Oživlé nábřeží. U pardubického zdymadla vzniká nový park s občerstvením

11. březen 2019 11:40

V Pardubicích u zdymadla, kde dříve býval stánek se zmrzlinou, už pár týdnů pracují stavbaři. Trávník a panelová plocha se do léta mají změnit v nábřežní parčík s občerstvením.

V současné době jsou vylité základy pro nové občerstvení. „Odstranili jsme stánek, který tady byl na základě nájemní smlouvy, a na jeho místě vyroste dřevostavba, která bude sloužit k obdobným účelům. Plocha by měla být zhruba 100 metrů čtverečných,“ říká správce nadace pro rozvoj Pardubic Jiří Čáň.

Stánek se zmrzlinou, který je teď přestěhovaný přímo ke křižovatce, z místa výhledově zmizí. Zmrzlina se v původním stánku bude prodávat nejpozději ještě v průběhu letošního jara.

Toalety, lavičky, park

Součástí nového objektu budou i bezbariérové veřejné toalety, které budou sloužit nejen návštěvníkům občerstvení, ale také těm, kteří přijdou do nového parku. Úpravy se totiž netýkají jen samotného altánu, ale celé širší plochy na nábřeží Labe. Na levém břehu by tak v délce přibližně 100 metrů od zdymadla měl vzniknout nový parčík.

Úprava nábřeží je první část ze dvou akcí. První by měla být hotová do 30. června a zahrnuje kromě občerstvení také parkové úpravy, nové lavičky, terénní úpravy a doprojektované by mělo být i hřiště pro pétanque.

U zdymadla bude nový stánek se zmrzlinou, lavičky a v další fázi možná i schody k řece

Divoké panelové parkoviště, na které byli řidiči dříve zvyklí, se na místo rozhodně nevrátí. Úpravy nadace podle Čáně provádí mimo jiné právě proto, aby na místě další divoké parkoviště nevzniklo. Parkoviště by mělo vzniknout výhledově v souvislosti s revitalizací letního stadionu, stejně jako velké betonové schody k řece, jaké jsou například v parku Na Špici.

Nové schody a zpomalení řidiči

Ve druhé etapě by mělo dojít k úpravě komunikace, kde asfalt nahradí zvýšený pás žulových kostek. Ty městu zbyly z rekonstrukce třídy Míru a bývalých jatek. Řidiče by to mělo přimět k pomalejší jízdě. Navíc ze zdymadla by mělo vést nové ocelové schodiště, které by mělo podle Jiřího Čáně zpříjemnit cestu ze zdymadla a zabránit případným střetům chodců a cyklistů.

Úprava nábřeží a dřevěná stavba by měly stát asi 5,5 milionu korun.

Související