Ozvěny dne 15. května 2007

15. květen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Roaming by měl být levnější

Ondřej KAPIC, moderátor:
Hlavní zpravodajskou relací vás provede Ondřej Kapic. Hezký úterní podvečer. Koncem léta zřejmě bude volání ze zahraničí levnější. Evropská unie se totiž rozhodla ceny roamingu regulovat. Jak dodává zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Vít Pohanka, Evropský parlament i členské země by měly s dnešní dohodou podle očekávání souhlasit.

Vít POHANKA:
Dnes přijde průměrný telefonát z mobilu v zahraničí na jedno euro za minutu. Už za několik měsíců by to mělo být maximálně devětačtyřicet eurocentů, tedy zhruba čtrnáct korun za odchozí hovor a asi polovina z této částky za hovor příchozí. V dalších letech by postupně měly ceny klesat dál a za tři roky by neměl telefonát z vašeho mobilu v cizině stát víc než asi dvanáct korun. Už od loňska, kdy Evropská komise s tímto návrhem přišla, varují ale skeptičtí odborníci, že si mobilní operátoři peníze naúčtují jinde, jinými slovy, že to, co zákazník získá na nižší ceně za volání ze zahraničí, ztratí na jiných poplatcích. Mnozí europoslanci dnes ovšem v četných prohlášeních vyzdvihovali dohodu jako významný krok ke změně situaci, kdy si někteří mobilní operátoři účtují za služby poskytované v zahraničí až několikanásobek toho, jaké jsou jejich skutečné náklady.

Pátrání po dívce z Klokánku

Ondřej KAPIC, moderátor:
Stále bez úspěchu pátrají policisté po třináctileté Anně, která v noci na sobotu utekla ze zařízení pro opuštěné děti Klokánek. Dívku hledají jak v Brně, tak v nedaleké Kuřimi, kde bydlela v rodině Kláry Mauerové podezřelé z týrání osmiletého syna. Dnes odpoledne začala policie opět prohledávat lesy poblíž Klokánku. Na místě natáčel redaktor Michal Záboj.

policista:
Po dvou metrech se rozdělíme a na můj povel budeme pátrat ty křoviska, ten les až k těm rodinným domkům.

Michal ZÁBOJ:
Policisté se psy začali prohledávat les na Velké Klajtovce a v Mariánském údolí v Líšni. Prověřují možnost, že by se dívka ještě ukrývala v lese, říká brněnská mluvčí Andrea Procházková.

Andrea PROCHÁZKOVÁ, brněnská policejní mluvčí:
Akce bude samozřejmě probíhat tak dlouho, jak to jen půjde, minimálně tedy do večerních hodin, než se setmí a pokud bude s negativním výsledkem, tak se počítá s tím, že bude probíhat i zítra.

Michal ZÁBOJ:
V samotném případu týrání osmiletého Ondřeje se objevily informace, že o něm údajně věděli ještě další lidé, nikdo další ale v této souvislosti nebyl obviněn, uvedl mluvčí policie Brnovenkov Aleš Mergental.

Aleš MERGENTAL, mluvčí policie Brnovenkov:
Byla prozatím jediná obviněná chlapcova matka.

Michal ZÁBOJ:
Do pátrání se už zapojila také veřejnost. Policie dnes prověřovala několik oznámení občanů, že dívku viděli, bohužel bezvýsledně.

Zástupci justice míří do Jihoafrické republiky

Ondřej KAPIC, moderátor:
Úředníci, státní zástupci a policisté se vydali do Jihoafrické republiky kvůli uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi. Jednak chtějí přesvědčit soud, aby ho nepouštěl z vazby a současně mají jednat o vydání podnikatele do Česka. Podrobnosti má reportér Pavel Otto.

Pavel OTTO:
Členy delegace čeká vysvětlování okolností a podstaty Krejčířových kauz. Na jih Afriky se totiž vydali i žalobci a policisté, kteří podnikatelovu trestnou činnost vyšetřují. Pokračuje Jaroslav Fenyk z Masarykovy univerzity v Brně, zároveň bývalý náměstek nejvyšší státní zástupkyně.

Jaroslav FENYK, bývalý náměstek nejvyšší státní zástupkyně:
Jihoafrická republika je systém trestního řízení common law, tedy anglosaského a zde soudci zpravidla chtějí slyšet názory nejenom vlastních justičních orgánů, ale velmi často se stává, že požadují přímé stanovisko té konkrétní strany, která žádá o vydání.

Pavel OTTO:
Mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová k tomu říká:

Zuzana KUNCOVÁ, mluvčí ministerstva spravedlnosti:
Vyslání zástupců orgánů činných v trestním řízení si vyžádala jihoafrická strana v souvislosti s řízením o propuštění Radovana Krejčíře z předběžné vazby.

Pavel OTTO:
Jaroslav Fenyk si o možném úspěchu vyjednávacího týmu myslí:

Jaroslav FENYK, bývalý náměstek nejvyšší státní zástupkyně:
Každé řízení o tom vydání je komplikované, je to složená procedura z rozhodování soudu, kdy soud nejprve rozhodne o přípustnosti, samozřejmě jsou tam opravné prostředky, to znamená, že dotyčný se může odvolat, záleží, kolik možností odvolání v Jižní Africe bude.

Pavel OTTO:
Radiožurnál zjišťoval i názory Krejčířových právních zástupců. Jeden z nich Tomáš Sokol v telefonickém rozhovoru řekl, že v Jihoafrické republice už je, jakýkoli komentář ale odmítl poskytnout. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se zatím tváří optimisticky. Připustil ale, že tahanice o vydání Krejčíře mohou trvat měsíce a možná roky.

ODS souhlasí s reformou veřejných financí

Ondřej KAPIC, moderátor:
Žádný ze členů poslaneckého klubu ODS se prý nechystá odmítnout reformu veřejných financí. Ujistil dnes předseda poslanecké frakce Petr Tluchoř. Na schůzce však nebyl kritik reformy Vlastimil Tlustý. Reformním balíkem by se zítra měla zabývat vláda.

Odloženo rozhodnutí o propuštění vraha

Ondřej KAPIC, moderátor:
Soud odložil rozhodnutí, zda propustí na svobodu doživotně odsouzeného vraha Zdeňka Vocáska. Čeká na psychologický posudek. Vocásek byl za komunismu za dvojnásobnou vraždu odsouzen k trestu smrti. Po roce 1989 mu ale byl trest změněn na doživotí.

Varování před přívalovým deštěm

Ondřej KAPIC, moderátor:
Meteorologové znovu varují před silným přívalovým deštěm. Výstraha platí až do zítřejšího poledne pro Vysočinu, Pardubický, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Riceová a Putin se dohodli na zmírnění napětí mezi zeměmi

Ondřej KAPIC, moderátor:
Spojené státy nedovolí Rusku vetovat své plány vybudovat ve střední Evropě protiraketovou základnu. Po schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem to v Moskvě oznámila americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Jak z ruské metropole hlásí náš spolupracovník, zpravodaj České televize Josef Pazderka, současně se oba politici dohodli na zmírnění vzájemných slovních výpadů.

Josef PAZDERKA:
Condoleezza Riceová se shodla s ruským prezidentem Putinem na tom, že vztahy obou zemí nesmějí být rukojmími předvolebních kampaní. Spojené státy i Rusko totiž čekají příští rok prezidentské volby a tím vzrůstá i nervozita a napětí v jejich vztazích. Riceová i Putin, jehož slova tlumočil na závěrečné tiskové konferenci ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, chtějí zmírnit rétoriku ve veřejných polemikách a soustředit se na řešení konkrétních témat. K těm patřilo rozmístění radarů ve střední a východní Evropě. Vladimir Putin zopakoval Condoleezze Riceové odmítavý postoj Ruska k tomuto projektu, podle ruského ministra zahraničí se ale zdržel jakýchkoli dalších výpadů na stranu USA.

Krize mezi EU a Moskvou

Ondřej KAPIC, moderátor:
Zažehnat krizi mezi Evropskou unií a Moskvou se dnes pokusil také šéf německé diplomacie Frank Walter Steinmeier. Kvůli vetu nové smlouvy o strategické spolupráci je totiž ohrožen páteční summit v jihoruské Samaře. Smlouvu odmítly tři členské státy Unie. Nejostřejší spory s Ruskem má z členských zemí Evropské unie Polsko. Moskva totiž uvalila na polské maso embargo. Protirusky jsou naladěny i pobaltské státy, zejména Estonsko. Jak Radiožurnálu řekl Petr Kratochvíl z Ústavu mezinárodních vztahů, atmosféra v Samaře bude zřejmě hodně napjatá.

Petr KRATOCHVÍL, Ústav mezinárodních vztahů:
Odcizení nastává i mezi Ruskem a některými starými členskými zeměmi, jako je třeba Německo, které poměrně otevřeně podpořilo Estonsko v konfliktu s Ruskem. Podobně lze očekávat mnohem opatrnější postup ze strany nového francouzského prezidenta, takže já myslím, že všechny ty otázky, které se týkají jak Kosova nebo energetické bezpečnosti, v této chvíli nebude mít nikdo sílu ani ochotu řešit.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Kromě smlouvy o strategickém partnerství by se na schůzce zástupců Bruselu a Moskvy mělo mluvit o uvažované americké protiraketové základně ve střední Evropě. O vztazích Ruska a Spojených států budeme dnes mluvit v pořadu Radiofórum dvacet minut po osmnácté hodině.

Polští lékaři stávkují

Ondřej KAPIC, moderátor:
Polští lékaři placení státem stávkovali za vyšší platy. Do protestu se zapojily dvě stovky ze sedmi set polských nemocnic. Podrobnosti má náš varšavský zpravodaj Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN:
Lékaři pracovali v režimu víkendové pohotovosti. Ošetřovali pouze neodkladné případy a děti. Stávkový výbor požaduje, aby lékař specialista dostával nejméně padesát tisíc korun měsíčně a začínající lékaři kolem třiceti tisíc. "Lékaři dosahují slušných platů pouze tak, že několikanásobně překračují pracovní dobu, kterou stanoví evropské normy. Ministr zdravotnictví zřejmě zapomněl, že Polsko je členem Evropské unie," připomíná člen stávkového výboru Julian Piotrowski. Odpověď vlády je jasná. "Nemůžeme jednorázově zvýšit platy, protože ty peníze jednoduše nemáme. Lékařům můžeme v této chvíli nabídnout jedině reálnou perspektivu," uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jaroslaw Pinkas. Odbory proto plánují na jednadvacátého května časově neomezenou stávku.

Hořící skládka byla konečně uhašena

Ondřej KAPIC, moderátor:
Hasičům se podařilo po více než třech dnech uhasit skládku nelegálního německého odpadu v Dolní Řasnici na Liberecku. Osm set tun slisovaného textilu, bot a plastů hořelo v tamním průmyslovém areálu od soboty. Požár doprovázel hustý toxický kouř, a proto obyvatelé blízkých domů odešli ke svým příbuzným a známým. Jak dodává reportérka Ivana Bernáthová, teď se mohou domů vrátit.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Většinu odpadů hasiči vyvezli z hal, kde byl uskladněn, a důkladně ho prolili vodou. Ve venkovním areálu zůstala hromada mokrého zapáchajícího odpadu o rozměrech přibližně šedesát krát tři metry. Starosta Dolní Řasnice Robert Wildner zahajuje jednání s kompetentními úřady.

Robert WILDNER, starosta Dolní Řasnice:
Budeme samozřejmě řešit se stavebním úřadem ve Frýdlantě, kdy budeme potřebovat a požadovat teda od toho okamžitou likvidaci tohohle materiálu, kterej tady je a demolici budov.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Zda skládku někdo úmyslně zapálil, anebo šlo o škodní událost, nyní policie šetří. S vlastníkem objektu už zahájila správní řízení také Česká inspekce životního prostředí. Hrozí mu mnohamilionová pokuta.

Lékaři operovali zraněného vojáka

Ondřej KAPIC, moderátor:
Policista, který byl zraněn při útoku na českého diplomata Filipa Velacha v Afghánistánu, podstoupil dnes v Praze operaci. Lékaři Vojenské nemocnice ve Střešovicích mu odstranili z oka střepiny z granátu. Zákrok dopadl dobře. Vedoucí české diplomatické mise byl prvního května přepaden afghánskými ozbrojenci. Sám vyvázl bez úhony, zraněni byli jeho dva osobní strážci.

Ubývá nelegálního softwaru

Ondřej KAPIC, moderátor:
V České republice bylo loni nelegálně nainstalováno třicet devět procent počítačových programů. To výrobcům softwaru způsobilo ztráty za sto čtyřicet sedm milionů dolarů, tedy v přepočtu asi dvě a půl miliardy korun. Téma pro redaktora Tomáše Medka.

Tomáš MEDEK:
Podíl nelegálních programů v Česku loni klesl o jedno procento, za posledních dvanáct let se snížil o dvacet sedm procent. Podle Jana Hlaváče z Business Software Alliance za to může především lepší legislativa, také cílené zátahy policie v podnicích, které se dopouštěly softwarového pirátství.

Jan HLAVÁČ, Business Software Alliance:
Samozřejmě tomu pomohla i práce policie a soudů, které se staví k této trestné činnosti mnohem striktněji než v minulosti.

Tomáš MEDEK:
Nejvíce se daří snižovat softwarové pirátství právě ve firemním sektoru.

Jan HLAVÁČ, Business Software Alliance:
Firmy si konečně uvědomily, že riskovat postihy jakékoli nepříjemnosti kvůli nelegálnímu softwaru je naprosto zbytečné, proto se daří v tom firemním sektoru tlačit tu míru pirátství docela dobře dolů. V domácnostech tomu je naopak.

Tomáš MEDEK:
Může za to především lehce dostupný vysokorychlostní Internet, který se stal hlavním distribučním kanálem nelegálního softwaru.

Výstava o Jaroslavu Foglarovi

Ondřej KAPIC, moderátor:
Za velkého zájmu veřejnosti začala v Muzeu hlavního města Prahy výstava věnovaná Jaroslavu Foglarovi, autorovi slavných Rychlých šípů. Nese příznačný název, Od Bobří řeky do Stínadel. Na vernisáži je i naše reportérka Michaela Vetešková. Dobrý den. Michaelo, jaké jsou vaše první dojmy.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Dobrý podvečer. Výstava v prvním patře Muzea hlavního města Prahy není sice rozsáhlá, zato je obsáhlá. Na své si tu přijdou nejenom příznivci skautingu nebo party hochů ze Stínadel, ale ta expozice nabízí pohled do zákulisí vzniku populárních Rychlých šípů. Je tu vystavený rukopis Jaroslava Foglara a nezapomíná ani na prvního kreslíře Rychlých šípů Jana Fischera. Na výstavě je také kompletní vydání všech foglarovek, to znamená, že sběratelé mohou kontrolovat a porovnávat své vzácné sbírky, ale hlavně návštěvníci mohou vstoupit do podsadového stanu a nebo usednout ke stolu v klubovně Rychlých šípů a oknem pozorovat dění ve Stínadlech. Když se budou nudit, mohou vyřešit záhadu hlavolamu, ježka v kleci.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Před týdnem začala jiná výstava o Jaroslavu Foglarovi v Brně. Má něco společného s tou pražskou?

Michaela VETEŠKOVÁ:
Mají obě hodně společného, oba autoři výstavy Milan Lebeda a Václav Nosek jsou ze Sdružení přátel Jaroslava Foglara a toto sdružení připravilo jak tu brněnskou, tak tu pražskou výstavu a hodně na těch výstavách spolupracovali. Jejich smyslem je připomenout stále platný Foglarův odkaz.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Za aktuální informace děkuji naší reportérce Michaele Veteškové. Na slyšenou.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Na slyšenou.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu