Originální skoky do moře budou k vidění v Omiši

13. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatská policie dopadla viníka včerejšího rozsáhlého požáru na ostrově Lastovo. Canyonig, jeden z nových extrémních sportů, není podle záchranářů vhodný pro každého. Atraktivní podívanou slibuje přehlídka skoků ze skály do moře, která se tradičně koná v Omiši.

Policie dnes zadržela 34letého muže ze Záhřebu, který má na svědomí včerejší rozsáhlý požár na ostrově Lastovo. Viník, který na ostrově trávil dovolenou, pálil suchou trávu, a to i přes přísný zákaz rozdělávání ohně v přírodě. Na ostrově shořelo 10 hektarů borového lesa. Nebýt hasičů,škody mohly být mnohem větší.

Dnešní vydání listu Slobodna Dalmacija se vrací k pondělní tragédii na řece Cetvina nedaleko letoviska Omiš, při které se utopila 16letá francouzská dívka. Společně se svými přáteli se rozhodla čarokrásnou řeku zdolat nikoli obvyklou a poměrně bezpečnou plavbou na raftu. Skupina cizinců zvolila takzvaný canyonig, což je jeden z nových extrémních sportů, který kombinuje skalní lezení ve strmých stěnách kaňonu s plaváním v divoké řece.

Celé toto dobrodružství trvá 4 až 6 hodin a organizátor podniku dodá všechno, co je pro sportovní činnost v kaňonu zapotřebí. Canyonig ovšem není podle záchranáře Vinko Prizmiče vhodný pro každého. Tato disciplína vyžaduje fyzickou zdatnost, dobré plavecké schopnosti i základní horolezeckou techniku. Na řece je totiž celá řada nástrah, výletníci proplouvají či prolézají 150 metrů hlubokým kaňonem. Na řece Cetině přišlo za posledních osm let o život 6 lidí, mezi kterými byl i jeden Čech.

Pokud trávíte dovolenou v Omiši nebo jejím okolí, můžete se dnes vypravit na atraktivní podívanou. V půl deváté večer tam začíná přehlídka více než 40 skokanů, kteří se budou předhánět v originalitě a náročnosti skoků ze skály do moře. Skoky do moře jsou v Chorvatsku velmi populární zábavou nejen mezi mladými.

Existuje celá řada figur. Jeden z nejtěžších skoků je superman, což je skok po hlavě s napřaženou rukou po vzoru Christophera Reeva ve stejnojmenném filmu. Nejbizardnější pak je Torcida, při které si skokan musí v letu sundat plavky. Skokanská přehlídka se v Omiši odehrává už tradičně od roku 1982.

K dopravní nehodě slovenského auta došlo dnes nad ránem na dálnici ze Šestanovace do Záhřebu. Na výjezdu z tunelu Brinje řidič nezvládl řízení a vyjel ze silnice. Při havárii došlo ke zranění tří lidí, kteří byli převezeni do nemocnice.

Kurzy a ceny benzínu:

Splitska banka vyplácí za 1 euro 7 kun a 14 lip a za 100 českých korun 29 kun a 15 lip. Ceny benzínu a nafty v síti čerpacích stanic INA zůstávají stejné. litr Eurosuperu 95 stojí 9 kun 4 lipy a litr Eurodieselu 9 kun 46 lip.

Doprava:

Zvýšený provoz máme hlášen z Jadranské magistrály a Istrie, kde se v blízkosti turistických center tvoří kolony. Podobná je situace v obou směrech na hraničních přechodech Kaštel i Stara Gradiška.

Počasí ve čtvrtek 14. srpna:

Na Jadranu bude slunečno, na severu možnost přeháněk. Ranní teploty 19 až 24, odpolední vystoupí na 29 až 34 stupňů Celsia. Na pobřeží povane zkraje dne slabá bura, během dne mírný severozápadní a západní vítr. Teplota moře bude v rozmezí 22 až 27 stupňů. Nejteplejší moře je nyní u Zadaru.

Upozornění pro jachtaře: Na Jadranu bude zítra foukat jugo a jihozápadní vítr rychlostí 5 až 15 uzlů. Odpoledne na otevřeném moři může dosahovat rychlosti až 20 uzlů. Moře bude na stupni 2 - 3. Viditelnost okolo 20 km.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu