Orchestr Českého rozhlasu obnoví koncerty. Diváci se mohou těšit na zahraniční hosty a nevšední program

9. červen 2021

Symfonický orchestr Českého rozhlasu představil program na novou sezonu. Zahájí ji na podzim koncertem v Dvořákově síni pražského Rudolfina. Symfonici připravují nově i nabídku netradičních projektů. V programu mají připravené světové premiéry nebo muzikálový projekt s Adamem Plachetkou.

V rámci premiéry rozhlasoví symfonici uvedou například skladby Ondřeje Štochla nebo Jany Vöröšové a diváky se pokusí nalákat do sálů na muzikálový projekt „Na Broadway s Adamem Plachetkou II“.

Známý operní pěvec vystoupí s orchestrem v pražském Fóru Karlín. Společně zahrají například písničky z populárních představení „Jesus Christ Superstar“ nebo „Bídníci“. Hudebníci tímto vystoupením chtějí prolomit bariéru mezi světem muzikálu a opery.

V letošní sezoně vedle Štochla a Vöröšové do Rudolfina tradičně podle ředitele Symfonického orchestru Českého rozhlasu u Jakuba Čížka zavítají i zahraniční hosté.

Kvůli pandemii orchestr mohl vystupovat pouze bez publika v sále. Koncertní pauza však umožnila orchestru pečlivěji naplánovat program. Proto na další sezonu připravují pro zájemce také odložené projekty, které nestihli v minulém roce nebo letos na jaře odehrát.

 „S nadějí a odhodláním,“ takové motto vybral Symfonický orchestr Českého rozhlasu pro další sezonu. Symfonici doufají, že nyní budou moci představit oznámené zahraniční hosty a zároveň bude v každé řadě o koncert navíc.

Odhodlání orchestru se zrcadlí i v nabídce netradičních koncertů. Ta zahrnuje projekci filmu propojenou s baletní hudbou. Snímky budou podle tempa hudby zrychlovat nebo zpomalovat. U příležitosti začátku sezony zazní v podání rozhlasových symfoniků skladby od Čajkovského, Dvořáka nebo Stravinského. Koncert bude zároveň oslavou 95 let existence orchestru.

Velké koncerty diváci zhlédnou v pražském Anežském klášteře nebo Rudolfinu. Spolu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu se představí i nový šéfdirigent orchestru Petr Popelka, který povede hudebníky od podzimu 2022.

autoři: Martin Hrnčíř , iROZHLAS.cz .cz
Spustit audio