Ostrava hledá projektanta zahloubení Bohumínské ulice

3. srpen 2018 08:25

V Ostravě pokračují přípravy na vybudování tunelu pod Bohumínskou ulicí. Město už má hotový investiční záměr, za který zaplatilo bezmála jeden milion korun. Na podzim pak magistrát zahájí výběrové řízení na projektovou dokumentaci pro umístění stavby.

„Tady je strašný provoz a přejít přes ten přechod, co je u Sýkorova mostu, to je někdy nadlidský výkon,“ říká paní Helena, kterou jsme potkali v Bohumínské ulici v Ostravě.

Frekventovaný tah chce město zahloubit, a to v úseku od křižovatky s ulicí Těšínskou až po sídliště Kamenec. „Mělo by se jednat o přibližně 1,7 kilometru zahloubení čtyřproudové silnice, kdy dva vnější proudy by zůstaly na povrchu, a tranzitní doprava by byla svedena do tunelu,“ popisuje chystaný projekt místostarostka městského obvodu Slezská Ostrava Ivona Vaňková (Ostravak).

Podle ní by stavba měla zjednodušit dopravu a také zvýšit bezpečnost a pohodlí pro místní obyvatele. „Vnímáme tento projekt jako významnou pomoc pro zrychlení a zjednodušení tranzitní dopravy. Očekáváme také snížení hlukového zatížení. Zahloubením by měl počet projíždějících aut klesnout až o polovinu,“ dodává místostarostka.

Stavební práce by v Bohumínské ulici měly začít nejdříve v roce 2021. Celkem má projekt vyjít až na 3 miliardy korun. Kde město peníze na stavbu vezme, zatím není jasné. Část prostředků by magistrát mohl získat ze státních a evropských dotací. V současnosti město připravuje výběrové řízení na projektanta stavby. Vyhlásit by ho mělo na podzim.

Spustit audio