Ordinace pro chudé funguje v Ostravě už rok. Pomohla více než 800 pacientů

21. leden 2019

Stovkám pacientů už pomohla Ordinace pro chudé v Ostravě. Zdravotnické zařízení od loňského ledna provozuje místní pobočka Armády spásy. Dostupnou lékařskou pomoc využívají hlavně lidé bez domova, sociálně slabší nebo třeba senioři.

„Je sympatická, je. Já si nestěžuji,“ chválí si pan Ondřej doktorku Andreu Pekárkovou. Ta ošetřuje v ostravské Ordinaci pro chudé více než rok. Celkem ji za tu dobu navštívilo přes 800 pacientů.

„Nejčastěji k nám přicházejí s akutními zdravotními potížemi. V zimě je to nachlazení, kašel, zánět průdušek, někdy i zápal plic. Často jsou to i rány, kožní choroby, kardiovaskulární nemoci,“ říká Andrea Pekárková.

S pacienty podle svých slov vychází na výbornou. „Mě se s touto skupinou pracuje dobře, dokonce lépe než s běžnými občany, protože ti lidé mi jako lékaři důvěřují. A většinou se snaží dodržovat rady, pokud můžou a umožňuje to jejich situace,“ dodává lékařka.

Kromě rostoucího počtu klientů se v ordinaci navýšil také personál. „Na letošek se nám podařilo rozšířit tým ordinace. Už tady nejsem sama jako lékař a máme i zdravotní sestru a bratra,“ vypočítává Andrea Pekárková s tím, že by ordinaci chtěli v budoucnu rozšířit o takzvané odvšivovací centrum.

Spustit audio

Související