Ornitolog Zdeněk Vermouzek o úbytku ptactva v naší přírodě

29. duben 2015

Ornitologické otazníky

V Česku žije desetkrát víc ptáků než lidí. Přesto toho o nich běžně moc nevíme... Například orla královského u nás hnízdí jen dva nebo tři páry na jižní Moravě, proč je tedy chráněn stejně jako vrabec? Jak to, že se po takřka úplném vyhynutí v celé Evropě do české přírody vrátil sokol stěhovavý? Jaké jsou zákonitosti často symbolického soužití člověka a ptáků? Co se nejvíce podílí na jejich úbytku?

Ředitel České ornitologické společnosti a host Studia Leonardo Zdeněk Vermouzek mimo jiné říká: „To, co se děje ptákům, se pravděpodobně děje i ostatním složkám přírody."

Mgr. Zdeněk Vermouzek vystudoval obor systematické zoologie a etologie na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 2010 je ředitelem České společnosti ornitologické, své odborné práce na téma ochrany přírody publikuje v domácích i zahraničních časopisech. Podílel se na řadě muzeálních tematických výstav a je spoluautorem právnické příručky Ptáci a zákon. Pořádá ornitologické kurzy, v roce 2006 se podílel na vybudování záchranné stanice pro zraněné živočichy ORNIS v Přerově, kde také podobně jako v Olomouci pracoval v místním vlastivědném muzeu.


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.