Ostrov Ibiza shání covidové detektivy. Z večírků mají hlásit úřadům porušování protiepidemických opatření, píše The Guardian

3. srpen 2021

Britský list The Guardian přibližuje plán španělských úřadů na boj proti nelegálním shromážděním s využitím takzvaných covidových detektivů. Na ostrov známý hromadnými tanečními akcemi chtějí nasadit cizince, kteří budou infiltrovat večírky a hlásit místní policii, když se tam budou porušovat protiepidemická nařízení.

Aby nebudili pozornost, hledají úřady lidi ze zahraničí mezi 30 a 40 lety, kteří se chtějí bavit na Ibize ve jménu boje s pandemií covidu-19.

Čtěte také

Na španělském ostrově totiž zrychluje šíření nákazy, za posledních čtrnáct dní je tam týdenní incidence přes 900 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel. Úřady dávají zhoršenou epidemickou situaci za vinu nelegálním večírkům.

Porušit na Ibize platná nařízení při pořádání hudební akce není nic těžkého. Povolené jsou jenom ty venkovní, nebo ty, kde se sedí. Shromáždění v barech a restauracích jsou omezená na malé skupiny.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku. 

Jaké možnosti teď má běloruská atletka Kryscina Cimanouská? Z čeho viní afghánský prezident Ašraf Ghání Spojené státy?

Spustit audio