Ozvěny dne 13. 4. 2004

13. duben 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Úřady stále nemají přesnější informace o osudu zmizelých novinářů

České úřady stále nemají přesnější informace o osudu 3 novinářů, kteří byli s největší pravděpodobností zadrženi v Iráku. Redaktor Radiožurnálu Vít Pohanka a Michal Kubal s Petrem Klímou z České televize jsou stále nezvěstní. Další informace k jejich případu připojuje reportér Radiožurnálu Jan Šmíd.

Jan Šmíd: Naše Ministerstvo zahraničí je v kontaktu s iráckými úřady a snaží se zjistit, kdo naše novináře zadržuje a kde se zdržují.

Cyril Svoboda: Zatím informace, které máme, nám říkají, že všichni tři naši občané jsou naživu, což by byla dobrá zpráva a my stále ověřujeme tyto neoficiální informace, abychom měli informaci plně ověřenou.

Jan Šmíd: Prohlásil ministr zahraničí Cyril Svoboda. Náš velvyslanec v Iráku Martin Klepetko zdůraznil, že v této záležitosti je třeba postupovat velmi opatrně.

Martin Klepetko: Vzhledem k tomu, že nám jde všem o bezpečnost těch lidí, kteří byli zajati, a aby se nám podařilo je co nejdřív vysvobodit, tak nemůžeme bohužel sdělovat žádné podrobnosti ohledně těch jednání, která teď probíhají.

Jan Šmíd: Na místo už bylo vysláno několik záchranných týmů. Irácký taxikář, který české novináře vezl, je vyslýchán a stále se spekuluje o tom, kdo mohl naše reportéry zadržet. Podle některých zpráv by to mohli být mudžahedíni. Redaktorka Pavla Jazairiová však nevylučuje, že motiv nemusí být nutně politický.

Pavla Jazairiová: Jelikož se jedná právě o tu silnici mezi Bagdádem a Ammánem, tak je pravděpodobné, že se jedná o lidi, kteří jsou víceméně prostí loupežníci.

Jan Šmíd: O tom, jak vážná je situace v Iráku, svědčí i slova zkušeného fotoreportéra Reflexu Jana Šibíka, který byl v této zemi před rokem, ale letos tam vzhledem k velkému nebezpečí odmítl odjet.

Jan Šibík: Jsem si to uvědomil, není to tak dlouho, asi před dvouma, třema měsícema, když jsem uvažoval znovu jet do Iráku, tak jsem si uvědomil, že to riziko je zcela neúměrný tomu, co tam člověk jako novinář může v současný době udělat. Já si uvědomuju velice jasně, že když oni nemůžou chytnout Američana a vedle toho, když jsou to Američané, je tam prostě bílej člověk, tak ho vlastně chytnou a chovají se k němu stejně. Je to prostě pro ně to zlo. Takže to byl jako důvod, proč jsem se tam bál jet.

Do vyšetřování únosů se zapojila i americká FBI. Podle mluvčího koaličních sil v Iráku Dana Senora v současnosti zadržují iráčtí ozbrojenci na 4 desítky cizinců z 12 zemí. Podrobnosti k situaci v Iráku zjišťoval redaktor Martin Drtina.

Martin Drtina: Motivy únosců jsou prosté. Povstalci tak tlačí na spojence Američanů, aby stáhli své síly z Iráku. S tímto úmyslem nechali zveřejnit i videozáznam se čtveřicí italských rukojmí. Ti v Iráku pracovali pro soukromou bezpečnostní firmu. Jaký vzkaz povstalci italské vládě adresovali, to z Říma dodává spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi.

Vědunka Lunardi: Únosci požadují, aby se italský premiér Berlusconi oficiálně omluvil prostřednictvím satelitní televize Iráčanům a muslimům vůbec a požadují také odchod italských vojáků a propuštění několika Iráčanů zatčených Italy v Nasírii.

Martin Drtina: Naopak o ruské rukojmí iráčtí ozbrojenci zájem nemají. Jak potvrdila naše spolupracovnice a redaktorka Slovenského rozhlasu v Moskvě Mária Mikušová, únosci dnes 3 Rusy propustili.

Mária Mikušová: Skupinu ruských odborníků únosci propustili potom, když se přesvědčili, že jsou Rusové. Objednali jim taxík, kterým je dopravili na území závodu, kde pracují.

Martin Drtina: Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v Iráku stahují z této země své zaměstnance i některé humanitární organizace. Projekty stálé humanitární mise zastavila také společnost Člověk v tísni. Dva čeští pracovníci a čtyři jejich rumunští kolegové přerušili svou práci postupně v průběhu minulého týdne. Proč, to vysvětluje koordinátor mise Šimon Pánek.

Šimon Pánek: Protože situace se natolik zhoršila, že civilisté nemohou bezpečně pracovat a plnit tedy svůj úkol humanitární na místě.

S Šimonem Pánkem se spojíme v Radiofóru za 20 minut. O své zkušenosti s pobytem v krizových oblastech se s vámi podělí také reportéři Radiožurnálu Jiří Hošek a Petr Vavrouška. O boji proti terorismu má v těchto chvílích jednat bezpečnostní rada státu. Očekává se, že se zajímá také o osud českých novinářů zmizelých v Iráku. Na místě máme zpravodajku. Informace přineseme v dalších relacích.

Ministryně zdravotnictví ve vládě končí

Ministryně zdravotnictví Marie Součková ve vládě končí. Jejím nástupcem by se měl stát poslanec Sociální demokracie Jozef Kubinyi. Premiér Vladimír Špidla návrh na odvolání ministryně i jmenování nového šéfa resortu předal prezidentu Václavu Klausovi. Jak Radiožurnálu potvrdil poslanec Karel Šplíchal, o svém rozhodnutí na změnu kabinetu mluvil dnes premiér jak se Součkovou, tak i s poslanci ČSSD.

Karel Šplíchal: Potom teda informoval o tom rozhodnutí poslanecký kluby, že si váží její práce a že ministerstvo potřebuje novou dynamiku, takže našel nového kandidáta. Tím novým kandidátem se předpokládá náš kolega poslanec sociálně demokratický Jozef Kubinyi.

Devětačtyřicetiletý lékař Kubinyi je členem sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Jako o případném nástupci Součkové se o něm spekulovalo už několikrát. Opoziční politici mají ale zato, že na stavu zdravotnictví má podíl celá vláda a že osoba ministra je v tuhle chvíli nepodstatná. Odchod ministryně Součkové bude čtvrtou výměnou na ministerském postu ve Špidlově vládním týmu. Současnou vládu zatím opustili 3 ministři.

Poslanci rozhodli o bezhotovostním limitu pro platby

Limit pro bezhotovostní platby bude nejspíš 15 tisíc eur, tedy zhruba půl milionu korun. Rozhodli o tom poslanci. Senátoři sice navrhovali vyšší hranici, a to 1 milion korun, Sněmovna to však zamítla. Dodává přímo z místa náš zpravodaj Vít Dvořák.

Vít Dvořák: Přesně tak zněla dohoda koalice, pochvaluje si rozhodnutí Sněmovny ministr financí Bohuslav Sobotka. O něco podobného se přitom Lidový dům nesnažil poprvé.

Bohuslav Sobotka: Ano, tento návrh již předkládala Zemanova vláda a je to jeden z nástrojů, který by měl omezit prostředky, které financují nelegální aktivity a které se pohybují v šedé ekonomice.

Vít Dvořák: Pokud zákon podepíše Václav Klaus, pak platby vyšší než 15 tisíc eur budou muset občané i firmy platit jen bankovním převodem.

Alexandr Novák: Samozřejmě, že to postihne mnohem více občanů, než jsme zamýšleli my, než byla ta senátní verze, kde jsme se snažili zmírnit ten dopad a ten přechod, aby byl v podstatě pro občany mírnější. Nepodařilo se, takovýto je výsledek.

Vít Dvořák: Lituje senátor Alexandr Novák z ODS. Podle opozice by se vláda spíš měla snažit zprůhlednit a zkvalitnit daňový systém.

V české společnosti sílí korupční klima

V české společnosti sílí korupční klima. Zatímco před 6 lety pokládala tento stát za zkorumpovaný necelá polovina populace, dnes je to většina 61 %. Průměr v zemích střední a východní Evropy je přitom 41 %. Vyplývá to z průzkumu, který provedla společnost GFK. Jak Radiožurnálu řekla její analytička Michaela Šindelářová, podle našich občanů bují korupce nejvíce na úřadech.

Michaela Šindelářová: Kdy více než třetina lidí uvedla, že korupce je u nás na úřadech. Dále s četností 13 % byly jmenovány zdravotnictví, potom následuje policie, soudnictví a naopak nejméně zkorumpované jsou u nás armáda, bankovnictví. Takhle to běžná populace vnímá.

Většina lidí spoléhá na to, že proti úplatkářství bude bojovat stát. Sami občané nejsou příliš ochotni se do tohoto boje aktivně zapojit. Korupční chování by policii nahlásilo jen 18 % dotázaných. Protikorupční policie obvinila v těchto dnech 67letého muže z Prahy 4 z úplatkářství. Za předem dohodnutý prodej pražského podniku Pérovna Hostivař za výhodnou cenu měl požadovat šestimilionový úplatek. Podrobnosti zjišťoval redaktor Jan Hrbáček.

Jan Hrbáček: Hostivařský podnik procházel od listopadu 2001 až donedávna konkurzním řízením. Obviněný muž měl podle policie požadovat úplatek po jednatelích dvou obchodních společností. Firmy měly o továrnu zájem a samy si stanovily výhodnou odkupní cenu 41 milionů korun. Informaci o stíhání prostředníka kvůli úplatku potvrdila mluvčí Policejního prezídia Blanka Kosinová.

Blanka Kosinová: Podstatou obvinění je skutečnost, že stíhaný muž požádal v červnu loňského roku o poskytnutí úplatku ve výši 6 milionů korun dva zájemce o koupi podniku v konkurzním řízení, přičemž 5 milionů měl dostat správce konkurzní podstaty a zbytek, tedy 1 milion korun, obviněný muž.

Jan Hrbáček: Správce konkurzní podstaty podniku Miroslav Štorkán nebyl dnes k zastižení. Jeho sekretářka uvedla, že je u soudu. Noví majitelé převzali podnik počátkem letošního roku. Policie už ale neuvedla, zda továrnu vlastní lidé, kteří o úplatku s obviněným mužem jednali. Stávající výkonný ředitel podniku Miroslav Josefovič zareagoval na otázku Radiožurnálu takto.

Miroslav Josefovič: Kde žijete? To si myslíte, že takovýhle věci se rozšiřujou nebo něco? Já o tom fakt nic nevím a už vůbec nevím vo tom, že by někdo někomu něco takovýho dával. To se zeptejte jinde, ne mě. Já jsem prodej firmy neřídil.

Jan Hrbáček: Muži, kterého policie stíhá za úplatkářství, hrozí až osmiletý trest vězení.

Krátké informace

Poslanci i napodruhé schválili zvláštní zákon oceňující zákony někdejšího prezidenta Edvarda Beneše. Přehlasovali tak veto senátorů, kteří byli proti. Předlohu teď ještě musí podepsat prezident Václav Klaus. Jde o jednu jedinou větu: Edvard Beneš se zasloužil o stát. Kritikům na ní vadí, že do právního řádu vnáší výklad našich dějin.

Stav dvou českých expertů popálených při výbuchu plynu v Iráku, se zlepšuje. Už dýchají bez pomoci přístrojů. Při požáru se podle primáře vinohradské kliniky popáleninové medicíny Lubomíra Brože nadýchali sazí, které lékaři museli odsát.

Tři Araby, podezřelé z plánování útoku na izraelského prezidenta Moše Kacava, zadrželi policisté v Maďarsku. Kacav je v Budapešti na oficiální návštěvě. Vyšetřování později ukázalo, že zadržení připravovali pouze útok proti muzeu holocaustu, ne proti Kacavovi.

Vrah bývalé švédské ministryně zahraničí Anny Lindhové se odvolal proti rozsudku. Podle něho má jít Mijailo Mijailovič na doživotí do vězení. Jeho advokát odevzdal stockholmskému soudu odvolání v posledním možném termínu.

Začal proces s manželským párem Stodolových

Krajský soud v Hradci Králové řeší sérii 8 loupežných vražd, které podle obžaloby spáchal manželský pár Stodolových. Dvojici teď hrozí až doživotní vězení. Zatímco z původních výpovědí Jaroslava Stodoly vyplývá, že manželka téměř vždy věděla, co se bude na místě činu dít a většinu útoků sama určovala, žena to dnes většinou popřela. Jednání soudu sledoval redaktor Jiří Máslo.

Jiří Máslo: Žena navíc vzala zpět i některé ze svých výpovědí, ve kterých se přiznává k podílům na škrcení obětí a také k ubodání starší ženy, které měla provést sama. Její advokát Vítězslav Menšík k tomu dodal.

Vítězslav Menšík: Pokud jde o moji klientku, ta tvrdí, že se cítí vinna nikoliv v rozsahu celé obžaloby, protože sama nikdy nikoho neuškrtila, nikdy sama nezavraždila.

Jiří Máslo: Krajská státní zástupkyně Renáta Vesecká však dnes uvedla, že náhlé změny výpovědí Dany Stodolové nemohou na její vině téměř nic zásadního změnit.

Renáta Vesecká: Není rozhodující to, kdo provede čin, ale je vždy rozhodující na tom, jakou měrou se účastní. To znamená, že je možná účast i pokud se týká podpory nebo i především domluva předem. Domnívám se, že všechny důkazy prokazují, že se dopustila trestného jednání, pro které je žalována.

Soudní jednání s manželským párem Stodolových bude zítra pokračovat výslechy svědků.

Začala dopravně bezpečnostní akce Kryštof 004

Další dopravně bezpečnostní akci Kryštof odstartovalo Ministerstvo vnitra. Jen na severu Čech se do ní zapojily stovky policistů. Během několikadenní akce se policisté zaměří na dodržování předepsané rychlosti, používání bezpečnostních pásů, ale také na alkohol nebo používání mobilních telefonů za jízdy. Jak dodává severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová, kontrol se účastní kromě dopravních policistů také kriminalisté a policisté z pořádkové a cizinecké policie.

Jarmila Hrubešová: Zatím nemůžeme říct, kolik policistů celkem se této akce zúčastní, protože prvotně samozřejmě policie musí zajistit běžný výkon služby, to znamená, že musí fungovat policisté, kteří vyjíždějí k dopravním nehodám, kriminalisté mají také svou práci i policisté z pořádkové policie. A policisté, kteří jsou potom veleni tady do té akce, slouží jakoby navíc. Ti by třeba v této době měli volno. Ty skutečné konečné počty budeme vědět až po skončení celé akce.

10. výročí úmrtí Rudolfa Hrušínského

Dnes si připomínáme 10. výročí úmrtí Rudolfa Hrušínského. Jeden z nejoblíbenějších českých herců zemřel ve věku nedožitých 73 let. Krátké ohlédnutí za významnou hereckou osobností připravil redaktor Jaroslav Doleček.

Jaroslav Doleček: Spalovač mrtvol, Skřivánci na niti, Pozor vizita, Rozmarné léto - to jsou jen některé z filmů, v nichž zářil Rudolf Hrušínský. K bohaté filmografii ovšem nutno přidat bezpočet divadelních rolí a také skvělých režií, na které se dodnes vzpomíná. I po 10 letech zkrátka Hrůša, jak mu říkali přátelé i diváci, chybí. Vzpomíná samozřejmě i syn Rudolf.

Rudolf Hrušínský ml.: Na tátu nejradši vzpomínám v souvislosti s rybama, protože mě naučil jednak milovat přírodu a milovat rybaření, což mně vydrželo po celej život a vždycky vzpomínám na krásný chvíle, který jsme spolu strávili u vody.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu