Otevření obchodů i škol? Nejdřív by stálo za to zvážit plný lockdown, myslí si epidemiolog Maďar

22. únor 2021

Pandemie se v České republice dál šiří. Roste reprodukční číslo a přeplněné nemocnice si rozdělují covidové pacienty. Zatímco plán na návrat dětí do škol se bortí, živnostníci volají po otevření maloobchodů. To ostatně podpořilo i rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého listopadové uzavření bylo diskriminační. „Pokud bychom teď ale otevřeli obchody, tak se už jen velmi těžko můžeme bavit o tom, že se žáci vrátí do konce března do škol,“ varuje epidemiolog Rastislav Maďar.

Podle Maďara teď stojíme před zvážením priorit. „Otevření obchodů a maloobchodů je rozhodně nižší epidemiologické riziko než otevření škol. Na druhou stranu to nepůjde udělat těsně po sobě, nebo současně,“ vysvětluje.

Sám přitom považuje za důležitější, aby se do lavic vrátili školáci. I to je ale za současné situace spíš v rovině zbožného přání. Když máme reprodukční číslo poměrně výrazně nad jedničkou, nemůžeme zvyšovat mobilitu populace, ani nic rozvolňovat.“

Čtěte také

Základem je zodpovědně plánovat, myslí si epidemiolog. A za zvážení by za současného stavu stál i absolutní lockdown, tvrdí.

„Možná by stálo za to to skutečně zavřít – dát tomu na dva týdny klid, a potom za zlepšeného stavu pomalu rozvolňovat,“ říká s tím, že současná opatření na britskou mutaci koronaviru zřejmě nestačí.

Maďar upozorňuje, že když se v rámci České republiky mluví o regionech, kde je situace lepší, v jiných státech by ji zhodnotili jako nepříznivou. „Tam, kde je to podle nás horší, to je v rámci globálního celosvětového srovnání dramatické.“

Přestože absolutní lockdown zní jako tvrdý výraz, za stávající situace to zase tolik neznamená, míní. A připomíná, že v tuto chvíli trpí jak zmínění studenti, tak maloobchodníci a živnostníci.

Baxa: Stát selhal v nákupu testů

Pokud jde o diskutované otevírání škol, je jednoznačně nezbytné zajistit plošné testování žáků antigenními testy, urychlené očkování učitelů a okamžité vybavení zaměstnanců ochrannými prostředky včetně respirátorů FFP2, shrnuje primátor Plzně Martin Baxa (ODS):

Hosty byli:
Ondřej Preuss, Katedra ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy
Martin Baxa, ODS, primátor města Plzeň
Rastislav Maďar, epidemiolog

„Pokud se nepodaří zajistit tyto podmínky, tak se návrat žáků do škol odsouvá na nějaké nejasné neurčito. A to je velmi nezodpovědné.“

Podle Baxy bylo výběrové řízení na nákup antigenních testů vypsáno pozdě a stát v tomto směru selhal.

Poslechněte si celý Speciál Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.