Ozvěny dne 1. listopadu 2009

1. listopad 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Akademický senát zítra zvolí nové vedení plzeňské právnické fakulty. Vláda chce mít vliv na rozhodování o dodavateli na dostavbu Temelína. V Afghánistánu se vyostřila politická krize. Ve volbách zůstal jediný kandidát, dosavadní prezident. A počasí, zítřek bude zatažený a deštivý, srážky se postupně rozšíří i na Moravu a do Slezska, teploty do 7 stupňů.

Akademický senát zvolí nové vedení plzeňské právnické fakulty

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Zítra se rozhodne o osudu plzeňských práv. Akademický senát bude volit nového děkana. O místo po Jaroslavu Zachariášovi, který nedávno rezignoval kvůli plagiátorské aféře, se utkají pověřený šéf fakulty Jiří Pospíšil a pražský advokát Karol Hrádela. Pro jednoho z nich musí zvednout ruku nejméně 10 z 18 členů senátu.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Jedním slovem katastrofa. Tu by pro školu i pro jejích tři tisíce studentů znamenalo, kdyby senát nikoho nezvolil. Ministerstvo školství by pak na fakultu mohlo uvalit nucenou správu a dokonce ji zrušit. Potvrdila to předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise:
Z mého hlediska, ať bude zvolen kdokoliv, tak pro akreditační komisi, jakmile bude mít legitimitu tím, že byl zvolen akademickým senátem, je prostě partnerem, se kterým budeme dál jednat.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Volit bude tentýž senát, který už jednou selhal, fakultu totiž stíhala ostuda za ostudou také kvůli jeho nečinnosti. Svoje léky na pošramocenou pověst školy si jak Pospíšil, tak Hrádela nechávají až na zítra. Pospíšil už na fakultě s některými změnami začal. Také podle Hrádely se musí ustálit pedagogický sbor a musí přibýt docenti a profesoři. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Vláda zvýší svůj vliv na rozhodování o dostavbě Temelína

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Vláda chce výrazně zasáhnout do výběru dodavatele na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. V České televizi to řekl vicepremiér Martin Barták. Stát je většinovým majitelem ČEZu, a proto má mít vláda podle Bartáka vliv na rozhodování.

Martin BARTÁK, vicepremiér:
Vláda je povinna zajistit svým občanům dostatek zdrojů, zajistit jejich bezpečnost, a to i v oblasti energetiky. Tudíž i po poradě s panem premiérem Fischerem jsme konstatovali, že role vlády v tomto rozhodování musí být mnohem větší a vláda do tohoto procesu v dohledné době velmi výrazně vstoupí.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Objem zakázky na výstavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně s opcí na vybudování pátého bloku v Dukovanech a až dvou bloků ve slovenských Jaslovských Bohunicích se odhaduje na zhruba 500 miliard korun. Oficiálně jsou zatím známí tři uchazeči, podle Bartáka ale dorazily desítky nabídek. Jména kandidátů ČEZ nechce zveřejnit.

V karlovarské nemocnici leží pacient s podezřením na prasečí chřipku

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V nemocnici v Karlových Varech leží pětapadesátiletý muž s podezřením na prasečí chřipku. Byl přijat na oddělení ARO s těžkým zápalem plic a první vyšetření ukazují na virus H1N1.

Dana JELÍNKOVÁ, redaktorka:
Karlovarská krajská nemocnice přijala pacienta už v pátek. Podle mluvčí zdravotnického zařízení Zdeňky Markové se jeho stav zlepšuje. Stále však zůstává napojen na přístrojovou plicní ventilaci. Výsledky testů, které by měly potvrdit virus H1N1, budou znát lékaři ARO během zítřka. Na oddělení platí zvláštní režim a infikovaní pacienti jsou přísně odděleni od ostatních nemocných.

Zdeňka MARKOVÁ, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice:
Personál je poučen v tom smyslu, že má být pozorný ke všem příznakům, které by signalizovaly napadení virem H1N1, navíc jsou všichni kryti lékem Tamiflu.

Dana JELÍNKOVÁ, redaktorka:
Dodala Marková. Pokud Národní referenční laboratoř potvrdí podezření na virus H1N1, šlo by už o třetí případ v karlovarské nemocnici. Stav druhého pacienta, který tu leží od počátku minulého týdne, stagnuje. První obětí prasečí chřipky v Česku se stala mladá žena, která na nákazu v krajské nemocnici zemřela minulý čtvrtek. Pro Radiožurnál Dana Jelínková, Karlovy Vary.

Ukrajina pokračuje v boji s chřipkovou epidemií

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Ukrajina pokračuje v boji s chřipkovou epidemií. Zemřelo už 53 lidí. První zprávy naznačovaly nebezpečně se šířící virus takzvané prasečí chřipky, ale tím onemocněl jen nepatrný zlomek lidí. Přesto Ukrajina zavedla přísná preventivní opatření. Obyvatele ale vláda uklidňuje, že situace není tak dramatická.

Petr VAVROUŠKA, redaktor, Varšava:
"Není důvod k panice," vzkázala Ukrajincům premiérka Julija Tymošenková. Vyzvala obyvatele, ať dodržují hygienické návyky a používají ochranné roušky v dopravě i v práci. Zároveň ale lidem oznámila, že preventivní opatření přijatá vládou, například uzavření škol, jsou mnohem přísnější, než by bylo zapotřebí. Jde ale o pojistku, aby se epidemie nevymkla kontrole. Tymošenková připomněla, že zemi zasáhla výhradně běžná sezónní chřipka. Z celkového počtu zhruba 180 tisíc nemocných od začátku roku totiž jen 13 osob nakazil virus takzvané prasečí chřipky. I experti uklidňují, že situace na Ukrajině není až tak dramatická a odpovídá chřipkové epidemii v jiných zemích. Přesto ale sousední státy jako Polsko a Slovensko posílají na Ukrajinu první zásilky s pomocí. Jde především o léky a ochranné roušky. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Varšava.

V Afghánistánu se vyostřila politická krize

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Afghánistán se dostal do krize. Ta opět oslabí legitimitu volených politiků a naopak posílí ozbrojené odpůrce vedení země. Shoduje se na tom řada pozorovatelů v reakci na nejnovější vývoj kolem prezidentských voleb. S poukazem na možnost podvodů i ve druhém kole z nich odstoupil opoziční politik Abdalláh Abdalláh. O přízeň voličů se tak má ucházet jediný kandidát Hamíd Karzáí, tedy dosavadní prezident.

Břetislav TUREČEK, redaktor, Blízký východ:
Karzáí vzkázal, že odstoupení Abdalláha je "velmi nešťastné", ale že volby mají příští sobotu stejně proběhnout. Také americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová už předem prohlásila, že i s jedním kandidátem volby neztrácejí na legitimitě. Většina pozorovatelů v Kábulu má ale přesně opačný názor, bez ohledu na to, jestli bude Karzáí vyhlášen prezidentem už teď, anebo až po druhém kole. Jako cesta z krize se zmiňuje svolání Velké džirgy, tedy tradičního shromáždění afghánských kmenových vůdců. Podle britského deníku The Times přitom byla na dosah dohoda, kterou mezi oběma rivaly prosazovala OSN. Abdalláh měl uznat vítězství favorizovaného Karzáího i bez druhého kola a měli si rozdělit ministerstva a jednotlivé provincie. Pak ale jednání zkrachovala. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

V okolí hřbitovů o víkendu hlídkovali policisté

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V okolí hřbitovů o víkendu hlídkovali policisté. Zítra je totiž Památka zesnulých, takzvané Dušičky a lidé během víkendu zamířili k hrobům svých blízkých. Dušičky ale zároveň lákají kapesní zloděje a vykradače zaparkovaných aut. V Brně na Ústředním hřbitově proto policisté navíc zorganizovali i preventivní akci, aby lidem připomněli, že své věci nemají nechávat bez dozoru.

osoba:
Necháváte si tašku někde volně položenou nebo ...

osoba:
Ne, ne, ne, ne.

osoba:
Ne, ne, ne.

osoba:
To víme, že se krade.

osoba:
Jste obezřetné. Já vám dám takovou nálepku, aby vám to připomnělo, že si máte dávat pozor na ty kapesní krádeže.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ, redaktorka:
S krádežemi na hřbitově mají lidé bohaté zkušenosti.

osoba:
Paní tady na těch malých hrobečkách si šla pro vodu a nechala tam kabelku a než se vrátila, byla pryč.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ, redaktorka:
Podle Petry Hrazdírové řeší policie i případy, kdy jsou lidé na hřbitově okradeni třeba o své celoživotní úspory. Bojí se je nechat doma, ale pak nechají tašku bez dozoru.

Petra HRAZDÍROVÁ:
Dušičky jsou jednou z těch situací, kdy pachatel využívá toho, že ten občan nechá tu kabelku volně ležet, takže snažíme se jim to pořád dokola opakovat.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ, redaktorka:
Preventivní akce a desítky policejních hlídek se v Brně zřejmě vyplatily. Dušičkový víkend se na hřbitovech obešel bez závažnějších událostí. Pro Radiožurnál Vlasta Gajdošíková, Brno.

Říjen je letos nejtragičtějším měsícem na českých silnicích

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Říjen je letos nejtragičtějším měsícem na českých silnicích. Podle předběžných údajů přišlo při dopravních nehodách o život 103 lidí. Policejní statistiky uvádějí, že jen za uplynulou sobotu zahynulo na silnicích 5 osob. Policie ovšem upozorňuje na to, že konečný počet může být ještě vyšší.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu