Ozvěny dne 11. února 2005

11. únor 2005
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Zákon o registrovaném partnerství opět neschválen

Poslanci opět neschválili zákon o registrovaném partnerství. I tentokrát bylo hlasování velmi těsné a k tomu, aby norma prošla, chyběl jediný hlas. Jak dodává zpravodajka Radiožurnálu Lucie Husárová, zástupci gayů a lesbiček se ale nechtějí vzdát.

Lucie Husárová: Co nejdříve začneme znovu, to prohlásil krátce po hlasování také předseda Gay iniciativy Jiří Hromada.

Jiří Hromada: ČSSD si dala do programu registrované partnerství a myslím, že mnoho poslanců pro ně nezvedlo ruku. To je pro mě největší zklamání.

Lucie Husárová: Autoři zákona byli po neúspěchu zklamaní. Taťána Fišerová z klubu US-DEU ale potvrdila, že se o předložení zákona opět pokusí.

Taťána Fišerová: Jsem připravena pro další spolupráci, jenom musíme zvážit ty síly, kolik jich máme a podívat se, jakým způsobem bychom to modifikovali.

Lucie Husárová: Poslanci hlasovali napříč politickými stranami. Jednotně proti byli jen křesťanští demokraté. Jiří Karas argumentoval především obavou z oslabení tradiční rodiny. S výsledkem dnešního hlasování je spokojen.

Jiří Karas: Já jsem byl zásadně proti, ale na straně druhé je třeba být velice vstřícný vůči homosexuálům.

Lucie Husárová: Kromě uzavření partnerství osob stejného pohlaví měl zákon zaručit právo na informace o zdravotním stavu, anebo dědit v první skupině. Adopce zakazoval.

Epidemie chřipky zasáhla Česko

Česko naplno zasáhla epidemie chřipky. Jak potvrdila Národní referenční laboratoř, celorepublikový průměr nemocných už přesáhl dva tisíce na sto tisíc obyvatel, což je právě hranice epidemie. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Radiožurnálu Renata Prátová.

Renata Prátová: Nejhorší situace je podle zdravotníků v Královéhradeckém kraji. Nemocnost chřipkou tam stoupla o víc než 60 procent. Vzhledem k tomu nemocnice i některá další zdravotnická zařízení vyhlašují zákaz návštěv. Potvrzuje to mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové, Veronika Krejčí.

Veronika Krejčí: Víme o přijetí zákazu návštěv v souvislosti s výskytem respiračních onemocnění a chřipky od středy 9. února v Oblastní nemocnici Trutnov a s účinností od zítřka, tedy soboty 12.února v nemocnici v Náchodě.

Renata Prátová: Epidemii chřipky hlásí i Vysočina a Plzeňský kraj. Naopak nejméně nemocných je v Praze. Hranice epidemie nebyla pokořena v Karlovarském a Olomouckém kraji. Ve většině případů epidemii způsobují viry chřipky A, objevují se ale i virové kmeny B. Zdravotníci upozorňují, že nemocných může být ještě mnohem víc, protože v řadě okresů jsou školní prázdniny, a tak někteří lidé tráví dovolenou na nemocenské, aniž by je lékaři registrovali.

Kauza Grossova bytu a navrhované změny daní

Kauza financování bytu premiéra Stanislava Grosse podle prezidenta Václava Klause diskredituje naši zemi navenek i dovnitř. Prezident to uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál a dodal, že důvěryhodnost tohoto politika a především obecně politiky teď neuvěřitelným způsobem trpí.

Václav Klaus: To je myslím nesmírná, obrovská cena, kterou jsme za tuto kauzu bohužel, bohužel všichni zaplatili. Já myslím, že není potřeba, abych žádný silnější soud v této věci vydával. Vidím to stejně, jako drtivá většina našich spoluobčanů.

Jana Lejpová: V Lidovém domě jedná už dvě hodiny předsednictvo ČSSD. Jestli se otázka premiérova bytu projednávala i tam, na to už se ptám reportérky Heleny Šulcové.

Helena Šulcová: Na předsednictvu je toto téma podle našich informací neřešilo. Na tiskové konferenci se premiér Stanislav Gross ke slovům prezidenta vyjádřil, ale velmi stručně. Řekl, že si také myslí, že kauza České republice neprospívá, více se ale k aféře nákupu svého bytu vyjadřovat nechtěl.

Stanislav Gross: A co mám dělat? To mám si vyrobit antidatovanou smlouvu se svým strýcem, abyste byli spokojeni? Já to dělat nebudu, prostě, já samozřejmě, pokud někdo toto chce, tak to asi každý ví, že problém není, ale proč bych to dělal?

Helena Šulcová: Předsednictvo ČSSD dnes jednoznačně schválilo daňové změny, které navrhuje ministr financí Bohuslav Sobotka. Klesnout by tak měly dvě nejnižší daňové sazby. První z 15 na 12 procent a druhá z 20 na 19. ČSSD chce prosadit také slevu na daně a zrušit odečitatelnou položku. Tyto změny by měly pomoci lidem, kteří vydělávají pod 30 tisíc korun měsíčně. Například lidé s příjmem 10 tisíc za měsíc by ušetřili měsíčně 387 korun, ale pokud někdo vydělá 35 tisíc, uspoří jen 30 korun za měsíc. ČSSD teď projedná návrh s koaličními partnery. Chce, aby daňové změny začaly platit od 1. ledna 2006.

Jmenování nového vedení ČNB

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval nové členy vedení České národní banky. V čele ČNB zůstává na dalších 6 let guvernér Zdeněk Tůma. Viceguvernérem se stal ekonom Miroslav Singer. Do bankovní rady nově zasednul také Robert Holman z vysoké školy ekonomické a bývalý šéf České konsolidační agentury Pavel Řežábek. Při slavnostním aktu byla i reportérka Eva Lizcová.

Eva Lizcová: Václav Klaus prohlásil, že se volbou jmen zabýval poměrně dlouhou dobu a je si proto jist, že nová rada bude důstojným pokračovatelem toho, co bylo v ČNB vykonáno. Nicméně také připustil, že posuny v názorech a nové důrazy jsou na místě a neodpustil si i drobnou výhradu vůči komunikaci Centrální banky s veřejností.

Václav Klaus: Zvýšení míry komunikace a toho, aby veřejnost chápala co banka dělá, já myslím, že je další veliký úkol. Téma evropská měna je jedno z velkých témat naší doby a já myslím, že všichni tito čtyři pánové to velmi dobře vědí.

Eva Lizcová: Staronový guvernér Zdeněk Tůma poděkoval prezidentovi za ocenění práce staré bankovní rady a slíbil, že nová začne pracovat hned v pondělí.

Zdeněk Tůma: Před náma je řada nových úkolů, které jsou poměrně významné, jako příklad mohu uvést integraci regulátoru finančního trhu, budování státní pokladny, otázky měnové, které samozřejmě se budou lišit od problémů, které jsme řešili v posledních 5, natož potom 15 letech.

Eva Lizcová: Zdeněk Tůma má pro řadu ekonomů charisma důvěryhodnosti, jak tvrdí například hlavní ekonom HVB Banky Pavel Sobíšek.

Pavel Sobíšek: Mezi investory je vnímán jako záruka kontinuity politiky České národní banky.

Eva Lizcová: Nová trojice v Radě České národní banky bude podle analytiků přát více nízkým úrokovým sazbám a bude pravděpodobně opatrnější ohledně brzkého přijetí eura.

Tajní agenti mnohokrát varovali před únosy letadel

41 měsíců po teroristických útocích na Světové obchodní středisko v New Yorku se ukazuje, že tajní agenti varovali před únory letadel ještě před 11. zářím 2001. Americký federální úřad pro letectví dostal několik měsíců před tragédií opakované zprávy o činnosti Al-Kajdy a jejímu odhodlání zaútočit na leteckou dopravu. Jak ale zjistil zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina, letecká správa nevzala varování vážně.

Miroslav Konvalina: Na světlo světa se nyní dostala doposud nezveřejněná část závěrečné zprávy vyšetřovací komise amerického Kongresu, která se zabývala okolnostmi teroristických útoků z 11. září. Dokument popisuje 52 rovných zpráv, které skončily na stole vedoucích představitelů Federálního úřadu pro letectví, ale nedočkaly se žádné odezvy v odbavování cestujících. 5 varování zmiňovalo dokonce to, že Al-Kajda nacvičuje únosy letadel. Žádná ze zpráv ale nepředvídala to, co se stalo 11. září. Letecká správa tvrdí, že informace byly natolik nepřesné, že neumožňovaly přijmout konkrétní opatření.

Bezpečnostní konference v Mnichově

V Mnichově večer začíná 41. bezpečnostní konference. Chystají se tam stovky aktivistů mírových a antiglobalistických organizací. Překvapivě se také rozhodl přijet i americký ministr obrany Donald Rumsfeld. V bavorské metropoli bude vše sledovat zpravodaj David Šťáhlavský.

David Štáhlavský: Míroví aktivisté pod vlivem Rumsfeldovy účasti zřejmě posílí své demonstrace, které letos bavorské úřady povolily vzhledem k původně nevýrazné mezinárodní účasti. Osobně nic proti panu Rumsfeldovi nemám, ale je to válečník a ti patří z našeho města vyhnat, říká jedna z organizátorek protestů. Rumsfeld má na bezpečnostní konferenci v Mnichově přednést svůj projev, v němž se zřejmě zaměří na výhrady německé veřejnosti vůči praktikám amerických vojáků k iráckým vězňům. Mottem hlavní evropské konference o bezpečnosti je letos mír skrze dialog. Stejnojmennou plaketu uznání má dostat zde v Mnichově také generální tajemník OSN Kofi Annan.

Přehled dalších zpráv

Jako zázrakem přežila 45 dnů po ničivých vlnách tsunami osmnáctiletá dívka na Indických ostrovech Andamany a Nikobary. Tamní policie ji našla na jenom z opuštěných ostrovů v Indickém oceánu značně vyhladovělou a poštípanou od moskytů. Dívka se živila jen ovocem.

Severní Korea požádala o zahájení bilaterálních jednání se Spojenými státy. Chce tak snížit napětí, vyvolané jejím oficiálním přiznáním, že vlastní nukleární zbraně. Washington ale vzápětí tuto výzvu odmítl a zopakoval, že trvá na pokračování šestistranných rozhovorů o jaderné krizi na Korejském poloostrově.

Denně umírají lidé v Iráku. Tentokrát při dvou větších útocích v Bagdádu a severně od něj zahynulo přes 20 šíitů. Nejdříve maskovaní ozbrojenci napadli bagdádskou pekárnu, ve druhém případě pak explodovala nálož v autě před šíitskou mešitou severně od metropole.

Stávka italských železničářů

Stávky železničářů v Itálii se dnes podle odborů zúčastnilo až 90 procent zaměstnanců. Podle vedení státních železnic pouze 15. V každém případě způsobila stávka cestujícím velké problémy. Podrobnosti má spolupracovnice Vědunka Lunardi.

Redaktor (Vědunka Lunardi): Stávka skončí v 9 hodin večer, ale potíže na železnici se protáhnou o několik dalších hodin. Údajně jezdilo pouze necelých 30 procent vlaků. Mezinárodní spojení byla zajištěna a na kratších trasách státní železnice nahradily vlaky autobusy. Ministr dopravy Pietro Lunardi hodlá nyní aplikovat pokuty zaměstnancům, kteří stávkovali mimo oficiálně povolených 8 hodin. Odbory totiž zamítly příkaz ministra omezit stávku na pouhých 8 hodin zájmu uživatelů a stávkovali celých 24 hodin.

Zemřel Arthur Miller Zemřel legendární americký spisovatel a dramatik Arthur Miller. Jakou ztrátu to znamená, vysvětluje šéf Pen Klubu Jiří Grůša.

Jiří Grůša: Prostě mě ta zpráva samozřejmě překvapila, protože Arthur Miller byl jaksi pro mě a pro mou generaci významná figura amerického liberalismu a také osoba, která jaksi měla i určitý politický význam a v rámci Penu, kterému jsem dneska prezidentem, hrála také významnou roli.

Aféra kolem dětské pornografie

Dvoutýdenní lhůtu si vzal šéf pražského Městského soudu Jan Sváček na to, aby se rozhodl, jestli pošle kvůli aféře s dětskou pornografií svého podřízeného před kárný senát. Soudce Josef Košela se objevil na seznamu odběratelů pornografických kazet s malými chlapci, které natáčeli dva muži ze severu Moravy. Vyšetřovatelé potvrzují, že mezi jejich zákazníky byli i policisté, učitelé, anebo vychovatelé. Informace má redaktorka Andrea Čánová.

Andrea Čánová: Soudce Josef Košela přiznává jediné, je gay. Od jednoho z obžalovaných koupil asi dvě desítky kazet. Popírá, že šlo o děti.

Josef Košela: Byly to nahrávky chlapců ve věku podle mě kolem 18 let, rozhodně ne mladší, než 15 let.

Andrea Čánová: Jeho šéf ho vyzval k rezignaci. To soudce Košela udělat nechce, zřejmě se ale nevyhne kárnému řízení. Návrh může podat předseda městského soudu nebo i ministr spravedlnosti. Soudce Josef Košela věří, že se před kárným senátem obhájí a že jeho nadřízení si opatří další podklady.

Josef Košela: Možná, že by si měli také obstarat nějaké vyjádření nějakých, já nevím, odborníků, sexuologů a pak tu věc posoudit.

Andrea Čánová: Na rozdíl od muže v taláru učitelům, kteří si nahrávky s dětským pornem také kupovali, zřejmě žádný postih nehrozí. Podle severomoravského policisty Jana Pavla jejich nadřízené o tom informovat nemůže.

Jan Pavel: Samozřejmě je zarážející, pokud tyto materiály si třeba kupuje učitel nebo vychovatel a podobně, ale já opravdu nemohu informovat vedoucí pracovníky ve školství, že u nich například na škole takový učitel pracuje. Na informace z vyšetřovacího spisu školství nemá nárok.

Andrea Čánová: Severomoravští policisté při razii, kdy zatkli oba výrobce dětské pornografie, zabavili spoustu kazet a také diskety s jejich odběrateli. Jsou tam asi tři stovky jmen.

Přepadení pošty ve Varnsdorfu

Dva ozbrojení maskovaní muži přepadli poštu ve Varnsdorfu na Šluknovsku. K přepadení došlo v tamní části Studánka. Lupiči si odnesli peníze, ale nikoho nezranili. Jak dodává redaktor Josef Suk, policie lupiče zatím nedopadla.

Josef Suk: K loupeži došlo okolo deváté hodiny dopolední. Krátce nato silnice na Děčínsku obsadily policejní hlídky, vysvětlil zástupce děčínského policejního ředitele Jiří Chaloupka.

Jiří Chaloupka: Pachatelé pravděpodobně odjeli vozidlem, to vozidlo hledáme podle popisu, i posádku.

Josef Suk: K samotnému lupu a dosavadnímu pátrání ředitel děčínské policie František Pelant uvedl.

František Pelant: Škoda, která byla způsobená loupeží poštovního úřadu na Studánce činila 16 tisíc korun a nějaké drobné, pátráme a sháníme další informace.

Petice proti návrhu změny trasy D 8

Ústečtí radní nesouhlasí se změnou trasy dálnice D 8 v úseku Lovosice Ústí nad Labem. Ekologické hnutí Děti země totiž navrhuje, aby se v tomto úseku vybudoval jeden dlouhý tunel, namísto dvou kratších, podle původního projektu. Podle radních tento návrh oddálí výstavbu úseku a také zvýší náklady na stavbu dálnice a její provozování. Proti návrhu už také radní podepisují petici. Primátor města Petr Gandalovič se navíc bojí nárůstu počtu kamionů ve městě Ústí nad Labem.

Petr Gandalovič: Pro nás je nepřijatelné, aby po dostavbě toho úseku mezi Ústím nad Labem a státní hranicí nakonec došlo k tomu, že veškerý provoz bude veden přes Vaňov a křižovatku Pod Větruší. Víme, že ten počet kamionů na našich silnicích neustále stoupá a nedovedu si představit, že toto zažívají lidé v Dubí, by v ještě horším případě zažil Vaňov.

Oteplení může přinést více vody v řekách

Oteplení a další srážky zřejmě zvednou hladiny řek. Nejrychlejší vzestup hladin se čeká zítra odpoledne a večer. Nedělní ochlazení by mělo vzestupy na horních tocích řek zpomalit, anebo úplně zastavit. Meteorolog Luboš Moravčík z Českého hydrometeorologického ústavu Radiožurnálu řekl, že při zvedání hladin mohou místy nastat komplikace s odchodem ledu. Vyjmenoval také, na kterých tocích se může hladina zvednout nejvíce.

Luboš Moravčík: K tomu jsme vydali upozornění. Vzhledem k tomu dalšímu oteplení a předpokládaným srážkám se očekává vzestup hladin toků zejména ve středních polohách s možností dosažení 1. až 2. stupně povodňové aktivity. Příliš nebezpečná ta situace není, regionálně to platí zejména pro povodí Berounky, horní Vltavy, včetně Otavy a horního Labe, včetně Jizery a Orlice.

World Press Photo v Amsterodamu

Prestižní soutěž v novinářské fotografii World Press Photo má své vítěze. V Amsterodamu nejlepší snímky vyhlásila mezinárodní porota. Ceny v 10 kategoriích si mezi sebou rozdělilo 59 fotoreportérů ze 24 zemí. Jak dodává redaktor Pavel Novák, letos mezi nimi není žádný český fotograf.

Pavel Novák: Snímkem roku se stala fotografie indického fotoreportéra Arka Daty z agentury Reuters. Zachycuje ženu, klečící s dlaněmi obrácenými k nebi na pobřeží indického státu Tamilnadu. Oplakává oběti vln tsunami. Podle fotografa týdeníku Reflex Jana Šibíka, který loni v soutěži World Press Photo zvítězil v kategorii sportovní příběh, se dalo vítězství fotografie z oblasti postižené nedávnou přírodní katastrofou očekávat.

Jan Šibík: U té fotky roku se spojilo nejenom ta hrůza, ale vlastně z té fotografie zároveň tryská emoce, beznaděj, ta fotografie má prostě velmi nádhernou kompozici a je to prostě silný, emociální. Takže se dalo očekávat, že to bude vítězná fotka.

Pavel Novák: Oceněné fotografie budou od konce dubna vystavené ve starém kostele v Amsterodamu. Pražské Karolinum ji bude hostit od 9. září do 2. října.

Rekapitulace

Poslanci opět smetli zákon o registrovaném partnerství. Podobné návrhy už ve Sněmovně neprošly třikrát. Tentokrát ale chyběl jediný hlas.

Kauza kolem majetku premiéra Stanislava Grosse je podle prezidenta Václava Klause nesmírně nešťastná. Jak řekl v exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál, naši zemi to diskredituje jak navenek, tak bohužel i dovnitř.

Česko naplno zasáhla chřipková epidemie. Proti předchozímu týdnu stoupla nemocnost téměř o 28 procent, nejvíce jsou postiženy kraje Královéhradecký, Plzeňský a Vysočina.

Ve Spojených státech zemřel ve věku 89 let slavný americký spisovatel, dramatik a nositel Pulitzerovy ceny Arthur Miller. Kromě svého díla byl známý i jako jeden z manželů legendární Marylin Monroe.

Tak to byly Ozvěny dne. Připravil je zpravodajský tým Radiožurnálu pod vedením Miroslava Panušky.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu