Oslavte příchod úplňku - v Zadaru

6. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Silné bouře a krupobití ničily celé rozsáhlé oblasti jižní Dalmácie. Počet ubytovaných turistů v chorvatských kempech oproti loňsku mírně poklesl. Historické uniformy si prohlédněte v pevnosti Klis. Zadar oslaví příchod úplňku - ve velkém stylu.

Prudké bouřky provázené krupobitím, které přišly v úterý, napáchaly v jižní Dalmácii velké škody. Vedení dubrovnické župy dokonce vyhlásilo v několika obvodech stav katastrofy. Kroupy rozbíjely střechy domů nebo okna aut. Ohrožena je ale především letošní sklizeň mandarinek v deltě řeky Neretvy a vína na poloostrově Pejlešac.

Do konce letošního července ubytovaly chorvatské kempy bezmála stejný počet hostů jako loni. Počet přenocování dosáhl 7,2 milionů, což je dvou- až čtyřprocentní pokles oproti loňsku. Na některých ostrovech se počet hostů v kempech naopak zvýšil o více než 5 procent. Slaví především některé kempy v Dalmácii, které investovaly do nového vybavení, díky čemuž přilákaly i o 25 procent hostů více než dříve.

Pevnost Klis, která se tyčí na vysokém kopci kousek od Splitu, bude mít novou atrakci. Ode dneška je zde k vidění výstava historických uniforem, zbraní a brnění. Pevnost Klis pochází z 16. století a byla po mnoho let hlavní dalmátskou obrannou tvrzí. Sídlili na ní i chorvatští králové. Kromě expozice historických zbraní pevnost Klis zlepšuje také informační systém pro návštěvníky.

Pokud vás dnes v noci bude budit vytí psů, nemusí to být kvůli tomu, že by jim lakomí majitelé nedali nažrat. Je totiž úplněk a ten dělá divy i s lidmi, natož pak s němými tvářemi. V jednom z nejvýznamnějších měst na chorvatském pobřeží se koná dnes večer velkolepá slavnost úplňku. Víte, ve kterém?

Tím šťastným městem je Zadar. Slavnosti se konají už podeváté, místní promenáda bude osvětlena svícemi a pochodněmi, na lodích se budou prodávat ryby a hospody si přichystaly ty nejlepší speciality. A pokud to máte do Zadaru daleko, nenechte si zkazit náladu, samotný Měsíc tam mají úplně stejný jako vy.

Kam můžete dnes večer vyrazit? V Primoštenu v klubu Aurora hraje opravdová hvězda, americký DJ s portorickými kořeny David Morales. V Pirovaci v klubu Porat se koná velký drum´n´bassový večer, vystoupí hned tři hudební formace.

Ve Splitu od 9 hodin můžete zajít do Meštrovičovy citadely na jazzový koncert Jure Toriho. V Dubrovníku na pevnosti Revelin vystupuje v 21.30 folklórní soubor Lindjo

Bankovní kurzy:
Privredna banka Zagreb koupí 100 českých korun za 26,75 kun. Jedno euro pak za 7,28 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot beze změn. Eurosuper je u sítě INA za 7,44 a eurodiesel za 6,67 kun.

Doprava: :
Na některých úsecích jadranské magistrály a dálnice A1 fouká silný vítr. Na A jedničce především v úseku mezi Božiči a tunelem Sveti Rok. V případě potřeby snižte rychlost. Kolony se mohou tvořit u turistických center a v místech, kde silničáři provádějí údržbu.

Na hraničních přechodech podle místního autoklubu doba čekání nepřesahuje 20 minut.

Počasí 7. srpna:
Zítra bude na Jadranu převážně slunečno, ojediněle s mírnou oblačností, ale to spíše ve vnitrozemí. Vítr slabý až čerstvý, v severní části pobřeží bude foukat od pevniny, na jihu spíše ze severozápadu. Teploty: nejnižší 19 až 24, nejvyšší denní 28 až 33 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: Místy zafouká severozápadní nebo severovýchodní vítr o síle 30 až 40 uzlů.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu