Ostatky Nelsona Mandely jsou na poslední cestě do vesnice Qunu, kde budou pohřbeny

14. prosinec 2013

V Jihoafrické republice vrcholí přípravy na nedělní pohřeb Nelsona Mandely. Letadlo s jeho ostatky už přistálo na letišti v Mthatha. Rakev s ostatky bývalého prezidenta pak zamířila v proskleném voze do vesnice Qunu, kde bývalý prezident vyrůstal a kde bude pohřben. Silnici lemují zástupy desítek tisíc Jihoafričanů, kteří přišli známého bojovníka proti apartheidu doprovodit na jeho poslední cestě.

Na náhorní planinu do vesnice Qunu dorazila rakev s ostatky výjimečného státníka dnes krátce před třetí hodinou odpolední.

„Procesí bylo skutečně impozantní. Kolem mě projíždělo dobrých 10 minut,“ popisuje cestu ostatků Nelsona Mandely přímo z Qunu zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek a pokračuje:

„Na začátku byly dvě formace tvořené policejními motocykly, z nichž každá měla možná 60 motocyklů. Potom byla policejní auta, vojenská technika, obrněné transportéry. Vprostřed kolony jela černá, prosklená dodávka, ve které byla uložena rakev Nelsona Mandely, zabalená do jihoafrické vlajky.“

Na pohřeb se už sjíždějí státníci i obyčejní lidé. V Qunu už čekaly tisíce lidí. Jen včera přijelo devadesát autobusů. Jihoafrické aerolinie vypravují mimořádné lety. Na nápor návštěvníků se připravují místní obchodníci i banky.

Státní pohřeb bude v neděli v Mandelově rodné vesnici. Zajištění organizace i bezpečnosti však bude velmi problematické, protože oblast, kde se Qunu nachází, není na podobnou akci logisticky ani infrastrukturně připravena.

V oblasti je nedostatek ubytovacích kapacit a guvernérka provincie vyzvala občany, aby otevřeli své domy a návštěvníky ubytovali.

Ostatkům se v Pretorii poklonilo nejméně sto tisíc lidí

Mandelova rakev se skleněným víkem byla od středy vystavená v sídle vlády v Pretorii. Ostatkům se přišlo poklonit nejméně sto tisíc lidí včetně významných státníků.

Ti se se zesnulým jihoafrickým bojovníkem za práva černochů loučili také na fotbalovém stadionu v Johannesburgu. Právě na tomto místě se Mandela v roce 2010 naposledy objevil na veřejnosti.

Letadlo s ostatky Nelsona Mandely přistálo na letišti Mthatha

Ceremoniálu se účastnili hned tři prezidenti Spojených států: Bill Clinton, George W. Bush a Barack Obama.

„Madiba byl posledním velkým osvoboditelem z 20. století. Jako Ghándí vedl hnutí odporu, které od počátku nemělo moc nadějí na úspěch. Jako doktor Martin Luther King byl hlasem utlačovaných," řekl na stadionu v Johannesburgu Barack Obama.

Mezi řečníky vedle Baracka Obamy byli jihoafrický prezident Jacob Zuma, kromě jiných také prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová nebo prezident Kuby Raúl Castro.

Nelson Mandela zemřel 5. prosince ve věku 95 let.

Nelson Mandela
autor: jma
Spustit audio