Ozvěny dne 1. 11. 2002

1. listopad 2002
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Senátní a komunální volby

Po čtyřech letech si opět volíme své zástupce do správy měst a obcí. Ve dvaceti šesti obvodech pak vybíráme nové senátory z těch kandidátů, kteří prošli do druhého kola. Volební místnosti jsou dnes otevřeny do dvaadvaceti hodin, zítra pak od osmi do čtrnácti hodin. Za dramatických okolností začaly komunální volby v Chomutově. Tamní sociální demokraté totiž na poslední chvíli nechali ze své kandidátky vyškrtnout lídra své strany Petra Husáka. Vyškrtnutý kandidát se to ale dozvěděl až čtyři hodiny před zahájením voleb od novinářů. Podrobnosti přímo na místě zjišťovala chomutovská reportérka Jarmila Kubíková.

Redaktor (Jarmila Kubíková): Tímto krokem vyvrcholily spory mezi chomutovskými sociálními demokraty, které se táhnou už čtyři roky. Lídr strany Petr Husák se o svém vyškrtnutí dozvěděl čtyři hodiny před otevřením volebních místností od novinářů a byl touto zprávou šokován.

Host (Petr Husák): Bohužel musím konstatovat, že tady nedošlo k porušení volebního zákona, pokud byly splněny lhůty, které jsou uváděny, to znamená skutečně tedy volební zmocněnec má toto právo odvolat někoho z kandidátní listiny. Samozřejmě odvolat lídra je určitě poškození strany.

Redaktor (Jarmila Kubíková): Druhá strana sporu, nový lídr Jaroslav Říha ani volební zmocněnec Alena Nemythová nezvedali celý den telefony. Prostřednictvím SMSky novinářům sdělili, že se k celému problému vyjádří až v pondělí čtvrtého listopadu.

Moderátor (Eva Odstrčilová): Jak vypadá dosavadní průběh komunálních a doplňovacích senátních voleb v Praze? Na to se ptáme našeho reportéra Dušana Valenty.

Redaktor (Dušan Valenta): Volební účast v Praze se zatím nedá odhadnout. Každopádně lidí chodí dost. Alespoň tak to Radiožurnálu řekla Taťána Čadová z jedné volební komise v Praze 8.

Host (Taťána Čadová): Zatím nejsou problémy, lidi sami od sebe všechno vyřizují bez nějakých komplikací, akorát jsou problémy s tím, že se nám trošku změnily okrsky, takže staří lidé, kteří měli kdysi nebo dříve ty okrsky blízko, tak musí docházet dost daleko a to je obtěžuje, takže nám tady občas si postěžují, že jdou zbytečně, když mají ten volební okrsek někde poblíž.

Redaktor (Dušan Valenta): Někteří lidé jsou také zaskočeni tím, že obálky, do kterých se hlasovací lístky vkládají, jsou jen o půl centimetru větší. Členů volebních komisí se proto ptají, zda je mohou zalepit.

Host (Taťána Čadová): My jim neříkáme, jestli je musí zalepovat. Nemusí, necháme to na vlastním úsudku.

Redaktor (Dušan Valenta): Volební místnosti zůstanou otevřeny až do dvaadvaceti hodin, poté budou zapečetěny a členové jednotlivých komisí se do nich vrátí zítra ráno. Druhý den voleb začne v osm hodin.

Moderátor (Eva Odstrčilová): A teď se podívejme, jak vypadaly volby ve dvou moravských a dvou českých krajích.

Redaktor (Hana Ondrijášová): Hana Ondrijášová, Jižní Morava. Prozatím to vypadá, že rozhodovat o svých zástupcích na radnicích přicházejí lidé především z menších měst a vesnic. Dokladem nepříliš velkého zájmu o komunální volby ve velkých městech je Brno. Na řadě míst odvolilo do těchto chvil zhruba stejné množství lidí, jako před týdnem při senátních volbách. Účast přitom byla ani ne třetinová.

Redaktor (Marie Hovadíková): Hana Ondrijášová, Olomoucký kraj. Nezájem voličů, málo informací o volbách a nezákonná agitace, to je shrnutí prvního dne voleb do bezmála čtyři sta místních zastupitelstev a dvou senátních obvodů. V Čelechovicích na Hané dostali voliči hlasovací lístky spolu s volebním programem KSČM, na což upozornila Okresní úřad konkurenční ODS. Olomoučtí voliči jsou zmateni z rozdělení města na obvody a diví se, proč nevybírají všech pětačtyřicet zastupitelů, ale pouze devět. Současně by rádi volili do Senátu, což však není v krajském městě na pořadu dne.

Redaktor (Věra Sedláčková): Věra Sedláčková, Vysočina. Ve více než dvaceti obcích na Havlíčkobrodsku lidé rozhodují nejenom o kandidátech, ale také o tom, zda chtějí přejít z kraje Vysočina k Pardubicím. Odevzdávají totiž speciální anketní lístky. Na Vysočině je účast voličů průměrně kolem patnácti procent. za zmínku ale stojí Mrákotín na Jihlavsku, tady totiž odvolilo už více než třicet procent obyvatel.

Redaktor (Ladislav Pavlík): Ladislav Pavlík, Střední Čechy. Volby do obecních zastupitelstev a Senátu v Kolínském, Kladenském a Příbramském obvodu se prozatím obešly bez vážnějších komplikací. Okrskové komise především musejí důrazně upozorňovat občany na odlišnou barvu obálek dvou typů voleb. Na třinácti místech středočeského regionu se nepodařilo sestavit kandidátky a hlasování do obecních zastupitelstev se zde nekoná, jako například v Zálezlicích. Naopak v jiných povodněmi zasažených obcích volby probíhají, a to i s ohledem právě na budoucí nápravu rozsáhlých škod.

Moderátor (Eva Odstrčilová): Senátní volby jdou do finále. V prvním kole minulý víkend se jediným členem Horní komory Parlamentu stal ředitel televize Nova Vladimír Železný. Už zítra ale budeme znát jména šestadvaceti zbývajících senátorů. Z dvaapadesáti kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, je devatenáct za ODS, čtrnáct sociálních demokratů, pět komunistů, tři lidovci, dva unionisté, sedm nezávislých a dva kandidáti neparlamentních stran. Více senátní zpravodajka Radiožurnálu Dana Jaklová.

Redaktor (Dana Jaklová): Dramatický boj o senátní křeslo bude v obvodu Praha 1. Tam s více než padesátiprocentním náskokem hlasů stojí kandidát ODS Petr Weis proti aktivistovi hnutí Děkujeme odejděte, kandidujícímu za Cestu změny Martinu Mejstříkovi. Mejstřík má ale podporu ostatních parlamentních demokratických stran. Ve většině obvodů je skóre kandidátů po prvním kole vyrovnané. Nejblíže k sobě mají hlasy voličů Miroslava Pelce za ODS a Filipa Celby za KSČM v obvodě Louny, kde je dělí pouhých sedmdesát jedna desetin procenta. Naopak výrazný náskok z prvního kola mají nad svým protikandidátem unionista Richard Sekvenc v obvodě Plzeň město, Josef Pavlata za ODS v Praze 9, Ivan Adamec za ODS v Trutnově, nezávislá Jitka Seitlová v Přerově, Václav Roubíček za ODS v Ostravě město a lidovec Josef Vaculík v Uherském Hradišti.

Ostraha našeho vzdušného prostoru při summitu NATO

Američané se zdráhají chránit náš vzdušný prostor při summitu NATO bez právních záruk. Takový zákon, který by umožnil cizím armádním letcům chránit české nebe a specifikoval podmínky jejich působení, v našem právním řádu totiž chybí. Jak celou záležitost Špidlův kabinet vyřeší, zjišťovala Viktorie Rešová.

Redaktor (Viktorie Rešová): Návrh zákona, který cizímu letectvu umožní hlídat náš vzdušný prostor, vláda projedná v neděli. Američané požadují, aby jejich vojáci byli zbaveni odpovědnosti za případné použití zbraní a možné škody. Premiér Vladimír Špidla věří, že se všechno stihne včas.

Host (Vladimír Špidla): Zajištění postupuje dobře, ty jednotlivé kroky se naplňují. Předpokládám, že dokončíme legislativní formu tak asi do středy a pak to předložíme k projednáváním příslušným ústavním orgánům.

Redaktor (Viktorie Rešová): Sněmovna by se tím pak mohla zabývat na schůzi, kterou zahájí příští čtvrtek. Další možností je vyhlášení stavu legislativní nouze a mimořádná schůze Dolní komory. Kromě komunistů chce zákon podpořit většina poslanců. Mnozí ale kritizují kabinet za to, že s ním přichází pouhé necelé tři týdny před konáním summitu. Je mezi nimi i předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnosti Jan Vidím.

Host (Jan Vidím): Nemáme žádné informace, žádné termíny, žádné lhůty, já to považuji za naprosto neuvěřitelné pochybení ministra zahraničí, to je totiž gesce - mezinárodní dohody a tedy i zákon, který tu dohodu může nahradit. Já jsem z toho opravdu zděšený.

Redaktor (Viktorie Rešová): Podle Ministerstva obrany jsou jednání se spojenci o jejich účasti na ochraně nebe nad Českem velmi složitá. Podle ředitele odboru vztahů s veřejností resortu Milana Řepky je ale přesto všechno na dobré cestě.

Soud s pěti Romy za rasově motivované násilí

Pětici Romů potrestal soud v Jeseníku za rasově motivované násilí. Jde o ojedinělý případ, kdy se z rasismu nezodpovídali skinheadi, ale naopak Romové a rozsudek? V jednom případě podmínka, v dalších veřejně prospěšné práce. Podrobnosti má redaktorka Andrea Horáková.

Redaktor (Andrea Horáková): Skupinka Romů vyvolala v srpnu na Masarykově náměstí brutální rvačku. Dva mladiství napadli pěstmi a kopanci nejdříve chlapce. Později se do konfliktu zapojil i otec jednoho z nich, který surově udeřil důchodce. Ten se jako jediný poškozeného mladíka zastal. Celé okolí přitom všichni častovali hrubými rasovými urážkami. Soudce se po výslechu čtrnácti svědků a na návrh obžaloby rozhodl pro výchovné tresty. Čtyři z obviněných odsoudil k obecně prospěšným pracem a poslednímu muži udělil trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na dva roky. Soudce Miloše Kubíčka jsem se zeptala, na jakém základě dospěl k tomuto rozhodnutí.

Host (Miloš Kubíček): Podle výpovědi svědků se vlastně na náměstí nic nestalo, žádné rasistické nadávky nezazněly ze strany Romů, nebyly patrné žádné fyzické útoky, ovšem tato tvrzení nekorespondovala s ostatními objektivně zjištěnými skutečnostmi. Čili verze obžalovaných, byly napadáni ze strany osob přítomných na náměstí, nezní věrohodně a v kontextu s tím nevyznívá věrohodně i tvrzení svědků obhajoby.

Redaktor (Andrea Horáková): Romové svou vinu ale popírají. Ponechali si proto lhůtu na odvolání. Potvrdila to i jejich obhájkyně Dagmar Žilková.

Host (Dagmar Žilková): Rozhodně se poradí, vyčkáme na odůvodnění rozhodnutí a pak zaujmeme k tomu stanovisko.

Další zprávy

Prezident Václav Havel se chystá na dovolenou. Odletět by měl podle důvěryhodného zdroje zítra ráno na Kanárské ostrovy. Mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl místo a čas pobytu zatím odmítl potvrdit.

Kvalita vody v oblastech postižených srpnovými povodněmi se zlepšila. Vodohospodáři tak zrušili její mimořádné monitorování. Znečišťující látky, překračují limity už pouze ojediněle tam, kde nedostatečně fungují čistírny odpadních vod.

Deficit státního rozpočtu stoupl ke konci října na třicet dvě miliardy korun. Jeho celoroční schodek se vyšplhá přes dvaašedesát miliard, což je o šestnáct a půl miliardy více, než schválený deficit.

Zemětřesení v Itálii

Jedna katastrofa za druhou se valí na Apeninský poloostrov. Po silném včerejším zemětřesní se dnes zatřásla země v jihoitalské oblasti MOlis znovu. Navíc střed Itálie bičují lijáky. Na Sicílii se probudila sopka Etna. Podrobnosti telefonuje římská spolupracovnice Radiožurnálu Vědumka Lunardi.

Redaktor (Vědumka Lunardi): Při zemětřesení v obci San Giuliano přišlo o život dvacet devět lidí. Dvacet šest z nich jsou malé děti. Záchranáři pokračují v hledání poslední oběti pod troskami školky. Stav čtyři dětí, vyproštěných se zraněními, je velmi vážný. Celkem se záchranářům podařilo vyprostit třicet pět dětí a učitelů. Dnes odpoledne se však v San Giulianu země otřásla znovu. Opět se jednalo o zemětřesení kolem pátého stupně Richterovy škály. Lidé, kteří se vrátili domů většinou proto, aby si vzali nejnutnější věci, vybíhali zděšeně na ulici. Sedm lidí utrpělo zranění. Zemětřesení pocítili také lidé v Neapoli a na jižní periférii Říma. Příroda si ale v těchto dnech zahrává velmi krutě s Itálií. Dnes bylo totiž zaznamenáno silné zemětřesení také v Palermu. Sicilská sopka Etna znovu bouří a probouzí se i další aktivní sopka Stromboli na Théoských ostrovech. Navíc střední Itálii a zejména hlavní město Řím zasáhly dnes silné průtrže mračen, které způsobily velké problémy provozu.

Autor teroristického útoku v ruském divadle

Lídr čečenských ozbrojenců Šamil Basajev přiznává, že akce v moskevském divadle na Dubrovce byla jeho dílem. Moskva ale podle zpravodaje Českého rozhlasu v Ruské federaci Petra Voldána okamžitě reagovala prohlášením, že se tak Basajev snaží zachránit reputaci čečenského prezidenta Aslana Maschadova.

Redaktor (Petr Voldán): Poradce prezidenta Sergej Jastřemski prohlásil, že Kreml podobný krok lídra čečenských ozbrojenců očekával. Basajev se prý přihlásil k organizace akce v divadle proto, aby zachránil politický život Aslana Maschadova. Právě jeho, Ruskem neuznávaného čečenského prezidenta, považují oficiální místa za hlavní osobu teroristické akce. Podle všeho i proto, aby ho zdiskreditovali a vyloučili z možných mírových jednání o Čečensku. Vydání dalšího z představitelů Čečny Ičkerije Achmeka Zakajeva očekává Rusko od Dánska. Potvrdil to ministr zahraničí Igor Ivanov. Do mozaiky novinek pak spadá i novela zákona o médiích, kterou státní duma prakticky zavádí cenzuru sdělovacích prostředků při informování o podobných událostech, jakým bylo drama v moskevském divadle.

Další zprávy

Počet obětí washingtonských ostřelovačů je zřejmě vyšší, než se myslelo. Dvěma mužům, zatčeným kvůli podezření z nedávné série vražd ve Spojených státech, se zatím připisovalo deset mrtvých a tři zranění. Podle balistických zkoušek mají ale zřejmě na svědomí také loňskou vraždu majitelky obchodu z louisevilského města Baton Rouge. Žena byla zastřelena ze zálohy stejnou zbraní, jako letošní oběti. Dvojice, podezřelá z washingtonských vražd, byla přitom podle vyšetřovatelů týž den v Baton Rouge na návštěvě u příbuzných.

Největší světový výrobce počítačových programů americká společnost Microsoft se dnes konečně dozví, zda se dopustil nezákonného jednání a zda mu bude vyměřen trest. Soudkyně, která se případem zabývá, sdělí konečný verdikt večer. Informovala o tom agentura Reuters. Ministerstvo spravedlnosti se s devíti státy unie už loni dohodlo na podmínkách, za kterých lze spor urovnat. Soudkyně má rozhodnout, zda tomuto návrhu vyhoví nebo ne, protože dalších devět států unie s návrhem nesouhlasí a žádá tvrdší trest. Firma je obviněna ze zneužití dominantního postavení na trhu.

Hra Příběhy obyčejného šílenství v Jihočeském divadle

Úspěšná hra scénáristy a režiséra Petra Zelenky Příběhy obyčejného šílenství se večer představí v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Hra získala jako nejlepší drama loňského roku prestižní cenu Alfréda Radoka 2001. V Budějovicích ji s činoherním souborem Jihočeského divadla nastudoval režisér Jaromír Janeček.

Host (Jaromír Janeček): Já myslím, že tady úplně stačí jít po tom, co ten autor napsal. Oni ty scénky jakoby začínají některé jakoby střihem, to znamená nejsou rozehrávaný a vlastně nekončí a hned přichází další scénka a navíc prostě ty scény se prolínají, takže vlastně oni nemají konce a začátky, ona je to taková jedna řeka prostě několika témat, který plynou dohromady a já si prostě myslím, že stačí sledovat tu hlavní nit teda toho příběhu a poetiky toho textu a že ono to postupem z toho vyjde samo.

Památka zesnulých

Na tento víkend připadá každoroční rituál Dušiček, církevních svátků, které se těší mezi lidmi podobné vážnosti, jako Vánoce. Aspoň jednou v roce vážní mnozí z nás i dlouhou cestu, aby navštívili hroby svých blízkých. Zatímco dnešní svátek Všech svatých je v katolických zemích zpravidla dnem pracovního klidu, u nás většina zaměstnaných nechává návštěvu hřbitova až na zítřejší sváteční den Památku zesnulých. Ti, kdo do práce nemuseli a nešli zatím ani k volbám, využili dnešního poledního sluníčka a k rodinnému hrobu přišli, jako tato paní na Mariánském hřbitově v Turnově.

Projev paní: Po celý rok tady navštěvujeme hřbitov, ovšem na Dušičky je to víc práce uklidit a dát tam nějaký pěkný kytky, že jo. A vzpomínáme na ty naše rodiče a bratra.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu