Ozvěny dne 10. 1. 2002

10. leden 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprocházejí korekturou.

Zvýšení cen Českého Telecomu už nestojí nic v cestě

Zvýšení cen Českého Telecomu už nestojí nic v cestě. Český telekomunikační úřad mu totiž definitivně povolil zvýšit od února úroveň cen o 3,7 %. Avizované změny vyvolaly v minulých dnech masivní reakce klientů Telecomu. Ti odhlašovali své pevné linky nebo měnili tarifní programy. Podrobnosti má Jitka Hanžlová.

Podle telekomunikačního úřadu bude Český Telecom zvyšovat měsíční paušály ještě po dva až tři roky, zároveň bude snižovat ceny hovorů tak, aby ceny odpovídaly příslušným nákladům. V současné době se největší skupiny klientů bude týkat zdražení paušálu u standardního programu na 299 korun. Zákazníci proto odhlašují pevné linky nebo volí jiný druh cenového programu. Mluvčí Telecomu Vladan Crha upozorňuje na některé z nabízených programů.

Vladan Crha: Nabídka pro domácnosti zahrnuje celkem pět cenových programů od nejlevnějšího programu Home Mini, který za 190 korun měsíčně zahrnuje 90korunový hovorový paušál, tedy předplacené hovory do výše 90 korun. Další z možností je třeba cenový program Home Internet, v kterém máte za paušál 399 korun měsíčně zahrnuto 13 hodin připojení k Internetu mimo špičku zdarma.

Podrobnější informace nabízí Telecom na telefonním čísle 0800 12 12 12. Změnit tarif si můžete i prostřednictvím linek, a to 0800 15 15 15 nebo 0800 12 34 56. První změna cenového programu, o kterou zákazník požádá do června, bude zdarma. Cenový program je nutné změnit nejpozději deset dní před začátkem příslušného zúčtovacího období, přitom začátek a konec zúčtovacího období zjistíte z dokladu o měsíčním vyúčtování telefonních služeb.

Ještě dnes bude znám počet uchazečů o privatizaci Českého Telecomu

Ještě během dnešního večera bude známo, kolik firem projevilo zájem o koupi většinového podílu v Českém Telecomu. Jak ale Radiožurnálu potvrdila mluvčí Fondu národního majetku Jana Víšková, v tento okamžik není možné sdělit počet ani jména potencionálních investorů.

Jana Víšková, mluvčí FNM: V nejbližší době zveřejní Fond národního majetku počet potenciálních investorů, kteří projevili vážný zájem o privatizaci Českého Telecomu, nicméně v této fázi privatizačního procesu rozhodně nelze očekávat oficiální zveřejnění konkrétních jmen potenciálních investorů. Nejde o svévolné utajování informací, ale o profesionální postup v této fázi naprosto běžný, který je nutný pro dosažení konkurenčního prostředí mezi potenciálními investory, a tím i dosažení co nejvyšší kupní ceny. Navíc si většina zájemců o účast v tomto tenderu striktně vyhradila zákaz zveřejnění jejich jmen.

Po předložení předběžných nabídek bude následovat předání závazných nabídek a ministr financí Jiří Rusnok by měl nového vlastníka Telecomu oznámit do konce března. Premiér Miloš Zeman se ale netají tím, že chce prodej Českého Telecomu ponechat až na příští vládu.

Před čokoládovými tyčinkami Merci varuje ČZPI

Před čokoládovými tyčinkami Merci varuje Česká zemědělská a potravinářská inspekce. Ta má podezření, že se na našem trhu vyskytují bonboniéry s čokoládou kontaminovanou salmonelou. Vzorky se už zkoumají v laboratoři a příslušný výrobek distributor stahuje z prodeje. Přestože salmonela zatím nebyla potvrzena, inspekce nedoporučuje čokoládu Merci konzumovat. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

Daniela Kolejková: Jedná se o plněné čokoládové tyčinky Merci Finest Selection s datem minimální trvanlivosti 1. 4. a 1. 5. 2002, jejichž výrobcem je německá společnost Storkgroupe. Přestože inspekce přímo u výrobce tuto informaci ověřovala, byli jsme ujištěni o tom, že tento výrobek se do České republiky nedistribuoval. Po kontrole skladu dovozců jsme však zjistili, že se v české obchodní síti vyskytuje v počtu téměř 46 000 balení. Inspekce v tuto chvíli průběžně stahování tohoto výrobku z obchodní sítě zjišťuje, kdy přesně bude definitivně stažen, o tom by nás měl distributor informovat.

Kauza František Chvalovský se rozrostla o další čtyři obviněné

Kauza František Chvalovský se rozrostla o další čtyři obviněné. Jsou jimi bývalí pracovníci Komerční banky, které policie stíhá z úvěrových podvodů. Čtveřice si už usnesení o trestním stíhání převzala, Radiožurnálu to potvrdila Soňa Jindráková z Úřadu finanční kriminality a ochrany státu.

Soňa Jindráková: Jedná se o bývalé pracovníky Komerční banky, kteří se podíleli na poskytování finančních prostředků ekonomicky spjaté skupiny ČAS - Satrapa. V rozporu s platnou metodikou banky v bankovních systémech a písemné dokumentaci vědomě uváděli zkreslené a nepravdivé údaje. Svým jednáním umožnili neoprávněné čerpání finančních prostředků ekonomicky spjatou skupinou ČAS - Satrapa, přičemž vznikla Komerční bance škoda ve výši 1,5 miliardy korun.

Policejní rada připravil usnesení o trestním stíhání ještě dvou dalších někdejších členů vedení banky. Ti by si ho měli převzít v nejbližších dnech.

Česku hrozí chřipková epidemie šířící se z Francie

Česku hrozí chřipková epidemie. Šíří se k nám z Francie, kde v posledních dvou týdnech onemocnělo milion lidí. Podle Marie Otavové z Centra epidemiologie a mikrobiologie pražského Státního zdravotního ústavu se ale nemusejí bát ti, kteří se nechali proti chřipce očkovat.

Marie Otavová: Podle údajů, které máme teda z evropské skupiny pro !!NEROZUMÍM!! chřipky, tak to vypadá, že ty kmeny, které jsou zatím izolovány a detekovány a subtypovány, jsou kmeny, které jsou příbuzné těm ve vakcíně, takže ti lidé, co se nechali teda včas očkovat, tak by měli být chráněni.

Jak už bylo řečeno, chřipková epidemie zatím naplno propukla ve Francii a nemocí tam trpí na milion lidí. Slovo má spolupracovník Radiožurnálu ve Francii Zdeněk Miler.

Chřipka se šíří ve Francii poslední dva týdny. Podle sdělení regionálních stanic, které sledují vývoj chřipkové epidemie na francouzském území, jsou zatím nejvíce zasaženy oblasti na jihozápadě země a území jižních Alp. Onemocnění začíná vysokými horečkami, bolestmi hlavy a doprovází ho pocity únavy a někdy i dýchací potíže. Chřipka může být spojena s kašlem a rýmou. Nárůst výskytu onemocnění o 25 % byl zaznamenán v tomto týdnu v kraji Ille de France, jehož centrem je Paříž. Podle odhadů specialistů by letošní vlna chřipek mohla ve Francii postihnout dva až čtyři miliony lidí. Na virus příslušného kmene totiž letos zabírá očkování. Z hlediska dlouhodobých statistik by se tak prý mělo jednat o epidemii průměrnou, neboť rekordní čísla z minulosti uvádějí osm až deset milionů onemocnění.

Afghánské hlavní město Kábul by se mělo stát ukázkovou bezpečnou zónou

Afghánské hlavní město Kábul by se mělo stát ukázkovou bezpečnou zónou. Do soboty by totiž měli z ulic metropole zmizet všichni ozbrojenci kromě policie, příslušníků státní bezpečnosti a osobní ochranky vojenských vysokých a politických činitelů. V Kábulu je i spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková.

Město bylo rozděleno na tři sektory, které budou kontrolovat vojáci mezinárodních mírových sil a jednotky afghánského ministerstva vnitra. Jak nám dnes potvrdil velitel centrální části Kábulu, generál Abdul Vahíd Šarifí, kromě demilitarizace se nyní policie snaží zavést pořádek i v dopravě a na místních trzích. Ode dneška jsou například zakázána tmavá skla na automobilech a řidičům bylo důrazně doporučeno, aby začali respektovat pravidla silničního provozu. Zatím jediné dva fungující semafory v Kábulu 99 % automobilistů ignoruje, stejně jako pokyny dopravních policistů.

Palestinské správní středisko Ramalláh zůstane obklíčeno

Palestinské správní středisko Ramalláh na západním břehu Jordánu zůstane obklíčeno do té doby, dokud autonomie nevydá vrahy izraelského ministra Rechavama Zeeviho. V Jeruzalémě to na mítinku pravicového bloku Likud prohlásil izraelský premiér Ariel Šaron. Jeho vystoupení sledoval blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Podle Šarona bude muset palestinský předák Jásir Arafat zůstat v Ramalláhu třeba i několik let, pokud si to vyžádá situace. Prezident palestinské samosprávy má znemožněn pohyb po území autonomie už několik týdnů. Ariel Šaron také znovu zopakoval, že dává Arafatovi plnou odpovědnost za smrt čtyř izraelských vojáků, které včera zastřelili palestinští radikálové. Všichni čtyři vojáci byli arabského původu a patřili do beduínské pouštní brigády, tři z nich byli muslimové a jeden byl křesťan ze severoizraelské Haify. Podle izraelského rozhlasu při dnešních pohřbech těchto vojáků vyzývali někteří zástupci obcí, odkud vojáci pocházeli, k tomu, aby izraelská vláda neprováděla odvetné útoky za smrt vojáků, a vyzývali k jednáním s palestinskou autonomií.

Bez střechy nad hlavou se kvůli odvetě Izraele ocitlo na 700 Palestinců

Bez střechy nad hlavou se kvůli odvetné akci izraelské armády za včerejší atentát ocitlo na 700 Palestinců. Podle palestinského Střediska lidských práv zdemolovali izraelští vojáci v uprchlickém táboře v Raffáhu více než 70 domů. Izraelská armáda se údajně zaměřila na objekty, z nichž Palestinci v minulosti ostřelovali Izraelce nebo je používali pašeráci zbraní.

Jižní Rusko ohrožují záplavy způsobené táním sněhu a ledu

Jižní Rusko ohrožují záplavy způsobené táním sněhu a ledu. V několika vesnicích podél řeky Kubáň v Krasnojarském kraji se ocitlo pod vodou více než 800 domů. Tři okresy zůstaly bez dodávek elektřiny. Vojáci se trhavinami snaží rozbít led v ústí řeky, aby se voda mohla volně vlévat do Azovského moře a říční hladina tak klesla.

Problémy s velkou vodou mají i na řece Odře

Problémy s velkou vodou mají i na polsko-německé hraniční řece Odře, kde i nadále platí první povodňový stupeň. Situace se zatím nezhoršuje a vodohospodáři čekají na další vývoj. Z Frankfurtu nad Odrou se hlásí zpravodaj Českého rozhlasu v Německu David Šťáhlavský.

Odra vystoupila už místy o dva metry nad kritický bod. Nejhorší situace je v blízkosti ústí řeky do Baltu. Odra po celé délce svého toku, který rozděluje Polsko a Německo, je navíc neregulovaná. Nynější počasí přeje nicméně stabilizaci. V oblasti jen mží a teplota se pohybuje kolem nuly. Odborníci předpokládají, že se začnou kry samy lámat a odplouvat do moře. Provizorní pískové náspy, které vystavěli v minulých dnech záchranáři, totiž nedokáží zastavit povodňovou vlnu. Ta může přijít, jak mi potvrdili na vodohospodářské správě v Eisenhitenstadtu nedaleko soutoku Odry a Nisy, právě z České republiky, kde sněhová nadílka letos v zimě byla skutečně bohatá.

M. Kužvart je proti návrhu L. Ambrozka o rozdělení správy NP Šumava

Za pokus o privatizaci a vytunelování Národního parku Šumava označil ministr životního prostředí Miloš Kužvart návrh lidoveckého poslance Libora Ambrozka. Ten navrhuje udělat z jedné části správy parku obecně prospěšnou společnost. Oddělit hospodaření v lesích od státní správy považuje ale ministr Kužvart za krok zpět.

Miloš Kužvart, ministr životního prostředí: Uvědomme si, že to zaprvé vlastně by byla předzvěst privatizace Šumavy jako takové, vedlo by to k obrovským problémům z hlediska managementu a víceméně ten subjekt, OPS, která by měla chránit, tak by žila z toho, co by měla chránit, a v tom by byl přesně ten systémový posun, který nechceme dovolit.

Ambrozek ale tvrdí, že pouze vychází vstříc volání obcí a krajů po oddělení hospodářské činnosti od vlastní správy šumavského národního parku. Pojistkou proti obavám z vytunelování je podle Ambrozka ustanovení, že společnost nemůže dát svěřený majetek do pronájmu bez souhlasu ministerstva. Dřevo by pak směla společnost kácet jen na objednávku Správy Národního parku Šumava.

Libor Ambrozek, poslanec za KDU-ČSL: Podle mého názoru je vhodnější, když to bude kácet obecně prospěšná společnost pod kontrolou parku a obcí, než soukromé firmy, u kterých podle mého názoru není úplná jistota, jak s tím dřevem naloží, ale zase, veškerá odborná činnost, to znamená lesní hospodáři, strážci přírody, všechno zůstane na správě parku, takže ta bude mít dost nástrojů pro kontrolu právě tohoto modelu.

Návrhem na zřízení takového modelu by se měla sněmovna zabývat v rámci předlohy zákona o Národním parku Šumava na své schůzi, která začíná 29. ledna.

Ústecký krajský soud poslal Tomáše Tauscheho na 8,5 roku do vězení

Ústecký krajský soud poslal za brutální loupežné přepadení 76leté ženy jejího 19letého vnuka na 8,5 roku do vězení. Kromě Tomáše Tauscheho z Krupky na Teplicku půjdou za mříže také Jakub Fanta na 7,5 roku a Štěpán Švéda na pět let, kteří se na přepadení ženy podíleli. Případ sledovala redaktorka Českého rozhlasu Ústí nad Labem Ivana Solničková.

Babičku obžalovaného Tauscheho mladíci srazili na zem a kopanci a bitím hlavou o zem ji donutili k vydání peněz. Poté odjeli do teplické restaurace, kde peníze utratili. Napadená žena se dodnes z šoku nevzpamatovala.

Napadená žena: To mně řekli v nemocnici pak, že to byl vnuk. Já jsem byla úplně ještě špatná. Podle toho, jak on se jako choval, tak jsem si myslela, že je to možné, že to on udělal, jo. On mně psal, jako dvakrát mně psal, ale já jsem mu neodpovídala. Já jsem u toho dopisu brečela. "Babi, já tě mám rád."

Jakub Fanta se proti výši trestu na místě odvolal. Tausche, Švéda a státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Nová osobní auta se vloni v ČR prodávala lépe než v roce 2000

Nová osobní auta se vloni v Česku prodávala lépe než v roce 2000. Meziroční nárůst je vyšší než 2 %. Nejlépe je na tom domácí Škodovka, která si drží téměř 53procentní podíl na domácím trhu. Jak Radiožurnál zjistil, vzhledem k vyššímu kursu koruny můžeme letos na domácím trhu s novými auty očekávat i cenové zvýhodnění některých modelů. Více nám řekl Lubomír Tvardík ze Svazu dovozců automobilů.

Lubomír Tvardík: Můžeme se vrátit k tomu, co už jsme viděli v říjnu, listopadu, prosinci roku 2001, že mnoho značek nabízelo zajímavé slevy, takže já osobně se domnívám, že na úrovni ceníkových cen nedojde k žádnému zemětřesení, ale že jistě budou zajímavé akční modely a zajímavé akční slevy.

autoři: jkr , jal
Spustit audio

Více z pořadu