Ovoce a zeleninu u silničních stánkařů nakupujte obezřetně, varuje Pavel Maurer

29. červenec 2018
Glosa Pavla Maurera

Meruňky, maliny, broskve, rajčata, brambory, to všechno nabízí v létě prodejci podél českých silnic. Něco dobrého z českých polí, sadů a lesů si chtěl nedávno pořídit taky náš gastronaut Pavel Maurer. Místo hromady dobrého ovoce a zeleniny ale odjel zklamaný a skoro s prázdnou.

Tak jsem zase jednou pěkně naletěl! Okouzlen létem jsem přibrzdil auto na své moravské výpravě u hadrového stánku, jak bývají hned u silnice a nabízejí sezónní ovoce a zeleninu.

Jednoduchý stůl se slunečníkem a až skoro do silnice vystaveny bedýnky s meruňkami, košíčky zralých malin, čerstvé houby, kanadské borůvky, ale i pletence česneku a nové brambory. Vše se zdálo být domácí, z vlastního pole, či sbírané v lese, případně na zdravých loukách.

No a já spolu s dcerou, oba zmámeni vůní čerstvě natrhaných broskví, jsme koupili rovnou celou lísku a pak ještě vaničku s malinami a dokonce nám trhovec i nařízl jeden stroužek česneku, abychom ochutnali jaké má grády.

Jak se nenechat napálit na tržišti? Trvejte na ochutnávce!

#13_013trziste.JPG

Možná i vy vyrážíte letos v létě na dovolenou do měst, kde příjemnou atmosféru dokresluje ruch tamního tržiště. Rád je má i Pavel Maurer, který se s  vámi podělí o rady, na co si dát při chození mezi stánky pozor, nebo jak se nenechat od trhovců napálit.

Že by měl u nějakého zboží cenovku, to ani náhodou a tak nám to tam počítal na jakési prapodivné váze a pak vyřkl jakousi prapodivnou sumu. To nás moc nevzrušovalo, ale pak jsem si sáhl do bedýnky s meruňkami trochu hlouběji a už jsem měl ruku jako v blátě.

Prostě klasický trik, horní řada se pyšní luxusně vyhlížejícími kousky a druhá, spodní, je plná rozblemclých a otlučených měkkotin. Trhovec se rychle omluvil a vyměnil nám pár meruněk s tím, že je to úplná náhoda, co se v jejich podniku stává maximálně jednou za deset let. My jsme však už byli ve střehu a vzápětí jsme našli shnilé a zelenou plísní pokryté maliny, které byly velmi skromně, řekl bych až plaše ukryty na dně papírové neprůhledné vaničky.

Klasický vekslák

To už nám rovnou vrátil devadesát korun, aniž by se pokoušel hovořit o náhodě. Jeho taktika byla jasná. A tak jsem se na něj konečně zadíval pozorněji, byl to fyziognomicky klasický vekslák. Pokud si na tyhle týpky pamatujete z dob minulých, jako by jim z oka vypadl.

Podvodník každým coulem již od prvního pohledu. Jenže my jsme si jej začali prohlížet, bohužel až později. Byly jsme natolik okouzlení pohledem na jeho krásně vypadající zboží v prvních řadách, že jsme si nevšimli, jak vypadá ten, kdo je nabízí! Poučení zní, že člověk má sledovat nejen první, ale především tu spodní vrstvu, zvláště když kupujete po bedýnkách.

No a velmi podstatné je, jak vypadá prodavač. Tenhle to měl napsáno na čele. A jeho taktika byla jasná, náhodný zákazník, co projíždí po silnici, se s největší pravděpodobností už nevrátí. Tak proč jej trochu neobrat? A my jsme mu na to stejně skočili!

Pár lépe vyhlížejících meruněk i česnek jsme si nakonec přece jen koupili, ale dva dny poté už bylo všechno ovoce úplně trop! No, a já taky!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio