důvodů. K jedné nejhorších autobusových havárií došlo právě před třemi lety v Bosně a Hercegovině, kde zahynulo dvaačtyřicet muslimských poutníků.

Sérum proti SARSu?

Čínské úřady oznámily nejnižší denní přírůstek odhalených případů SARS od konce dubna. Podle ministerstva zdravotnictví bylo za uplynulých čtyřiadvacet hodin registrováno osmadvacet nových případů onemocnění a sedm osob na syndrom akutního respiračního selhání zemřelo. Se slibným oznámením přišli také čínští vědci. Objevili prý protilátku zvyšující obranyschopnost organismu proti viru SARS. Izolovali ji z krve nakažených pacientů. Z Pekingu se hlásí náš spolupracovník, Lubomír Smatana.

Redaktor (Lubomír Smatana): Protilátka se vyskytuje v krvi pacientů, kteří jsou nakaženi nejméně týden, tvrdí lékařský tým z provincie Gvandong. Odborníci pracují na vývoji protilátky tři měsíce a vyzkoušeli na jednadvaceti pacientech. Podle vědců je sérum jednoznačně účinné. Předpokládaná očkování by se měla týkat především zdravotníků, kteří pracují s nakaženými pacienty. Odbornou novinku přinesla oficiální čínská média a je třeba ji posuzovat velmi opatrně. Například v polovině dubna úřady oznámily, že Čína objevila test, který prokáže virus SARSU do dvou hodin. Za pár dnů tato událost dne zapadla a od té doby o novém testu nikdo neslyšel.

Přehled dalších zpráv

Papež Jan Pavel II. zítra oslaví třiaosmdesáté narozeniny. Při této příležitosti dostala hlava římskokatolické církve na slavnostní ceremonii ve Vatikánu čestný doktorát práv slavné římské univerzity La Sapienza. Papežovi se tak dostalo ocenění za jeho angažovanost ve věci lidských práv.

Dodatečné daňové příjmy, vycházející z reformy veřejných financí, přinesou podle ministra financí, Bohuslava Sobotky, příští rok státu, v případě schválení, před dvacet miliard korun. Pokud by se totiž žádná reforma neuskutečnila, mohl by další schodek rozpočtu dosáhnout sto devadesáti miliard. Letošní deficit je naplánován na sto jedenáct miliard korun.

Stovky příznivců Českého rozhlasu si v rámci osmdesátého výročí prvního vysílání prohlédly regionální studia v Brně, Ostravě a v Pardubicích. Lidé se zajímali především o zákulisí zpravodajství, ale také o technické zajištění vysílání. Oslava kulatého jubilea vyvrcholí ukázkami rozhlasového programu a koncerty zítra v Praze Letňanech.

Pomoc na odstraňování následků povodní

Už příští týden začne ministerstvo financí rozdělovat do krajů peníze z fondu solidarity. Jeho prostřednictvím Evropská unie poskytla České republice čtyři miliardy korun na odstraňování následků loňských povodní. Podle premiéra, Vladimíra Špidly, má rozdělení těchto prostředků pravidla, která nejsou jednoduchá a jeho rychlost odpovídá situaci. Peníze z fondu přišly do Česka asi před třemi měsíci a vláda o jejich rozdělení rozhodla před dvěma týdny. Například Jihočeský kraj by měl touto cestou získat zhruba pět set sedmdesát milionů korun a právě o odstraňování povodňových škod na jihu Čech, na Třeboňsku, se zajímal premiér, Vladimír Špidla. Ocenil přitom postup prací na likvidaci loňské živelní katastrofy.

Host (Vladimír Špidla): Jsem opravdu velmi potěšený, protože jsem starou hlínu zažil v době, já nevím, tři, čtyři dny po povodních, to bylo naprosto zdevastované, teď jsem už viděl, že se opravdu zvedá a velmi mě potěšilo, že všechny lidi, se kterými jsem mluvil, velmi oceňovali a zcela spontánně pomoc jednak Třeboně, jako města , ale i státu, protože prostě přišla včas a byla.

Výtržnosti na utkání Bohemias a Sparta

Výtržnosti poznamenaly dnešní předehrávku osmadvacátého kola fotbalové Gambrinus ligy mezi Bohemians a Spartou , když byl čtvrt hodiny před koncem inzultován asistent rozhodčího, Ladislav Talpa. Podrobnosti připojuje Ondřej Prokop.

Redaktor (Ondřej Prokop): K incidentu došlo zhruba čtvrt hodiny před koncem, za stavu dva jedna pro hostující Spartu. Co se stalo, popisuje hlavní rozhodčí zápasu, Jaromír Hlaváč.

Host (Jaromír Hlaváč): V sedmdesáté čtvrté minutě pan Talpa byl inzultován diváky Bohemky dvěma údery pěstí , jednou do zátylku a jednou do tváře a na základě těchto jsme zápas ukončili.

Redaktor (Ondřej Prokop): Podle velitele policejní jednotky, přítomné na stadionu, podplukovníka Josefa Pražáka, nemohli policisté incidentu zabránit.

Host (Josef Pražák): Myslím, že to byl náhlý, rychlý, že nešlo rychle takhle zakročit, my musíme zakročovat prostě v celku, po družstvech a ta reakce těch fanoušků Bohemians byla velmi rychlá.

Redaktor (Ondřej Prokop): Přesto, že se pořadatelům podařilo zajistit pachatele, policie jeho totožnost nezná. Proč, to vysvětluje podplukovník Pražák.

Host (Josef Pražák): Došlo ke špatnými předání mezi pořadatelem a policií, policisti se domnívali, že se jedná o běžnýho fanouška, který jenom přelez plot, což se někdy dělá a vyvede se a ta totožnost zjištěna bohužel nebyla. Budeme provádět šetření, abychom tu totožnost zjistili.

Redaktor (Ondřej Prokop): Policie tedy bude pátrat. O osudu utkání pak také bude rozhodovat ligová a disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu.

Výtržnictví se stalo v posledních letech problémem na většině ligových stadionů. Spíše než o vzájemné potyčky mezi příznivci se však jedná o rasistické pokřiky na hráče tmavé pleti nebo o vulgární urážky týmu soupeře. Zatím jediným klubem, který za nevhodné chování svých fanoušků doplatil, je pražská Sparta. Ta zaplatila pokutu ve výši sto tisíc korun za rasistické pokřiky na brazilského hráče Slávie Adauta, v nedávném derby pražských es.

Akce Daruj sebe na Letné

V Praze na Letné se dnes konala akce Daruj sebe. Pořádalo ji Dětské krizové centrum k desátému výročí svého vzniku. Pro děti byla připravena řada zábavných soutěžních úkolů. Z místa se hlásí reportér Radiožurnálu, Marek Janáč.

Redaktor (Marek Janáč): Na Letnou za dětmi přijela spousta hudebníků. Hráli jim celý cen k plnění nejrůznějších soutěžních disciplín, jako poznávání zvířecích stop, květin po čichu, paměti, poznávání piktogramů a dalších. Akce přilákala asi šest tisíc lidí z celých Čech a Tomáš Přenosil z pořádajícího Dětského krizového centra, byl spokojen.

Host (Tomáš Přenosil): My jsme tuto akci pořádali proto, abychom zvýšili povědomí o Dětském krizovém centru. Ve svém důsledku jsme chtěli, aby každé dítě, které má problém , se o nás dozvědělo a vědělo, kam se má obrátit.

Redaktor (Marek Janáč): Svůj stánek měl na Letné také Český rozhlas. Děti si v něm zkoušely to, jak vypadá práce rozhlasového hlasatele.

Ukázka zkoušky vysílání: Dnes je polojasno, v Čechách čekáme od západu postupně přibývání oblačnosti a večer na západě Čech místy přeháňky.

Redaktor (Marek Janáč): Další akce bude v Praze na Letné opět za rok.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu