Ozvěny dne 11. ledna 2006

11. leden 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Stát pošle VZP 3 miliardy, aby urychlil platby lékařům.

Každá třetí kontrola České obchodní inspekce odhalila chyby v povánočních výprodejích.

Situace kolem ptačí chřipky v Turecku se zhoršuje. Podle odborníků ale není důvod k panice.

Šaronovi lékaři mluví o lepším stavu pacienta.

Hlavní zpravodajskou relací Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu vás provede Ondřej Kapic. Dobrý večer.

Situace v českém zdravotnictví

Všeobecná zdravotní pojišťovna dostane do konce týdne 3 miliardy korun. Může tak okamžitě zkrátit až o 12 dní současné až dvouměsíční zpoždění plateb lékařům a nemocnicím za péči o pacienty. Kvůli zpožděným platbám jsou ve stávkové pohotovosti praktičtí lékaři, lékárníci a připojit se chtějí také pediatři. Lékárníkům vadí navíc snížení marže za léky. Aktuální situaci ve zdravotnictví shrnuje redaktorka Hana Jurášková.

Hana Jurášková: Na takzvané předsunuté platby se dohodli premiér Jiří Paroubek s ministry zdravotnictví Davidem Rathem a financí Bohuslavem Sobotkou. Jakousi zálohu na zaplacení zpožděných plateb tedy dostane pojišťovna do konce týdne. Hovoří ministr zdravotnictví David Rath.

David Rath: Dohodli jsme se, že pan ministr financí tuto částku uvolní bez nějaké nové žádosti Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Hana Jurášková: K lékárníkům ve stávkové pohotovosti se přidali praktičtí lékaři. Připojit se chtějí také pediatři. Podle předsedy praktických lékařů pro děti a dorost Pavla Neugebauera je situace v českém zdravotnictví stále horší.

Pavel Neugebauer: Termíny splatnosti se prodlužují a způsob poskytování zdravotní péče se komplikuje. Dochází k omezování zdravotní péče a celý se to háže na triko těm doktorům.

Hana Jurášková: Ambulantní specialisté a zubaři stávkovou pohotovost ještě nechystají. Zaměří se zatím na informační kampaň. Stávkové akce nepřipravuje zatím ani Sdružení soukromých gynekologů. Chce totiž počkat na rozhodnutí koalice soukromých lékařů, ve které jsou gynekologové spolu s dalšími ambulantními specialisty, lékárníky, zubaři i praktiky.

Hospodaření VZP

Hospodaření VZP prověřuje poslanecká vyšetřovací komise. V podvečer před ní předstoupil ministr zdravotnictví David Rath. Některé z jeho postřehů, které poskytl novinářům ještě před jednáním komise, zaznamenala reportérka Vlasta Valentová.

Vlasta Valentová: Ministr hned po svém příchodu komentoval rozhodnutí, že Všeobecná zdravotní pojišťovna dostane do konce týdne 3 miliardy korun, aby tak zkrátila alespoň o 12 dní současné dvouměsíční zpoždění plateb lékařům a nemocnicím. Podle Davida Ratha je to jeden z kroků, který pomůže a druhým by mělo být navýšení platby za státního pojištěnce. Zatím prý bude řešeno nařízení vlády, aby se překlenulo to období mezi platností zákona a začátkem roku.

David Rath: Od 1. února by měly stoupnout platby za státní pojištěnce v celkové výši asi 3,3 miliardy za rok, a tyto další 3 miliardy předsunuté platby by měly pomoci teď na začátku roku, než začnou účinkovat ekonomizační opatření, které jsme zavedli.

Vlasta Valentová: Rath také zmínil, že ředitelka VZP Jiřina Musílková už jeden z těchto kroků mohla udělat. O předsunutou platbu státu nepožádala, i když jí o to sám Rath žádal. Rath také řekl, že nový ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny si s tím po jejím odvolání příští týden dokáže poradit.

Česká obchodní inspekce dělá kontroly v supermarketech

Při kontrolách povánočních výprodejů neprošel ani jeden obchodní řetězec v Česku bez závad. Jak zjistil reportér Jaroslav Skalický, Česká obchodní inspekce odhalila nedostatky při každé třetí kontrole.

Jaroslav Skalický: Jen 3 prohřešky hodnotí inspekce jako závažné. Pokaždé se jednalo o to, že supermarkety nabízely slevy, které ale u pokladny nedodržely.

Jiří Pěkný: Provedlo se to až třetí, čtvrtý den. Jsou tam určitý chyby, určitá překotnost, to je chyba toho středního managementu.

Jaroslav Skalický: Říká ústřední ředitel České obchodní inspekce Jiří Pěkný a přidává další důvod.

Jiří Pěkný: Problém řetězců je v tom, že jejich personál, kterej prodává, to nejsou obchodníci, to jsou lidé, kteří prostě jsou na brigádě a nemaj vztah k obchodu a dochází v mnoha případech k porušování zákonů tím, že oni nemaj tyto znalosti.

Jaroslav Skalický: Ve správním řízení hrozí obchodníkům až milionové pokuty. Proti loňsku je ale situace mnohem lepší. Spokojenější jsou zřejmě i spotřebitelé. Počet stížností od nich je zanedbatelný.

Jiří Pěkný: Ale je to začátek. Největší výprodejové akce teprve začnou. To znamená, abychom nejásali předtím konečným zúčtováním.

Jaroslav Skalický: Varuje šéf obchodní inspekce Jiří Pěkný.

Přehled zpráv

Smog ohrožuje některé oblasti severomoravského kraje a Ústecka. Ústí nad Labem magistrát prostřednictvím mobilních telefonů vyzval občany, aby kvůli zvýšeným koncentracím polétavého prachu omezili pobyt venku na nezbytně nutnou dobu. Podobná situace je i na severní Moravě.

Technická závada ukončila dopoledne ve stanici Zábřeh na Moravě na Šumpersku jízdu rychlovlaku Pendolíno, mířícího z Prahy do Ostravy. Cestující museli využít náhradní spoj. Kvůli podobné závadě nedojel dopolední spoj Pendolína do Ostravy také v pondělí.

Ceny kremací se kvůli dražšímu plynu zvýší až o 60 procent. Lidé tak za zpopelnění zesnulých příbuzných zaplatí o několik stokorun víc. Provozovatelé krematorií shodně tvrdí, že poplatky neupravovali několik let a teď už nedokáží výraznému růstu cen energií čelit jinak než zdražením těchto služeb.

Irán obnovil jaderný výzkum

Otázka iránského atomového programu by se co nejdříve měla dostat na půdu rady bezpečnosti OSN. Vyzval k tomu britský premiéra Tony Blair, který tak nevyloučil možnost uvalení sankcí. Podle Bílého domu zůstává na stole i možnost vojenského úderu. Po obnovení svého jaderného výzkumu narazil Teherán na jednotný odpor mezinárodní společenství včetně Ruska. V Berlíně se zítra o dalším postupu budou radit šéfové diplomacií Francie, Velké Británie a Německa. Podrobnosti připojuje Jiří Hošek, Český rozhlas Berlín.

Jiří Hošek: Musí být naprosto zřejmé, že teď už nemůžeme vyloučit žádná opatření, vzkazuje iránskému režimu Tony Blair. Nesmiřitelný postoj zaujala také německá diplomacie. Ta po obnovení iránského jaderného programu už nevidí žádnou šanci pro pokračování rozhovorů mezi Evropskou unií a Teheránem. Chování Iránu je provokací, kterou nelze vzít zpátky, prohlásil náměstek německého ministra zahraničí Gernot Erler. Zítra by se na dalších krocích vůči Iránu měli domluvit ministři zahraničí velké trojky EU, které doplní také unijní šéf diplomat Javiér Solana. Závěry schůzky chce potom šéf německé diplomacie Steinmeier probrat také s americkou ministryní zahraničí Riceovou. Irán čelí podezření, že pod rouškou mírového jaderného výzkumu vyvíjí atomovou zbraň.

Rakouské soudy mohou soudit případy týkající se Temelína

Rakouské soudy mohou soudit případy týkající se české jaderné elektrárny Temelín. K tomuto názoru dospěl generální advokát Evropského soudního dvora. Jak dodává z Bruselu zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka, jde o dílčí úspěch rakouských odpůrců Temelína.

Vít Pohanka: Rakouská justice může posuzovat, jestli došlo k poškození nemovitosti na rakouském území kvůli emisím z České republice a jestli se na takový případ vztahují ustanovení rakouských zákonů. Takový je závěr dobrozdání, které si Evropský soudní dvůr nechal připravit. Soudce ho nemusí nutně držet, i tak je to ale přinejmenším částečné vítězství pro rakouské odpůrce Temelína. Rakouská spolková země Horní Rakousy zažalovala před pěti lety české energetické závody za údajné zanedbání povinností. Žaloba odmítaná soudy nižšího stupně nakonec došla až k Rakouskému nejvyššímu soudu, který v roce 2003 rozhodl, že v takovém případě rakouským soudům rozhodovací právo náleží. Pak bylo ale projednávání pozastaveno a podána žádost k Evropskému soudnímu dvoru o posouzení příslušnosti rakouských soudů.

Situace kolem ptačí chřipky

Vážnější, než se původně předpokládalo, je podle Světové zdravotnické organizace situace kolem ptačí chřipky v Turecku. Regionální ředitel VHO pro Evropu Mark Danson ale současně upozornil, že není důvod k panice. Turecké úřady pak vyzval, aby varovaly veřejnost před kontaktem s uhynulou nebo nemocnou drůbeží. Vývoj v Turecku sleduje s obavami také Francie. Jak informuje zpravodaj Českého rozhlasu v Paříži Jan Šmíd, francouzští politici se snaží obyvatelstvo na možnost nákazy připravit.

Jan Šmíd: Ministr zdravotnictví Xavier Bernard potvrdil, že v nemocnicích celé země je připraveno na 80 tisíc masek, přičemž snahou je nakoupit až 200 tisíc kusů se samostatným čistícím filtrem. Rovněž lékem Tamiflu je Francie zásobená dostatečně. Policie a vojenské síly střeží na různých místech celkem 14 milionů dávek tohoto léku, přičemž dalších 10 milionů by jich mělo být k dispozici do konce letošního roku. Někteří vládní činitelé naznačili, že tato předběžná opatření mohou dostat Francii do těžké situace v momentě, kdy by vypukla epidemie, neboť řada sousedních států s nesrovnatelně menšími zásobami může požádat Paříž o pomoc. Pak je třeba zvážit, zda-li žádosti vyhovět, či upřednostnit ochranu vlastního obyvatelstva, prohlásil nejmenovaný představitel Ministerstva zdravotnictví.

Zdravotní stav Ariela Šarona

Zdravotní stav izraelského premiéra Ariela Šarona se mírně zlepšil. Podle lékařských zpráv není jeho život bezprostředně ohrožen. Ošetřující lékaři se rozhodli snížit dávky utišujících léků na minimum. Jedná se o součást postupného probouzení Ariela Šarona z umělého spánku. Přímo z Izraele pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Jaromír Janev: Stále více má být omezována činnost ventilátoru, který pomáhal Šaronovi dýchat. Až po vysazení léků a zastavení dýchacího přístroje bude moci tým doktorů zhodnotit celkový rozsah poškození Šaronova zdraví po těžké mozkové mrtvici. Tu prodělal před týdnem. Ariel Šaron je stále v bezvědomí, ale jeho tělo i ve spánku reaguje na vnější podněty a údajně také i na slova jeho synů. Část členů nové Šaronovy strany Kadima chce premiéra zařadit na první místo kandidátky do předčasných voleb na konci března tohoto roku. A to i přesto, že na post premiéra má být navržen úřadující předseda vlády Ehud Omert.

Premiér Jiří Paroubek na pracovní schůzce v Oslu

Možnost zaměstnávání českých občanů v Norsku dříve než po sedmiletém přechodném období a intenzivnější hospodářské vztahy mezi Českou republikou a Norským královstvím. To jsou hlavní témata schůzky premiéra Jiřího Paroubka s norským protějškem Jensem Stoltenbergem. Z norské metropole Oslo se hlásí zvláštní zpravodaj Radiožurnálu David Šťáhlavský.

David Šťáhlavský: Podle premiéra Jiřího Paroubka jde v oblasti volného zaměstnávání Čechů v Norsku o psychologický krok. Zkušenosti v pracovně liberalizovaném Švédsku i dalších zemích EU ukazují, že ani Norsko se nemusí obávat invaze české pracovní síly. Premiéra Jens Stoltenberg podporuje otevřenost trhu do budoucna, ale musí se vytvořit podmínky pro začlenění pracovních migrantů. Norsko oceňuje ekonomický růst České republiky a také rozhodnutí české vlády z devadesátých let nakupovat přibližně čtvrtinu své spotřeby zemního plynu v Norsku. Po plynové válce Ruska a Ukrajiny je severské království nyní připraveno zvyšovat dodávky do České republiky, ovšem až se uvolní další kapacity. Například otevřením nových nalezišť na severu. Premiér Jiří Paroubek v průběhu tiskové konference tady v Oslo vyjádřil také zájem o více norských investic a navrhl společný postup obou zemí na třetích trzích, například v Rusku.

Pracovní příležitosti Čechů v zemích Evropské unie

Po Velké Británii, Irsku a Švédsku svůj pracovní trh pro Čechy možná otevře i Španělsko. Podle ministra zahraničí Cyrila Svobody dali Španělé příslib, že nadále nebudou trvat na přechodném období pro zaměstnávání lidí z nových členských států Evropské unie. Podrobnosti od redaktora Radiožurnálu Ondřeje Černého.

Ondřej Černý: V lednu nebo v únoru má Evropská komise vydat hodnotící zprávu. Měla by potvrdit, že zaměstnávání lidí uvnitř Evropské unie bez omezení je potřebné. Podle ministra Svobody z české strany nehrozí ani to, že by naši občané začali houfně odcházet do zahraničí za prací.

Cyril Svoboda: Česká republika může přinést ohrožení pracovního trhu v kterémkoliv státu Evropské unie.

Ondřej Černý: Na příkladu Česka navíc ministr zahraničí doložil, že otevřený pracovní trh pro lidi z jiných zemí žádné nebezpečí nepřináší. V Česku jich totiž pracuje větší počet, než kolik by jich od nás do zahraničí pracovat odešlo.

Cyril Svoboda: Ani ti, kteří pracují v České republice, ať už jsou to lidé, kteří přicházejí z Ukrajiny nebo z jiných zemí, neohrožují pracovní trh v České republice.

Ondřej Černý: Přesto zatím ze strany starých zemí Evropské unie nejsou žádné signály, že by se pracovních omezení pro nové členské státy před rokem 2011 vzdaly.

Nové rádio Wive Českého rozhlasu 1

Český rozhlas spustí v pátek léta plánovanou stanici pro mladé ve věku zhruba od patnácti do pětadvaceti let. Končí tak doba, kdy alternativní hudební bloky měly pouze několik okének na stávajících stanicích. Český rozhlas 4 Rádio Wive chce nabídnou především alternativu ke komerčnímu éteru. Jak dodává redaktorka Alžběta Havlová, prostor dostanou také méně zprofanované české kapely.

Alžběta Havlová: Brit pop, hard corn, metal, hip hop a další žánry si budete moci od pátku naladit na pražské frekvenci 100,7 a taky na internetu na adrese www.wive.cz. Od 9.února pak startuje digitální vysílání. Dramaturgyně nové stanice Markéta Pešková vysvětluje, jakým způsobem hledali mezery v českém hudebním éteru.

Markéta Pešková: Poslouchali jsme rádia, která člověk může chytit v Praze, pak jsme to srovnávali s rádii jinými veřejnoprávními, jako je BBC, Radio Van nebo Efenfír nebo slovenské rádio FM, a zjistili jsme, že v tom českém éteru díky nějakým pravidlům, nevíme proč, chybí spousta muziky.

Alžběta Havlová: Večerní pořad jsou založeny na zvučných jménech jako Karel Buriánek ze Sam Šajm, Richard Krajčo nebo Raj z kapely Klů.

Pořad se bude jmenovat Rei and rock, budu se věnovat hlavně moderní rockový punkrockový hudbě, kterou budu samozřejmě kloubit i se starejma flákama.

Alžběta Havlová: Chybět nebude zpravodajství, reportáže, recenze, filmové novinky, talk show a další. Český rozhlas byl dost kritizován za to, že podobnou stanici nespustil už v devadesátých letech. Překážkou byl podle generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasika zejména nedostatek analogových kmitočtů.

Václav Kasik: Já jsem nesmírně rád, protože dlouhou dobu v sobě nesu jakousi stopu dluhu. Ale držím omladině palce a tak nějak se mi prostě ulevilo, no.

Přehled zpráv

A na závěr si poslechněte přehled hlavních zpráv.

3 miliardy korun, které do konce týdne dostane od státu Všeobecná zdravotní pojišťovna, její bilanci nezlepší. Podle mluvčího VZP Jiřího Suttnera na čas sice zkrátí zpoždění plateb, ale dluh zdravotního pojištění to nesníží.

Kontroly povánočních výprodejů nedopadly dobře. Česká obchodní inspekce odhalila chyby při každé třetí kontrole. Prověrkou neprošel ani žádný obchodní řetězec.

Zdravotní stav izraelského premiéra Ariela Šarona je o trochu lepší. Podle lékařů není jeho život bezprostředně ohrožen.

V Norsku jedná premiér Jiří Paroubek se svým protějškem Stoltenbergem o možnosti zaměstnávání našich občanů v Norsku dříve než po sedmiletém přechodném období. Otevřít svůj pracovní trh slíbilo Španělsko.

Ozvěny dne připravila zpravodajská směna Radiožurnálu vedená Zuzanou Bančanskou.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu