Ozvěny dne 12. 6. 2001

12. červen 2001
Ozvěny dne

Přepis pořadu Ozvěny dne z 12. června 2001 18 hodin

Všechny poražené rizikové skupiny skotu se ode dneška testují na BSE

Testem na nemoc šílených krav se od dnešního dne kontrolují všechny poražené rizikové skupiny skotu. Rozhodla o tom v pátek Ústřední nákazová komise. Situaci sleduje Lenka Šumová.

Podle původních slibů měly být na BSE testovány všechny poražené krávy starší třiceti měsíců už od včera. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna jde kompletní porážka stoprocentně na testy až dnes.

Josef Duben: Od pondělka již začaly některé okresní veterinární správy zajišťovat odebírání vzorků, včera také obdržely metodický pokyn ústředního ředitele Státní veterinární správy Josefa Holejšovského, kde je přesně stanoveno, jak se má postupovat, a ode dneška už to má všechno oficiální podobu.

Veterináři stále ještě neví, jakým způsobem se nakazila šestiletá kráva z Dušejova na Jihlavsku. V úvahu dosud připadají dvě možnosti. Dovezená masokostní moučka nebo kafilerní tuk v mléčných krmných náhražkách pro telata.

Slovensko zmírní opatření přijatá vůči ČR v souvislosti s BSE

Slovensko zmírní od dnešní půlnoci opatření přijatá vůči Česku v souvislosti s nákazou BSE. Potvrdil to v Bratislavě ředitel Státní veterinární správy. Podrobnosti telefonuje bratislavská zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová.

O zmírnění opatření rozhodla zvláštní komise, která konstatovala, že onemocnění není nakažlivé, a proto lze zvířata převážet. Rozhodnutí se týká také neobchodního styku. Znamená to, že při cestě na Slovensko už nebudou celníci v souvislosti s BSE cestující kontrolovat. Na Slovensku stále ale platí zákaz prodeje rizikových produktů pocházejících z Česka. V obchodech probíhají i nadále kontroly, zda jsou všechny výrobky související s možnou nákazou staženy z obchodní sítě, aby byly zlikvidovány. Podle ředitele Magica je postup Slovenska v souladu s běžnou praxí, která se uplatňuje v Evropské unii.

Odborníci MŽP se zabývají možnostmi likvidace utraceného skotu

Odborníci z resortu životního prostředí se intenzivně zabývají možnostmi likvidace utraceného skotu. Ministerstvu životního prostředí bylo uloženo upřesnit podmínky manipulace s těly zvířat a jejich likvidace původně do poloviny července. Poté, co byla potvrzena nákaza BSE v Česku, je nutno tento úkol splnit mnohem dříve, jak dnes řekl Českému rozhlasu ministr Miloš Kužvart. Problémem se zabývá Česká inspekce životního prostředí a odbory ochrany ovzduší a vod ministerstva. K tématu podrobněji Eva Hůlková.

Odborníci analyzují plusy a mínusy několika způsobů likvidace. Specifický rizikový materiál, kterým jsou těla zvířat, je možno zlikvidovat volným spalováním nebo ve spalovnách či na záhrabovištích. Ministr Kužvart upozorňuje, že záhraboviště je spíše krajní řešení a lokality musí být podrobeny pečlivému hydrogeologickému průzkumu.

Miloš Kužvart, ministr životního prostředí ČR: Abychom se nedopustili nějakého neuváženého činu, kdy nakonec výsledkem bude znečištění podzemních vod studní v širokém okolí.

Kužvart jednoznačně upřednostňuje spalovny nebezpečného odpadu, kde jsou přesně definované podmínky.

Miloš Kužvart, ministr životního prostředí ČR: Je to naprosto bezpečný způsob likvidace tohoto materiálu z hlediska ochrany ovzduší či vod.

Nákazu BSE považuje Miloš Kužvart za důsledek obecně lidské necitlivosti.

Miloš Kužvart, ministr životního prostředí ČR: Jestliže býložravce nutíte, aby požíral své uhynulé druhy a podobně, to je něco strašidelného.

Podrobnosti k nemoci šílených krav naleznete i na zpravodajském serveru Českého rozhlasu 1 na adrese www.izurnal.cz.

Sporný pronájem Českého domu v Moskvě provázela řada chyb

Sporný pronájem Českého domu v Moskvě provázela řada chyb. Smlouva o pronájmu, kterou uzavřelo ministerstvo zahraničí, je ale v souladu s českým právním řádem. Vyplývá to z výsledků šetření generální inspekce naší diplomacie. Jak dodává reportér Jiří Hošek, nebylo prokázáno ani porušení vídeňské úmluvy o diplomatických stycích.

Podle ministra zahraničí Jana Kavana nelze inkriminovanou smlouvu se společností Hotel Český dům považovat za ilegální.

Jan Kavan, ministr zahraničí ČR: V souladu se zákonem o veřejných zakázkách nebylo vypsáno veřejné výběrové řízení právě s ohledem na příslušné ustanovení zákona. Podle tohoto zákona nemusí být vypsáno takové řízení pro zakázky v zahraničí.

Jak šéf naší diplomacie dále dodal, smlouva má řadu nedostatků a sporných míst, o jejichž odstranění bude Černínský palác se společností Hotel Český dům jednat. Kavan zdůraznil, že podle právních expertíz je tento postup lepší než vypovězení sporné smlouvy. Otazníky se vznášejí nad stanovením fixní roční částky 28 milionů korun, za kterou je Český dům po dobu pěti let pronajímán. Uvědomuje si to i Kavanův první náměstek Pavel Telička.

Pavel Telička, náměstek ministra zahraničí: Na tu částku v té výši, která byla stanovena, existuje sice kvalifikovaný odhad, ale absentuje ekonomický rozbor. Jinými slovy, předpokládáme perspektivně, že další kroky v celé záležitosti musí být založeny na hloubkové kontrole, která byla zmíněna, jakož i na ekonomickém rozboru.

Nestandardní na uvedené částce je skutečnost, že ji stanovil šéf firmy Hotel Český dům Stanislav Brei. Šetření generální inspekce dále neprokázalo spáchání trestného činu, kontrola však prokázala špatnou práci řady úseků ministerstva zahraničí i selhání jednotlivých úředníků.

Makedonská vláda přijala mírový plán

Makedonská vláda přijala mírový plán, který 8. června předložil prezident Boris Trajkovski. Ve Skopje to oznámil ministr obrany Vlado Bučkovski. Podrobnosti připojuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na Balkáně Robert Mikoláš.

Prezidentův plán se skládá ze tří bodů a předpokládá zejména reformu makedonských ozbrojených sil. Zároveň navrhuje stimuly, které by měly přimět albánské vzbouřence z Národní osvobozenecké armády UCK ke složení zbraní. Představitelé Albánců v minulosti argumentovali tím, že příslušníci menšin nemají možnosti, jak se podílet právě na velení makedonských jednotek policie a armády. Plán, který dnes přijal kabinet premiéra Ljubča Georgievského už dříve přivítala Evropská unie. Snahu o mírové vyřešení krize v zemi potvrzuje i současný klid zbraní, který až na některé drobné výjimky platí v Makedonii od včerejšího odpoledne.

Jednání ČR s EU o volném pohybu pracovních sil se pohnulo z místa

Jednání České republiky s Evropskou unií o volném pohybu pracovních sil se pohnulo z místa. Švédsko oznámilo, že nebude omezovat pohyb českých pracovních sil na svém území, až se Evropská unie rozšíří. Řekla to švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová během jednání unie v Lucemburku. Pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

"Švédsko chce dát pracovníkům z nových zemí Evropské unie stejné právo pro hledání práce, jaké mají lidé ze současné patnáctky. Doufáme, že ke Švédsku se připojí také další země Evropské unie," prohlásila Anna Lindhová. Ministr zahraničí Jan Kavan ještě před tím řekl, že česká diplomacie chce postupně jednat se všemi státy unie o tom, aby neomezovaly volný pohyb pracovních sil z České republiky. "Postoj Švédska je velmi vstřícný," řekl Českému rozhlasu Kavan s tím, že žádná jiná země se zatím tak jasně nevyjádřila.

Jan Kavan, ministr zahraničí ČR: Další země se zatím nevyjádřily, ale to ani negativně, tady si myslím, že je nadále prostor pro Českou republiku vyjednávat. Z tohoto důvodu se nedomnívám, že je nutné se snažit o nějaké urychlené uzavření této kapitoly, dokud nemáme odpovědi na naše otázky a dokud jsme nevyjednali vše, co bychom si přáli.

Francouzští poslanci ratifikovali smlouvu Evropské unie z Nice

Francouzští poslanci ratifikovali smlouvu Evropské unie z Nice. Pro dokument hlasovaly obě nejsilněji zastoupené strany v dolní komoře francouzského parlamentu, vládní socialistická strana premiéra Lionela Jospina a pravicové Sdružení pro republiku prezidenta Jacquese Chiraca. Evropa a její rozšíření byly také v popředí schůzky německých a francouzských politiků ve Freiburgu. Detaily berlínská zpravodajka Českého rozhlasu Zita Senková.

Berlín a Paříž demonstrovaly společný zájem na sjednocené Evropě i fakt, že německo-francouzský motor integrace funguje a je intaktní, a to i přes rozdílné představy ohledně přestavby evropských institucí. "Harmonogram pro rozšíření patnáctky východním směrem bude v každém případě dodržen," prohlásili německý kancléř Gerhard Schröder a francouzský prezident Jacques Chirac, podle nichž irské "ne" smlouvě z Nice přijetí nejlépe připravených kandidátů neohrozí. Na v pořadí už 77. vládních německo-francouzských konzultacích, které se konaly v jihobádenském univerzitním Freiburgu, se vedoucí politikové obou zemí vyslovili rovněž pro evropskou iniciativu proti dalšímu šíření zbraní hromadného ničení, kterou by se měl zabývat také nadcházející summit patnáctky v Göteborgu. Berlín a Paříž se dále shodly na dalších krocích v boji proti rasismu a na nezbytnosti striktních opatření proti xenofobní propagandě z internetu.

Dvě těla bez hlavy byla nalezena na jihu Filipín

Dvě těla bez hlavy byla nalezena na jihu Filipín, kde jsou muslimskými povstalci zadržovány více než dvě desítky rukojmích. Podle vládního zdroje citovaného agenturou Reuters není žádná z obětí amerického původu. Filipínští povstalci ze skupiny Abu Sayyafa dnes oznámili, že zabili jednoho ze tří unesených Američanů. Důvodem popravy měla být neupřímnost filipínské vlády, která včera přistoupila na požadavek rebelů ohledně vyslání dvou malajsijských zprostředkovatelů. Filipínská armáda ale zatím nemůže tuto zprávu potvrdit.

Izraelci a Palestinci dospěli údajně k bodu obratu

Izraelci a Palestinci dospěli údajně k bodu obratu a je pravděpodobné, že se podaří ukončit současný cyklus násilí. Prohlásil to americký velvyslanec v Izraeli Martin Indik. Existují podle něj náznaky, že by palestinská samospráva mohla přijmout opatření na zastavení násilí včetně toho, že zabrání jeho podněcování. Indik zároveň vyzval Izrael, aby uvolnil přísná omezující opatření vůči Palestincům. Ustanou-li útoky Palestinců, má Izrael uvolnit blokádu západního břehu Jordánu a pásma Gazy. S Palestinci a Izraelci v těchto dnech intenzivně vyjednává šéf americké Ústřední zpravodajské služby George Tenet, který předal oběma stranám návrh na zastavení osmiměsíčních násilností.

Jan Ruml se chce sejít s ministrem vnitra Stanislavem Grossem

Jan Ruml se chce sejít s ministrem vnitra Stanislavem Grossem kvůli aféře s negativně lustrovanými bývalými agenty StB. Nelíbí se mu totiž, že je často označován jako viník celé kauzy. Na 117 případů chybných negativních lustračních osvědčení vydaných na počátku devadesátých let upozornil nedávno resort vnitra. Dnes se případem zabýval klub sociálně-demokratických poslanců. Pokračuje Helena Šulcová.

Také na dnešním jednání klubu sociálně-demokratických poslanců padlo konkrétní jméno člověka, který by mohl být za kauzu zodpovědný.

Bohuslav Sobotka, předseda poslaneckého klubu ČSSD: V diskusi padlo jméno bývalého ministra vnitra a bývalého náměstka pana Rumla.

Říká šéf sociálně-demokratických poslanců Bohuslav Sobotka. Už dříve označili Rumla jako viníka předseda vlády Miloš Zeman a šéf sněmovny Václav Klaus. Včera se připojil také bývalý ministr vnitra Václav Grulich. Jan Ruml je tím znechucen. Celou záležitost by si rád vyříkal s šéfem resortu Stanislavem Grossem.

Jan Ruml, místopředseda Senátu PČR: Já se všechno dozvídám ze sdělovacích prostředků ve velice pokroucené podobě a můžu se těžko bránit.

Stanislav Gross se setkání s Janem Rumlem nevyhýbá.

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: Já nevidím důvodu, proč bych se měl bránit setkání se senátorem a místopředsedou Senátu Janem Rumlem, byť samozřejmě to může být maximálně informativní.

Ruml si ale myslí, že by měl případnou schůzku zorganizovat Stanislav Gross.

Jan Ruml, místopředseda Senátu PČR: Já si myslím, že pan ministr Gross ke mě má určitě lepší cestu než já k němu a mohl to prostě učinit už dávno.

S tím ale ministr vnitra nesouhlasí.

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: Kdybych se měl scházet s bývalými ministry vnitra, kdykoli zjistím nějaké problémy z doby jejich fungování, tak bych asi nedělal nic jiného, nežli seděl s bývalými ministry vnitra.

Kdo tedy za chybně vydaná negativní lustrační osvědčení může, zatím není jasné. Ministerstvo vnitra musí prověřit všech 150 000 lustračních osvědčení. Do dnešního dne jich bezpečnostní odbor prozkoumal 25 000.

Klaus bude žádat po Zemanovi vysvětlení Verheugenova výroku

Václav Klaus bude žádat po premiérovi Miloši Zemanovi vysvětlení Verheugenova výroku. Předseda ODS a Poslanecké sněmovny se na šéfa kabinetu obrátí v poslaneckých interpelacích v případě, že premiér zřetelně nedoloží oprávněnost své včerejší citace výroku komisaře pro rozšíření Evropské unie Güntera Verheugena. Ten měl údajně v rámci neveřejných rozhovorů prohlásit, že rozšíření unie o Českou republiku podmiňuje tím, že se Klaus nestane předsedou vlády. Václav Klaus ale nepovažuje za vhodné, aby se v celé záležitosti obracel přímo na Verheugena.

Václav Klaus, předseda PSP ČR, předseda ODS: Skutečně nepatří k bontonu, že by předseda Poslanecké sněmovny interpeloval předsedu vlády, to se ještě nikdy v historii nestalo, a já myslím, že podám prvně vůbec v historii interpelaci a budu diskutovat s předsedou vlády v rámci televizně přenášených interpelací.

Člen Evropské komise Günter Verheugen nepotvrdil, avšak ani nepopřel, co bylo nebo nebylo řečeno v soukromé konverzaci. Připomněl, že se v minulosti nejednou veřejně vyjadřoval k bilanci kabinetu Václava Klause, pod jehož vedením se zpozdily významné reformy. Verheugen připomněl své veřejné prohlášení v přítomnosti Klause, že politika jeho vlády by nevedla k rychlému přistoupení k Evropské unii.

58letá lékařka je obviněna z ublížení na zdraví s následkem smrti

58letá lékařka interního oddělení vítkovické Nemocnice blahoslavené Marie Antoníny je obviněna z ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle vyšetřovatele doktorka vážně pochybila při léčbě 48leté ženy, kterou do nemocnice přivezla záchranka s vysokými teplotami a dýchacími potížemi. Podrobnosti tohoto případu má Ivan Sekanina, Český rozhlas Ostrava.

Lékařka pacientce neprovedla základní fyzikální vyšetření srdce a rentgen plic a poslala ji domů. Mluvčí ostravské policie Ilona Branžovská k tomu dodala:

Ilona Branžovská, mluvčí Policie ČR: To mělo za následek úmrtí pacientky dne 16. února letošního roku v jejím bydlišti na akutní zánět plic s těžkou leukopenií.

Vedení vítkovické Nemocnice blahoslavené Marie Antoníny se až do výsledků šetření policie nechce k případu podrobněji vyjadřovat. Nemocnice však ustavila vlastní vyšetřovací komisi a obviněná lékařka byla přeložena na jiné pracoviště. Českému rozhlasu to potvrdil mluvčí nemocnice Josef Ulman.

Josef Ulman: Paní doktorka neposkytuje ambulantní ani hospitalizační péči a pracuje v hematologické laboratoři.

V případě, že se obvinění prokáže, hrozí lékařce až pět let vězení.

Kvůli podvodům s LTO navrhl vyšetřovatel obžalovat devět mužů

Kvůli podvodům s lehkými topnými oleji navrhl vyšetřovatel Krajského úřadu vyšetřování v Plzni obžalovat devět mužů. Od roku 1994 připravili stát na daních o bezmála 163 miliony korun. Jeden z obviněných, 41letý muž z Hodkovic, poskytl svůj živnostenský list a další obvinění prostřednictvím akciové společnosti dováželi do České republiky ze zahraničí ropný produkt označený jako plynový olej. Ten po administrativních operacích prodávali jako motorovou naftu. Mluvčí západočeské policie Milada Suchá upřesnila, že firma nebyla registrována ani jako plátce spotřební daně.

Milada Suchá, mluvčí Policie ČR: Prodejem téměř 16 000 tun plynového oleje jako motorové nafty byla zkrácena spotřební daň o bezmála 131 milionů korun a téměř o 32 milionů korun byla zkrácena daň z přidané hodnoty. V případě prokázání viny celkem devíti obviněným z pokusu trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné dávky hrozí odnětí svobody pět až dvanáct let.

Vysokou školu bude možné studovat i za peníze

Vysokou školu bude možné studovat i za peníze. Vyplývá to z novely vysokoškolského zákona, která začne platit 1. července. Placené kursy sice nebudou zakončeny vysokoškolským diplomem, jejich posluchači ale mohou přestoupit do řádného studia. Ministerstvo školství předpokládá, že roční poplatky by se měly pohybovat asi na úrovni takzvaného normativu, tedy částky, kterou jinak na studenty v řádném studiu přispívá stát. Českému rozhlasu to řekl ředitel odboru vysokých škol ministerstva Josef Beneš. Základní normativ činí 26 000 korun. Studium ale může být i dražší. Josef Beneš se přesto neobává, že o placené kursy nebude zájem.

Josef Beneš: V období ještě minulého vysokoškolského zákona například slovenští studenti, kteří studovali na právnických fakultách, platili za svá studia 50 až 70 tisíc a byli ochotni tyto částky vynaložit, takže nemyslím si, že by těch 26 000 ten základní normativ, ale i příslušně vyšší pro některé jiné obory, které jsou finančně náročnější, tak si myslím, že se určitě najde dostatek zájemců o tato studia.

Na pražském Strahově vystoupí dnes legendární hard-rocková skupina AC/DC

Za necelou hodinu začne na pražském Strahově hrát německá skupina Rammstein, která je hlavním hostem koncertu hard-rockové kapely z Austrálie, legendárních AC/DC. Ti vyběhnou na obří pódium zhruba ve 20.30 hodin. Co návštěvníci uslyší a uvidí, nám prozradil promotér pořádající agentury Interkoncert Karel Drda.

Karel Drda: Samozřejmě předpokládáme, že AC/DC budou hrát písničky i ze starších desek Highway to Hell, Back in Black a dalších. Koncert na Strahově bude normálně klasický open air, to znamená prostě velká výprava, z pódia povede zhruba 35metrová forbína, která povede mezi lidi, bude to takový dlouhý můstek, na kterém bude zpěvák a kytarista AC/DC samozřejmě vybíhat mezi lidi, takže ti diváci budou v přímém kontaktu s tou skupinou, nestane se, že by někdo prostě viděl jenom malinké postavičky někde na obzoru, prostě každý uvidí, ať díky forbíně, ať díky velkoprojekčním plátnům.

Ozvěny z burzy

Pražská burza konečně ožila. Už druhý den táhne obchody Český Telecom a jeho ohlášená snaha ovládnout společnost Eurotel. Celkem se na burze zobchodovalo cenných papírů a dluhopisů za více než 700 milionů korun. Je to o 200 milionů lepší výsledek než včera. Pohyb hlavních titulů shrnuje makléřka Patria Finance Dana Bébrová.

Dana Bébrová: Po včerejším silném růstu akcií Českého Telecomu dnes jejich cena zaznamenala korekci a oslabila asi o 2,7 % na úroveň 380 korun za akcii. Na trhu byl zřetelný pokračující zájem zahraničních investorů, bez jejichž podpory by propad ceny Českého Telecomu byl daleko větší, neboť negativní náhled na technologické akcie !!NEROZUMÍM!! odpoledne poté, když největší výrobce mobilních telefonů Nokia varoval investory před možným pomalejším růstem svých tržeb ve druhém čtvrtletí. Několik zpráv v dnešním tisku týkajících se ČEZ napomohly poklesu jejich akcií o téměř jedno procento pod úroveň 104 korun. Akcie Komerční banky dnes zakončily den s mírným poklesem, když investoři očekávají další podrobnosti spojené s prodejem majoritního podílu strategickému investorovi.

A ještě se podívejme na hodnotu české měny. Za jedno euro dostaneme bez deseti haléřů 34 korun a americký dolar je téměř za 40 korun.

K věci

Ministr zahraničí Jan Kavan dnes přiznal, že při pronájmu Českého domu v centru Moskvy se pracovníci ministerstva zahraničí dopustili řady pochybení. S Jaroslavem Spurným z týdeníku Respekt o tomto případu mluví Jaroslav Skalický.

Příjemný podvečer, pane Spurný.

Jaroslav Spurný: Dobrý večer.

Vše došlo už tak daleko, že podle tisku je pronájem Českého domu tajnou akcí české vojenské rozvědky. Není takové tvrzení přitažené za vlasy?

Jaroslav Spurný: No, zcela jistě je a mě to rozveseluje, protože všechno, co se v poslední době děje, tak také nějak v tom mají prsty tajné služby, jako by za tím stály, samozřejmě je nesmysl, protože už nežijeme dávno v totalitní době a je hloupost, že by česká tajná služba, zákon to ani nedovoluje, využívala jakýkoliv stavební komplex, natož český hotel v Moskvě, hotel Český dům v Moskvě, jako prostě je to totální nesmysl a myslím si, že tuhletu informaci zveřejnila Mladá fronta, a myslím si, že naletěli, slečna Slonková a pan Kubík, prostě nějakým zpravodajským hrám, je to absolutní nesmysl, že by se něco takového mohlo dít.

Ministr Kavan za chyby svých podřízených při pronájmu Českého domu odmítl osobní odpovědnost. Jak hodnotíte tento jeho postoj?

Jaroslav Spurný: No, tak jako vždycky zbabělý. Pan ministr Kavan je člověk, který !!NEROZUMÍM!! odpovědnost jaksi rozmnožuje, schovává ji za něco a tak dál. Prostě je jasné, že pan ministr Kavan o přípravě smlouvy věděl minimálně od loňského srpna, na to existují důkazy. Existují důkazy, že věděl, jak se ta smlouva připravuje, existují důkazy o tom, že pan velvyslanec Bašta upozorňoval na to, že ta smlouva je nesmírně nevýhodná. Takže pan ministr Kavan se nemůže z odpovědnosti vyzouvat.

Příslušná nájemní smlouva na tento lukrativní objekt bude muset být předělána. Jejím zrušením by prý státní rozpočet přišel o značné prostředky. Co si o tom myslíte?

Jaroslav Spurný: No, já si myslím, že státní rozpočet nepřijde o žádné prostředky, já bych se nechtěl rozebírat jako technickými podmínkami té smlouvy nebo technickými podmínkami toho, co ministerstvo v tomhle případě může nebo nemůže. Samozřejmě ale fakt je ten, že Český dům vydělává nějaké peníze, ty peníze jdou do státního rozpočtu. Tím, že ten dům byl pronajat, nevydělává státní rozpočet vůbec nic kromě nějakých drobných daní, které se odvádějí, to je všechno. To znamená, že zrušením smlouvy státní rozpočet nepřijde o vůbec žádné peníze, naopak.

Je v něčí moci udělat pořádek v pronájmu Českého domu?

Jaroslav Spurný: Je to v moci policie, justice a v podstatě jako právního státu. A doufám a věřím tomu, že to udělají.

Považujete případ Českého domu v Moskvě za technicky špatně zvládnutý nebo o záměrnou snahu obohatit se?

Jaroslav Spurný: Asi tak, jako já jsem první zprávu o pronájmu Českého domu dostal někdy v srpnu a byl jsem upozorňován, že jde o korupční záležitost a že pravděpodobně půjde o obohacení možná jednotlivců, možná některé strany. A já jsem přesvědčen, že tam skutečně šlo o korupci.

Jak by to všechno tedy mělo dopadnout?

Jaroslav Spurný: No, mělo by to dopadnout soudem a před tím soudem by mělo stát několik lidí. A myslím si, že by se měl zodpovídat třeba i doktor Teringl, advokátní kancelář, která tu smlouvu vypracovala pro obě strany, jak pro ministerstvo, tak pro pronájemce, a zároveň se ji snažila prověřovat, prostě je to neuvěřitelné.

Hostem dnešního pořadu K věci byl Jaroslav Spurný z týdeníku Respekt. Díky a na slyšenou.

Jaroslav Spurný: Na slyšenou.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: jkr , jal
Spustit audio

Více z pořadu