Otec jednoho z novinářů odsouzených v Egyptě oznámil, že chce proti synově trestu bojovat

24. červen 2014
Zprávy

Odsouzení tří novinářů egyptským soudem k sedmi letům vězení vyvolal ostrou mezinárodní kritiku. Novináři měli šířit nepravdivé zprávy. Otec Australana Petera Gresta Juris řekl, že proti trestu se hodlá bránit. Kritizoval také podmínky egyptských věznic.

"Osobně mě nejvíce bolí, že podmínky místa, kde ho drží, by se podle australských standardů posuzovaly jako krutý trest. Může se stát, že tam bude muset zůstat i po dobu odvolání, což může trvat měsíce, mnoho měsíců,“ řekl Juris.

Pokud odvolací soud trest nezruší, budou rodiče Petera Gresta usilovat o to, aby za mříže nastoupil do australské věznice. Zatím ale není jasné, jestli to mezinárodní dohody mezi Egyptem a Austrálií umožňují.

Egyptský soud poslal reportéry stanice Al-Džazíra na sedm let do vězení za údajné šíření nepravdivých zpráv a podporu hnutí Muslimské bratrstvo. Rozhodnutí vyvolalo mezinárodní pobouření, odsoudila ho OSN i Spojené státy.

Podle Bílého domu představuje verdikt tvrdý zásah demokratickému procesu v Egyptě. Za ‚děsivý a drakonický‘ označil rozsudek americký ministr zahraničí John Kerry.

Podle mluvčí americké diplomacie Marie Harfové Spojené státy vyzvaly egyptské úřady, aby rozsudky přezkoumaly a zvážily odpuštění trestu.

Káhira kritiku své justice odmítá. Očekává se, že novináři Peter Greste, Mohamed Fahmy a Bahir Mohamed se proti rozsudku odvolají.

autoři: lek , vid
Spustit audio