Oslavy 1. máje 1989? Nechyběly zanícené projevy ani protest na Václavském náměstí

1. květen 2014

1. máj je Svátkem práce ve většině zemí světa, v Česku se silnou příchutí komunistické propagandy bývalého režimu. Po celá čtyři desetiletí, kdy byl u moci, patřily k prvnímu máji průvody, transparenty, mávátka a projevy na oslavu socialismu, míru a přátelství se Sovětským svazem. Režim si účast v prvomájovém průvodu hlídal a považoval ji za věc loajality.

„Když to nebylo nutné, tak jsme nechodili,“ říká jedna z pamětnic. „V deváté třídě jsem nesl v průvodu Sovětskou vlajku,“ vzpomíná muž. „Bylo to sice povinné, ale na průmyslovce jsem se z toho vyvlékl. Řekl jsem, že půjdu v průvodu v místě bydliště, a potvrzení nikdo nechtěl,“ dodává. „Dojít tam, dát si párky, klobásy a rychle pryč. Tak to bylo,“ vzpomíná jiný pamětník.

„A jak už velí tradice, součástí slavnostního čela prvomájového průvodu v Praze jsou také sportovci, členové známých tělovýchovných jednot,“ informoval v roce 1989 Československý rozhlas o událostech na Václavském náměstí.

Oslavy se přesunuly z Letné na Václavské náměstí

Z tribuny hřímal šéf KSČ Miloš Jakeš, a to ve stejném duchu jako jeho předchůdci o desetiletí dříve. „V pevné jednotě se Sovětským svazem a dalšími socialistickými státy půjdeme dál cestou přestavby a demokratizace naší společnosti, cestou socialismu a míru,“ řekl.

V projevu však také musel přiznat, že situaci nemá úplně pod kontrolou. „K rychlejšímu řešení nahromaděných problémů nemůže vést vyvolávání neklidu a napětí ve společnosti, snahy zneužívat obtíží a vtisknout přestavbě jiný než socialistický obsah,“ upozornil.

V roce 1989 vládnoucí režim po mnoha letech přesunul prvomájovou manifestaci z Letné na Václavské náměstí, protože se obával, že na něm opoziční síly uspořádají protistátní demonstraci. Přesto došlo k protestům.

Čtěte také

Výsledek? Veřejná bezpečnost zadržela asi stovku lidí

„Československá tisková kancelář oznámila, že skupina osob se po skončení prvomájové manifestace v Praze pokusila v horní části Václavského náměstí o výtržnost,“ vysílal Československý rozhlas.

Proti skupině lidí, která rozvinula transparent s požadavkem na propuštění politických vězňů, zasáhli příslušníci bezpečnosti. Vytlačili ji z náměstí a autobusy vyvezli z centra Prahy. Celkem zadrželi více než stovku osob.

autor: jas
Spustit audio