Ostravští řidiči přezutí pneumatik na zimu zatím příliš neřeší

4. listopad 2018 08:20

Řidiči mají povinnost mít od 1. listopadu nasazené zimní pneumatiky, když je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Anebo pokud je můžeme vhledem k počasí očekávat. Přezuto pak musí mít řidiči také v horských oblastech se značkou Zimní výbava, a to za jakéhokoli počasí. V ostravských pneuservisech ale aktuálně extrémní návaly zatím nejsou. Hodně lidí přezutí odsouvá kvůli teplému počasí.

Čtěte takéŘidiči by už měli vyměňovat letní pneumatiky za zimní. Servisy musí gumy uchovávat v temnu a suchu

„Mám přezuto, snažím se na to dbát. Ale tentokrát mne do servisu donutilo prasklé čelní sklo, tím se to uspíšilo. Jinak bych asi přezouvala později,“ říká paní Hana, na kterou jsme narazili v centru Ostravy. Na zimu přezula minulý týden.

Řada místních řidičů ale v těchto dnech výměnu pneumatik zatím tolik neřeší. A to hlavně kvůli dobrému počasí. Do servisů zamíří, až když teploty klesnou, myslí si majitel jednoho z ostravských pneuservisů v centru města Liboslav Ptáček.

„Nával byl. Ale jak se oteplilo, tak se situace zhoršila a řidiči na to zase takzvaně kašlou. Ale myslím, že až se zase ochladí, bude znovu nával,“ odhaduje Ptáček.

Pravidlo čtyř

Při přezouvání na zimní pneumatiky se řidičům vyplatí dodržovat takzvané pravidlo čtyř. Měnit by se měly všechny čtyři pneumatiky. Ty mají být v provozu maximálně čtyři zimní sezóny a jejich dezén by měl mít hloubku minimálně 4 milimetry.

Povinná zimní výbava v Česku platí od 1. listopadu do 31. března příštího roku. Pokud během tohoto období řidiči pojedou v letních gumách po silnici pokryté například sněhem, námrazou nebo ledem, může je čekat pokuta až 2000 korun.

Spustit audio

Související