Ozvěny dne 12. ledna 2007

12. leden 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Pražským církevním školám vyhrožoval anonym

Aleš KOUBA, moderátor:
Pražským církevním školám už pravděpodobně nehrozí útok. Policisté nenašli v budovách žádné výbušniny ani jiné podezřelé předměty. Vláda ujistila veřejnost, že nemusí být zbytečné obavy. Uklidňuje i reportér Pavel Otto.

Pavel OTTO:
Většina škol, kterým pohrozil zatím neznámý pisatel, zrušila vyučování. Anonymní dopis přišel na pražskou policejní správu, která pak informovala jednotlivé ředitele. Jen na nich záleželo, jestli školní budovy uzavřou. Někteří rodiče nebo děti se to dozvěděli pozdě, jiní se šli raději přesvědčit. Jako třeba žákyně Základní školy svaté Voršily říká, kdy k ní informace dorazila.

žákyně ZŠ sv. Voršily:
No, dneska ráno, kdy mi to napsala kamarádka, že jí volal pan učitel. Tak jsem nevěděla, jako jestli to není vtip, tak jsem se jela podívat.

Pavel OTTO:
Zaskočeni byli i rodiče dětí z nižších ročníků, kteří je doprovodili před školu.

otec dítěte:
No, jsem překvapenej. Nevím, co se stalo, nebo proč, co a jak se stalo.

Pavel OTTO:
Policisté a pyrotechnici prohledávali školní budovy a jejich okolí už od časných ranních hodin. A výsledek? Hrozba se ukázala jako lichá. Žádné výbušniny nikde nebyly.

Vladislav HUSÁK, policejní prezident:
Je třeba sdělit veřejnosti, že tato hrozba tady byla. Na druhou stranu bych chtěl uklidnit veřejnost, že se nemusí v těchto objektech obávat.

Pavel OTTO:
Informoval před polednem policejní prezident Vladislav Husák. Vzhledem k tomu, že hrozba mířila jen proti církevním školám, hovoří se o tom, že pachatele vedl k jeho činu náboženský motiv. Ministr vnitra Ivan Langer říká, co je teď hlavním úkolem policie.

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
Vyvinout maximální úsilí, aby autoři takovýchto hrozeb byli odhaleni. A uděláme maximum pro to, aby se nám to podařilo.

Pavel OTTO:
Pisateli anonymního dopisu nehrozí stíhání za šíření poplašné zprávy, ale za terorismus. Za ten ho může poslat soud až na patnáct let do vězení.

Následky silného větru

Aleš KOUBA, moderátor:
Strhané střechy, polámané a vyvrácené stromy a výpadky elektrického proudu. To jsou zatím následky silného větru, který se prohání republikou. Jak dodává redaktorka Lenka Jansová, na hřebenech Krkonoš se strhla vichřice a na Sněžce naměřili meteorologové náraz větru o síle orkánu.

Lenka JANSOVÁ:
Silný vítr dnes zaměstnal energetiky skoro po celé republice. Jak potvrdil mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž, působil na řadě míst krátkodobé výpadky elektrické energie.

Ladislav KŘÍŽ, mluvčí společnosti ČEZ:
Samozřejmě situace se vyvíjí, vítr ještě neustal. V tuto chvíli neregistrujeme žádný rozsáhlejší výpadek.

Lenka JANSOVÁ:
Vichr vyřadil dodávky elektřiny například v několika obcích na Olomoucku. v Července na elektrické vedení spadly větve. Podle mluvčí společnosti ČEZ pro severní a střední Moravu Alice Lutišanové se tam výpadek dotkl asi dvou tisíc zákazníků.

Alice LUTIŠANOVÁ ,mluvčí společnosti ČEZ pro severní a střední Moravu:
To se obnovuje vždycky průběžně, jo, ta dodávka. Takže někdo byl bez proudu tři minuty a někdo půl hodiny a někdo hodinu.

Lenka JANSOVÁ:
Delší dobu bez proudu byly včera domácnosti v Českém Těšíně na Karvinsku. Plné ruce práce měli dnes také hasiči a policisté. Mezi hraničním přechodem Folmava a obcí Babylon spadl větrem vyvrácený strom na silnici přímo před projíždějící nákladní automobil. Řidič už nestačil zabrzdit, ale nehoda se obešla bez zranění. Podobné nehody likvidovali také hasiči na jihu Čech. Stejné problémy působil také silný vítr v sousedním Německu. V Hamburku zvedla přílivová vlna hladinu o skoro tři metry, ale úřady označily škody za zanedbatelné.

Aleš KOUBA, moderátor:
Silný vítr bude v Česku ustávat až zítra. Zatím vám proto radíme opatrnou jízdu kvůli nebezpečí pádu stromů a větví na silnici.

ČR nechce být závislá na ruské ropě

Aleš KOUBA, moderátor:
Už přes dvacet tisíc tun ropy z obnovených dodávek z ropovodu družba určených českým rafinériím přiteklo do slovenských zásobníků ropy. O krizové možnosti dovážet ropu do naší republiky bez cesty z východu, tedy ropovodu Družba, mezitím začala jednat státní firma MERO. Jak dnes oznámil ministr průmyslu Martin Říman, Česko pak bude mít větší kapacity na dovoz ropy přes Německo. Chceme totiž snížit závislost dodávek na ropovodu Družba. Jeho slabina se ukázala v minulých dnech, kdy Rusko nepustilo ropu do transitního Běloruska. Zásobování Česka to neohrozilo, přesto pracovníci MERA začali jednat o smluvním zajištění zvýšení kapacity přepravy ropy přes Itálii a Německo, potvrdil ministr Martin Říman.

Martin ŘÍMAN, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
Zásobovat Českou republiku v plném rozsahu prostřednictvím ropovodu IKL, tedy z německého Ingolstadtu je možné a nyní pouze potřebujeme dojednat s partnery na německé straně konkrétní scénář toho, jak by to fungovalo, kdyby k této potřebě někdy v budoucnu, nedej bože, došlo. Ta jednání už začala v písemné podobě. Příští týden jedou zástupci naší firmy MERO do Německa ke konkrétním osobním jednáním.

Aleš KOUBA, moderátor:
Příznivou zprávou je, že ani roztržka mezi Ruskem a Běloruskem, kvůli které tři dny netekla ropa ropovodem Družba, nezvedla ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic.

Útok na americkou ambasádu v Řecku

Aleš KOUBA, moderátor:
Raketa odpálená pravděpodobně řeckými levicovými extremisty, zasáhla časně ráno velvyslanectví Spojených států v Aténách. Výbuch si nevyžádal žádné oběti na životech ani nikoho nezranil. I tak ale šlo o nejhorší útok na americkou diplomatickou misi v Řecku za posledních deset let. Informace o incidentu připravil redaktor Pavel Novák.

Pavel NOVÁK:
Zastupitelský úřad Spojených států leží na rušné ulici v centru Atén a je jedním z nejlépe střežených objektů ve městě. I přestože je budova obehnaná tři metry vysokým plotem, podařilo se teroristům odpálit ze staveniště na druhé straně ulice raketu. Ta vybuchla ve třetím patře budovy velvyslanectví na toaletě.

Charles REISE, velvyslanec USA v Řecku:
Dobrá zpráva je, že nikdo nebyl zraněn. Také škody na samotné budově ambasády jsou minimální.

Pavel NOVÁK:
Řekl televizi CNN velvyslanec v Aténách Charles Reis. K útoku se v anonymním telefonátu policii přihlásila levicová extremistická organizace Revoluční boj. Ta je pravděpodobně nástupcem obávaného teroristického Hnutí 17. listopadu, které se policii podařilo zlikvidovat v roce 2002. Skupina Revoluční boj o sobě dala vědět už dřív, například sto dnů před zahájením olympijských her zaútočila na policejní komisařství. Pokusila se také o atentát na bývalého ministra veřejného pořádku. Budova amerického velvyslanectví v Aténách se nestala terčem útoku teroristů poprvé. Hnutí 17. listopadu se přihlásilo k atentátu provedenému v únoru 1996. Tehdy střela poškodila auta na parkovišti ambasády a okolní budovy. Minulý rok také policie před ambasádou rozháněla slzným plynem protiamerickou demonstraci.

Jednání o překonání krize v polské církvi

Aleš KOUBA, moderátor:
O překonání krize v polské církvi související s nedávnou rezignací varšavského arcibiskupa Stanislawa Wielguse jednali ve Varšavě polští biskupové. Stín na bezúhonnost kněžství vrhlo zjištění, že Wielgus v minulosti spolupracoval s komunistickou tajnou službou. K jakému závěru dnes biskupové dospěli, na to nám teď odpoví zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Martin Dorazín. Dobrý podvečer.

Martin DORAZÍN:
Dobrý večer. Nejvyšší představitelé polské katolické církve se na mimořádném zasedání biskupské konference dohodli, že všichni polští biskupové projdou v příštích měsících lustrací. Lustraci má provést církevní lustrační komise. Oznámil to předseda biskupské konference, arcibiskup Jósef Michalik. Konference zároveň rozhodla o tom, že se zřídí speciální komise, která má prověřit pravdivost dokumentu v Ústavu národní paměti, protože mnohé z nich mohla bývalá státní policie zfalšovat. No, a konference ustavila také funkci prostředníka mezi církví a komisí církevních historiků, který má dohlížet na to, aby všechny informace byly pravdivé a objektivní. Velkým zastáncem lustrací v polské katolické církvi, kněz Tadeusz IsakowiczZaleski rozhodnutí konference o lustracích přivítal. Řekl ale, že přichází příliš pozdě.

Aleš KOUBA, moderátor:
Dodává z Varšavy kolega Martin Dorazín.

Stávka francouzských zaměstnanců Eurotunelů

Aleš KOUBA, moderátor:
Stávka francouzských zaměstnanců Eurotunelů, kteří požadují zvýšení mezd, dnes zasáhla dopravu pod kanálem La Manche. Jak informuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd, některé oborové ústředny odmítají dál vyjednávat. Existuje tak nebezpečí, že budou protesty pokračovat i v dalších dnech a ovlivní i průjezd vlaků pod kanálem.

Jan ŠMÍD:
Vlakové spojení mezi Londýnem a kontinentem nebylo zatím narušeno nijak výrazně. Mnohem horší je situace u plavidel, která přepravují vozidla na druhou stranu kanálu. Fronty kamionů před placením mýtného dosahují délky čtyř kilometrů. Z francouzské strany odplouvá asi jen polovina lodí v porovnání s plavebním řádem. Stávky se zatím účastní především zaměstnanci úklidových a údržbářských čet. Podle odborů není vyloučeno, že se ke stávce připojí další skupiny, které požadují zvýšení prémií za práci přesčas a v noci. To by mohlo mít vliv i na pravidelnou železniční dopravu Eurotunelem.

Opětovné násilí v Baskicku

Aleš KOUBA, moderátor:
Baskicko znovu zaznamenalo násilnosti, které tradičně páchají mladí baskičtí separatisté. Spalovali pneumatiky na železnici v Bilbau a narušili tím železniční dopravu v této severošpanělské aglomeraci. Také v sousední Navaře, kde také žijí Baskové, zaútočily neznámé osoby na sídlo tamních socialistů. Pouliční násilnosti jsou častější od přerušení rozhovorů mezi španělskou vládou a separatistickou organizací Baskicko a jeho svoboda.

ČSSD chce ve svém čele Jiřího Paroubka

Aleš KOUBA, moderátor:
Krajské organizace ČSSD chtějí mít v čele strany po březnovém sjezdu opět současného šéfa Jiřího Paroubka. Reagovali tak na vyjádření bývalého předsedy vlády a sociální demokracie Miloše Zemana, který by si přál v čele strany některého úspěšného volebního leadera z Moravy, nejlépe Zdeňka Škromacha. Paroubkovu kandidaturu ale podporuje i sám Škromach, který se o předsednické křeslo ucházet nebude.

Lesnické firmy hrozí propouštěním

Aleš KOUBA, moderátor:
Lesnické firmy, které neuspěly v tenderech na práce u státního podniku Lesy České republiky, hrozí propuštěním asi patnácti set až tří tisíc lidí. podle předsedy Odborového svazu Dřevo lesy voda Rudolfa Kyncla by ale skutečně mohlo přijít o práci jen do tisíce lesních pracovníků, a to spíš vlivem úspor a technologického pokroku.

Hejtmani kritizovali mýtné

Aleš KOUBA, moderátor:
Ostrými slovy na adresu bývalého ministra dopravy a dalších lidí a institucí podílejících se na zavedení mýtného dnes nešetřila Rada Asociace krajů. Jak hejtmani řekli na zasedání v Brně, tento systém způsobuje krajům velké problémy už několik dní po svém spuštění. Hejtmani proto po současném ministrovi Aleši Řebíčkovi požadují, aby s nimi co nejdříve současné i předpokládané problémy řešil. Informuje redaktor Ivan Holas.

Ivan HOLAS:
Podle hejtmanů systém vůbec nebere v úvahu potřeby krajů, naopak dopravní problémy přenáší právě na ně. Ještě více se to má projevit od prvního července, kdy budou zpoplatněny mnohé silnice prvních tříd, varuje předseda Asociace a hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Evžen TOŠENOVSKÝ, hejtman Moravskoslezského kraje /ODS/, předseda Asociace krajů:
V této chvíli to stát postavil na dálnicích, kterých máme pár stovek kilometrů, a to ostatní není vůbec postiženo a ukazuje se, že se skutečně dostáváme do problémů, které toto přináší.

Ivan HOLAS:
Výhrady trvají i k zavedení mýtného pro autobusy zajišťující základní dopravní obslužnost, jejichž provoz kraje dotují. Dopravci totiž nedokáží rozklíčovat zvýšené náklady na konkrétní trasy, takže se promítnou do jízdného plošně. Ještě složitější je situace v integrovaných dopravních systémech s jednotným tarifem.

Stanislav JURÁNEK, hejtman Jihomoravského kraje:
Jestliže zavedeme v integrovaném dopravním systému kvůli tomu zvýšené jízdné, tak se to zvýšené jízdné objeví skutečně úplně všude v tom prostoru, to znamená i mimo zpoplatněné silnice i na železnicích.

Ivan HOLAS:
Dodává jihomoravský hejtman Stanislav Juránek.

Antimonopolní úřad zahájí řízení s několika chovateli drůbeže

Aleš KOUBA, moderátor:
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení s šesticí českých a moravských chovatelů drůbeže, pro podezření z kartelové dohody při určování cen. Firmy, mezi kterými jsou i Agrodružstvo Jevišovice a Sušárna Pohořelice, třináctého prosince uzavřely dohodu. Vyzvaly ostatní chovatele, aby přestali dodávat na český trh své produkty, pokud nedostanou za kilogram drůbeže nejméně dvacet korun, dodává redaktorka Zuzana Kopuletá.

Zuzana KOPULETÁ:
Předseda Úřadu pro hospodářskou soutěž Martin Pecina je přesvědčený, že se drůbežáři dopustili velmi vážného porušení zákona. Vzhledem k jejich ekonomické situaci ale chce být shovívavý.

Martin PECINA, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže:
Chápeme, že ti prvovýrobci můžou být ve finančně špatné situaci a ta pokuta nesmí být likvidační, protože když budeme dávat likvidační pokuty, tak tu soutěže místo, abychom ji chránili, tak ji ještě budeme omezovat.

Zuzana KOPULETÁ:
Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina doplnil, že už také dotyčným firmám doporučil, jak postupovat proti tlaku obchodních řetězců legálně. Vše by prý vyřešil vznik společného odbytového družstva. Nad tím ale zemědělci kroutí hlavou. Podle předsedy představenstva Agrodružstva Jevišovce Bohumíra Rady je to pouhý formalismus.

Bohumír RADA, předseda Agrodružstva Jevišovice:
Jaký je rozdíl mezi odbytovým družstvem a když se takhle sedláci potkají na hromadě. To je pouze forma, to je přece idiotina.

Zuzana KOPULETÁ:
Proti rozhodnutí úřadu jsou drůbežářské firmy odhodlané se bránit.

Ministryně Třeštíková jednala ve sporu Národního divadla

Aleš KOUBA, moderátor:
Nová ministryně kultury Helena Třeštíková se dnes v Národním divadle setkala s představiteli všech jeho uměleckých souborů. Na schůzku pozvala i divadelní odboráře. V Národním divadle byla také reportérka Věra Masopustová.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Helena Třeštíková se jako první šéf resortu kultury setkala se všemi stranami sporu. Několik hodin diskutovala jak se zástupci jednotlivých souborů, tak zvlášť pak po každé dílčí schůzce ještě s pověřeným ředitelem Národního divadla Janem Mrzenou. Co bylo jedním z hlavních témat setkání, shrnul zástupce sboru Aleš Mihálik.

Aleš MIHÁLIK, zástupce sboru, Národní divadlo:
Vyjádřili jsme svůj názor, naše představy, jak by měl budoucí ředitel vypadat. Jako odborník, ale i jako člověk schopen řešit problémy, které nás trápí.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Činoherci ve svém vánočním desateru po bývalém ministru kultury Martinovi Štěpánkovi chtěli zrušení právě probíhajícího konkurzu, a nedočkali se ho. Ani Helena Třeštíková ho rušit nebude. Počká si na výsledek pondělního zasedání výběrové komise.

Helena TŘEŠTÍKOVÁ, ministryně kultury:
Dá se očekávat, že někdy v časném odpoledni vynese nějaký verdikt. Já se s tímto rozhodnutím seznámím a vyhrazuju si nějakých čas na to, abych k tomu zaujala své stanovisko, které potom vyhlásím v pondělí odpoledne.

autor: Aleš Kouba
Spustit audio

Více z pořadu