Ostřelování jaderné elektrárny v Záporoží signalizuje, že Rusové jsou ochotní jít až na hranu, míní komentátor Milan Slezák

4. březen 2022

„Rád bych věřil, že ostřelování jaderné elektrárny v Záporoží byl omyl, ale to, co se děje v posledních hodinách a dnech na Ukrajině mě utvrzuje v myšlence, že je to spíš součást většího plánu,“ konstatuje komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák. „Rusové se snaží srazit Ukrajinu na kolena, donutit ji k bezpodmínečné kapitulaci a zmocnit se celého území,“ dodává.

Čtěte také

Prostředkem k dosažení tohoto cíle má být Rusům stále nemilosrdnější vedení války. To přitom může zahrnovat i tak chladně promyšlený kalkul, jako je útok na elektrárnu způsobem, aby nedošlo k napáchání neodčinitelných škod.

„Vyšlou tak důležitý signál jak ukrajinské vládě, tak světu, že jsou v tomto konfliktu ochotní jít až na samu hranu. Může to být pokusný balónek vypuštěný Západu,“ uvažuje komentátor.

Reakce musí být ostrá

Slezák ale také upozorňuje, že zatím Západ vychází jen z ukrajinské verze událostí. A ta se doposud ne vždy beze zbytku potvrdila.

Reakce vůči Rusku nicméně musí být tak či tak velice ostrá, byť pravděpodobně nelze očekávat žádné akce nad úroveň ostrého odsouzení a uvalení dalších sankcí, myslí si komentátor.

Čtěte také

Pokud jde o pokus francouzského prezidenta Emmanuela Macrona jednat s ruským protějškem Vladimirem Putinem, shrnuje ho Milan Slezák okřídlenou větou: „Chtěli jsme to udělat co nejlépe, ale dopadlo to jako vždy.“

Macron totiž ničemu nepomohl, jen uposlechl Putinovo volání po rozhovoru a zřejmě se nechal využít. „Putin ukázal, že sice může se Západem jednat, protože to ho nic nestojí, ale že si na Ukrajině stejně bude dělat, co chce,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru Jana Pokorného s Milanem Slezákem.

autoři: Jan Pokorný , marz
Spustit audio

Související