Ozvěny dne 15. srpna 2009

15. srpen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V rozpočtu na příští rok může podle ministra financí chybět více než 250 miliard. Odlet téměř 180 českých turistů z Kréty se kvůli poruše letadla o půl dne opozdil. Únosci zmizelé lodi Arctic sea žádají po majiteli výkupné. Počasí, zítřek bude slunečný. Jen k večeru na západě s ojedinělými přeháňkami. Teploty do 31 stupňů.

Schodek rozpočtu na příští rok může být asi 7% hrubého domácího produktu

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Schodek rozpočtu na příští rok může být asi 7% hrubého domácího produktu. Tak velký schodek hrozí, pokud se nepodaří prosadit změny v zákonech, které vládě navrhne ministerstvo financí. Rádiu Česko to dnes řekl ministr financí Eduard Janota. Sedmiprocentní schodek odpovídá zhruba 256 miliardám korun. Podle Janoty jde o číslo na úrovni ekonomiky Maďarska. Ministr proto navrhuje úspory prakticky ve všech mandatorních výdajích. Tedy těch, které stát ze zákona musí vyplácet. Mandatorní výdaje přitom tvoří 80% státního rozpočtu.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Je to v tom materiálu, který jsem předložil panu premiérovi, tam je velmi, velmi podrobný návrh na korekce celé řady mandatorních výdajů. V podstatě prošli jsme velmi podrobně všechny, všechny mandatorní výdaje a popsali jsme možnosti, kde by se dalo a za jakých podmínek, ušetřit výdaje rozpočtu.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Eduard Janota potvrdil, že navrhuje i zvýšení zvýhodněné i běžné sazby DPH o jeden až dva procentní body.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Ty úvahy jsou součástí toho materiálu, který jsem předkládal. Jsou tam i jiné možnosti zvýšení daňových příjmů. Ať už se to týká daně z nemovitosti nebo jsou tam propočteny úvahy, co by se stalo, kdyby se zvedla spotřební daň. Prostě ty údaje jsou tam velmi, velmi podrobně rozepsány a jsou propočteny ve všech souvislostech, včetně dopadů do makroekonomických agregátů typu inflace, různá DP a podobně.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Pokud by změny na příjmové i výdajové straně schválila Poslanecká sněmovna a Senát, deficit rozpočtu by se podle Janoty dal srazit přibližně na 5%.

Porucha letadla Travel Service zdržela návrat 179 českých turistů

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
179 cestujících společnosti Travel Service by mělo právě teď odlétat náhradním letadlem z řecké Kréty. Turisté měli původně odcestovat už v půl desáté ráno. Technici ale zjistili, že připravené letadlo má poruchu. Radiožurnálu to potvrdila mluvčí Travel Servisu Vlaďka Dufková.

Vlaďka DUFKOVÁ, mluvčí Travel Service:
Před plánovaným odletem z ostrova Kréta, konkrétně z letiště Chanii, se nám objevila signalizace možné technické závady na elektronickém bloku u letadla. Bohužel odstranění této technické závady vyžaduje náhradní díl, který nebyl na Krétě ani v Athénách k dispozici, a z tohoto důvodu jsme do Chanie rozhodli vyslat náhradní letadlo.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Turisté z řecké Chanie by měli přiletět do Brna krátce před 20 hodinou.

SkyEurope už kvůli pozdě splaceným dluhům nelétá z Vídně

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Nízkonákladová letecká společnost SkyEurope už kvůli pozdě splaceným dluhům nelétá z Vídně. Vídeňské lety odbavuje z Bratislavy. Klienty, kteří se registrují k letu v Rakousku, přepravuje autobusy. Firma tvrdí, že dlužné peníze rakouskému terminálu včera zaplatila. Částka ale podle vídeňského letiště dorazila na účet až 20 minut po dohodnuté uzávěrce a terminál už nechtěl své rozhodnutí vzít zpět. Podle SkyEurope by z rakouské metropole neměly létat do středy 19. srpna. Aerolinky SkyEurope, které jsou v Bratislavě i v Praze druhým největším leteckým přepravcem, se dlouhodobě potýkají s finančními problémy a jsou pod ochranou před věřiteli. Jejich zaměstnanci včera souhlasili s tím, že zatím nedostanou červencové mzdy. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury, by případným krachem SkyErope bylo postiženo zřejmě víc než 10 tisíc českých turistů.

Český autobus havaroval na východním Slovensku

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Český autobus havaroval na východním Slovensku. Při pádu zranil 3 ženy, z toho jednu Češku. Autobus mířil z Prahy do Lvova a patří společnosti Orlan, která provozuje pravidelné linky na Ukrajinu a do Moldávie. Test alkoholu u sedmatřicetiletého řidiče byl podle policie negativní. Cestující pokračovali do cíle náhradním autobusem.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Pád autobusu do kukuřičného pole vypadal zlověstně. Stroj zůstal ležet na pravém boku a sklo se vysypalo z mnoha oken. Přední sklo ale museli lidé rozbít, aby se dostali ven. Silnice je v tomto úseku rovná a přehledná. Podle policie však řidič nezvládl jízdu. V okamžiku nehody měla posádka za sebou 20 hodin cesty. Záchranáři ošetřili drobná poranění několika cestujících, ženy odvezla sanitka do Michalovců. Zraněnou Češku propustili lékaři po nezbytném ošetření. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Slovensko.

Únosci zmizelé lodě Arctic Sea chtějí výkupné

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Finská policie potvrdila, že za zmizelou loď Arctic Sea s patnáctičlennou ruskou posádkou na palubě, požadují únosci výkupné. Částku ale neupřesnila. Plavidlo zmizelo před více než 2 týdny v evropských vodách. Z Finska do Alžírska převáželo náklad dřeva za 1,5 milionu dolarů. Intenzivní pátrání, do kterého se zapojilo ruské námořnictvo, zatím nepřineslo konkrétní výsledky.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Poloha plavidla zůstává nadále záhadou. Jak s odvoláním na ruský magazín o námořní dopravě Sofrach informovala agentura Interfax, loď údajně krátce vydala signál o souřadnicích, kde se nachází, které odpovídali Biskajskému zálivu. Poté měl signál opět zmizet. Francouzské úřady nicméně tuto informaci nepotvrdily. Mlčí u ruské námořnictvo, které podle velvyslance Moskvy při NATO Dmitrije Rogozina v tuto chvíli detaily pátrání nebude zveřejňovat. Rusko nepotvrdilo ani včerejší informace úřadů ve Francii a na Kapfertských ostrovech. Podle nichž byla loď viděna poblíž souostroví u západního pobřeží Afriky. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Palestinský Hamás bojuje v Gaze s muslimskými vzbouřenci

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Palestinská bezpečnost v pásmu Gazy zlikvidovala revoltu náboženských radikálů, kteří tam vyhlásili islámský emirát. Uvedla to vláda v Gaze, kterou tvoří hnutí Hamas. Při bojích prý zahynulo 22 lidí, z toho 6 civilistů a 6 policistů. Více než 100 dalších utrpělo zranění. Hamas kontroluje Gazu už 2 roky. Pozorovatelé pokus o náboženskou vzpouru považují za největší problém, kterému dosud vláda čelila.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Mezi mrtvými je také vůdce militantních islamistů Abdal Latíf Músá. Kolují zprávy, že se vyhodil do vzduchu, aby nepadl do zajetí. Jeho skupina Džund Ansar Alláh kritizovala vládnoucí islamistické hnutí Hamas za to, že v Gaze odmítá zavést náboženské právo a že prý je vstřícné vůči západu. Úřady naopak fundamentalistům připisují řadu sabotáží i teroristických útoků. 90 rebelů bezpečnostní složky Hamásu pozatýkali. Stoupenci Abdal Latífa Músy vyznávají zhruba stejné učení jako mezinárodní teroristická síť Alkaida, tedy globální boj proti západu z náboženských pozic. Vláda v Gaze ale tvrdí, že žádné faktické vazby na zahraniční islamisty se jim nepodařilo prokázat. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Sebevražedný útok v Kábulu

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Nejméně 3 mrtvé a 85 zraněných za sebou zanechal sebevražedný atentátník v Afghánském Kábulu. K výbuchu, při kterém umírali lidé, došlo v prominentní čtvrti, kde sídlí řada ambasád, včetně americké i české. Cílem útoku, ke kterému se přihlásilo radikální hnutí Taliban, je destabilizovat zemi před blížícími se prezidentskými volbami.

Jaromír MAREK, redaktor:
Mezi mrtvými jsou ženy i děti. Všichni jsou civilisté, všichni Afghánci. Cílem útoku ale přesto byla americká ambasáda. K ní ale řidič osobního auta, naloženého 500 kilogramy trhaviny nedojel. Auto vybuchlo před vjezdem do areálu velitelství NATO. Radikálové hlásící se k Talibanu hrozí, že se prezidentské volby pokusí narušit násilnostmi. Ty dnešní jsou v Kábulu po dlouhé době relativního klidu první. Historicky druhým svobodným a demokratickým volbám půjdou Afghánci příští čtvrtek. Jaromír Marek, Radiožurnál, Kábul.

Americký senátor Webb se setkal s disidentkou Su Ťij

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Americký senátor Jim Webb se stal nejvýš postaveným politikem ze Spojených států, který kdy jednal s hlavním zástupcem diktátorského režimu v Barmě. Generálem Thanem Šweiem. Sešel se také s disidentkou Suťij, které soud nedávno prodloužil o půl druhého roku domácí vězení. Protože údajně porušila podmínky dosavadního trestu. Těsně před jeho koncem totiž u sebe nechala přenocovat Američana Johna Yettawa, který se do jejího domu dostal bez pozvání. Také on byl odsouzen, a to na 7 let vězení. Senátor Webb ale oznámil, že muž bude zítra propuštěn a vrátí se s ním z Barmy do Spojených států.

V Polsku dnes vůbec poprvé vystoupí americká zpěvačka Madonna

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V Polsku dnes vůbec poprvé vystoupí americká zpěvačka Madonna. Polským katolíkům a patriotům se ale nelíbí dnešní datum koncertu. Na dnešek totiž připadá svátek nanebevzetí Panny Marie. Své akce tak na dnešek plánují jak věřící, tak i fanoušci popové Madonny.

Petr VAVROUŠKA, redaktor:
Odpůrci Madonny chtějí během koncertu vedle areálu na varšavském letišti Bemowo zpívat hymnu a modlit se. "Chceme ukázat, že dnešní státní svátek byl zneuctěn Madonnou, která patří do úplně jiné civilizace," řekl Českému rozhlasu předseda sdružení Pro Polonia Marian Brudźynski, hlavní organizátor protestů. "To, co nabízí Madonna, je kýč, to je jakási Hollywoodská šmíra, to je antikultura," doplnil Brudźynski. Madonna zítra oslaví 51. narozeniny, během varšavského koncertu pro ni fanoušci chystají několik překvapení. "Před písní You Must Love Me chceme Madonně zazpívat "Happy Birthday" a polskou narozeninovou písničku "Sto lat", chceme taky vytáhnout bílá srdce z papíru," prozradil Jakub Czerlica. Na první koncert Madonny v Polsku se chystá až 100 tisíc fanoušků. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Varšava.

V Domažlicích začaly tradiční Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V Domažlicích začaly tradiční Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť. Loni tam zamířilo na 80 tisíc poutníků. Stejné množství čekají organizátoři i letos. Na Chodských slavnostech je i naše kolegyně Naděžda Hávová. Naděždo, řekni, jakou mají slavnosti tradici?

Naděžda HÁVOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer. Svátek svatého Vavřince je tady na Chodsku vyhlášený. V paměti mnoha lidí, a to nejenom na Chodsku, je památná pouť v roce 1939, ta se vlastně stala celonárodní vlasteneckou manifestací proti nastupující hrozbě 2. světové války a památné kázání monsignore Staška se tehdy četlo po celém území republiky a posilovalo lid v národní jednotě proti Hitlerovi. V roce 1948 ale tehdejší vládní činitelé využili věhlas Vavřinecké poutě a na dlouhá léta se původně církevní pouť stala národopisnou slavností. Z Domažlic pro Radiožurnál Naděžda Hávová.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu