Ozvěny dne 16. dubna 2008

16. duben 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

ÚS ani dnes nerozhodl o poplatcích ve zdravotnictví

; moderátor:
Ani dnes nerozhodlo plénum Ústavního soudu o tom, zda nově zavedené regulační poplatky jsou v souladu s právem na bezplatnou zdravotní péči. Návrhem poslanců ČSSD a KSČM na zrušení poplatků se začal zabývat už 1. dubna, jednání ale tehdy odročil na dnešek, aby mohl vyslechnout premiéra Mirka Topolánka a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Po tříhodinovém jednání ale vynesení rozhodnutí odložil na neurčito. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský musel přitom během jednání občas usměrňovat slovní potyčky mezi navrhovateli a členy vlády.

Ivan HOLAS; redaktor:
Zatímco premiér musel objasňovat především způsob projednávání a schvalování zákona, které navrhovatelé považují za neústavní, ministr Julínek čelil více než hodinu otázkám na vlastní regulační poplatek. Jeho právní a faktické opodstatnění, fungování a přínos.

Tomáš JULÍNEK; ministr zdravotnictví /ODS/:
Ze strany navrhovatelů mě nepřekvapily, protože byly opravdu politické s nesměřovaly k tomu, k čemu by měly za normálních okolností u soudu. U soudců jsem byl překvapen tím, že někteří soudci polemizovali se svědkem, což není obvyklé.

Ivan HOLAS; redaktor:
Některé jeho odpovědi zřejmě soudce ani po doplňujících otázkách příliš neuspokojily. Podle zástupce navrhovatelů, sociálního demokrata Michala Haška, se tedy jeho nápad předvolat oba politiky jako svědky vyplatil.

Michal HAŠEK; předseda poslaneckého klubu ČSSD; zástupce navrhovatelů:
Na třikrát opakovanou žádost soudce, za co se tedy platí regulační poplatek, tak neustále odpovídal něco o tom, že je to poplatek, ale nedozvěděl jsem se ani já, ani česká veřejnost, za co se vlastně platí ty julínkovské třicetikoruny.

Ivan HOLAS; redaktor:
Zda ale Ústavní soud regulační poplatky zruší, zatím není jasné a jasné ani není, kdy vůbec rozhodne. Patnáctičlenný senát je totiž zřejmě v této otázce dosti nejednotný a rozhodovat musí kvalifikovanou většinou. Hledání konsensu tak může trvat i řadů týdnů.

Únik informací z vyšetřování Čunkovy kauzy

; moderátor:
Z vyšetřování korupční aféry šéfa lidovců Jiřího Čunka měly unikat informace. Zjistilo to Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Procesní nedostatky objevilo nejen v postupu státních zástupců, ale i v postupu policie během trestního řízení. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí zastupitelství Markéta Ševčíková.

Markéta ŠEVČÍKOVÁ; mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci:
Jednalo se zejména o nedostatky při postupování informací v trestním řízení, takže jednalo se o úniky informací, dále k nahlížení do spisů, únik informací, citace z výslechu svědků, potom pochybení v postupu policejních orgánů před zahájením trestního řízení. Také se jednalo o úniky informací, které neměly sloužit k mediálnímu zveřejňování.

Soud osvobodil bývalého policistu

; moderátor:
Odvolací senát Městského soudu v Praze osvobodil bývalého policistu Tomáše Čermáka kvůli napadení poslankyně Kateřiny Jacques. Potvrdil tak rozhodnutí obvodního soudu. Podle obžaloby Čermák sbil tehdejší ředitelku sekce lidských práv úřadu vlády při protestu proti prvomájové demonstraci neonacistů v Praze na Palackého náměstí v roce 2006. Po incidentu byl propuštěn od policie a obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody. Obvodní soud, který už v únoru Čermáka osvobodil, rozhodl, že nespáchal trestný čin. Argumentoval například tím, že na 1. máje byly oficiálně nahlášeny dvě demonstrace anarchistů a příznivců krajní pravice. Čermák podle soudu vyzýval příznivce zelených, aby se od neonacistů vzdálili, ale ti neuposlechli.

Finanční podpora pro bývalé pěstitele cukru

; moderátor:
Bývalí pěstitelé cukrové řepy dostanou finanční podporu. Zemědělci, kteří patřili mezi dodavatele společnosti Eastern Sugar, by měli získat dotace na nákup nových zemědělských strojů. Vláda a Evropská unie je tak chtějí motivovat k přechodu na pěstování jiných plodin. Společnost Eastern Sugar Česká republika loni na podzim oznámila uzavření tří cukrovarů v Česku a svou kvótu na produkci cukru vrátila Evropské unii.

První soukromá vysoká škola před zrušením

; moderátor:
První soukromá vysoká škola v Česku je před zrušením. A důvod? Podle ministerstva nekvalitní výuka. O odejmutí státního souhlasu Pražskému technologickému institutu rozhodne ministerstvo školství do dvou týdnů. Škola podle něj nesplnila podmínky pro akreditaci, i když ji opakovaně upozorňovalo na nedostatky. Potvrdil to ministr školství ze Strany zelených Ondřej Liška.

Ondřej LIŠKA; ministr školství /SZ/:
Ta škola ztratila tu akreditaci, protože nebyla schopná garantovat kvalitu odpovídající vysokoškolskému vzdělání, a to co do obsahu i co do personálního zajištění. Lidé, kteří měli garantovat kvalitu výuky, tak ji negarantovali dostatečně, nebyl tam dostatek odborníků. Rektor Pražského technologického institutu Pavel Rohon Radiožurnálu řekl, že nezná všechny důvody, kvůli kterým ministerstvo školu zrušilo. Studenti a učitelé se mají další informace dozvědět v nejbližší době.

Pavel ROHON; rektor Pražského technologického institutu:
My jsme svolali na úterý dopoledne akademickou obec, to znamená všechny studenty a učitele na školu, kde budeme podávat komplexní vysvětlení celé záležitosti a možnosti řešení této situace.

Ministerstvo kultury pomůže terezínskému památníků

; moderátor:
Ministerstvo kultury chce pomoci Národnímu památníku Terezín. Z tamních hrobů neznámý zloděj odcizil přes tři stovky měděných desek se jmény obětí terezínské policejní věznice gestapa. Jak by měl pomoc vypadat, upřesnil mluvčí ministerstva Jan Cieslar.

Jan CIESLAR; mluvčí ministerstva kultury:
Ministr kultury Václav Jehlička se cítí velice pohnut tou událostí, která se stala. Považuje za barbarský čin bez ohledu na to, jestli to bylo spácháno v důsledku nějaké zvrácené ideologie či z důvodů čistě zištných. Ministerstvo kultury se bude snažit napravit to, co se stalo a bude se snažit maximálně pomoci Národnímu hřbitovu v Terezíně, aby byl uveden v co nejkratším čase do původního stavu.

Papež Benedikt XVI. na návštěvě USA

; moderátor:
Papež Benedikt XVI. vyzval Američany, aby se snažili vytvořit spravedlivější společnost. Řekl to v projevu před Bílým domem, kde ho slavnostně přivítal prezident Spojených států George Bush a několikatisícový dav.

Vít POHANKA; redaktor:
Papeži Benediktu XVI. se dostalo přivítání se všemi poctami. Několik tisíc lidí před Bílým domem začalo spontánně skandovat "šťastné narozeniny", protože právě dnes je Svatému otci jednaosmdesát let. Benedikt XVI. připomněl v úvodním projevu Američanům slova z Deklarace nezávislosti o tom, že jsou si všichni lidé při stvoření rovni. Vyzval mimo jiné Američany, aby se snažili vytvořit spravedlivější společnost. Prezident Bush mimo jiné řekl, že se miliony věřících modlily za papežovu návštěvu a další miliony se těší, že se společně se Svatým otcem pomodlí na mších, které bude sloužit zítra zde ve Washingtonu a později v New Yorku.

Izraelský nálet na pásmo Gazy si vyžádal oběti

; moderátor:
Mezi mrtvými Palestinci po izraelském náletu na pásmo Gazy je i kameraman agentury Reuters. Uvedli to tamní obyvatelé. Spolu s třiadvacetiletým kameramanem zahynuli ještě dva civilisté. Mluvčí izraelské armády uvedl, že letadla mířila na palestinské radikály a nemá žádné zprávy o zásahu na civilní vozidla. V pásmu se bojuje od rána. O život tam přišlo celkem sedmnáct lidí, z toho tři izraelští vojáci. Židovský stát přesto obnovil dodávku pohonných hmot. Tu pozastavil před týdnem po palestinském útoku na hraniční stanici.

Irácká vláda odvolala vojenské vedení v Basře

; moderátor:
Irácká vláda odvolala vojenské vedení nedávných operací v jihoirácké Basře. Jde o zatím poslední dozvuk nedávné neúspěšné vládní ofenzívy proti opozičním šíitským milicím v jižní části Iráku. Na kampaň osobně dohlížel irácký premiér Núrí Málikí. Blízkovýchodní komentátoři ale akci označují za další z jeho debaklů.

Břetislav TUREČEK; redaktor:
Vojenský generál Furajdží a jeho armádní kolega /špatný signál/ Chalád byli dosud vysoce oceňováni jak svou vládou, tak Američany. Snaha potlačit zejména povstaleckou Mahdího armádu ale nevedla ani k její likvidaci, ani k odzbrojení, jak sliboval premiér Málikí. Několik tisíc vojáků a policistů se dokonce k povstalcům přidalo nebo proti nim přinejmenším odmítlo bojovat. Jenom v řadách policie pak bylo postaveno mimo službu šestnáct set mužů, desítky členů vládních sil čeká vojenský soud. Boje skončily poté, co se Mahdího armáda stáhla i se svými arzenály z ulic. Dohodu zprostředkoval Teherán.

Česká měna si drží silný kurz

; moderátor:
Česká měna si stále drží silný kurz. I když dnes oslabovala, zůstává bezpečným kotvištěm pro spekulanty, protože dolar odpoledne výrazně oslaboval vůči euru.

Jitka HANŽLOVÁ; redaktorka:
Dolar šel dolů kvůli špatným zprávám z americké ekonomiky a tuto cestu zřejmě hned tak neopustí. I proto zdražuje ropa, dnes téměř na sto čtrnáct a půl dolarů za barel. Česká měna coby klidný přístav na kolísající hladině devizových trhů se pohybuje na úrovních patnáct korun a šedesát haléřů za dolar a dvacet čtyři koruny osmdesát devět haléřů za euro. Pražská burza odpoledne posílila, nejvíce banky. Erste Bank dokonce o tři a čtvrt procenta. Dařilo se i společnostem CET a Orco. ČEZ oslabil na cenu tisíc sto sedmdesát čtyři koruny za akcii.

Jindřichův Hradec Historickým městem roku 2007

; moderátor:
Historickým městem roku 2007 se stal Jindřichův Hradec. Ocenění je odměnou za nejlepší péči o památky v rámci programu vyhlašovaného ministerstvem kultury. Jak Radiožurnálu řekl starosta vítězného Jindřichova Hradce Karel Matoušek, za největší úspěch považuje tak jako pořadatelé soutěže dokončení úpravy Rajského dvora bývalé jezuitské koleje, ve které sídlí Národní muzeum fotografie.

Karel MATOUŠEK; starosta Jindřichova Hradce:
Já, když jsem přišel asi před devíti lety na radnici, tak ta kolej byla ruina, kterou předali vojáci, když jim dosloužilo vzdělávání. A shodou okolností dneska je tam Národní muzeum fotografie. Ta stavba je, já nevím, z devadesáti, možná z osmdesáti pěti procent opravená. Ta instituce tam funguje a ten Rajský dvůr je strašně krásný. Ony ty jezuitský koleje byly všechny hezký, takže teď to můžou teprve návštěvníci a turisté, který přijedou do města, využít a ještě se podívat na krásné fotky.

; moderátor:
Vyhlášení se tradičně odehrávalo ve Španělském sále Pražského hradu. Mezi třemi nominovanými byli ještě Šternberk a Uherské Hradiště. Ministerský program dal loni na několik oprav domů a dalších památek téměř dva miliony čtyři sta tisíc korun. Opravily se třeba taky městské hradby nebo zahrady kláštera minoritů.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu