Oscary 2021: rozmanitost filmových žánrů i příběhů napříč lidskou společností

Obrovský úspěch pro Zemi nomádů. Tak se jmenuje film, který si odnesl sošky v nejdůležitějších kategoriích cen americké filmové akademie. Kromě Oscara za nejlepší film získal i cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli a nejlepší režii pro autorku snímku Chloe Zhao-ovou. Poslechněte si, jak letošní udílení Oscarů hodnotí filmový publicista Pavel Sladký.

Země nomádů je příběh z okraje americké společnosti. Kritici v Americe oněm psali také jako o elegii za americký sen. Zobrazuje příběh ženy, která po šedesátce přijde o manžela i domov. Město, které se ironicky jmenovalo Empire v Nevadě, přestane existovat, protože se přestalo těžit v tamějším dole. A šedesátnice Fern se vydává na cestu, žije v dodávce mezi nomády, kteří dali filmu jméno.

Je to film o společnosti v krizi, o ženě, která musí hledat sama sebe a film, který v zobrazení krize má nemalou dávku naděje, což si myslím, že jsou kvality, které američtí akademici zohlednili,“ uvažuje Pavel Sladký.

Rozprostřená ocenění

Velká překvapení se z hlediska oceněných filmů nekonala. Nicméně Akademie v průběhu večera potvrdila důraz na diverzitu a ocenila řadu filmů, mezi které rozdělila ceny rovnoměrně. Země nomádů získala tři sošky, ale je následována šesticí snímků, které mají po dvou.

Čtěte také

Z televizních společností získal nejvíc, pětatřicet nominací Netflix, následoval Amazon s dvanácti nominacemi. „Pro americká kina to byl velmi těžký rok. Jednou ze zvláštností ceremonie bylo, že nezaznělo ani slovo na podporu kin jako toho nejzranitelnějšího článku kinematografie a filmového průmyslu,“ všímá si Pavel Sladký.

Překvapení ve struktuře večera

Letošní ročník byl výjimečný také tím, že cena za nejlepší film, kterou jsme zvyklí považovat za nejdůležitější, nebyla tou poslední udělenou. Poté, co Chloe Zhao-ová převzala sošku pro nejlepší film, následovaly ceny pro nejlepšího herce a herečku.

A jednoznačný trend? Diverzita ve společnosti. „Ten byl patrný už z nominací, které jsme znali předem: byly mezi nimi filmy týkající se asijských minorit ve filmu Minari nebo zaobírající se dějinami z pohledu Černých panterů, jako byl Jidáš a černý mesiáš, který získal dvě sošky a další,“ uzavírá postřehy z důležité filmové ceremonie kritik Pavel Sladký.

autoři: Pavel Sladký ,
Spustit audio

Související