Ozvěny dne 15. 11. 2001

15. listopad 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Radikálnímu hnutí Taliban se vláda nad Afghánistánem dále vymyká z rukou

Radikálnímu islámskému hnutí Taliban se vláda nad Afghánistánem dále vymyká z rukou. Několik vedoucích představitelů Talibanu a teroristické organizace Al-Kajdá bylo podle Pentagonu zabito při americkém bombardování. Na svobodě už je také osm humanitárních pracovníků, které Taliban dlouho věznil. Bližší podrobnosti o nejnovějším dění v Afghánistánu nabízí Jiří Hošek.

Americké ministerstvo obrany tvrdí, že při úterním a středečním bombardování Kábulu a Kandaháru bylo zabito několik pohlavárů hnutí Taliban a teroristické sítě Al-Kajdá. Mluvčí Pentagonu Victoria Clarková ale nemohla potvrdit, zda mezi mrtvými jsou také americké terče číslo jedna, tedy terorista Usáma bin Ládin a duchovní vůdce Talibanu mulla Muhammad Umar. Pokračuje washingtonská zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová.

Pentagon hodlá vyslat do jižního Afghánistánu speciální komanda, která by měla pročesávat jeskyně a horské oblasti ve snaze dopadnout bin Ládina. Prezident Spojených států George Bush prohlásil, že americké jednotky zahájily na bin Ládina hon.

Podle jednoho z mluvčích Talibanu zvolí bin Ládin raději smrt, než aby se nechal zajmout nepřáteli. Více k tomu spolupracovnice Radiožurnálu na Středním východě Simona Hejlová.

Mluvčí Talibanu Mullah Abdullah dnes pro afghánskou islámskou agenturu řekl, že se Spojeným státům americkým nikdy nepodaří dostat Usámu bin Ládina živého. Mullah Abdullah také popřel zprávy údajně se šířící ze Spojených států amerických, podle kterých byl bin Ládin uvězněn. Rovněž informace o tom, že se Usáma bin Ládin pokouší uprchnout do Pákistánu, označil mluvčí Talibanu za spekulace.

Pákistán ale na tyto spekulace zareagoval zpřísněním ochrany afghánské hranice. Vůdce afghánského vládnoucího hnutí mulla Muhammad Umar v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC pohrozil, že hodlá velkou akcí zničit Spojené státy. Umar rovněž odmítl jakoukoli spolupráci jeho hnutí na vytváření afghánské vládní koalice. První hodiny na svobodě si užívá osm humanitárních pracovníků, které Taliban dlouhodobě věznil kvůli podezření ze šíření křesťanství. Dvě Američanky, čtyři Němci a dva Australané, kteří už dorazili do Pákistánu, označili své osvobození za zázrak. Jak CNN sdělil jeden z německých pracovníků Georg Taubmann, příslušníci Talibanu prchající z Kábulu odvezli vězně s sebou do věznice v Gházní.

Georg Taubmann: Těsně před pádem Kábulu jsme se doslechli, že do města vstoupily jednotky Severní aliance. Těšili jsme se, že se odsud konečně dostaneme, potom ale přišli Talibani, posadili nás do auta a chtěli nás odvézt do Kandaháru. Věděli jsme, že pokud skončíme tam, pravděpodobně nepřežijeme.

Paštúnské kmeny, které na jihu Afghánistánu povstaly proti Talibanu, varovaly jednotky Severní aliance, aby nevstupovaly do Kandaháru. Tato jihoafghánská bašta Talibanu je podle agentury Reuters stále v rukou radikálního islámského hnutí. Zhruba 20 000 vojáků Talibanu nadále klade odpor také v severoafghánském městě Kunduz. Většinu těchto bojovníků tvoří žoldáci z arabských zemí, kteří se obávají dalšího osudu v případě, že by padli do rukou Severní aliance. Podle některých zdrojů trvá nebezpečí, že si Al-Kajdá snaží obstarat zbraně hromadného ničení. Jak televizní stanici CNN řekl bývalý vrchní zbrojní inspektor OSN Richard Butler, nejsilnější podezření panuje u jaderných zbraní.

Richard Butler: Mimo jiné jsme se dozvěděli, že pákistánští vědci z řad náboženských fundamentalistů překročili afghánskou hranici, aby teroristům v jejich úsilí pomohli, to je strašná zpráva. Pozitivní je, že nemáme důkazy o tom, že by Al-Kajdá získala kufříkovou bombu, která mohla být zcizena v zemích bývalého Sovětského svazu.

Tvrdí Richard Butler.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 rozhoduje o vazbě pro V. Železného

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 rozhoduje o vazbě pro ředitele televize Nova Vladimíra Železného. Ten je už druhý den v cele předběžného zadržení v Kongresové ulici v Praze 4. Z budovy soudu se hlásí naše reportérka Helena Šulcová.

Výslech Vladimíra Železného začal už o půl druhé odpoledne. Ani po více než čtyřech hodinách není jasné, zda půjde do vazby nebo bude vyšetřován na svobodě. Dá se očekávat, že rozhodnutí padne ještě dnes večer. Státní zástupce chce pro televizního magnáta vazbu, aby nemohl ovlivňovat svědky. Železný je obviněn z pokusu o poškozování věřitele, je podezřelý, že společnost CME, která dříve zajišťovala vysílání Novy, připravil o téměř 900 milionů korun. Hrozí mu až osm let vězení.

Prázdná palivová nádrž byla jednou z příčin říjnového pádu vrtulníku Mi-8S

Prázdná palivová nádrž, tak to je jedna z příčin říjnového pádu vojenského vrtulníku Mi-8S s kosmonauty Remkem a Cernanem na palubě. Potvrdila nám to mluvčí ministerstva obrany Jana Jelínková.

Jana Jelínková, mluvčí ministerstva obrany: Jako spolupůsobící příčina je potvrzena porucha signalizace, která posádku neinformovala o přerušení dodávky paliva. Jiné technické příčiny zatím nejsou potvrzeny a jsou předmětem dalších expertíz.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík vylučuje selhání lidského faktoru, protože posádka byla jednou z nejzkušenějších v armádě. Při nehodě utrpěli někteří členové posádky, mezi nimi i kosmonauti Vladimír Remek a Eugene Cernan, těžká zranění a stále nejsou schopni komplexní výpovědi.

BAE Systems Saab chce vstoupit do Aera Vodochody i přes včerejší zákaz letů L-159

Britsko-švédské konsorcium BAE Systems Saab chce vstoupit do Aera Vodochody i přes včerejší zákaz letů bitevníků L-159. Šéf komunikace BAE John Nilson prohlásil, že L-159 je dobrý letoun, který má šanci proniknout na zahraniční trhy. Kapitálový vstup do Aera je ale podmíněn nákupem nadzvukových letounů Gripen pro českou armádu. Lety L-159 zakázal včera velitel vzdušných sil, protože u několika těchto strojů byly zjištěny závady.

Vzpoura v jedenácti našich věznicích byla připravena do nejmenších detailů

Vzpoura v jedenácti našich věznicích, kterou policie překazila, byla připravena do nejmenších detailů. Pokud by se vězňům podařila, měly by ozbrojené složky plné ruce práce několik týdnů. Policejní prezident Jiří Kolář Radiožurnálu potvrdil, že s trestanci spolupracovali i zaměstnanci věznic.

Jiří Kolář, policejní prezident: Ona vznikla ve všech těchto jedenácti věznicích jakási stínová struktura vedení té věznice a opravdu se tam projevovaly tak neobvyklé, na naše poměry tak neobvyklé poměry, že si ani naši vězni nedovedli možná něco takového předtím představit.

Nový úspěšný lék proti AIDS vznikl na základě objevu českých vědců

Až devadesátiprocentní úspěšnost má nový lék proti AIDS. Vznikl na základě objevu vědců z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd a jejich kolegů z Katolické univerzity v belgické Lovani. Lék s názvem Viread zabírá i u pacientů, kterým už nic nepomáhá. Pokračuje Vlasta Valentová.

Tým vědců pod vedením doktora Antonína Holého objevil základní látku, kterou pak americká firma dovedla do podoby léku. Nový přípravek nemoc AIDS nemůže vyléčit, to neumí žádný lék, ale má tu dobrou vlastnost, že virus vůči němu nevytváří odolnost. Při kombinované léčbě s dalšími léky umožní i výrazně snížit počet denně přijímaných tablet. Nového léku proti AIDS by se pravděpodobně v příštím roce mohli dočkat i naši pacienti. Ale s jeho okamžitým vstupem na náš trh jen proto, že se na výzkumu podílela Česká akademie věd, podle doktora Holého nemůžeme počítat.

Doktor Antonín Holý: Ne, v žádném případě ne. To snad by bylo dobré, aby se ti pacienti dozvěděli, že teda nemá smysl se obracet na mě, poněvadž já tu látku nemám, já ten lék nemám.

Z 538 případů HIV pozitivních pacientů v České republice u 153 už onemocnění propuklo, 93 osob zemřelo. Vyřízení žádosti o povolení léku pro země Evropské unie očekává americký výrobce do května příštího roku. Do té doby mohou čeští pacienti dostávat lék na výjimku ministerstva zdravotnictví. Ostatní přípravky dosud proti nemoci AIDS používané však podle doktora Holého zavrhnuty nebudou.

Doktor Antonín Holý: To se vždycky bude používat v kombinaci s ostatními. Záleží na lékařích, které léky v tom konkrétním případě doporučí.

Další klinické zkoušky nového léku Viread už teď prokazují, že bude vhodný i pro děti a HIV pozitivní ženy.

V Kosovu dnes končí kampaň před sobotními parlamentními volbami

V Kosovu dnes končí kampaň před sobotními parlamentními volbami. Ty rozhodnou nejen o podobě prvního svobodného parlamentu v zemi, ale také o statutu této jihosrbské provincie. Poslední den předvolebního boje sledoval zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Robert Mikoláš.

Během dnešního dne už nebyly organizovány žádné větší mítinky. Ty hlavní se uskutečnily už včera. Přesto byly ulice velkých měst zaplněny příznivci jednotlivých stran. Nejvíce byli vidět lidé, kteří podporují bývalého velitele rozpuštěné Kosovské osvobozenecké armády Hashima Thaciho a jeho Demokratickou stranu Kosova. Právě Thaci, který je podle dosavadních průzkumů na druhém místě za umírněným předákem Ibrahimem Rugovou, využil posledního dne kampaně a členové jeho štábu objížděli i ty nejmenší vesnice, aby získali co nejvíce voličů. Nově zvolený parlament bude mít 120 členů, dvacet míst je už předem zaručeno pro menšiny v Kosovu, z toho deset pro Srby. Parlament zvolí prezidenta a ten poté bude jmenovat novou vládu.

Po šesti dnech skončily na Ruzyni kontroly britských imigračních úředníků

Po šesti dnech skončily na ruzyňském letišti kontroly britských imigračních úředníků. Jak ale potvrdil mluvčí britského velvyslanectví Zbyněk Havránek, Britové se na letišti mohou zase kdykoli objevit. Během právě skončených kontrol úředníci do Británie nepustili šestnáct lidí, z toho třináct Čechů. Poprvé Velká Británie zavedla předsunuté kontroly v červenci, a to kvůli přílivu českých žadatelů o azyl.

Další úsek železničního koridoru Břeclav - Bohumín je ve zkušebním provozu

Další úsek železničního koridoru Břeclav - Bohumín je od včerejška ve zkušebním provozu. Železničáři a stavbaři předali do užívání 18,5 kilometru trati mezi Moravským Pískem a Huštěnovicemi na Uherskohradišťsku. Další informace má Roman Verner.

Stavba této části rychlostního koridoru stála bezmála 2,5 miliardy korun a trvala téměř tři roky. Nejvíce potíží nastalo po povodních v roce 1997, kdy u obce Nedakonice enormně stoupla hladina spodní vody. Stavbaři ji museli kvůli silničnímu podjezdu čerpat, což zase způsobilo ztrátu vody ve studních občanů. Tato doprovodná stavba ještě není podle ředitele dodavatelské společnosti IPS Tadeáše Knopa dokončena.

Tadeáš Knop: To se objevilo nečekaně, tak volí se tam jiné technické teda řešení.

Na železnici však tento problém nemá podle ředitele Knopa vliv.

Tadeáš Knop: Ta stavba v tom rozsahu, v tom objemu byla dokončena, trať je zprovozněna.

Zkoušky maximální rychlosti, která zde činí až 160 kilometrů v hodině, dopadly úspěšně.

Nejvyšší soud dal ROI možnost dodatečně zveřejnit zprávy o svém hospodaření

Nejvyšší soud dal Romské občanské iniciativě možnost dodatečně zveřejnit zprávy o svém hospodaření. Ty strana už několikrát nedodala, a tak vláda požádala o pozastavení její činnosti. Hůře však dopadlo Hnutí angažovaných Romů z Českých Budějovic. Jednání soudu sledoval Vladan Dokoupil, Český rozhlas Brno.

Českobudějovické romské politické straně nebylo podle soudu možné ani doručit předvolání. Z udané adresy se vracely všechny obsílky s nápisem "adresát neznámý". Angažovaní Romové nedodali úplné výroční finanční zprávy už od roku 1998. Romská občanská iniciativa je sice dodávala, ale bez nezávislých auditů. Její zmocněnec Rudolf Zajda dnes řekl:

Rudolf Zajda: Materiály s plným auditem za rok 1997 a 1998 budou doručeny Nejvyššímu soudu ještě dnes a požadavky na rok 1996 a možná 2000 budou určitě zpracovány zítra.

Odročení navrhl vládní zmocněnec Václav Henych, i když jde podle něj ze strany ROI o vážnou chybu.

Václav Henych, vládní zmocněnec: Ta závažnost obecně spočívá v tom, že nebyl dodržen zákon.

Bývalý člen Rolling Stones Mick Taylor bude hrát dnes večer v Praze

Bývalý člen legendárních Rolling Stones Mick Taylor bude dnes večer hrát v Praze. Kytarista, který spolu s Mickem Jaggerem a Keatem Richardsem kdysi utvářel zvuk této kultovní skupiny, přijel do hlavního města před malou chvílí. Z hotelu Redison, kde se Taylor chystá na své vystoupení, se hlásí Pavla Kvapilová.

Píše se rok 1974. Mick Taylor opouští Stony a vrhá se do vlastních projektů, spolupracuje s Bobem Dylanem, píše hudbu k filmům, hraje se starými kamarády. Dnes se tady v Lucerna Music Baru objevuje s All Stars Blue Bandem. Muzika, kterou hraje teď, je podle Štěpána Kubišty z agentury Joe's Garage jiná, než před 27 lety za zlaté éry Rolling Stones. Jedno ale prý zůstává, Taylor je stále brilantním kytaristou.

Štěpán Kubišta: Je tam určitě slyšet nějaké zklidnění prostě s tím, že už je to starší člověk, stejně tak jako teďko Mick Jagger vydal nové album, je to taky něco klidnějšího, takže to je asi ten největší rozdíl, a tady ta deska je taky určitě o hodně bluesovější, než hráli Rolling Stones v době, kdy tam Mick Taylor působil.

Taylor bude večer hrát v rámci komponovaného večera Prague International Blue Night, kde své umění předvedou také skotský kytarista Stan the Man či Tony Band s černošskou zpěvačkou Giovannou Jenkins. Taylor přijel do Prahy pozdě, protože se při přejezdu z Rakouska zdržel na hranicích. Koncert by to ale ohrozit nemělo. Každou chvíli by měl totiž přejít odsud z hotelu do Lucerna Music Baru na zvukové zkoušky. Všechno odstartuje v Lucerně v osm hodin večer, lístky jsou beznadějně vyprodány, ovšem ještě je tu jedna příležitost, Mick Taylor sáhne do strun také zítra, a to v Brně.

Ozvěny z burzy

Akcie na pražské burze dnes mírně oslabily. Objem zobchodovaných cenných papírů přitom stoupl na více než 18 miliard korun. Další informace z pražské burzy shrnuje Tomáš Karban z Wood and Company.

Tomáš Karban: Český trh otevřel dnešní obchodování velmi pozitivně, zahraniční kupci byli zaměřeni především na Český Telecom a domácí silný kupec se objevil i v ČEZ. Bohužel v průběhu obchodování se tento trend otočil a převažovalo vybírání zisků opět pod taktovkou zejména zahraničních prodejců. Největší pokles v průběhu dne byl u Českého Telecomu. Ke konci obchodování se snížily ztráty na jednotlivých papírech díky celkem optimistickému otevření Spojených států.

Obchodování s korunou dnes bylo klidné. Euro uzavřelo obchodní den na 33 korunách 24 haléřích, což odpovídá 17 korunám za marku. Vůči dolaru česká měna končí bez větších výkyvů na 37 korunách a 70 haléřích.

K věci

Vláda dnes Poslanecké sněmovně předložila návrh na odložení účinnosti zákona o zvýšení počtu platových tříd v rozpočtových a příspěvkových organizacích. Ve státním rozpočtu totiž chybí na zvýšení mezd peníze. Dolní komora parlamentu by měla návrh posoudit ve zrychleném jednání na mimořádné schůzi, dosud ale není jisté, zda vůbec tento bod na program pléna zařadí. Co by zvýšení počtu platových tříd přineslo, jaký by to mělo dopad na státní rozpočet a jak se k tomu staví zainteresované strany včetně odborů, o tom si bude Aleš Heřmánek povídat s komentátorem Hospodářských novin Martinem Denemarkem.

Pane Denemarku, dobrý večer.

Martin Denemark: Dobrý večer.

Já jenom připomenu, že Evropská komise ve své zprávě, která byla zveřejněna tento týden, kritizovala produktivitu veřejné nebo státní správy v České republice. Právě ta větší platová diferenciace měla vést k jejímu zkvalitnění, to znamená, že vláda se vlastně neřídí tím doporučením Evropské komise, ovšem nemá na to peníze.

Martin Denemark: Já bych nejdříve dodal, že Evropská komise tu státní správu kritizovala ještě trochu šířeji, když tu pasáž shrneme do jedné věty, dalo by se říci, že českou státní správu považuje za neprofesionální, korupční a málo odolnou vůči politickým tlakům.

Možná, že právě zvýšení platů by přispělo k tomu, k té větší odolnosti vůči korupčním tlakům.

Martin Denemark: Bezpochyby ano, na druhou stránku nesmíme zapomínat na to, že samotné zvýšení tarifů nebo i třeba přijetí toho zákona o státní službě by problémy nevyřešilo, vždy bude záviset na tom, jací lidé budou k dispozici, jak k nim budou jejich šéfové přistupovat. V každém případě vždy, když přijde do státních služeb více peněz, zvyšuje se naděje, že tam přijdou noví, schopnější lidé a že ti dobří nebudou odcházet.

Je tedy otázka, jestli jejich šéfové je budou schopni, právě je ocenit.

Martin Denemark: Tak, to je samozřejmě riziko, které platí nejen u státní správy. Všichni ze svých zkušeností z různých podniků a organizací víme, že bohužel měřítka, podle nichž jsou lidé oceňováni, jsou různá a ne vždy je to jenom ta profesionalita a pracovní výkon.

Odbory kupodivu s tímto odložením zákona, tedy s odložením té větší diferenciace platů souhlasí. Nemůže jít například o výměnný obchod za to, že oni nebudou protestovat proti tomuto odložení a naopak ale požadují, aby vláda zvýšila jejich platy plošně už od 1. ledna namísto toho, jak vláda předpokládá, až od 1. dubna, opět kvůli tomu, aby ušetřila?

Martin Denemark: No, tak já samozřejmě nemohu mluvit za odborové předáky, ale domnívám se, že pokud by to byl obchod, že by byl poměrně krátkozraký. Vycházejme z toho, že odbory vědí, že k tomu zvýšení platů by mělo dojít nejpozději v dubnu, některé z nich požadují, aby v těch zbývajících devíti měsících byla vyplacena stejná částka, která byla původně rozpočtena na ten rok, čili dejme tomu, že za tento ústupek, souhlas s oddálením platnosti tohoto zákona, by získali vlastně tři měsíční platy, to prostě zase není tolik. Domnívám se, že to téma je velmi složité. Z hlediska makroekonomického je snaha vlády oddálit platnost toho zákona velmi chvályhodná, protože platy ve státní správě by měly odpovídat stavu státního rozpočtu a koneckonců i výkonnosti těch jednotlivých pracovníků ve veřejných službách a ve státní správě. Na druhou stránku vláda dala řadu slibů státním zaměstnancům, jeden z nich byly ty vyšší platy od Nového roku, což oddálila, čili slib nesplnila, druhým je právě dnešní pokus o oddálení platnosti tohoto zákona o rozšíření tarifů z dnešních dvanácti na šestnáct, čili to můžeme považovat za další nesplněný slib. Faktem je, že z hlediska vlády, která se snaží ušetřit každou korunu, se jedná o relativně velké peníze, protože pokud by ten zákon začal od 1. ledna platit, vláda odhaduje, že by musela navíc vyčlenit 8,5 miliardy korun. Na druhou stránku v rozpočtu, který činí 700 miliard korun, by devět zase nemělo hrát takovou roli, čili střetávají se proti sobě protichůdné zájmy, těžko říci, myslím si, že o klasický obchod nejde.

Ještě poslední otázka, prosím velmi stručně, co se týká státní správy, tak problém s jejím financováním není jenom letos nebo příští rok, ale už se táhne dlouhou dobu, ovšem tato vláda právě spíše podporuje tu státní správu stylem své politiky. Myslíte si, že někdy přestanou tyto problémy s financováním?

Martin Denemark: Myslím si, že ty problémy budou trvat velmi dlouho, jedním z velkých problémů je to, že počet státních úředníků se stále zvyšuje, vládě se nedaří snížit ty řekněme málo výkonné složky státního aparátu a naopak v souvislosti se vstupem do Evropské unie bude nutné na některých úsecích počet úředníků zvýšit. Bylo by tedy rozumné to zvýšení udělat na úkor těch méně výkonných, ale to se bohužel neděje.

Díky za rozhovor, pane Denemarku, na slyšenou.

Martin Denemark: Na slyšenou.

autoři: jkr , jal
Spustit audio

Více z pořadu