Ovocnáři na Královéhradecku a Jičínsku sklízejí první rané odrůdy jablek. Dozrávají také švestky

13. srpen 2022 08:07

Na Královéhradecku a Jičínsku začínají ovocnáři se sběrem jablek a dalšího pozdně letního ovoce. Úroda by podle oslovených pěstitelů měla být vydařená. Někde ale sběr komplikuje nedostatek pracovníků.

Čtěte také

Jsme v Ostroměři, kde má Petr Kareš ovocné sady. Stojíme u jabloní, které jsou poměrně hojně obsypány. „Letos je násada u jabloní slušná, vypadá to, že letos budek jablek docela dost.“

Prodávat bude jablka podle svých slov zhruba za stejné ceny jako minulý rok. „V ovoci se zdražování moc neprojevilo. V řetězcích jsou sice ceny vysoké, ale výkupní ceny jsou mnohdy stejné jako minulý rok nebo možná i nižší.

Čtěte také

Lepší letošní úrodu i minimální pohyb výkupních cen potvrzuje i předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. „Předpokládáme, že sklizeň ovoce bude letos o něco vyšší. Nárůst by měl být kolem 10 až 11 procent oproti dlouhodobějšímu průměru. Nepředpokládám, že se na farmách bude cena nějak zásadně zvyšovat.

„Ovšem jaká bude konečná cena v obchodech, to už záleží především na obchodnících, dodává Martin Ludvík.

Nezvyšující se výkupní ceny ale můžou pěstitelům způsobit ekonomické problémy, protože i jim vzrostly náklady - například elektřina na chlazení ovoce, hnojiva, pohonné hmoty.

Čtěte také

Problém také mají při sklizni s nedostatkem pracovní síly, jak popisuje majitel ovocnářské farmy Těchlovice Josef Košťál. „Lidé nejsou. Pokud sem přišlo několik pracovníků z Ukrajiny, tak to jsou především ženy s dětmi. Muži chybí.

„Řešit se to může tím, že přistoupíte na nabídku agentur, ovšem tam narážíte na problém, protože musíte ty lidi ubytovat. A nejsou z těch v uvozovkách pracovitých zemí, jako je právě Ukrajina. Většinou jde o pracovníky z Bulharska či Rumunska, a tam je ta pracovní morálka slabší.

Podle Matina Ludvíka z Ovocnářské unie hrozí, že kvůli vyšším nákladům mnoho zemědělců výrazně omezí nebo úplně ukončí pěstování ovoce a zaměří se na obiloviny a olejniny.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související