Ostravští kriminalisté našli stovky padělaných dokladů

17. březen 2010
Zprávy , Zprávy

Pravděpodobně jeden z největších evropských padělatelských gangů odhalili detektivové, kteří bojují s organizovaným zločinem! Pracovali na něm zhruba rok a v rámci celoevropské policejní akce v jejich síti uvízly na dvě desítky podezřelých.

Případ odstartovali němečtí policisté, kteří loni zadrželi dva muže s velmi kvalitními padělky českých pasů. Šlo o migranty z Íránu, kteří chtěli nelegálně vycestovat do Kanady. Podobné padělky se objevily i ve Španělsku nebo Velké Británii. Klíč ke složité síti našli kriminalisté v Ostravě, kde zadrželi 41letého Albánce.

Ze spořádaného podnikatele se vyklubal profesionální padělatel. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta upřesňuje, jak transakce probíhaly: "Zakázky měli obstarávat osoby v zahraničí, které sdělovali hlavnímu obviněnému požadavky na jednotlivé druhy dokladů. Společně sjednávali cenu, způsob platby a předání hotových padělků."

Šlachta dodává, že osobní údaje a fotografie osob, pro které měl obviněný doklady padělat mu byly doručovány osobně, prostřednictvím emailu či poštovních zásilek od zprostředkovatelů z jednotlivých zemí.

Adresátem nenápadná stařenka

Vše chodilo na adresu starší ženy, která fungovala jako kurýr. Tu policisté vyšetřují na svobodě. Při domovní prohlídce se našly stovky padělaných pasů, občanských i řidičských průkazů a také technické zázemí, díky kterému byly falzifikáty vysoce kvalitní.

Za jeden exemplář si Albánec účtoval od 25 do 55 tisíc korun. "Zajištěné padělky dokladů jsou v současné době předmětem zkoumání. Z našeho pohledu se jedná o velmi kvalitní padělatelskou práci a tomu by mohla odpovídat i cena, která byla zúčtována," vysvětluje šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. "Celkovou škodu není v tuto chvíli ještě možno vyčíslit. Je však zřejmě, že zisky z této trestné činnosti jsou vysoké. Budou se počítat patrně v milionech korun," dodává.

Celoevropská policejní organizace

Falešné doklady vyrobené v Ostravě posloužily k podvodům v celé Evropě, proto se do akce zapojili i kriminalisté z dalších zemí. Příklad takové spolupráce uvádí Pavel Zeman z Eurojustu, který koordinuje postupy policistů na celoevropské úrovni:

"Podařilo se nám zajistit koordinaci policejních akcí tak, že jednotlivé operace nenarušovali operaci v jiném státě,“ vysvětluje Zeman a dokládá příklad. "V únoru proběhla policejní operace mezi Českou republikou a Spojeným královstvím. Kromě domovních prohlídek v Česku byly provedeny 4 domovní prohlídky také v Británii. Bylo při nich objeveno veliké množství padělaných dokladů."

V přímé souvislosti s tímto případem obvinila policie ještě jednoho Brita a jednoho Rumuna. Loni řešila cizinecká policie 250 případů, kdy se do země chtěli dostat lidé s padělanými doklady. Pocházeli hlavně z Vietnamu, Ukrajiny nebo Číny a používali především falešné pasy, povolení k pobytu a průkazy totožnosti.

autoři: jht , Zuzana Walterová
Spustit audio