Ozbrojenci z Al-Káidy se zmocnili největší ropné rafinerie v Iráku

11. červen 2014

Islamističtí ozbrojenci se zmocnili největší irácké ropné rafinerie v Bejdží, asi 200 kilometrů severně od hlavního města Bagdádu. Radikální bojovníci z organizace 'Islámský stát v Iráku a Sýrii' v uplynulých dnech také ovládli severoirácký Mosul, který je druhým největším městem Iráku.

Svět si začíná uvědomovat nebezpečí, které představují územní zisky Al-Káidy, Spojené státy ale zatím spíše kárají iráckou vládu.

„Určitou pomoc můžeme poskytnout a také jsme ji poskytovali a hodláme v tom pokračovat. Zároveň ale naléháme na iráckou administrativu, aby vládla ku prospěchu všech Iráčanů," řekl zástupce tiskového tajemníka Bílého domu Josh Earnest.

Spojené státy tak vyčítají irácké vládě, že svým diskriminačním přístupem k jednotlivým náboženským skupinám v zemi připravuje půdu pro postup islamistů.

Regionální odnož Al-Káidy teď kontroluje největší iráckou rafinerii i rozsáhlá ropná naleziště na severu země. Fakticky ovládla i druhé největší město v zemi – Mosul – odkud následně uprchlo až půl milionu lidí. Pod kontrolou má i velkou část provincie Ninive u hranic se Sýrií.

Dvoumilionový Mosul opustili prakticky všichni vládní vojáci i policisté, někteří z nich dezertovali na stranu protivníka.

„Vojáci v Mosulu zanechali zbraně a techniku a podle některých zpráv se právě tyto zbraně už objevily v Sýrii. To znamená, že džihádisté zbraně distribuují do všech oblastí, které mají pod kontrolou a kde je zrovna potřebují,“ říká blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu.

Uprchlíci z Mosulu míří – pěšky i v autech - do sousedního autonomního Kurdistánu. Tamní úřady už staví provizorní uprchlické tábory a vyzývají svět a OSN, aby se připravily na další humanitární katastrofu.

Irácký premiér Núrí Málikí vyhlásil stav pohotovosti a vyzval k všeobecné mobilizaci obyvatelstva. Zbraně chce rozdat Iráčanům, aby se mohli sami bránit džihádistům. „Za současné situace to vypadá, že irácká vláda úplně kapitulovala,“ poznamenává zpravodaj.


Zvětšit mapu

Bejdží leží na půl cesty mezi hlavním městem Bagdádem a severoiráckým Mosulem

autor: mac
Spustit audio