„Ozdoby z březové kůry.“ V Betlémské kapli se otevírá tradiční vánoční výstava

26. prosinec 2022

Vánoce z papíru vystřižené. To je letošní podtitul výstavy betlémů v Betlémské kapli v Praze. Více než 40 let ji organizuje Blahoslav Lukavec, který za tu dobu mohl vidět, jak lidé nosili betlémy z různých materiálů – papírové, dřevěné. „Letos se nám také podařilo sehnat betlém vyrobený z kopřiv,“ pochvaluje si organizátor výstavy v rozhovoru s moderátorem Vladimírem Krocem.  Proč by si měli návštěvníci na letošní výstavu nosit vlastní ořechy?

Na výstavě je letos 280 betlémů. Je největší u nás?

Těžko říct, neporovnávám to. V některých letech tam betlémů máme víc, někdy míň. Letos, jak jsou papírové, tak se jich tam vešlo víc. Ale důležitější je atmosféra, radost, kterou se tam snažíme rozdávat.

Coby pořadatel výstavy máte vlastní rukopis. Jak byste ho popsal?

Čtěte také

Nemít stůl, ubrus a betlém. Vždy se snažíme, když tam jsou náznaky dílen, aby to vypadalo, že ten, co tam seděl, si odskočil a zase se vrátí. Poslední dobou se nám velice těžko dostávají na výstavu různí lidoví tvůrci – jednak jich ubývá, jednak jsou staří. Takže dílny máme kolem Vánoc prázdné, ale snažíme se, aby to žilo.

A to se snažíme i u betlémů, nemáme je ve vitrínách. Můžeme si to dovolit kvůli tomu, že vystavujeme současnou lidovou tvorbu, tedy jak si lidé, ženy z domácností, děti ve školkách, vytváří věci, které vychází ze starých lidových prvků. Jsem překvapen, že lidé vymýšlí nové a nové vánoční ozdoby a přichází se staronovými materiály. Letos máme mnoho vánočních ozdob udělaných z březnové kůry, najednou se objevila březová kůra, dřevěná kulička – nádherní andělé. Lidé to obdivují a říkají si – to si příští Vánoce uděláme. A to je ohromná věc, která mě na naší výstavě velice těší.

Vystřihovací betlém, to je česká zvláštnost?

Vydávají se i jinde ve světě, ale v tom množství jako u nás, to nemá nikde obdoby. První barevný betlém vyšel Mikuláši Alšovi v roce 1902. Obdivuhodné je na tom to, že tyto betlémy vychází do dnešních dnů, všichni ten betlém znají. A v okamžiku, kdy vyjde, tak je rozebrán. A nevím o ničem jiném, že by vycházelo 120 let a lidé po tom stále toužili. Alšovi se podařilo do betléma vnést krásnou českou lidovou poetiku, že lidé po tom stále touží…. A samozřejmě Josef Lada, to je dá se říct špička.

Takže to jsou betlémy, které máme rádi. Za první republiky vycházelo hodně komerčních, obchodní betlémů, ty začínají vycházet i dneska. Některé firmy tam dávají své zaměstnance, betlémy jsou plné různých profesí – železničáři si vydávají svůj betlém, kde jsou různé železničářské profese. Takže fantazii v této oblasti se meze nekladou.

Jaký betlém se dá považovat na výstavě za nejvzácnější? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.