Ozvěny dne 13. září 2005

13. září 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
HDP podle odborů příští rok klesne o dvě procenta. Ekonomové to ale nevidí tak jednoznačně. Německý ministr zahraničí má plán na stažení vojáků Bundeswehru z Afghánistánu do roku 2013. Belgičtí farmáři na protest proti nízkým výkupním cenám mléka vylili statisíce litrů na pole. Squatterům z Prahy hrozí až dva roky vězení. Policie zadržela i desítky jejich příznivců. A počasí. Zítra bude většinou zataženo, postupně s občasným deštěm. Teploty do 17, na Moravě do 21 stupňů.

HDP podle odborů příští rok klesne o dvě procenta

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Česká ekonomika podle analýzy odborů příští rok neporoste. Nevylučují ani propad hrubého domácího produktu o dvě procenta. Navrhují proto zavést takzvaný "Kurzarbeit", tedy zkrácený pracovní týden s plnou mzdou pro zaměstnance, kteří se budou dál vzdělávat. Jak řekl v České televizi předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch, odbory zároveň doporučují založit speciální fond pro podporu zaměstnanosti, do něhož by odváděli zaměstnavatelé část příjmů.

Milan ŠTĚCH, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Když se podíváte na zakázkovou náplň, tak ta bohužel se zatím nevyvíjí příznivě. Některé firmy, přestože jsme tak levný, stahují zpět výrobu do západoevropských zemí, zejména do těch okolních, takže řeší svoje problémy i částečně na úkor našich. Myslíme si, že vývoj zejména ve Spojených státech není zejména po finanční stránce pořád ještě příznivý, a pravda je, že to zpoždění u nás nevíme, jak bude dlouhý a pravděpodobně zasáhne taky oblast služeb.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Podle analytika společnosti Next Finance Vladimíra Pikora je pesimistický výhled odborů reálný pouze v případě, že naše ekonomika zažije dočasné oživení a vzápětí přijde další pokles.

Vladimír PIKORA, analytik společnosti Next Finance:
Celá řada zemí přijala dočasná opatření, která ve chvíli, kdy přestanou být používána, povedou k opětnému propadu ekonomiky, jedná se například o šrotovné v Německu. Naopak vedle toho existuje scénář, který přinesl nyní velmi pomalý rozjezd a v roce 2011 celkem rychlý růst. Tento scénář je v současnosti preferovaný. Většina ekonomů se k němu kloní, a to by znamenalo, že by česká ekonomika v příštím roce mírně rostla.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Česká národní banka očekává v nové prognóze v příštím roce růst HDP o 7 desetin procenta. Ministerstvo financí počítá s růstem o 3 desetiny.

Novely ústavního a volebního zákona podepsal prezident i předseda vlády

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Pod ústavní novelou o rozpuštění Poslanecké sněmovny i pod související novelou volebního zákona jsou po včerejšku podpisy jak prezidenta, tak premiéra. Dokumenty po Václavu Klausovi vzápětí podepsal i Jan Fischer. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí vlády Roman Prorok.

Roman PROROK, mluvčí vlády:
Předseda vlády Jan Fischer zákon kontrasignoval ještě včera ve večerních hodinách krátce poté, co zákon podepsal prezident republiky Václav Klaus. Jeho vydání ve sbírce zákonů tedy nestojí nic v cestě.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Jen připomeňme, že ústavní i volební novelu parlament schválil v souvislosti se čtvrtečním verdiktem Ústavního soudu. Ústavní soudci zrušili jednorázový ústavní zákon o zániku současné sněmovny, na jehož základě se měly volby konat na 9. a 10. října.

Melčák oznámil zpochybnění změny ústavního a volebního zákona

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Poslanec Miloš Melčák už oznámil, že zvažuje zpochybnění i dvou nejnovějších změn vedoucích k dřívějším volbám. Na své straně má tentokrát také poslance Juraje Ranince. Podle předsedy KDUČSL Cyrila Svobody by tito dva pánové museli napadnout ústavní novelu o rozpuštění sněmovny během příštího týdne, než dolní komora skončí. Poté by totiž ztratili poslanecký mandát, a proto by ústavní stížnost už podat nemohli. Svoboda to uvedl v televizi Prima. O svém rozpuštění mají poslanci rozhodovat v úterý. Pokud se vysloví pro ukončení mandátu, prezident pak má do čtvrtka čas na vyhlášení předčasných voleb, pokud mají být začátkem listopadu. Raninec zatím není definitivně rozhodnutý, zda stížnost podá. Ústavní novelu má ale za účelovou.

Pokud Česko nevyřeší politickou krizi, hrozí mu rozpočtové provizorium

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Pokud Česko nevyřeší politickou krizi, hrozí mu v lednu rozpočtové provizorium. To by znejistilo investory včetně těch, kteří financují náš dluh. Občanští demokraté podle jejich ekonomického experta Martina Kocourka jsou proto připraveni okamžitě jednat o úsporných opatřeních ministra financí Eduarda Janoty na snížení deficitu. Podle ekonomického experta KSČM Jiřího Dolejše je sice rozpočtové provizorium velmi pravděpodobné, ale nemusí k němu vůbec dojít. Pokud budou v listopadu volby, nová sněmovna by mohla stihnout schválit návrh státních financí na příští rok ještě do konce tohoto roku. Umožnit jí to má zkrácená lhůta pro projednávání této normy. Do té doby, pokud bude v nadcházejícím týdnu rozpuštěna sněmovna, by o případných změnách v rozpočtu mohl rozhodnout Senát.

Jiří DOLEJŠ, ekonomický expert KSČM:
My jsme tento týden zkrátili lhůtu v jednacím řádu na projednání státního rozpočtu z 30 dnů na 5 dnů, takže pokud by skutečně volby 7. listopadu byly, pokud by nikdo nenapadl mandát nově zvolených poslanců a pokud by se nezadrhlo ustanovení orgánů sněmovny, počínaje předsedou Poslanecké sněmovny, tak by se to mohlo zrychlit samozřejmě, znamenalo by to i jednání mezi svátky a v podstatě v horizontu Silvestra.

Z Afghánistánu možná do tří let odejde německý Bundeswehr

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Šéf německé diplomacie FrankWalter Steinmeier má desetibodový plán pro stažení Bundeswehru z Afghánistánu. Tvrdí to zpravodajský týdeník Der Spiegel, podle kterého by němečtí vojáci mohli ze země odejít do roku 2013. Podle expertů jde o nečekaný tah sociální demokracie dva týdny před parlamentními volbami.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Steinmeier tento překvapivý trumf zřejmě vytáhne už dnes večer při ostře sledované předvolební debatě s kancléřkou Angelou Merkelovou. Desetibodový plán šéfa diplomacie počítá podle Spiegelu se zintenzivněním výcviku afghánských bezpečnostních složek nebo začleňováním umírněných přívrženců Talibanu do společnosti. Steinmeier odhaduje, že už v roce 2011 bude možné zrušit základnu Bundeswehru ve Fajzabádu. Plán kandidáta sociálních demokratů na post kancléře je velmi překvapivý a odporuje předchozím prohlášením ministra zahraničí. FrankWalter Steinmeier vždy odmítal spojovat stažení zahraničních sil z Afghánistánu s konkrétním datem. Na problémy si Steinmeier může zadělat i uvnitř vlastní strany, kde je hodně vlivných osobností pro dlouhodobou přítomnost pod Hindúkušem. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Farmáři v Belgii protestují proti nízkým výkupním cenám mléka jeho ničením

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Farmáři v Belgii protestují proti nízkým výkupním cenám mléka jeho ničením. Na pole proto vylili několik set tisíc litrů této tekutiny. Protesty se odehrávají hlavně v jižní frankofonní části Belgie, ve Valonsku. Zemědělské odborové svazy ve vlámské části země považují vylévání mléka za plýtvání.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Farmáři vylili z patnácti cisteren asi 200 tisíc litrů mléka na pole nedaleko správního střediska regionu Valonsko Namuru. Akce je součástí stávky vyhlášené ve čtvrtek zemědělskými odbory ve frankofonní části Belgie. Výkupní ceny mléka se totiž pohybují kolem 20 eurocentů za litr. Výrobní náklady litru mléka jsou ale podle farmářů asi 35 centů. Žádají po vládě a Evropské unii regulační systém, který by sladil nabídku s poptávkou. Farmáři také vyrazili na tradiční nedělní trhy, kde zákazníky informují o svých problémech. Kolegové valonských farmářů z vlámské části Belgie sice protesty svých sousedů chápou, ale vylévání mléka je podle nich plýtvání, které žádný výsledek nepřinese. Pavel Novák, Český rozhlas, Belgie.

Squatterům z Prahy hrozí až dva roky vězení

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Zatčením 25 squatterů, kteří půjdou před soud, skončil dnes ráno boj o neobydlený dům v Praze na Albertově. Včera se do něj nastěhovalo přes 20 squatterů, kteří se tam chtěli natrvalo usídlit. Podpořit je přišlo asi 150 sympatizantů, kteří se večer střetli s policií. Za neuposlechnutí výzvy policie asi 70 z nich zadržela. Se squattery, kteří se uvnitř domu zabarikádovali, se policisté snažili vyjednávat celou noc.

Jan HERGET, redaktor:
Příznivci squatingu hledali nové útočiště poté, co museli opustit vilu Milada v Praze Troji. Proč si vybrali jiný dům, řekl ještě před vyostřením situace jeden z nich.

squatter:
Přesto, že squatting je v tuto chvíli nelegální v České republice, my si myslíme, že z morálního hlediska máme právo obsazovat prázdné domy už jenom kvůli paradoxní situaci, že existují prázdné domy a existují lidé, kteří žijí na ulicích.

Jan HERGET, redaktor:
Tento argument ale není právně podložen a squatteři tedy obsadili dům protiprávně. Po neúspěšném vyjednávání nakonec dnes ráno vnikla do rozlehlého objektu speciální jednotka a zatkla 24 lidí. V akci napomohla i hasičská technika a psi. Nikdo ze zatčených nekladl odpor a vše se obešlo bez zranění. Mluvčí policie Tomáš Hulan na místě vysvětlil, co squattery čeká dál.

Tomáš HULAN, mluvčí policie:
Protiprávní jednání všech těchto 25 osob bude zadokumentováno a zpracováváno ve zkráceném přípravném řízení, kdy s největší pravděpodobností již zítra stanou přímo před soudcem.

Jan HERGET, redaktor:
Za porušení práva k bytu a nebytovým prostorům jim hrozí až dva roky vězení. Jan Herget, Radiožurnál.

Celá dozorčí rada Českých aerolinií končí

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Celá dozorčí rada Českých aerolinií končí. Jak oznámil v České televizi ministr financí Eduard Janota, všichni její členové budou na zítřejší valné hromadě odvoláni. Z dozorčí rady ČSA už v pátek odstoupili její předseda Ivan Kočárník a členka rady a primátorka Chomutova Ivana Řápková. Nahradit je mají nepolitici. Janota nevyloučil, že do ČSA míří krizový manažer Miroslav Novák a člen Národní ekonomické rady vlády a ekonom Miroslav Zámečník. Jejich případná nominace ale zatím není uzavřena.

Festival Za dveřmi zahajuje první ročník

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Za dveřmi, takový název dostal nový divadelní festival, na který můžete ode dneška až do příští soboty zamířit v Praze. Je to vůbec poprvé, co v hlavním městě dostává prostor outdoorové divadlo. A podle producenta festivalu Jakuba Vedrala se tato divadelní forma od pouličního divadla trochu liší.

Jakub VEDRAL, producent festivalu:
Nazvali jsme to nebo definovali jsme to divadlo, které vzniká za dveřmi klasického divadelního prostoru, to znamená, ono může být pouliční, ale zároveň je to třeba divadlo, který vzniká pro speciální prostory, který můžou být i vnitřní, to znamená, jsou to různý sidespecific projekty.

Přípravy na brněnském letišti na mši papeže Benedikta XVI.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Na brněnském letišti dělníci pomocí jeřábů vztyčili obrovský baldachýn. Ten zastřeší pódium pro mši papeže Benedikta XVI.. Speciální bílá plachtovina je vypnuta na ocelové konstrukci vysoké 12 metrů. Celý baldachýn váží 17 tun a odolá náporům větru o rychlosti více než 100 kilometrů za hodinu. Letiště Brno v Tuřanech se pozvolna mění v areál papežské mše. Papež přijede do Tuřan v neděli 27. září. Mše se podle předběžných odhadů zúčastní až 100 tisíc lidí.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu