Ostrov Hvar má nejvíc slunce, ale také nejvyšší ceny

2. září 2008
Zprávy

S novým školním rokem začali chorvatští policisté víc chránit děti. Místní nemocnice stále žádají o nové dárce krve. Hotelové komplexy se zase shánějí po hvězdičkách kvality. Nejvíc slunečního svitu pak mají ty z nich, které stojí na největším ostrově v Jaderském moři - na Hvaru.

Policie se snaží přesvědčit chorvatské řidiče, aby dávali přednost dětem. Přejít silnici na řadě míst na pobřeží je docela o život i pro dospělého, natož pak pro dítě. Policie se proto od začátku nového školního roku snaží alespoň částečně změnit uvažování tamních řidičů. Jde o to naučit Chorvaty vzájemně se vnímat a respektovat.

Policie říká, že pokud dítě potřebuje třeba u školy přejít, není nic jednoduššího než o tom dát řidiči vědět - třeba pokynutím ruky. Podobné gesto by pak měl na dítě udělat i zastavující řidič.

Chorvatské nemocnice se potýkají s nedostatkem krve. Na pobřeží se proto stále častěji konají dácovské akce - většinou se odehrávají v církevních objektech. Darovat krev chodí hlavně místní, čas od času se ovšem objeví take turisté. Naposledy to byli Francouzi a Italové v Dubrovníku. Když chtěl v Šibeniku darovat krev turista ze Srbska, nemocnice ho odmítla s tím, že není Chorvat a krev proto dát nemůže.

Hotelové komplexy na chorvatském pobřeží baží po hvězdičkách. Ty určují, jaké kategorie zařízení je, na jaké úrovni poskytuje služby. Chorvatské hodnocení hotelů ale neodpovídá evropským standartům. Jak jinak vysvětlit, že v rádoby luxusním hotelu nezvládnou udělat k snídani dobrou kávu nebo, že se obsluhující personal nechová profesionálně?

Řada cestovních kanceláří proto uvažuje o změnách. Napříkad personál bude muset ještě před začátkem sezóny na školení - do Německa, Itálie nebo i k nám. Pokud to nepomůže, přijdou na řadu zahraniční manageři, kteří by přímo v Chorvatsku dohlíželi na kvalitu služeb.

Nejvyšší počet hodin slunečního svitu na celém Jadranu, ale také nejvyšší ceny ve střední Dalmácii. To patří k největšímu ostrovu v Jaderském moři Hvaru. Vyhlášený jen nejen pěstováním levandule, ale i bohatými hosty na luxusních jachtách.

Právě přístav dodává Hvaru nádech exkluzivity - ve městě, které by před pár lety na luxusní letovisko tipoval jen málokdo - se pravidelně objevují chorvatské a zahraniční celebrity. Se svou lodí rád přijíždí například Donald Trump.

V letovisku Baška na ostrově Krku je nové akvárium. Je vůbec prvním na jadranských ostrovech. Ve 20-ti akváriích představuje místní mořský svět. Hlavními lákadly jsou murény, chobotnice a langusty. Každá z nádrží má vlastní systém cirkulace a filtrace. Slaná voda v akváriích má kolem dvaceti stupňů.

Kurzy a ceny: Jedno euro nyní vyměníte za 7 kun a 10 lipa, 100 českých korun pak za 28 kun a 41 lip. Natural 95 - Chorvaté mu říkají eurosuper - stojí 8 kun a 93 lip, nafta pak 9 kun. LPG pořídíte za 3 kuny a 35 lip.

Doprava: Na jadranské magistrále a na istrijském ypsilonu panuje středně silný provoz. V severní Dalmácii pozor na kameny, které padají na vozovku. Přestože se Chorvaté snaží důležité trasy opravovat, na většině starých cest se po dešti stále můžete setkat s velmi kluzkým povrchem - do asfaltu se totiž při výstavbě přidával vápenec.

Počasí: U Jaderského moře bude dál většinou slunečno a teplo. Na Istrii ale mohou přijít přeháňky a bouřky. Ranní teploty 17 až 22, odpolední 25 až 30 stupňů. Vát bude slabý jihozápadní vítr.

Jachtaře čeká většinou jihozápadní vítr 6 až 14 uzlů, moře bude na dvojce, při horším počasí na trojce.Viditelnost do 20-ti kilometrů.

autoři: duv , Miroslav Panuška
Spustit audio