Ostatky z olomouckého kostela zkoumají archeologové. Může prý jít o přemyslovská knížata

27. srpen 2019

Byli olomoučtí a pražští Přemyslovci opravdu jedna rodina? To teď zkoumají archeologové. V Olomouci totiž našli 1000 let staré ostatky tamních knížat. 

Téměř tisíc let staré ostatky z olomouckého kostela svatého Štěpána teď zkoumají pražští archeologové. Jedná se pravděpodobně o přemyslovská knížata Otu I., Otu III., jejich manželky, syny a také o další církevní hodnostáře. 

Ota I. byl prvním olomouckým knížetem. Jeho otcem byl kníže Břetislav. Olomoučtí Přemyslovci tam s přestávkami vládli až do počátku 13. století v jedné rodové linii.

Pohřební schránku objevili badatelé teprve loni a označili ji za unikát v evropském kontextu. Současné odborné analýzy by měly prokázat rodové vazby pražských a olomouckých Přemyslovců. 

Čtěte také

„Po vyzdvižení v loňském roce jsme se nejprve snažili zjistit, kolik je tam jedinců a jak to odpovídá záznamům, které jsou ovšem až z 18. století. Dalším krokem bylo radiouhlíkové datování, které mělo potvrdit, že před sebou máme raně středověké kosti,“ popisuje vedoucí výzkumu Jan Frolík z Archeologického ústavu Akademie věd. Zda jde skutečně o členy rodu Přemyslovců, nyní má definitivně potvrdit analýza DNA. 

Ostatky z Olomouce jsou důležité i pro další výzkum pražské větve přemyslovského rodu. „Pokud bude DNA stejná, potvrdí se, že jde o olomoucké Přemyslovce. Čímž se naopak posílí identita pražského potvrzení.“  

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio