Ozvěny dne 16. listopadu 2008

16. listopad 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Výbuch plynu a následný požár v Hradci Králové

moderátorka:
Jeden mrtvý a šest zraněných, taková je bilance výbuchu v obytném domě v centru Hradce Králové. Podle odhadů šlo o explozi plynu, která se ozvala v půl osmé ráno. Několik minut poté hasiči a zdravotníci začali s evakuací zraněných.

Zdeněk NOVÁK, redaktor Martin PAŘÍZEK, redaktor redaktor:
Okenní rámy a střepy a trosky nábytku rozmetené desítky metrů od domu, rozbitá okna v okolí, Střelecká ulice plná hasičů, záchranářů a policistů, to byl ranní obrázek v místě neštěstí.

Martina ŽAHOURKOVÁ, mluvčí hasičů:
Hasiči začali s prohledáváním a vlastně našli pod sutinami jednu osobu, která už bohužel nejevila známky života.

Jiří MAŠEK, zasahující lékař:
Třiatřicetiletá žena byla vyproštěna z pod trosek asi po hodině a půl od výbuchu.

Zdeněk NOVÁK, redaktor Martin PAŘÍZEK, redaktor redaktor:
Říkají mluvčí hasičů Martina Žahourková a zasahující lékař Jiří Mašek.

Jan KOTLAND, velitel zásahu:
Nyní se nám podařilo strhnout strop v třetím podlaží, který byl tím výbuchem narušený. Dostali jsme ho do přízemí.

Zdeněk NOVÁK, redaktor Martin PAŘÍZEK, redaktor redaktor:
Komentuje situaci velitel zásahu Jan Kotland. A tady je hlas jednoho z přihlížejících.

osoba:
Mně syn volal, hned jak to bouchlo a prý jsou v nemocnici na vyšetření.

Zdeněk NOVÁK, redaktor Martin PAŘÍZEK, redaktor redaktor:
V nejvážnějším stavu je sedmaosmdesátiletý muž, kterého s popáleninami převezl vrtulník do popáleninového centra v PrazeVinohradech. Popálených má osmaosmdesát procent těla. Policie zatím nechce příčiny neštěstí hodnotit. Vyjádření plynařů zní takto:

redaktor /vyjádření plynařů/:
Na základě prvních šetření byla pravděpodobná závada na zařízení odběratele. Jeho údržbu ze zákona zajišťuje vlastník nemovitosti. O údajných předchozích únicích plynu, o kterých mluví někteří nájemníci, plynaři nevěděli. Hradecký primátor Otakar Divíšek ihned nabídl postiženým pomoc.

Otakar DIVÍŠEK, primátor Hradce Králové:
Náhradní ubytování, pokud bude potřeba, samozřejmě poskytneme a máme ho připravené.

Zdeněk NOVÁK, redaktor Martin PAŘÍZEK, redaktor redaktor:
Statik o dalším osudu domu rozhodne až po vyklizení sutin a trosek. Předběžně ale řekl, že demolice domu nebude nutná. Pro Radiožurnál Zdeněk Novák a Martin Pařízek, Hradec Králové.

Lidovci připravují změny v systému výběru regulačních poplatků

moderátorka:
Lidovci připravují změny v systému výběru regulačních poplatků ve zdravotnictví. Jednak chtějí snížit poplatek za recept o deset korun, a také požadují, aby se vybrané peníze posílaly zdravotním pojišťovnám. Ministr Tomáš Julínek považuje návrhy za politický obchod.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
KDUČSL přichází s návrhy v době, kdy se musí koaliční strany domluvit na prosazení čtyř reformních zákonů v parlamentu. Doposud neprošly ani vládou, která jejich projednávání na poslední schůzi přerušila. Předseda lidovců Jiří Čunek České televizi řekl, že současný systém vybírání poplatků je nespravedlivý.

Jiří ČUNEK, předseda strany KDUČSL:
Zásadně nespravedlivé je, aby ty poplatky přicházely lékařům, protože tak to nebylo myšleno, protože máme tady odborníky, kteří mají, řekněme, těch výkonů hodně a mají osm pacientů denně anebo jednoho, nebo pět a jiní lékaři jich mají desítky.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka lidovci svým postojem nedodržují koaliční dohodu.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Nedodržují koaliční dohodu, protože ta je o plnění volebního programu a musí být nějaký důvod, aby strana něco blokovala, ne že si myslí, že by tam měla být větička napsána trochu jinak, než je tam napsaná.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Podle Tomáše Julínka jsou návrhy KDUČSL politicky motivované. Na adresu premiéra dnes řekl, že pokud bude v reformách pokračovat, podpoří jeho kandidaturu na předsedu ODS. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Menšinovou vládu vytvoří v Libereckém kraji sociální demokraté

moderátorka:
Menšinovou vládu vytvoří v Libereckém kraji sociální demokraté. Podporu pro ni budou hledat napříč politickým spektrem na levostředové koalici, trojkoalici, o které jdenali už od voleb, se s hnutím tamních starostů a Stranou pro otevřenou společnost nedohodli. Podrobnosti má redaktor Milan Brunclík. Dobrý večer.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Hezký večer. Nedohodli se kvůli podmínce sociálních demokratů, kteří chtěli pro novou vládu v Libereckém kraji vyjednat podporou komunistů. Už ve čtvrtek se takové vlády odmítla účastnit Strana pro otevřenou společnost a dne místa v radě odmítli i starostové. Takže sociální demokraté podle svého lídra v Libereckém kraji Stanislava Eichlera sestaví menšinovou vládu. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu disponují patnácti hlasy. Podporu budou hledat napříč spektrem. U Strany pro otevřenou společnost starostů, komunistů i u ODS. Jednat s nimi budou příští týden. Pro Radiožurnál Milan Brunclík Liberecký kraj.

Americkoiráckou dohodu schválila irácká vláda

moderátorka:
Poslední americký voják odejde z Iráku nejpozději do roku 2011. Předpokládá to americkoirácká dohoda, kterou dnes v Bagdádu schválila irácká vláda. Dosud jsou cizí vojáci v Iráku pod mandátem OSN. Ten ale vyprší na konci roku. Nahradit ho mají právě dvoustranné dohody.

Jaromír MAREK, redaktor:
Dohoda mezi Washingtonem a Bagdádem stanovuje nejen nejzazší termín odchodu amerických vojsk. Podle ní se například už v polovině příštího roku má sto padesát tisíc amerických vojáků stáhnout na své základny. Dohodu ještě musí schválit irácký parlament. Už dříve se objevily hlasy požadující odchod Američanů ze země, i kritika smlouvy jako faktického stvrzení americké okupace Iráku. Mezi hlavní odpůrce patří i vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr, který hrozí obnovením bojů ze strany radikálních milicí. Nově zvolený americký prezident Barack Obama slíbil, že bez ohledu na smlouvu stáhnou Spojené státy své vojáky z Iráku o rok a půl dřív, tedy do poloviny roku 2010. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Požáry zuří v Kalifornii

moderátorka:
Los Angeles v Kalifornii ohrožují tři rozsáhlé požáry. Více než třicet tisíc lidí muselo být evakuováno a shořely stovky domů. Guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenneger. Vyhlásil stav ohrožení ve třech okresech.

Vít POHANKA, redaktor:
Požáry ohrožují předměstí Los Angeles ze tří stran, severu, severozápadu a jihu. Plameny rozdmýchávají nevyzpytatelné a suché větry zvané Santa Anna, které jsou toto roční období obvyklé. Stovky evakuovaných rodin už počítají škody. Paní Marry Louise z Koly se svěřuje štábu televize ABC. Při spěšném odchodu z domu se jí podařilo odnést alespoň domácí mazlíčky, ale to bylo vše. Kouř a pohled na oheň na kopci za domem ji přiměly, aby dům rychle opustila. Teď už Marry Louse jen brouzdá zčernalými zbytky toho, co ještě včera nazývala domovem a snaží se najít aspoň něco z rodinných cenností. Hasiči využívají k likvidaci požáru letadla a vrtulníky. Současně se snaží preventivně kácet pruhy v porostu, aby se ohnivý živel nemohl dál šířit. Na bilanci je ještě brzy, protože požáry stále hoří. Jisté je, že jim padly za oběť tisíce hektarů lesních porostů a přinejmenším stovky domů. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Nová prokremelská pravicová strana vznikla v Rusku

moderátorka:
V Moskvě vznikla nová pravicově liberální strana, která chce podle svého tvrzení hájit zájmy ruské střední třídy. Uskupení, které si zvolilo název Pravicová věc, podporuje politiku Kremlu. Kritikové proto mají zato, že jde o další snahu vlády rozdrobit případné hlasy pro skutečnou demokratickou opozici.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Lídři nové prokremelské strany hodlají razit pravicově liberální politiku pod heslem: Svoboda, majetek, pořádek. V příštích všeobecných volbách v roce 2011 s ním chtějí dojít až do ruského parlamentu. Podle Leonida Gozmana, který patří mezi potencionální budoucí šéfy strany, vidí pravicová věc své voliče mezi nezávislými Rusy, kteří vědí, jak si vydělat, ctí svobodu, ale zároveň nechtějí být v opozici. Uskupení pohltilo i dosud nezávislé prozápadní liberální politiky. Kritikové proto viní Kreml, že se jeho vytvořením snaží odlákat stoupence skutečné ruské opozici. Podle politologů se chce vládní establishment nabídkou loajální alternativy zachránit před hněvem ruské střední třídy, která tvrdě pociťuje dopady finanční krize. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Udělování ocenění nadace Nadání Josefa a Marie a Zdeňky Hlávkových

moderátorka:
V Lužanech na Plzeňsku se udělovala ocenění Nadace Nadání Josefa a Marie a Zdeňky Hlávkových. Jejich posláním je podporovat vědecké, literární a umělecké snahy českého národa.

Jana KOSOVÁ, redaktorka:
Medaili Josefa Hlávky převzal profesor Jan Císař za celoživotní dílo v oboru teatrologie. Profesor František Kaštánek za celoživotní dílo v chemickoinženýrském výzkumu, dále docent Pechar za celoživotní dílo v oblasti literárnívědy a filosofie, zejména v oblasti filosofie dvacátého století a jako čtvrtý byl oceněný profesor Pfeifer za celoživotní dílo v rehabilitačním lékařství. Trvalé legáty, tedy peníze z /nesrozumitelné/ Josefa Hlávky získalo město Přeštice pro svoji školu. Dále klatovské gymnázium a Národní muzeum v Praze. Zároveň dnes bylo oceněno cenou Josefa Hlávky čtyřicet čtyři studentů pražských vysokých škol, brněnské techniky a mladých pracovníků Akademie věd České republiky. Pro Radiožurnál Jana Kosová, Lužany.

Neznámá experimentální nahrávka legendární skupiny Beatles

moderátorka:
Paul McCartney chce zveřejnit dosud neznámou experimentální nahrávku legendární skupiny Beatles. Hudební záznam z roku 1967 nazvaný Carnavel of Live, trvá čtrnáct minut a celá desetiletí zatím zůstávala jeho existence veřejnosti utajena. Slavná čtveřice předvedla svou skladbu posluchačům pouze jednou v rámci londýnského festivalu elektronické hudby. Nahrávka údajně zachycuje zkreslený zvuk kytar a varhan a navíc i další různé zvuky. McCartney potřebuje ke zveřejnění nahrávky souhlas posledního žijícího člena skupiny, někdejšího bubeníka Ringa Stara a vdov po zbývajících dvou muzikantech Johnu Lenonovi a Georgi Harrisonovi.

autor: haa
Spustit audio

Více z pořadu